Ε.Ε. - Τουρκία: Σχέση ανάγκης και λεπτών ισορροπιών (vid)

ΚΟΣΜΟΣ, Ε.Ε., Τουρκία, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ,

Σε τεντωμένο σχοινί, σύμφωνα με το euronews, ακροβατούν οι σχέσεις ‘Αγκυρας – Βρυξελλών με την Ε.Ε. να προβαίνει καθημερινά σχεδόν σε συστάσεις προς την Τουρκία για σεβασμό στο κράτος δικαίου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις μαζικές εκκαθαρίσεις. 



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ευρώπη κατηγορώντας την για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Λάβρος κατά των Ευρωπαίων ήταν ακόμη μια φορά με δηλώσεις του στην Ιταλική Rainews 24. «‘Οταν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Παρίσι και σκοτώνονται πέντε ή έξι άνθρωποι όλοι ρωτούν τι έγινε και ποιος το έκανε. Στην Τουρκία έγινε πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, ένα πραξικόπημα που κόστισε τη ζωή σε 238 μάρτυρες. Είναι λυπηρό, αλλά έως σήμερα κανείς δεν μας επισκέφτηκε, ούτε η Ε.Ε. ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ας έρθουν για να δουν το Τουρκικό Κοινοβούλιο, έπρεπε να το είχαν ήδη κάνει. Αφήστε τους να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται. Το Κοινοβούλιο μας βομβαρδίστηκε, αλλά που είναι όλοι;». Εγκλωβισμένη η Ευρώπη στο προσφυγικό.

Την ώρα που η Ε.Ε. ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το πογκρόμ με περισσότερους από 20.000 κρατούμενους, οι Βρυξέλλες έχουν απόλυτη ανάγκη να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό με δεδομένο ότι συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής για τους πρόσφυγες. «Χώρες όπως η Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη χώρα, περίπου 50.000 και την ίδια ώρα πρέπει είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές, φέτος ή την επόμενη χρονιά» επισημαίνει.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί. Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί εντατικοποίηση των ενταξιακών συνομιλιών, απελευθέρωση της βίζας και οικονομική ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ. Όμως μετά τις εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν η Ε.Ε. είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας. 

Διχασμένοι οι ευρωπαίοι πολιτικοί


Ξεκάθαρη ήταν η στάση του Γερμανού Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ευρώπη να δεχτεί τον εκβιασμό. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψει ότι μια χώρα που ετοιμάζεται να επαναφέρει την θανατική ποινή απομακρύνεται δραστικά από την Ευρώπη, οπότε η όποια διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ε.Ε. είναι περιττή» (με δεδομένο ότι η θανατική ποινή αντίκειται στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα)

Οι «εκκαθαρίσεις» του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», λέει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ‘Ελμαρ Μπροκ. «Αλλά θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της εσωτερικής πολιτικής του Ερντογάν εξαιτίας της οποίας η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πιο μακριά από ποτέ, και της συμφωνίας. Η συμφωνία για τους πρόσφυγες βοηθά στην καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων και στη στήριξη των 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία για να προσφέρουν στα παιδιά τους εκπαίδευση αλλά και ιατρική περίθαλψη. Οπότε, τι το κακό με αυτό;» επισημαίνει ο ίδιος.

Βρυξέλλες και Άγκυρα καλούνται να βάλουν στη ζυγαριά τα οφέλη της συνεργασίας τους. Η Ε.Ε. την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και τις απειλές για την ασφάλεια, η Τουρκία τους οικονομικούς δεσμούς με την Ε.Ε. και την σταθερότητα ώστε να μην την καταπιεί το χάος που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Για την ώρα η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών χτυπάει «κόκκινο» όμως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν μια ενιαία στάση απέναντι στην πολιτική των εκκαθαρίσεων που συνεχίσει το καθεστώς Ερντογάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου