1322 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1155 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 735 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 658 ΚΟΣΜΟΣ 501 ΑΠΟΨΕΙΣ 462 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 77 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Ο ΥΠ.ΕΞ. της Σαουδικής Αραβίας για Τουρκία, Ιράν και Ισραήλ (vid)

Τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ στην συνέντευξη, που παραχώρησε για την εκπομπή Global Conversation του Euronews.

 


Ο Σαουδάραβας ΥΠ.ΕΞ., Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, υποστήριξε ότι η χώρα του κάλυψε τα «κενά», που έχουν ανακύψει προκειμένου να μην επωφεληθούν χώρες και πλευρές, που απειλούν την Σαουδική Αραβία. 

Χαρακτηρίζει το ΙΚΙΛ «ένα μάτσο παρανοϊκούς, λέγοντας ότι ανάλογο φαινόμενο παρανοϊκού στην Ιστορία ήταν ο Χίτλερ.

Ο φρικτός πόλεμος στην Συρία σέρνεται επί μακρόν, η Τουρκία παραπαίει, η Υεμένη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή. Για να συζητήσουμε τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ βίντεο της συνέντευξης τυυ Σαουδάραβα ΥΠ.ΕΞ. στο ΕuronewsΗ Συνέντευξη


Όλαφ Μπρενς: Δημοσιογράφος euronews: Καλώς ήρθατε στο euronews

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Όλαφ Μπρενς - euronews: Κύριε Υπουργέ, ο κόσμος ήταν συνηθισμένος σε μία πολύ προσεκτική εξωτερική πολιτική από την Σαουδική Αραβία επί δεκαετίες. Τώρα βλέπουμε ότι τηρείτε μία πιο τολμηρή στάση, με απευθείας παρέμβαση στην Υεμένη και μία ξεκάθαρη θέση έναντι του Ιράν, της Συρίας τον πόλεμο κατά του ΙΚΙΛ και της αλ Κάιντα και για τον Πρόεδρο Άσαντ. Αυτήν την νέα Σαουδική Αραβία θα πρέπει καλύτερα να την συνηθίσουμε;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Διαπιστώσαμε ένα κενό και τα κενά πρέπει να καλύπτονται. Διαπιστώσαμε κενό ηγεσίας και πρέπει να υπάρχει ηγεσία. Εξ ου και συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας. Καλύψαμε άμεσα το κενό για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Είχαμε πολιτοφύλακες, που είναι εξτρεμιστές και συμμαχούν με Ιράν και Χεζμπολάχ να καταλαμβάνουν την Υεμένη. Ήταν πρόβλημα με τους βαλλιστικούς πυραύλους και την αεροπορία, που συνιστούσαν ευθεία απειλή για το βασίλειό της Σαουδικής Αραβίας. Κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι επ’ αυτού και γι’ αυτό δράσαμε άμεσα. Όσον αφορά στο Ιράν είπαμε «ως εδώ και μη παρέκει». 35 χρόνια επιθετικότητας του Ιράν έναντι του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της είναι αρκετά. Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε. Στην Συρία ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση και να επιφέρουμε μια αλλαγή στο σύστημα εκεί.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Όταν αναφέρεστε σε «κενό» υπονοείτε ότι υπάρχει αδυναμία αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Όχι απαραίτητα. Είδαμε τους Χούτι να καταλαμβάνουν την εξουσία στην Υεμένη με πολύ βραδείς ρυθμούς τα τελευταία 7,8,9 χρόνια και κανείς δεν προθυμοποιήθηκε να το αντιμετωπίσει. Άρα έπρεπε να το κάνουμε εμείς. Είδαμε την σφαγή αθώων στην Συρία επί σειρά ετών και κανείς δεν έκανε τίποτα επ’ αυτού. Άρα έπρεπε εμείς να κάνουμε κάτι.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επέφερε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή. Πως αξιολογείτε τον ρόλο της Τουρκίας ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Το δυσάρεστο γεγονός της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, που απέτυχε, δεν πιστεύω ότι θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην στάση της Τουρκίας ή στην ευμάρεια της Τουρκίας.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Ωστόσο στις χώρες της δύσης υπάρχει μία αυξημένη ανησυχία ότι η Τουρκία μπορεί να υιοθετήσει μία απολυταρχική τακτική. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Κέρι, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως να κινδυνεύει ακόμη και η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Φοβάστε ότι έτσι αδυνατίζει μέτωπο στον πόλεμο κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους»;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Δεν το πιστεύω. Η Τουρκία είναι μία δημοκρατία και η βούληση του τουρκικού λαού θα εφαρμοστεί. Θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα βήματα για την διασφάλιση της ασφάλειάς της. Κανείς δεν αμφισβήτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έβαλαν χιλιάδες ανθρώπους στο Γκουαντάναμο στην Κούβα. Κανείς!

Όλαφ Μπρενς, euronews: Έχετε πει πολλάκις, ότι είστε πολύ σίγουρος πως ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα καταλήξει να φύγει. Πόσο σίγουρος είστε τώρα βλέποντας την αδυναμία κάποιων περιφερειακών παικτών, αλλά και της κατάστασης, που διαμορφώνεται στο έδαφος; Το Χαλέπι βρίσκεται πολύ κοντά στο να πέσει στα χέρια του στρατού της Συρίας.

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει μία νέα Συρία, χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Είναι θέμα χρόνου. Θα επιτευχθεί μέσω πολιτικής διαδικασίας κάτι που θα το επισπεύσει και θα γίνει πιο ομαλά ή με στρατιωτικά μέσα, που θα είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο όσον αφορά στους θανάτους, στην καταστροφή, στο αίμα και στην οικονομία.

Όλαφ Μπρενς, euronews:Τώρα που η πολιτική διαδικασία μοιάζει να έχει κολλήσει, ίσως να επιφέρει την στρατιωτική δράση. Τί βλέπετε ότι είναι πιο ρεαλιστικό;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Θα στηρίξουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας στρατιωτικά, αν δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία και θα στηρίξουμε την πολιτική διαδικασία αν δεν υπάρχει στρατιωτική διαδικασία.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Πόσο προετοιμασμένοι είστε για στρατιωτική υποστήριξη;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας:Έχουμε μία ομάδα κρατών που παρέχουν στρατιωτική στήριξη στην μετριοπαθή αντιπολίτευση. Συμφωνήσαμε ποιές οργανώσεις θα λάβουν στήριξη και πως. Ανέκαθεν καλούσαμε να τους δοθούν πιο ισχυρός εξοπλισμό ώστε να εκδιώξουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όλαφ Μπρενς, euronews:Η Σαουδική Αραβία θα στείλει χερσαίες δυνάμεις;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Είμαστε προετοιμασμένοι να στείλουμε ειδικές δυνάμεις στην Συρία στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚΙΛ.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Όταν μιλάτε για το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» χρησιμοποιείτε περισσότερο τον αραβικό όρο «Daesh». Τί είναι η Daesh για εσάς; Είναι ισλαμικό; Είναι κράτος;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Ούτε ισλαμικό, ούτε κράτος. Είναι ένα συνονθύλευμα εγκληματιών, ψυχοπαθών και διεστραμμένων. Δεν έχει να κάνει με το ισλάμ. Το Daesh σε σχέση με το ισλάμ είναι όπως η Κου Κλουξ Κλάν με τον χριστιανισμό. Δεν έχουν σχέση! Κάθε θρησκεία έχει ακραίους. Κάθε θρησκεία έχει φανατικούς. Αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την θρησκεία. Το να θεωρεί κάποιος ότι η Daesh είναι κομμάτι της πίστης είναι εξοργιστικό.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Άν είναι μία συμμορία ψυχοπαθών πως μπορούν να διοικούν όχι ένα «κράτος» αλλά μία «γεωγραφική περιοχή» για τόσ πολύ διάστημα και να αποτελεί ένα μεγάλο στρατιωτικό πρόβλημα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ιστορία ψυχοπαθών, που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα: ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένας ψυχοπαθής.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Υπεγράφη μία συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ επιφυλακτική. Ένα χρόνο μετά. Πως αξιολογείτε την κατάσταση τώρα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Είπαμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία αποτρέπει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά, που έχει ισχυρούς και παρεμβατικούς μηχανισμούς επιθεώρησης κι έχει την πρόβλεψη επαναφοράς των κυρώσεων αν παραβεί τους όρους το Ιράν είναι καλοδεχούμενη από εμάς. Η ανησυχία, που είχαμε κι ακόμη έχουμε έχει να κάνει με τα κεφάλαια στα οποία έχει πρόσβαση το Ιράν. Αυτό που βλέπουμε είναι η ιρανική εμπλοκή σε επιθετικές ενέργειες, στήριξη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στην Συρία, στο Ιράκ και η προσπάθεια προμήθειας όπλων στου Χούτι. Άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να κριθεί αν πραγματικά υπάρχει αλλαγή στην συμπεριοφ΄ρα του Ιράν ή όχι. Αλλά εμείς δεν βλέπουμε καμία.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Αν έχετε βάσιμη καχυποψία ότι το Ιράν δεν θα εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας, τότε η Σαουδική Αραβία θα σκεφθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Η Σαουδική Αραβία θα κάνει ότι χρειάζεται για την προστασία του λαού και της χώρας Πως θα το κάνουμε ή με τί μέσα θα το κάνουμε δεν είναι κάτι, που θα το ανακοινώσουμε και σίγουρα όχι στην τηλεόραση.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Πως εξελίσσονται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Δεν έχουμε σχέσεις με το Ισραήλ.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Καμία επαφή, ούτε παρασκηνιακά;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Καμία!

Όλαφ Μπρενς, euronews: Η Σαουδική Αραβία συχνά κατηγορείται για την έμμεση ευθύνη της στην ισλαμική τρομοκρατία. Το επιχείρημα είναι ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τα τεμένη σε όλον τον κόσμο κι εκπαιδεύει τους ιμάμηδες. Εκείνοι με την σειρά τους κηρύττουν την συντηρητική εκδοχή του ισλάμ, η οποία ακούσια είναι το πρόσφορο έδαφος της τρομοκρατίας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Γιατί θα πρέπει να στηρίζουμε μία ιδεολογία της οποίας ο σκοπός είναι να μας σκοτώσει; Είμαστε ο στόχος των εξτρεμιστών. Θέλουν πρόσβαση στην Μέκκα και στην Μεδίνα. Κατά συνέπεια έχουμε υποφέρει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουμε απώλειες προσωπικού ασφαλείας, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τους αθώους. Είμαστε στην προμετωπίδα του πολέμου της τρομοκρατίας στην περιοχή και στον κόσμο! Κατά συνέπεια να λέει κάποιος ότι οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό ή ιδεολογία των Σαουδαράβων τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό είναι εξωφρενικό. Αν έχετε προβλήματα σε μία συγκεκριμένη πόλη στην χώρα σας μπορείτε να κλείσετε τα ισλαμικά κέντρα. Μην κατηγορείτε τους άλλους Αν συμβαίνει στην χώρα σας, είναι δικό σας λάθος!

Σύντομο βιογραφικό του Σαουδάραβα ΥΠ.ΕΞ., Αντέλ αλ Τζουμπέιρ

  • Ο Αντέλ αλ Τζουμπέιρ είναι Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας από το 2015
  • Είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που δεν ανήκει στην βασιλική οικογένεια
  • Σπούδασε σε πολλές χώρες κι εκτός από την αραβική γλώσσα μιλά εξαιρετικά αγγλικά και γερμανικά
  • Το 2011 επέζησε δολοφονικής απόπειρας, που αποδίδεται σε πράκτορες των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάσταση.
euronews

Σαουδική Αραβία, Τουρκία, ΙΡΑΝ, Ισραήλ, Μέση Ανατολή,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.