Tα μέτρα "φωτιά"που ζητά το ΔΝΤ και θα προκαλέσουν σεισμό!

ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΔΝΤ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Το ΔΝΤ θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται οι απαιτήσεις τους ...



Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, δια της Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι.

Το Ταμείο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται. Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι έτοιμο και πλέον απομένουν τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
  1. Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019. Ενα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συζητά περαιτέρω μειώσεις

  2. Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους,

  3. Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.

Απολύσεις στο Δημόσιο


Απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα, φέρονται να ζητούν οι δανειστές, καθιστώντας σαφές ότι πλέον ο δημόσιος τομέας μπαίνει στο «στόχαστρό» τους όπως προκύπτει από λίστα έξι μέτρων που κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Τα έξι μέτρα που προτείνουν οι δανειστές επικεντρώνονται στο δημόσιο τομέα, που όπως υποστηρίζουν έμεινε αλώβητος στην κρίση, αντίθετα με τον ιδιωτικό τομέα που σήκωσε το συντριπτικό βάρος των μέτρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ζητούν την «έξοδο» των επίορκων, την εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων, την απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά για τρεις φορές, αλλά και άμεσο λουκέτο σε φορείς «φαντάσματα», σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά»

Τα έξι μέτρα που φέρονται να προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι:
  1. Μόνιμες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

  2. Αμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υπόκειται σε παραβάσεις.

  3. Να επιλυθεί το ζήτημα με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων.

  4. Να εξαλειφθούν τα ειδικά μισθολόγια.

  5. Να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.

  6. Να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς  «φαντάσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου