Νέα λαμπρή περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας σηματοδότησε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΙΝΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ,

Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή.... 


Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ

Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κίνας, ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας «Μια ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

«Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20ό αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας, αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς - οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα να προωθήσει σημαντικά και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές θα οδηγήσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε εξάλλου τις προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών στην διαπεριφερειακή συνεργασία.

Κλείνοντας την συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σειρά σημαντικών συμφωνιών Ελλάδας – Κίνας

 

Σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες:
  • Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

  • Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

  • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  • Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

  • Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

  • Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

  • Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου