FINANCIAL TIMES: Να μην επιμείνει η ΕΕ σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, FT, Ε.Ε.,

Το άρθρο των Financial Times επισημαίνει ότι η Κομισιόν αναγνώρισε σχετικά πρόσφατα στη περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι δεν έχει «οικονομικό ή πολιτικό νόημα προσπαθήσει να τους επιβάλει ένα αντιπαραγωγικό δημοσιονομικό σφίξιμο. Οπότε, το να συνεχίζει να επιμένει στη λιτότητα στην Ελλάδα φαίνεται αυθαίρετο και άδικο»....



Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υιοθετήσει στη περίπτωση της Ελλάδας την ίδια ισορροπημένη στάση που κράτησε στα δημοσιονομικά άλλων κρατών-μελών και να μην εμμείνει στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 τονίζει η εφημερίδα Financial Times (FT) σε κύριο άρθρο της.

Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί για δύο διαδοχικά τρίμηνα αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αντέξει μια αέναη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρει.

Η προσεκτική δημοσιονομική προσαρμογή που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος φερέγγυο είναι διαφορετική από την βάναυση επιμονή στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, τονίζει.

Το ΔΝΤ τάσσεται, ορθά, εναντίον των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα καθώς μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να καταπνίξει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μεταθέσει για αργότερα τη μείωση του χρέους, επισημαίνει.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Κομισιόν αναγνώρισε σχετικά πρόσφατα στη περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι δεν έχει «οικονομικό ή πολιτικό νόημα να προσπαθήσει να τους επιβάλει ένα αντιπαραγωγικό δημοσιονομικό σφίξιμο. Οπότε, το να συνεχίζει να επιμένει στη λιτότητα στην Ελλάδα φαίνεται αυθαίρετο και άδικο».

Επίσης, παρατηρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας, τάσσονται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης εξαιτίας της αξιοπιστίας που φέρνει η παρουσία του.

«Αν το Ταμείο δεν κάνει πίσω (στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα), όπως θα όφειλε, το Βερολίνο θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη συμμετοχή του ΔΝΤ και στη διατήρηση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας,» προσθέτουν η FT.

Ειδικά για την Γερμανία, το κύριο άρθρο της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική γιατί τυχόν απομάκρυνση του Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου