Γιάνης Βαρουφάκης: «Ποτέ δεν απειλήσαμε με έξοδο από το ευρώ. Ούτε τη σχεδιάσαμε»!

Γ. Βαρουφάκης, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ CAPITAL CONTROL ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 


Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα ήταν να ασχοληθώ επικριτικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν μπόρεσα να αποφύγω, όμως, τον πειρασμό, διαβάζοντας τη συνέντευξή του, μια από τις πάμπολλες που πέφτουν ως βροχή στα Μέσα, στη Real News της Κυριακής (3/7). 



Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του και την “αξιέπαινη” εκστρατεία του στο βρετανικό έδαφος, ο Γ. Βαρουφάκης δεν κατόρθωσε (ευτυχώς!), να αποτρέψει το Brexit.

Ο Γ. Βαρουφάκης πίστεψε, ίσως, ότι αφού “πέτυχε”, ως υπουργός Οικονομικών, ελέω Τσίπρα, να αποτρέψει το Grexit, είχε πάρει το κολάι. Πίστεψε, ατυχώς, ότι εύκολα θα μετέδιδε τα φώτα του και στους Βρετανούς και ότι οι τελευταίοι θα “ρουφούσαν” την ευρωσωτήρια εμπειρία του, η οποία είχε, εκ των πραγμάτων, ως κατάληξη το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα. Οι “κουτόφραγκοι”, όμως, δεν τσίμπησαν στην εκστρατεία του Γιάνη.

Αν ρωτήσουμε πολίτες στην Ελλάδα, οι περισσότεροι θα σου πουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης είναι κατά του ευρώ και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Και όμως αυτή η “κοινή” πεποίθηση είναι τραγικό λάθος και δείχνει την απέραντη σύγχυση που κυριαρχεί σε αυτή τη χώρα, μια από τις αιτίες τις κακοδαιμονίας της.

Ο Γ. Βαρουφάκης σε καμιά περίπτωση και ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στη Real News το λέει ευθέως, προς μεγάλη ανακούφιση του Τσίπρα: “Ποτέ δεν απειλήσαμε με έξοδο από το ευρώ. Ούτε τη σχεδιάσαμε”!

Είχαμε, προσθέτει, ένα Plan X, μόνο σε περίπτωση που Σόιμπλε και Σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την ευρωζώνη!

Δεν ξέρω αν ο Σόιμπλε ποτέ επιχειρούσε και μπορούσε να κάνει ένα τόσο φοβερό “κακό” στη χώρα μας (μακάρι να το έκανε!), το βέβαιον είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης δεν αντιμετώπιζε την έξοδο από την ευρωζώνη ως θετικό ενδεχόμενο αλλά ως κίνδυνο, που μπορούσε να προκύψει από τους “κακούς” και εμείς ως τέτοιον να τον αντιμετωπίσουμε με το Plan X (σσ. που, για να λέμε την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι υπήρχε. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε το οποιοδήποτε σχέδιο και για οτιδήποτε στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο στο Υπουργείο Οικονομικών).

Χωρίς, όμως, σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη και ετοιμότητα να εφαρμοστεί πλήρως και στο ακέραιο σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, δεν υπήρχε καμιά περίπτωση η Ελλάδα να μπορούσε να προστατευτεί και να αντισταθεί στους εκβιασμούς των πιστωτών και ειδικότερα στους εκβιασμούς της ΕΚΤ για διακοπή της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Πέραν αυτού, η έξοδος από την ευρωζώνη ήταν απαραίτητη, έτσι κι αλλιώς και όχι μόνο για την αντιμετώπιση των εκβιασμών των πιστωτών αλλά κυρίως και ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της λιτότητας και τη χάραξη μιας αναπτυξιακής παραγωγικής πολιτικής διεξόδου στη χώρα.

Ο Γ. Βαρουφάκης παραθέτει στη Real News τη δική του εκδοχή απάντησης στους εκβιασμούς της ΕΚΤ, προκειμένου να αποτραπούν τα capital control, απάντηση που είχε ως στόχο, όπως λέει, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Η απάντηση Βαρουφάκη περιλάμβανε, όπως την σημειώνει στη Real News:
  1. Την άμεση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ κλπ,

  2. Τη δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ,

  3. Τη νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της Τράπεζας της Ελλάδος.
Νομίζω ότι το σχέδιο Βαρουφάκη δεν αντέχει καν κριτικής.

Κι αυτό διότι όχι μόνο δεν θα ενοχλούσε ουσιαστικά τους πιστωτές, ούτε διότι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θεσμικά ανέφικτη μέσα στο ευρώ αλλά κυρίως διότι όχι μόνο δεν θα απέτρεπε τα capital control στη χώρα άλλα μάλλον θα τα έφερνε κάτω από τη χειρότερη δυνατή εκδοχή, ενώ σε καμιά περίπτωση εφόσον τα capital control επιβάλλοντο, τα ως άνω μέτρα, ακόμα και αν μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, δεν επρόκειτο να ανακουφίσουν τη χώρα.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της νεοαποικιοκρατίας δεν υπάρχουν έξυπνες ούτε μαγικές λύσεις.

Ο γόρδιος δεσμός στη χώρα κόβεται ξανά με έναν και μόνο τρόπο: με το σπαθί. Με την έξοδο από την ευρωζώνη και τη σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ, ως αφετηρία εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διεξόδου.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου