«Καταρρέει» το ιταλικό τραπεζικό σύστημα - «Τρίζουν» τα θεμέλια της Ευρωζώνης!

Eurocrisis, E.E, ΙΤΑΛΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει το 57% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ενώ από το βρετανικό δημοψήφισμα μέχρι σήμερα έχουν χάσει το 30%. Τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 360 δισ. ευρώ....


«H τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη αν δεν υπάρξει κρατική αρωγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Τράπεζας Societe Generale, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, Ρώμη και Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει ένα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με δημόσιο χρήμα ή με τη συμμετοχή επενδυτών στις ζημιές.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει το 57% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ενώ από το βρετανικό δημοψήφισμα μέχρι σήμερα έχουν χάσει το 30%. Τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 360 δισ. ευρώ.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζει ότι το brexit δεν συνδέεται με την ιταλική κρίση. «Είναι κάτι που συμβαίνει από την αρχή του χρόνου. Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν εξαρτώνται από τα αιτήματα των ιταλικών Αρχών».

«Αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί με τη συνεργασία Ρώμης και Βρυξελλών», εμφανίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για πολλούς, η Ιταλία θα είναι το επόμενο θύμα των Μνημονίων, μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη πυροδότηση μιας νέας κρίσης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει μια τεράστια «φούσκα» που προκάλεσαν τα υπέρογκα «κόκκινα» δάνεια, προκαλεί έντονη ανησυχία στο σύνολο της Ευρώπης των 27, ενώ απογυμνώνει πλήρως το αφήγημα του Βερολίνου, οι πολιτικές λιτότητας του οποίου έχουν ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου