ΝΑΤΟ: Στρατεύματα στην Ανατολή και αντιπυραυλική ασπίδα - Διάλογο και συνεργασία ζητάει το Κρεμλίνο

ΚΟΣΜΟΣ, ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑ,

Αποστολή στρατευμάτων σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία αποφάσισε το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας.  



Η Ευρω- Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με το euronews,  ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των τεσσάρων κρατών, που κατατέθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στις τέσσερις χώρες θα αποσταλούν ισάριθμα τάγματα. Όλα μέλη της Συμμαχίας δήλωσαν ότι θα συμβάλουν, με διαφορετικούς τρόπους, στις πολυεθνικές αποστολές.

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Καναδάς θα τεθεί επικεφαλής στη Λετονία, η Γερμανία στη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο στην Εσθονία και οι ΗΠΑ θα αποτελούν το έθνος με το γενικό πρόσταγμα στην Πολωνία» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Συμμαχία αναλαμβάνει τη διοίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που «έστησαν» οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Περιλαμβάνει αμερικανικά πλοία στην Ισπανία, ραντάρ στην Τουρκία και στρατιωτική βάση στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και στρατιωτική έδρα στην Πολωνία.

Η απόφαση ελήφθη αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις στη Γαλλία ότι η ασπίδα θα βρίσκεται στον έλεγχο του ΝΑΤΟ και όχι της Ουάσιγκτον.

Το ΝΑΤΟ διακηρύσσει ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη Ρωσία.


«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε δημιουργικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παίζει σημαντικό ρόλο στις προκλήσεις ασφάλειας εντός και πέριξ της Ευρώπης.»

Προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκαλεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την επόμενη εβδομάδα, για να ενημερώσει το Κρεμλίνο για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «κοινή λογική» στη Βαρσοβία και ότι οι Σύμμαχοι θα καταλάβουν ότι «είναι παράλογο να θεωρείται απειλή η Ρωσία.» 

Το Κρεμλίνο ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ria.ru. ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η "κοινή λογική" στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, σημειώνοντας ότι θεωρεί παράλογο τον ισχυρισμό του διεθνούς οργανισμού ότι η Ρωσία θέτει κάποια απειλή.

"Είναι παράλογο να μιλάμε για απειλή από τη Ρωσία την ώρα που δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή καθημερινά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν επισήμως για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Πολωνία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί, σύμφωνα με την συμμαχία, στην αποτροπή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

"Πρέπει να είσαι ένας απολύτως κοντόφθαλμος οργανισμός για να διαστρεβλώνεις τα πράγματα κατ'αυτόν τον τρόπο", σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ελπίζει ότι "θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική".

"Η Ρωσία ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή στον διάλογο, να ενδιαφέρεται για την συνεργασία, αλλά μόνον αν είναι αμοιβαία επωφελής και λαμβάνει υπόψη της τα κοινά συμφέροντα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν αν η συμμαχία στρέψει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί να ψάχνει για εχθρούς στη Ρωσία. 

Αλ. Τσίπρας: H Ρωσία απαραίτητη για την ασφάλεια στην Ευρώπη 


Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου