Σε τρίμηνη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κήρυξε την Τουρκία ο Ερτογάν

ΚΟΣΜΟΣ, Τουρκία,

Βάσει του άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, η απόφαση «κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σημαίνει αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, επιτρέπει τους επιπλέον περιορισμούς και δίνει εξουσίες για λήψη προληπτικών μέτρων... 



Η Τουρκία θα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το προσεχές τρίμηνο. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα, όπου επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Προηγήθηκαν μαραθώνιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες προήδρευσε ο ίδιος ο Ερντογάν.

«Ο σκοπός της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι για να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πιο αποτελεσματικά βήματα ώστε να απομακρύνουμε αυτήν την απειλή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μια απειλή για την δημοκρατία, μια απειλή για το κράτος δικαίου και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που ακολούθησε.

Βάσει του άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, η απόφαση αυτή σημαίνει αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, επιτρέπει τους επιπλέον περιορισμούς και δίνει εξουσίες για λήψη προληπτικών μέτρων.

«Άτομα που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μέλη στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν επιτέθηκαν στο κράτος και στο έθνος μας, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και όλα τα ειδή των όπλων», υποστήριξε ακόμα ο Ερντογάν.

Νωρίτερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το euronews, είχε υπαινιχθεί την εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκούν κριτική στις αποφάσεις της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου