«Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη βυθίζεται»

Ε.Ε., Τουρκία, Τρομοκρατία, Ευρώπη,

Με τον Τιτανικό συγκρίνει βουλγαρική εφημερίδα την ΕΕ μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα. Αναφορικά με την Τουρκία γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τον Ερντογάν. 



Μακραίνει ο κατάλογος των τόπων που γίνονται στόχοι επιθέσεων. Μετά από τρένα, καφέ, χώρους συναυλιών προστέθηκε και μια εκκλησία στη γαλλική επαρχία. Η διείσδυση του φόβου στην καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο ορατή χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης. 

Σε κατάσταση πολέμου


Η ιταλική La Stampa περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά αυτή τη νέα, άβολη και δύσκολη κατάσταση. «Μέσα σε λίγες ημέρες οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν ένα από τα μέτωπά τους σε μας, στα καφέ, στα τρένα, στις εκκλησίες. Μέσα σε λίγες ημέρες έπληξαν συμβολικούς χώρους της δυτικής καθημερινής ζωής», επισημαίνει. «Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ενός πολέμου, στον οποίο δεν θέλουμε να εμπλακούμε, γιατί νιώθουμε απέραντη αποστροφή. Έναν πόλεμο όμως από τον οποίο δεν μπορούμε και να δραπετεύσουμε, γιατί απλά είναι εκεί, μας έχει εντοπίσει με τρόπο αποκρουστικό, βρωμερό, αχαλίνωτο». Η βουλγαρική εφημερίδα Duma ζωγραφίζει εικόνες καταστροφής παραπέμποντας στον Τιτανικό. «Η Ευρώπη βυθίζεται, κυρίες και κύριοι. Όπως και στον Τιτανικό, η ευρωπαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς, Τουσκ, Ολάντ αλλά και δεύτερα βιολιά συνεχίζουν να παίζουν και να τραγουδούν ότι δεν φοβούνται», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. 

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung προχωρεί σε εκτίμηση της αύξησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων. «Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες εδαφών στη Συρία και το Ιράκ ενισχύοντας τις επιθέσεις στην Ευρώπη» υποστηρίζει. Η επίσης γερμανική Nürnberger Zeitung υποστηρίζει ότι οι φόβοι πολλών δυτικοευρωπαίων για ισλαμοποίηση της Δύσης είναι αβάσιμοι. «Οι νέοι αποπλανημένοι μουσουλμάνοι δυσφημίζουν τη θρησκεία τους», σημειώνει η εφημερίδα. «Δυστυχώς ακούει κανείς ελάχιστα για προσπάθειες μετριοπαθών μουσουλμάνων που προσπαθούν να ανοίξουν προοπτικές σε νέους ανθρώπους, να τους μεταλαμπαδεύσουν αξίες και να πολεμήσουν εναντίον της πλύσης εγκεφάλου που υφίστανται από ισλαμιστές».

«Ο Ερντογάν ψεύδεται»


Η δήλωση του τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συνέντευξη σε γερμανικό ΜΜΕ ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της διαψεύστηκε χθες από την Κομισιόν και σήμερα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τον Ερντογάν. «Σε ό,τι αφορά την αλήθεια δεν πρέπει να τον μετρά κανείς με το σταγονόμετρο», επισημαίνει η Neue Osnabrücker Zeitung. Και συνεχίζει: «H προπαγάνδα ανήκει στο επάγγελμά του. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ΕΕ για αθέτηση της υπόσχεσης καταβολής 3 δις ευρώ, αλλά ψεύδεται. Ο τούρκος πρόεδρος λησμονεί ότι η ΕΕ υποσχέθηκε άρση θεωρήσεων υπό προϋποθέσεις. Του ζητήθηκε να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά αρνήθηκ. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει συνοδοιπόρος ενός πολιτικού που οδηγεί τη χώρα στη δικτατορία, που θέλει να σπάσει μάλιστα και ένα ταμπού για την ΕΕ, επαναφέροντας τη θανατική ποινή»

Η Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία δεν έχουν να κάνουν με το αξιακό σύστημα της Ευρώπης. «Οι οπαδοί του Ερντογάν, όπως και οι αντίπαλοί του πρέπει να αντιληφθούν ότι στη Γερμανία επικρατούν άλλοι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι δυνατόν αντίπαλοι του ΑΚΡ να φοβούνται σε γερμανικό έδαφος και να αισθάνονται ότι απειλούνται», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου