Τερέζα Μέι, η νέα ''σιδηρά'' κυρία της Downing Street 10 - Πιέσεις από Βερολίνο

Βρετανία, Ε.Ε., ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φτιάχνει τις βαλίτσες του για να αναχωρήσει από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να δώσει τη θέση του στην Τερέζα Μέι...

 


Την παραίτηση του στη βασίλισσα Ελισάβετ θα υποβάλει το απόγευμα στις 7 -ώρα Ελλάδας- ο Ντέιβιντ Κάμερον αφού πρώτα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό ενώ η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντα της.

«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ,»
δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα “The Daily Telegraph.”

Μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, μεταδίδει το BBC.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, έναντι της ΕΕ, δηλώνοντας ήδη ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προέδρευσε την Τρίτη της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του πριν παραχωρήσει τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή το Brexit.

«Η Τερέζα Μέι και ο υπ. Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν απέτισαν φόρο τιμής στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους αναχωρώντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι «ενθουσιασμένος» που αφήνει τα κλειδιά στη Μέι, 59 ετών, χαρακτηρίζοντας την αντικαταστάτριά του «σταθερή και ικανή».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών που κατέχει ο Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος με τη σειρά του θα τον αντικαταστήσει στο Φόρεϊν Όφις.

Η κυβέρνησή της αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει πολλές προσωπικότητες που υποστήριξαν το Brexit, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το Συντηρητικό Κόμμα που διχάστηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος, και να δείξει στους Βρετανούς ότι σκοπεύει να θέσει πράγματι σε εφαρμογή αυτό που ψήφισαν.

Στην πλευρά των Εργατικών, το όνομα του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα τεθεί αυτομάτως σε ψηφοδέλτιο στην διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, όπως αποφάσισε την Τρίτη η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Η απόφαση αυξάνει τις πιθανότητες του Κόρμπιν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αλλά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ενδεχομένως να προβάλουν νομικές ενστάσεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 51 βουλευτών.
 

Μέρκελ και Σόιμπλε ζητούν από την Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της


Να ξεκαθαρίσει τη θέση της και μάλιστα άμεσα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ζητούν Μέρκελ- Σόιμπλε. Παράλληλα, καλούν τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να κάνει το καθήκον της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, στο Βερολίνο σημείωσε: «Το καθήκον της νέας πρωθυπουργού θα είναι να αποσαφηνίσει το ερώτημα τι είδους σχέση θέλει να οικοδομήσει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Παράλληλα,  η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιταλικών τραπεζών και τόνισε πως «δεν αναμένει κάποια κρίση στην Ιταλία ως αποτέλεσμα της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.«Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, υπάρχουν εντατικές συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πεπεισμένη ότι τα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν εκεί θα επιλυθούν με καλό τρόπο. Συνολικά, δεν βλέπω κρίσιμες εξελίξεις» επισήμανε η Καγκελάριος.

Δηλώσεις Σόιμπλε:

Από την πλευρά του, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε «η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τα επόμενα βήματά της το συντομότερο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου