Απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, ζητά η Τουρκία

ΝΑΤΟ, Τουρκία, Αιγαίο,

Μιλώντας την Πέμπτη το πρωϊ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ, για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τόνισε ότι «επρόκειτο για μία προσωρινή αποστολή και ο σκοπός της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί περαιτέρω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με tovima.gr ...


ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ έθεσε ευθέως το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το ζήτημα του τερματισμού της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός ζήτησε να μη συνεχιστεί η επιχείρηση πέραν του Δεκεμβρίου από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μιλώντας την Πέμπτη το πρωϊ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Ισίλ τόνισε ότι «επρόκειτο για μία προσωρινή αποστολή και ο σκοπός της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί περαιτέρω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την εν λόγω αποστολή ελήφθη, κατόπιν έντονων γερμανικών πιέσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μίλησε για στήριξη της ελληνικής θέσης για συνέχιση της αποστολής. Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν απέφυγε να κάνει προβλέψεις για πιθανή χρονική επέκταση της αποστολής. Ερωτηθείσα τι μπορεί να γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 όταν ήγει η τρέχουσα αποστολή απάντησε: «Θα το δούμε τότε».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να διατηρηθεί η αποστολή και για το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις. και τούτο διότι εκτιμάται ότι μετά θα μπορεί να αναλάβει δράση η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες της δύναμης SNMG-2 που επιχειρεί στο Αιγαίο, η διοίκηση της δύναμης ασκείται εκ περιτροπής από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή. Με βάση αυτή τη σειρά, η διοίκηση θα πρέπει τον Ιανουάριο του 2017 να περάσει σε τουρκικά χέρια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την Αθήνα και ήδη τα σχετικά μηνύματα έχουν σταλεί από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ προς τον γερμανό διοικητή της δύναμης, ναύαρχο Κλάιν.

Άλλωστε, η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα απέχουν από την εκ περιτροπής διοίκηση της SNMG-2 όσο διαρκεί η αποστολή στο Αιγαίο. Πάντως η Άγκυρα, από την αρχή σχεδόν της επιχείρησης, έχει τροχίσει τη λειτουργία της, κυρίως αποτρέποντας τη γεωγραφκή επέκτασή της από το Κεντρικό Αιγαίο προς το Νότιο και αμφισβητώντας ακόμη και τις ονομασίες ελληνικών νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου