Τουρκία: Κυνήγι τώρα δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών...

Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,, Φετουλάχ Γκιουλέν,
Ενώ στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν αναζητά την επαφή με την αντιπολίτευση, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έμφαση τώρα στους δημοσιογράφους και πενεπιστημιακούς ....

Για 42 δημοσιογράφους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σήμερα το πρωί με την κατηγορία ότι είναι μέλη του δικτύου Γκιουλέν. Μεταξύ αυτών η γνωστή παλαίμαχος δημοσιογράφος Ναζλί Ιλιτζάκ που είχε υπερασπιστεί παλαιότερα τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά αργότερα πέρασε στο δίκτυο του Γκιουλέν και αρθρογραφούσε σε έντυπα του Γκιουλέν, όπως η εφημερίδα Ζαμάν. Η Ιλιτζάκ δεν έχει ακόμη εντοπιστεί παρά την έρευνα στις κατοικίες της στην Κωνσταντινούπολη και το Μπόντρουμ. Έγινε γνωστό ότι αρκετοί από τους δημοσιογράφους, που καλούνται να παρουσιαστούν στις αρχές, έχουν ήδη φύγει από τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 5, άλλοι 11 διέφυγαν στο εξωτερικό, ενώ 40 δικηγόροι θα υπερασπιστούν τους δημοσιογράφους.

Τηλεφώνημα στον Γκιουλέν καθ' υπαγόρευση

Ξεχωριστά εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και για 31 πανεπιστημιακούς σε πέντε τουρκικές πόλεις. Στις κατοικίες τους βρέθηκαν πολλά χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου. Οι τελευταίοι αριθμοί για Κωνπολη είναι: 2135 άτομα υπό κράτηση. Μεταξύ των τελευταίων συλλήψεων είναι και αυτή 201 στρατιωτικών που υπηρετούσαν στη ναυτική βάση της Φώκαιας. Ο ΥΠ.ΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες στο Ικόνιο ότι θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και πρέσβεις προαναγγέλλοντας διώξεις και στο διπλωματικό σώμα.

Στο μεταξύ σήμερα σε μια σημαντική δήλωση προέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουλουσί Ακάρ που συνδέει τους επίδοξους πραξικοπηματίες με το δίκτυο Γκιουλέν. Ο Ακάρ δηλώνει στην γραπτή κατάθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι ενώ βρισκόταν στη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα ως όμηρος των πραξικοπηματιών, συγκεκριμένος στρατηγός τον εξανάγκασε να επικοινωνήσει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Αυτό ασφαλώς θα βαρύνει στα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούν επιμόνως οι Αμερικανοί από την Άγκυρα προκειμένου να εκδώσουν τον Γκιουλέν.

Χωρίς το φιλοκουρδικό κόμμα


Την Πέμπτη θα γίνει η κρίσιμη σύσκεψη του Ανώτατου Στρατιωτκού Συμβουλίου για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα γίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο και όχι στο Γενικό Επιτελείο όπως γινόταν ως τώρα. Σημειώνεται ότι από το σύνολο 356 στρατηγών και ναυάρχων που υπηρετούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι 126 είναι υπό κατηγορία για συμμετοχή στο αποτυχόν πραξικόπημα.

Τα μάτια όλων όμως είναι στραμμένα σήμερα στην πρώτη κοινή συνάντηση πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ερντογάν.

Η συνάντηση είναι σε εξέλιξη από τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα. Ωστόσο δεν δέχτηκε πρόσκληση από τον Ερντογάν ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος CHP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Για τον αποκλεισμό του Ντεμιρτάς ο αρχηγός του ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δέχεται επικρίσεις επειδή δεν επέμενε στην συμμετοχή του Ντεμιρτάς αλλά και επειδή δέχτηκε να πάει στο προεδρικό μέγαρο, στο οποίο αρνούνταν να πατήσει το πόδι του επί δυο χρόνια υποστηρίζοντας ότι ήταν αυθαίρετο.
Αριάνα Φερεντίνου / Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου