"ILMIK" η αποκαλυπτική ταινία-ντοκουμέντο για την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Τουρκία, Ανθρώπινα δικαιώματα, ΜΜΕ, ΚΟΣΜΟΣ,

Το "Ιλμίκ" (η Θηλιά) του Θωμά Σίδερη* είναι μια αποκαλυπτική ταινία-ντοκουμέντο για την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία...



Το ντοκιμαντέρ "Ιλμίκ" (η Θηλιά) ταξιδεύει στην Ευρώπη και συναντά Τούρκους δημοσιογράφους που κατέφυγαν στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Θωμάς Σίδερης, «Ιλμίκ, δηλαδή «θηλιά». Πώς μια χώρα βάζει θηλιά στο δημοκρατικό πολίτευμα για δεκαετίες ολόκληρες, φιμώνοντας τον τύπο, καταπατώντας συστηματικά τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, φυλακίζοντας και σκοτώνοντας τους δημοσιογράφους. 

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την Τουρκία, πριν και μετά το πραξικόπημα.Οι περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί που μιλούν στο ντοκιμαντέρ βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Όμως η έρευνα συνεχίζεται ακόμα…».

O πρώτος κύκλος γυρισμάτων του «Ιλμίκ» ολοκληρώθηκε 2,5 εβδομάδες πριν το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.. Δώδεκα από τους δεκαεννέα δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που μιλούν στο ντοκιμαντέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα λευκά κελιά φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Σιλίβρι και αλλού. 

Γυρίσματα έγιναν επίσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ στον φακό του "Ιλμίκ" καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία και ξεδιπλώνουν την προσωπική τους ιστορία μεταξύ άλλων: η Μερβέ, κόρη ενός καθηγητή πανεπιστημίου που βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή σε προάστιο της Σμύρνης, ο Μουχαρέμ (ψευδώνυμο), ένας πανίσχυρος βιομήχανος της Τουρκίας που διέφυγε στο εξωτερικό για να γλιτώσει τη ζωή του, αφήνοντας όμως πίσω την οικογένειά του, ο Εμράχ, διευθυντικό στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν, η Νεσιμπέ, γυναίκα του ανθρώπου-κλειδί που αποκάλυψε την υπόθεση «Βαριοπούλα», αλλά και η Μπούσρα που έφερε στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης Εργκένεκον και που σήμερα η τύχη της αγνοείται.


Επίσης ο Antony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της IFJ (International Federation of Journalists), δίνει στο «Ιλμίκ» τη δική του πολύτιμη μαρτυρία.

H γερμανική εταιρεία ITEP PICTURES, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με έδρα στη Φρανκφούρτη, ανέλαβε την προώθηση του ντοκιμαντέρ στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ.

Το τελικό στάδιο επεξεργασίας θα γίνει στη Γερμανία και το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ειδική προβολή υπό την αιγίδα της Διεθνούς Oμοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη της παραγωγής του ντοκιμαντέρ.
  • Αφήγηση: Έρση Βατού, Άγης Γυφτόπουλος, Νικόλ Λιακοσταύρου και Θωμάς Σίδερης
  • Στη διεύθυνση φωτογραφίας για τα γυρίσματα που έγιναν στην Ελλάδα: Τάκης Μπαρδάκος
  • Μοντάζ: Δημήτρης Σιδηρόπουλος
  • Μουσική: Στάθης Άνινος.
Πλατφόρμα υποστήριξης:
https://www.indiegogo.com/projects/ilmik-press-unfreedom-in-turkey-democracy/x/14727665#/gallery
Μπλογκ ντοκιμαντέρ:
https://ilmikblog.wordpress.com/

_________________________________________________________________________
Θωμάς Σίδερης κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο και είναι ο δημιουργός της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση" της ERTopen.
Επίσης ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή κειμένων σε ντοκιμαντέρ. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μέλος της Διεθνούς Aκαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Γράφει και μεταφράζει βιβλία και θεατρικά έργα, ενώ αρθογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. 
πηγή: ERTopen

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου