Σχέδιο για μία ''νέα Μεταπολίτευση'', οι προτάσεις του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα δώσει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν οι σχετικές με τη συνταγματική αναθεώρηση πρωτοβουλίες της κυβέρνησης...

 Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε στις 20:00  στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων...

Λαϊκά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλεγεί από τη Βουλή και λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Πρώτου Πολίτη της χώρας.

Αυτές είναι οι τρεις βασικές προτάσεις που θα ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες απόψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8μ.μ. στο προαύλιο της Βουλής.

Μία εκδήλωση η οποία θα έχει έντονο τον χαρακτήρα έναρξης της συζήτησης και που είναι ενταγμένη σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιό του για μία “νέα Μεταπολίτευση” που θα “οδηγήσει σε μία νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021′ και εξ” αυτού του λόγου όλο το Σαββατοκύριακο στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριάρχησε πυρετός προετοιμασιών.

Λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα προτείνει να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλεί το Συμβούλιο των αρχηγών, όπως επίσης και να έχει τη δυνατότητα -όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο- να παραπέμπει ένα νομοσχέδιο ενδεχομένως ακόμα και στην κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η θέσπιση του τελευταίου συζητείται έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η συμβολή του, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα είναι να αποφαίνεται έγκαιρα για τον έλεγχος της Συνταγματικότητας για σημαντικά νομοσχέδια.

Απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό- υπό προϋποθέσεις

Απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο που έχει διατυπώσει την κάθετη διαφωνία του με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό και επιχειρώντας να στριμώξει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα ταχθεί υπέρ της απευθείας εκλογής του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα του τόπου από το λαό, σε περίπτωση που διενεργηθούν δύο ψηφοφορίες και αυτές αποβούν άκαρπες (δεν μπορέσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3, ήτοι 200 βουλευτών).

Λαϊκά δημοψηφίσματα και δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να υπάρξει ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στο Σύνταγμα της νέας περιόδου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόταση οι πολίτες να διευκολύνονται στο να προκαλούν δημοψηφίσματα πανελλαδικά ή τοπικά (π.χ. με συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά) με στόχο «την προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών αγαθών».

Επιπλέον, έγκυρες πηγές αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για κάποια άρθρα της Συνταγματικής αναθεώρησης να ζητηθεί η άποψη του λαού, πράγμα που σημαίνει πως τυχόν δημοψήφισμα θα έχει χαρακτήρα «ηθικό και συμβουλευτικό».

Οι υπόλοιπες αλλαγές:

• Ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους
• η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
• η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης των υπουργών
• η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Αντιθέτως, εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού είναι προτάσεις που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα όπως το όριο στην Κοινοβουλευτική θητεία, στην τετραετία διακυβέρνησης, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Ανοιχτός διάλογος με κόμματα και κοινωνία

Τέλος, βούληση της κυβέρνησης είναι στο διάλογο που θα ξεκινήσει και θα έχει κατάληξη την Άνοιξη του 2017 να «προκαλέσει» πολιτικούς, δικαστικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αλλά και εκπροσώπους σημαντικών φορέων αλλά και της Εκκλησίας να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις ώστε το «φινάλε» της δημόσιας συζήτησης να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Συνταγματική Αναθεώρηση, Αλέξης Τσίπρας,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.