Μηνύματα σε Τραμπ και Πούτιν από Ομπάμα - Μέρκελ

Γερμανία, ΗΠΑ, Ε.Ε.,

Το άριστο επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ-Γερμανίας επιβεβαίωσαν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο....


 

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα ζητήματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, όπου προανήγγειλαν στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ωσότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην περιοχή.

«Δεν αναμένω από τον εκλεγέντα Πρόεδρο (Τραμπ) να ακολουθήσει επακριβώς το σχεδιασμό ή την προσέγγισή μας. Αλλά η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα έχει μια πρακτική πολιτικής προσέγγισης και να πει πως «αν απλά ακυρώσουμε κάποιες συμφωνίες με την Ρωσία, ακόμη κι εις βάρος των λαών ή ακόμη κι αν παραβιάζουν τις διεθνείς νόρμες ή αν αφήνει τις μικρότερες χώρες να είναι ευάλωτες ή δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα σε περιοχές όπως η Συρία, πως θα κάνουμε ότι είναι βολικό εκείνη την στιγμή», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στην κατάρρευση των συνομιλιών για την στενότερη συνεργασία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελπίδα να ευοδωθούν οι προσπάθειες στο μέλλον.

«Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. είναι οι δύο περιοχές με το μεγαλύτερο εμπόριο κι ανέκαθεν εκδήλωνα την δέσμευση για την κατάληξη μίας εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πήγαμε καλά, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τώρα, αλλά παραμένουμε σε όσα έχουμε επιτύχει. Σίγουρα κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε αυτήν», υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες».

«Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», είπε ο Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.

Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

«Σταθερή και αξιόπιστη εταίρος» η Γερμανίδα Καγκελάριος 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι υπήρξε η πιο «σταθερή και αξιόπιστης εταίρος» της κυβέρνησής του, ενώ ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.

Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην εμπορική συμφωνία TTIP με τις ΗΠΑ, η οποία μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «παγώνει», σημειώνοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεργαστεί με τον Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον της TTIP.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνουν με ομαλό, συντεταγμένο και διαφανή τρόπο.
  
Το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο πριν αναχωρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα για το Περού θα πραγματοποιηθεί μία μίνι σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή της Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου