Πιέρ Μοσκοβισί : «Εφικτή η τεχνική συμφωνία...., δεν θέλουμε τέταρτο μνημόνιο»

Ε.Ε., ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Πιέρ Μοσκοβισί, Αξιολόγηση,

Το σημερινό πρόγραμμα του Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκίνησε με πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου...

 

 
Το υπουργείο εργασίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, που προηγείται των συναντήσεων της Έφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τις ηγεσίες και στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος των επαφών αυτών, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ert.gr, είναι να τονιστεί εκ νέου ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων».

«Δεν μπορεί να υπάρχει λύση για τα εργασιακά που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος απάντησε πως «ούτε η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εκτίμησαν χθες από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην ανάγκη έναρξης συζήτησης για τα μέτρα μείωσης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών , ο οποίος συναντήθηκε και με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το τέλος της εβδομάδας, ώστε να ακολουθήσει ένα επιτυχημένο Eurogroup», ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αναζητούμε μια λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα καθησυχάζει τις αγορές, θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε από την Αθήνα, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πεπεισμένος ότι το 2017 θα είναι χρονιά «επιτυχούς ανάκαμψης για την Ελλάδα» και εν γένει την Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «H Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καρποφορήσουν οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια και από την αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία μειώθηκε κάτω του 24% από 27% πριν από τρία χρόνια. Έσπευσε βέβαια να συμπληρώσει ότι ο αριθμός των ανέργων παραμένει «εξαιρετικά υψηλός».

Κατά την άποψή του τέσσερα είναι τα «κλειδιά» για την εξασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση: «Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς σε βάρος των μεσαίων και κατώτερων τάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών σε ολόκληρη την κοινωνία και τους φορείς, η συνεργασία όλου του πολιτικού φάσματος για τη διασφάλιση σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τέταρτον, «να γίνει πάλι η Ελλάδα ενεργός εταίρος στη ζώνη του ευρώ και στο ευρωπαϊκό της μέλλον».

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).
 

Εφικτή η τεχνική συμφωνία εντός της εβδομάδας δήλωσε χθες ο Μοσκοβισί


Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση. Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.
Εξερχόμενος χθες από το Μεγάρο Μαξίμου, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημειώνοντας ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία. Ανέφερε ότι «η Κομισιόν ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα». «Και τώρα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο


Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι εταίροι να συζητήσουν και να αποφασίσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η β’ αξιολόγηση είναι σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι θα εισηγηθεί στο Eurogroup να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, πρότεινε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2019.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα θα αναλάβει τη δέσμευση να δαπανά αυτο το ποσό για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου