1315 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1152 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 732 ΕΛΛΑΔΑ 660 Ε.Ε. 653 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 459 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 93 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 75 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 15 ΕΥΖΩΙΑ 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

ΔΝΤ: λιγότερη ανάπτυξη στον κόσμο λόγω του Brexit

Σε νέα έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως απότοκο του Brexit. «Χρειάζονται τόνωση της ιδιωτικής ζήτησης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 

 

Δυσοίωνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προχώρησε μετά το Brexit σε νέα επικαιροποιημένα προγνωστικά, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις, όπως τουλάχιστον είχαν διαμορφωθεί από τις αρχές του χρόνου, ήταν καλύτερες από ότι αναμένονταν. Τη νέα επικαιροποιημένη έκθεση έδωσε προχθες στη δημοσιότητα το Ταμείο στη Ουάσιγκτον.

Κυρίως οι Βρετανοί θα πληγούν


Για το τρέχον έτος το ΔΝΤ περιμένει να «τρέξει» η παγκόσμια ανάπτυξη γύρω στο 3,1%, ενώ του χρόνου θα αυξηθεί οριακά στο 3,4%. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για μια μείωση κατά 0,1% από την εκτιμώμενη τον περασμένο Απρίλιο. «Και φυσικά τις άμεσες επιπτώσεις από το Brexit θα αισθανθούν περισσότερο από όλους οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Μόρι Όμπσφελντ. «Για άλλες περιοχές τα προγνωστικά μας μετά το Brexit δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει». Για τη Βρετανία λοιπόν το ΔΝΤ περιμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει του χρόνου το 1,3%, που σημαίνει μείωση κατά 0.9%. Αλλά και η Γερμανία δεν θα βγει αλώβητη. Η οικονομία της θα αναπτυχθεί ελαφρά στο 1,6%, από του χρόνου όμως θα περιοριστεί στο +1,2%, ποσοστό 0,4% λιγότερο από το αναμενόμενο. Το ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Μόρι Όμπσφελντ εξετάζει δύο σενάρια, με ένα εκ των οποίων να υποστηρίζει ότι από το Brexit δεν πρόκειται να καταγραφούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές και ότι οι πολιτικές επιπτώσεις θα μείνουν περιορισμένες. «Θεωρούμε αυτό το σενάριο το πλέον πιθανό», εξηγεί ο Όμπσφελντ, «αλλά υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, που λέει ότι θα μειωθεί αισθητά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και ότι οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα εξαπλωθούν και εκτός Ευρώπης».

Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο πάντως, εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν ολοκληρωθούν ομαλά και μπουν εμπορικοί περιορισμοί, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει κατά 0,6% σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Άρα, πολλά εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit μπορούν να προβλεφθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Όμπσφελντ. «Αυτό οδηγεί σε πολιτική και οικονομική ανασφάλεια, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες».

Ανάγκη για νέο αφήγημα


Υπάρχουν οδηγίες πλεύσης εναντίον της ασθενούς παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης; Το ΔΝΤ συστήνει ενίσχυση της ιδιωτικής ζήτησης και δομικές μεταρρυθμίσεις. Πολιτικοί και παράγοντες λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν με την κατάσταση και να την αποδεχθούν ως μια νέα κανονικότητα. Διότι όταν το εισόδημα περιορίζεται και οι κοινωνικές εντάσεις μεγαλώνουν, τότε ενισχύεται η ανάγκη πολλών ανθρώπων για προστατευτισμό και εθνικισμό. «Έχει γίνει της μόδας να θεωρεί κανείς τις παγκόσμιες αγορές ως τη ρίζα του κακού, γι' αυτό και οι πολιτικοί θα πρέπει να επιλέξουν και να προσφέρουν ένα νέο αφήγημα», υποστηρίζει ο Όμπσφελντ. «Αυτό το νέο αφήγημα θα πρέπει να ξυπνά νέες ελπίδες για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης με νέα πολιτικά μέσα και με δίκαιη κατανομή του κέρδους που θα προκύψει από την ανάπτυξη».
Λόγω του Brexit και της ανόδου της δημοτικότητας εθνικιστών πολιτικών σε πολλές χώρες φαίνεται ότι και το ΔΝΤ κατανόησε ότι οικονομική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του πληθυσμού, τουλάχιστον στις χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα. 
DW

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΝΤ, ΒΡΕΧΙΤ,

Ετικέτα: ,

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.