Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Κυβέρνηση, ανασχηματισμός, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ,

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό ασκούν τα κόμματα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακές αλλαγές και τακτοποίηση περισσότερων ημετέρων...



 Για «ανασχηματισμό ανακύκλωσης» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. Για «Ανασχηματισμό - ανακύκλωση για την συμμορία Τσίπρα και Καμμένου» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή. Για κυβερνητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι κατακρίνει την εν γένει επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. «ευχές» από την Ένωση Κεντρώων για να βρει η  κυβέρνηση ένα «φιλολαϊκό βηματισμό», «Ο ανασχηματισμός που επιβεβαιώνει το πλήρες κυβερνητικό αδιέξοδο..» ισχυρίζεται η ΛΑ.Ε….

ΝΔ: «Ανασχηματισμός ανακύκλωσης της αποτυχημένης κυβέρνησης»


«Ανασχηματισμός ανακύκλωσης της αποτυχημένης κυβέρνησης» ήταν το πρώτο σχόλιο της ΝΔ για το νέο υπουργικό σχήμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δήλωσε:

«Μετά από πολλή προσπάθεια ο κ. Τσίπρας έκανε έναν ανασχηματισμό ανακύκλωσης των ίδιων φθαρμένων προσώπων της αποτυχημένης Κυβέρνησής του.

»Δημιούργησε δε και ορισμένα υπουργεία για να βολέψει τους κολλητούς του.

»Για την Ελλάδα και τους πολίτες,
 δεν υπάρχει καμμία προοπτική απ’ αυτήν την επικίνδυνη Κυβέρνηση.

»Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται ακόμη πιο ισχυρή».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ «Ανασχηματισμός - ανακύκλωση για την συμμορία Τσίπρα και Καμμένου»


«Ανασχηματισμός - ανακύκλωση για την συμμορία Τσίπρα και Καμμένου.

Η συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ ανακυκλώθηκε σε ένα κυβερνητικό σχήμα που περιέχει από γραφικούς μπολσεβίκους, μέχρι ανδρείκελα της πλουτοκρατίας και φανατικούς ανθέλληνες», αναφέρει η Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

«Μοναδικό μέλημα του Τσίπρα να βολεύει τα αμόρφωτα συντρόφια του σε υπουργικές θέσεις με παχυλούς μισθούς, για να υπογράφουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό το μνημονιακό ξεπούλημα της Ελλάδος», προσθέτει η Χρυσή Αυγή.

KKE: Κυβερνητικό σχήμα για την πιστή εφαρμογή του 3ου μνημονίου


«Πέρα απ' τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει στόχο τη δημιουργία ενός σχήματος που, με μεγαλύτερη σταθερότητα και όσο δυνατόν λιγότερες ταλαντεύσεις, θα υλοποιεί μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του Περισσού υπογραμμίζεται ακόμη: «Η επιδίωξη απόδοσης ευθυνών για τα αντιλαϊκά μέτρα, που προκάλεσαν γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και οργή (π.χ. ασφαλιστικό), σε ορισμένα μόνο πρόσωπα και χειρισμούς, δεν πρέπει να κρύψουν τη συνολική κυβερνητική ευθύνη και πολιτική, την οποία υπηρέτησαν με συνέπεια και τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

»Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια κι απογοήτευση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνει ότι η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να παραπλανά και να εγκλωβίζει, σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων, επί μακρόν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, έχει περιοριστεί.

»Το ζήτημα είναι ο λαός να γυρίσει σταθερά την πλάτη σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που, μέσω της κυβερνητικής εναλλαγής, του υπόσχονται ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη σε όφελος των μονοπωλίων, θα φέρει διέξοδο κι ανακούφιση στα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα.

»Να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, χωρίς καθυστέρηση, για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Ελπίδα κι αποκούμπι σ’ αυτόν τον αγώνα μπορεί να είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.»

Φώφη Γεννηματά: «Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνηση»


«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένας ανασχηματισμός και καμιά αλλαγή προσώπων δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση που είναι πολιτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, σε πολιτική εκδήλωση στο Βόλο.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απομακρυνθεί από την ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση λύση δεν μπορεί να αποτελεί η παλινόρθωση της δεξιάς που επιδιώκει αυτή την στιγμή η ΝΔ» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ ως τις «δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος
 που κράτησαν όσες φορές κυβέρνησαν τη χώρα σε ύφεση, δημιούργησαν χρέη σε αντίθεση με την Δημοκρατική Παράταξη που πάντα έκανε το χρέος της απέναντι στη χώρα και είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση».

«Εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη, ξέρουμε και μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, που θεωρώ ότι θα είναι ραγδαίες».

Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε την τακτική που ακολούθησε στην Βουλή για την ψήφιση των τροπολογιών και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο αυτόνομος ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο απόλυτα διακριτός λόγος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ΝΔ. Θα επιμείνουμε απόλυτα σε αυτόν. Δεν θα κάνουμε ούτε δήθεν «ευρωπαϊκά μέτωπα» (δηλαδή ουρά της ΝΔ), ούτε «αριστερά μέτωπα» (ουρά του ΣΥΡΙΖΑ). Διεκδικούμε τον καθοριστικό ρόλο μας στις πολιτικές εξελίξεις με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να επιβάλλουμε την εθνική γραμμή που επαγγελλόμαστε. Δεν υπάρχει για μένα δίλημμα αν προτιμώ τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ. Απαντώ: κανένα από τους 2. Είναι ώρα η Δημοκρατική Παράταξη με ψηλά το κεφάλι να ξαναγίνει ρεύμα πλειοψηφίας στον τόπο μας. Σας καλώ όλους να δουλέψουμε με συνέπεια και ευθύνη γι’ αυτήν την στρατηγική, συλλογικά, με πίστη στους στόχους μας και μακριά από τις καταστροφικές για τον χώρο μας προσωπικές πολιτικές». Και έγινε σαφέστερη: «Είναι ώρα να βάλουμε το ″Εμείς″, πάνω από το εγωιστικό και αδιέξοδο ″Εγώ″».

Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι με τον αγώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τις παρεμβάσεις καταγράφηκε μια σημαντική νίκη. «Η πίεση και η επιμονή μας, έφεραν αποτελέσματα. Ακυρώσαμε τα σχέδια Τσίπρα - Παππά για τον έλεγχο της Ενημέρωσης. Κατοχυρώσαμε την πολυφωνία και την Δημοκρατία στην Ενημέρωση. Ο κ. Παππάς έκανε το λιοντάρι το πρωί στην τηλεόραση, αλλά σάλπισε άτακτη υποχώρηση στην Βουλή. Η κυβέρνηση πανικόβλητη, υποχρεώθηκε με τις τροπολογίες της να ακυρώσει στην πράξη τις αντισυνταγματικές διατάξεις της και να αποδώσει στο ΕΣΡ τις πλήρεις αρμοδιότητές του. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει η αναγκαία ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Όσο για την στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΡ με πρόσωπα αυξημένου κύρους, με αξιοπιστία, με συναινετική λογική για την συγκρότησή του. Χωρίς την απαράδεκτη λογική ″ελέγχου″ του. Αν η συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν πραγματοποιηθεί, γίνεται σαφές το ποια μικροκομματικά σχέδια εξυπηρετούν αυτές οι 2 δυνάμεις. Δύο υποτίθεται λογικές, αλλά ένας στόχος που στην πράξη τους ενώνει: Ο έλεγχος της Ενημέρωσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε γενικότερα έντονα κριτική στη κυβέρνηση για λαθρεμπόριο ελπίδας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα που αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. «Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ένωση Κεντρώων: «Ο Τσίπρας δεν έχει πολιτικό χρόνο πλέον για πειραματισμούς»


«Ευχόμαστε στην κυβέρνηση να βρει ένα φιλολαϊκό βηματισμό, ώστε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ρίχνοντας τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Αν πάλι, η πράξη δείξει ότι ο ανασχηματισμός, είναι αλλαγή ισορροπιών και όχι αλλαγή πολιτικής, αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων για τον ανασχηματισμό.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτικό χρόνο πλέον για πειραματισμούς. Αν αποτύχει, το σχήμα αυτό, θα είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές» καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.

ΠΟΤΑΜΙ: «Έρμη Ελλάς» σχολιάζει το Ποτάμι για τον ανασχηματισμό


«Ο Τσίπρας έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους. Έρμη Ελλάς» σχολιάζει το Ποτάμι για τον ανασχηματισμό.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κοινωνία δεν θέλει περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία. Η κοινωνία θέλει λύσεις, απαντήσεις, αποτελέσματα.

»Η χώρα δε θέλει λαϊκιστές, ερασιτέχνες και κομματικούς υπαλλήλους. Ο κ.Τσίπρας όμως δεν ξέρει άλλο δρόμο. Και έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους.

»Έρμη Ελλάς.»

ΛΑΕ: Ανασχηματισμός για γέλια και για κλάματα


«Ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει και δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάτι που γίνεται αντιληπτό από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού: ότι το πρόβλημα για τον τόπο και την κυβέρνησή του είναι ο ίδιος και το καταστροφικό μνημόνιό του και όχι τόσο οι υπουργοί του».

«Ο ανασχηματισμός που επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας είναι για γέλια και για κλάματα. Επιβεβαιώνει το πλήρες κυβερνητικό αδιέξοδο, δεν αντέχει ούτε ως φτηνός αντιπερισπασμός και το μόνο που εγγυάται είναι ότι η κυβέρνησή του θα πάει ακόμα χειρότερα, ακόμα πιο δεξιά και αντικοινωνικά και ακόμα πιο τυφλά και καταστροφικά μνημονιακά στο δρόμο της εθνικής υποτέλειας.

Καμία κυβέρνηση και ποτέ σε αυτήν τη χώρα όταν κατέρρεε δεν μπόρεσε να διασωθεί με ανασχηματισμούς.

Ο ανασχηματισμός Τσίπρα, δείχνει πολιτική ένδεια, αποτελεί ομολογία αποτυχίας και αυτό που σίγουρα θα επιτύχει είναι να επιτείνει την κατάρρευση της νεομνημονιακής κυβέρνησής του, επισπεύδοντας το τέλος της.

Ο τόπος, όσο ποτέ χρειάζεται μια δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα μεγάλο μέτωπο όλων, ανεξαιρέτως, των ριζοσπαστικών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Αυτό το αντιμνημονιακό μέτωπο γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και επείγον μετά τον ανασχηματισμό Τσίπρα και η σύστασή του είναι βέβαιον ότι θα ανατρέψει ριζικά το σημερινό καταστροφικό μνημονιακό σκηνικό, υπογραμμίζει η ΛΑΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου