Η Γερμανία προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ

ΚΟΣΜΟΣ, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Γερμανία, Ιντσιρλίκ,

Η Γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποσύρει της δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ εάν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στη απαγόρευση εισόδου Γερμανών βουλευτών στη βάση… 

 


Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα την Deutsche Welle, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει στην απαγόρευση εισόδου στη βάση του Ιντσιρλίκ Γερμανών βουλευτών. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στο μπρίφινγκ της Παρασκευής.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η Τουρκία έχει μεν το δικαίωμα να απαγορεύσει την επίσκεψη αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σκόπιμο. Η Άγκυρα γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες, δεδομένου ότι για τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει η βουλή. Ως εκ τούτου οι βουλευτές έχουν το «έννομο συμφέρον» να επισκεφτούν τους στρατιώτες. Εμμέσως πλην σαφώς ο Μάρτιν Σέφερ άφησε να εννοηθεί ότι η επιμονή της Τουρκίας στην απαγόρευση, θα ανάγκαζε τη Γερμανία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. 

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για εναλλακτικές δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών Tornados στην περιοχή. Η βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει όμως «πρώτη επιλογή». Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια νατοϊκή βάση με «ευνοϊκές συνθήκες», εκεί είναι συγκεντρωμένες οι συμμαχικές δυνάμεις.

Πιθανή άτυπη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν


Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ανακοινώθηκε ακόμη ότι αυτό το διάστημα προετοιμάζεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Τουρκία. Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου, η πραγματοποίηση της επίσκεψης δεν εξαρτάται όμως από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της εισόδου γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ τόσο η γερμανική όσο και η τουρκική πλευρά καταβάλουν προσπάθειες για την βελτίωση των διμερών σχέσεων που αυτό το διάστημα δεν είναι και τόσο αρμονικές για μια σειρά από λόγους. 

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επίσης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ έγινε γνωστό ότι σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G 20 στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων «πάγωσε» το Ιντσιρλίκ για την Γερμανία  


«Τα έσπασε» Τουρκία και Γερμανία για την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η Τουρκία μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση της Γερμανίας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία Άδανα σε απάντηση στο ψήφισμα της Bundestag να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων», ανέφεραν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα (6/6/2016) του Onalert.gr, είχε ζητήσει από την Άγκυρα να παραθέσει πρόσθετες δυνατότητες στις γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις στην τουρκική επικράτεια, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2016.

H αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τις Η.Π.Α. και τις τουρκικές δυνάμεις.

Η Γερμανία ειχε σκοπό να κατασκευάσει μέχρι το 2017 μια στρατιωτική βάση για την ανάπτυξη των ΕΔ της και αεροσκαφών Tornado τα οποία προορίζει για τον πόλεμο ενάντια του ISIS.

Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη του γερμανικού στρατού στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ ήταν προσωρινή. Αν κατασκευαστεί η στρατιωτική βάση, τότε οι γερμανοί στρατιώτες θα μείνουν μόνιμα.

Όπως είχε γράψει το Onalert.gr, ο  γερμανικός στρατός προτίθεται να δαπανήσει 65 εκατομμύρια ευρώ για βάση των γερμανικών -μαχητικών και μεταφοράς καυσίμων- αεροσκαφών.

Η βάση, θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους» και θα είναι πλήρως εξοπλισμένη με εγκαταστάσεις των Γερμανών στρατιωτικών και η συμφωνία που προωθείται θα είναι μακροχρόνια, όπως σημειώνεται.

Σήμερα στη βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενούνται 200 Γερμανοί στρατιωτικοί, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2017 να φθάσουν τους 400.

Επιπλέον σύμφωνα με το SPIEGEL ONLINE μετά από το ψήφισμα της Bundestag, θα είναι δύσκολο να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις περιπολίας κατά της εμπορίας ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου