Ιερώνυμος: «…θέλουμε απελευθέρωση της εκκλησίας, είμαστε υπόδουλοι του κράτους» (vid)

«Για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου», υπογράμμισε από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης ο Αρχιεπίσκοπος...


«Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεών μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου».

Από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τεσσάρων ακριτικών Μητροπόλεων Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της».

 
«Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου» και συμπλήρωσε ότι «όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Για αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».

Επιπλέον, τόνισε πως «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δεν θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά» και εξέφρασε ότι αισθάνεται ντροπή «όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.