Όλγα Γεροβασίλη: «Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον» - "Πυρ ομαδόν" αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

ΜΜΕ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Τηλεοπτικές άδειες,

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ., και Ένωση Κεντρώων άσκησαν έντονη κριτική για τον περιορισμένο αριθμό των αδειών, καθώς και για την απουσία του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία...



Σφοδρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά και  τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ορισμό της διαπλοκής» χαρακτήρησε τον διαγωνισμό ο Γ. Κουμουτσάκος


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «ορισμό της διαπλοκής» το διαγωνισμό και υποστήριξε πως η διαδικασία είναι «στον αέρα» και «ηθικά διάτρητη» καθώς δεν έχει αποφανθεί το ΣτΕ. Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε πως αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κεντρικό ρόλο θα είχε το ΕΣΡ θα αξιοποιούνταν το φάσμα των ψηφιακών συχνοτήτων και δεν θα υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός αδειών, τότε θα υπήρχαν περισσότερα κανάλια και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος. 

Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιον λόγο «κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία». «Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο των καναλιών που ήδη λειτουργούν;», συνεχίζει ο κ. Κουμουτσάκος; «Ποιος θα πληρώσει τα δάνεια, τους φόρους, τις εισφορές; Πώς αισθάνονται που σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο στα κανάλια και θα βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;», διερωτάται χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του κόμματος της ΝΔ, η οποία κατήγγειλε «γκεμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και την φίμωση της κοινωνίας». Όπως υποστηρίζει, ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ σημειώνει ότι η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν. 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: «Tα λεφτά που δήθεν θα δώσουν οι νταβατζήδες δεν είναι τίποτα μπροστά στα θαλασσοδάνεια που αρπάζουν επί δεκαετίες...»


Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. , σημειώνει. «Τρεις εφοπλιστές και ένας εργολάβος δημοσίων έργων και κουμπάρος του Καμμένου είναι οι καναλάρχες του Σύριζα, που κορόιδευε τον κόσμο ότι θα χτυπήσει την διαπλοκή και τους ολιγάρχες. Επιπλέον, τα λεφτά που δήθεν θα δώσουν οι νταβατζήδες δεν είναι τίποτα μπροστά στα θαλασσοδάνεια που αρπάζουν επί δεκαετίες και τα πληρώνει ο λαός μέσω του μνημονίου και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών»

ΠΑΣΟΚ: «Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών...»


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη τονίζοντας ότι «όλοι είχαμε προτείνει, “να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο”». Όπως εξηγεί, «η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές». 

Κ.Κ.Ε.: «Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των ΜΜΕ


«Η νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα «τη βγάλουν καθαρή», σημειώνει ο Περισσός. 

Το ΠΟΤΑΜΙ: «Παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες»


Τους επτά λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αναλύει το Ποτάμι.

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ)» και όπως αναφέρεται την ανακοίνωση, αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ: «η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί, το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά, ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος, ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος, οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι, η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη, θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)».

ΔΗΜ.ΑΡ.: «Στόχος πρέπει να ήταν το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες...»


Αντίδραση τέλος υπήρξε και από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά». «Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό» σημειώνει και καταλήγει : «στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: «Διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες»


«Συμφωνούμε στην διαφάνεια τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Β. Λεβέντης ανέφερε πως «θα έπρεπε στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί, και η εκκλησία». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΡΤ, οφείλει να παίξει ισχυρό πόλο ανάμεσα στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Τσίπρα» προσθέτοντας ότι δεν έχει εντολή από τους ψηφοφόρους του κόμματός τους να συνεργαστεί με κανένα κόμμα. «Όταν μιλάς με ένα πολιτικό αρχηγό και με τον πρωθυπουργό αυτομάτως δεν σημαίνει ότι θα συνεργαστείς κιόλας. Εγώ πάντως και στο σπίτι μου να έρθει και να κοιμηθεί ο Αλ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να συνεργαστώ μαζί του», σημείωσε.

Όλγα Γεροβασίλη: «Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον»


«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».
 
Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου