Θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΥΣΤΡΙΑ, Προεδρικές εκλογές,
Μια δεύτερη ευκαιρία να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα έχει σύντομα ο Αυστριακός πολιτικός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ηττήθηκε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον περασμένο μήνα, απέναντι στον υποψήφιο των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν....

 
Μετά το θρίλερ στις εκλογές της 22ας Μαΐου όπου επικράτησε ο υποψήφιος των Οικολόγων με διαφορά 31.000 ψήφων έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου, οι Αυστριακοί θα χρειαστεί να ξαναψηφίσουν για πρόεδρο, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου αποφάσισε σήμερα το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εγκρίνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει πριν τρεις εβδομάδες κατά του εκλογικού αποτελέσματος το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

H πολυσέλιδη αγωγή που υπέβαλε το FPÖ επικεντρωνόταν στις επιστολικές ψήφους -που είχαν γείρει τελικά την πλάστιγγα- καταγγέλλοντας παρατυπίες
Στην ένσταση που κατέθεσε το Κόμμα της Ελευθερίας έκανε λόγο για σωρεία παρατυπιών και στις 117 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν την πρόωρη καταμέτρηση ψήφων, απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών, από ανθρώπους που δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για την καταμέτρηση. Αφού εξέτασε δεκάδες μάρτυρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ακύρωσης του αποτελέσματος. 
Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα και να διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου