1315 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1152 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 732 ΕΛΛΑΔΑ 660 Ε.Ε. 653 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 459 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 93 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 75 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 15 ΕΥΖΩΙΑ 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Τουρκίας

Το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Τουρκίας – αφού οι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας...


Έχουν γραφτεί πολλά σε σχέση με το τουρκικό πραξικόπημα – για τις αιτίες και για τους πιθανούς υποκινητές του. Αυτό που όμως έκανε σε εμάς μεγάλη εντύπωση δεν ήταν το πραξικόπημα, αλλά η δραστηριοποίηση των Πολιτών – οι οποίοι κατέβηκαν αμέσως στους δρόμους, για να προστατεύσουν την πολιτική από το στρατό. Σκόπιμα δεν γράφουμε Δημοκρατία, επειδή είναι προφανώς ανύπαρκτη στη χώρα – η οποία κυβερνάται δικτατορικά, με τον κατάλληλο πολιτικό μανδύα.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα που θεωρεί πως έχει Δημοκρατία, τα πραξικοπήματα που έχουν προηγηθεί εκ μέρους των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν εμποδίστηκαν σχεδόν ποτέ από τους Πολίτες – οι οποίοι συνεχίζουν να σιωπούν όπως τα πρόβατα, παρά το ότι ευρίσκονται υπό καθεστώς κατοχής, ενώ λεηλατούνται τόσο οι ίδιοι, όσο και η πατρίδα τους. Είναι λογικό λοιπόν να νοιώθουμε ντροπή, διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις των Τούρκων – πόσο μάλλον όταν δεν δίστασαν να σταθούν απέναντι στο στρατό, χωρίς να φοβηθούν τα όπλα και τα τανκς.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας – αφού οι περισσότεροι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Άλλωστε το πραξικόπημα ακολουθεί μία σειρά άλλων γεγονότων, όπως οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η απομάκρυνση του πρωθυπουργού και τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα – λόγω των οποίων ο τουρισμός στη χώρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες (-23% το Μάιο).

Η πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος, η οποία τοποθετείται στο -5% το Σάββατο, κάτι που είχε συμβεί μόνο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού – επιδεινώνοντας το ήδη ελλειμματικό ισοζύγιο της χώρας (γράφημα), το οποίο με τη σειρά του αδυνατίζει τη λίρα.


Εκτός αυτού, η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό – οι οποίες θα γίνουν τώρα ακριβότερες. Για να μπορέσει να ισορροπήσει η τουρκική οικονομία, θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα της – κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, κάτω από τις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες που επικρατούν.

Κατά την άποψη μας όμως, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στην εξαγωγική βιομηχανία, ο ρυθμός ανάπτυξης της θα μειωθεί σημαντικά – οπότε θα οδηγηθεί σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα ξεφύγει. Εάν προσθέσει κανείς εδώ τη φούσκα ακινήτων, καθώς επίσης την υπερχρέωση πολλών νοικοκυριών, τότε θα ολοκληρωθεί η συνταγή της κατάρρευσης – η οποία θα προκαλέσει νέες πολιτικές αναταραχές.

ΚΟΣΜΟΣ, Τουρκία, πραξικόπημα, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.