Διχογνωμία στη Γερμανία για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ε.Ε., Γερμανία, ΝΑΤΟ, Τουρκία,

Προβληματισμός υπάρχει και για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν με πάθος την αποπομπή της και οι σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι θα υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Τουρκίας, από τη συμμαχία... 



Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής, σε συνεντεύξεις τους διαπιστώνουν την απομάκρυνση της γείτονος, από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και γίνεται λόγος για πάγωμα της «προενταξιακής» οικονομικής βοήθειας. Προβληματισμός υπάρχει και για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν με πάθος την αποπομπή της και οι σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι θα υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Τουρκίας, από τη συμμαχία.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung, ότι ο προσχεδιασμένος, περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της Μπούντεστακκ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι εκ των 4,8 δις ευρώ της λεγόμενης «προενταξιακής» οικονομικής βοήθειας την οποία έχει λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε., η Γερμανία κατέβαλε το 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι το 2020, έχει προγραμματιστεί η καταβολή άλλων 4,45 δισ. ευρώ της εν λόγω βοήθειας.
Προβληματισμός και διχογνωμία υπάρχει στο μεγάλο συνασπισμό του Βερολίνου μεταξύ του χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Το πρώτο θεωρεί απαράδεκτη μακροπρόθεσμα την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ενώ το δεύτερο εφιστά την προσοχή για τις ενδεχόμενες συνέπειες της εξόδου της από τη στρατιωτική συμμαχία.

«Μακροπρόθεσμα θα ήταν απαράδεκτο να έχουμε έναν εταίρο στην αμυντική συμμαχία αξιών, το ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία να μην είναι δημοκρατικά συντεταγμένη», είπε ο εκπρόσωπος αμυντικών θεμάτων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Γιούργκεν Χάρντ στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post. Η πίστη στη συμμαχία και οι ικανότητες της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή δεδομένες, αμφίβολη όμως είναι η πίστη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

«Παρά την δικαιολογημένη κριτική στον Ερντογάν πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε την Τουρκία από εταίρο στο ΝΑΤΟ», είπε αντίθετα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild o εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nιλς Ανεν. «Τυχόν έξοδος της Τουρκίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για τη δική μας ασφάλεια!», δήλωσε με έμφαση. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου