Με κυρώσεις απειλούνται Ισπανία και Πορτογαλία λόγω ελλειμμάτων

Πράσινο φως για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία άναψε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών...   Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολόγησης για να μπορέσει να εξοικονομήσει επιπλέον 6 δισ, ευρώ.

«Λογικά όταν οι συνθήκες στις οποίες οι κανόνες δεν φαίνεται να ταιριάζουν σε αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτό που αναζητούμε είναι θετικά κίνητρα για μία χώρα να μειώσει το δημόσιο χρέος με επαρκή ρυθμό, να αλλάξει και αυτό θα γίνει τώρα» είπε ο Ντε Γκίντος.

Από την πλευρά τους οι Πορτογάλοι δεν έχουν plan B για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των πολιτικών της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης, οπότε οι σοσιαλιστές ζητούν μηδενικές κυρώσεις.

«Θα υπογραμμίσουμε πάλι τη συνολική μας στρατηγική στην Κομισιόν, για να τους πούμε τα αποτελέσματα που έχουμε και να εξηγήσουμε πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους και δεσμεύσεις μας στο μέλλον» δήλωσε ο Μάριο Τσεντένο.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν τώρα να επικαλεστούν εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες για να αποφύγουν ένα πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 0,2% του ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και αν γλιτώσουν από αυτό, η Κομισιόν θα θέσει στη συνέχεια νέες προθεσμίες για να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά που μπορούν να απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας.

Η Κομισιόν έχει τώρα είκοσι μέρες για να αποφασίσει εάν τελικά θα επιβάλλει κυρώσεις στις δύο χώρες ή αυτές θα είναι μηδενικές λόγω «εξαιρετικών συνθηκών».

ECOFIN, Ισπανία, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ., Ε.Ε.,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.