Κρατικό φορέα στην ευρωζώνη για τα κόκκινα δάνεια προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα..Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη. Η σύσταση ενός κρατικού φορέα θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης για την διαχείριση των "κόκκινων δανείων" που κατέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, είπε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του καθώς και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

Μόλις μία εβδομάδα πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, σημειώνει το Reuters, ο Ντράγκι είπε: «Tα NPLs (μη-εξυπηρετούμενα δάνεια) είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα για την μελλοντική κερδοφορία και για την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

Μέρος των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια απόλυτα λειτουργική αγορά για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια «η οποία πιθανόν να έχει και ένα κρατικό ταμείο στήριξης, όταν η αγορά των NPLs δεν λειτουργεί καλά σε εξαιρετικές συνθήκες» σημείωσε ο Ντράγκι.

«Και φυσικά θέλουμε τα αποφύγουμε τα ξεπουλήματα» πρόσθεσε με νόημα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη. Και τούτο διότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει (αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από «ετοιμότητα», «βούληση», αλλά και «ικανότητα» να δράσει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ, επηρεάστηκε αρνητικά από το Βrexit.

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΚΤ, Ε.Ε., Κόκκινα δάνεια, Μάριο Ντράγκι,

Ετικέτα: ,

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.