Ομιλία - Ύμνος στη Δημοκρατία του Ομπάμα από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,

Το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».



Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, «πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής» να εκφωνήσει αυτόν το λόγο, κάνοντας και έναν απολογισμό της προεδρίας τους.

Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.

Οι χιλιάδες προσκεκλημένοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χειροκρότησαν θερμά τον αμερικανό πρόεδρο μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.

Μετά τους στίχους από το «Αξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

Νωρίτερα, ουρές εκατοντάδων μέτρων σχηματίστηκαν έξω από το ίδρυμα από προσκεκλημένους που περιμένουν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας των Αμερικανών για να μπουν στην αίθουσα.


Η εμπνευσμένη ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"


«Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας... Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Παράλληλα, συνέχισε με  τις έννοιες, αλλά και τις αξίες, της ισότητας και δημοκρατίας και της ισονομίας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» και έκανε εκτενή αναφορά στην δικαιοσύνη και στις κοινωνίες της αρχαίες Ελλάδος, δείχνοντας πόσο καλός γνώστης είναι της ελληνικής ιστορίας.

«Οι προπάτορες του αμερικανού έθνους ακολούθησαν το δημοκρατικό πρότυπο της Ελλάδος. Εδώ γεννήθηκε ο Διαφωτισμός. Οι λαμπρές ιδέες του κόσμου μας» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε: «Μετά από οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, πιστεύω ότι η επιθυμία κάποιου να έχει τον έλεγχο της δικής του ζωής και τον έλεγχο αυτής, να είναι μέλος μια ευρύτερης κοινότητας κι ενός έθνους, είναι παγκόσμια αιτήματα και καίει σε κάθε παγκόσμια καρδιά. Κάποτε ένας Έλληνας ιερέας ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης κι αυτό εμπνέει πολλές ιδέες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η εξωτερική μου πολιτική σε όλη την διάρκεια της προεδρίας μας. «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.

"Οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες, όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαστε φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είμαστε έτσι ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, που δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδέες της δημοκρατίας και προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές των άλλων μέσα από τη βία" συνέχισε. 

«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες"

Ακόμη επεσήμανε ότι "στην εποχή μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σοβαρά επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει και να δείξει τον δρόμο προς τις αποφάσεις μας. Η δημοκρατία ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολη στην υλοποίηση, συχνά οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί καμιά φορά απαιτούνται συμβιβασμοί. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία όπως οι ΗΠΑ η δημοκρατία μπορεί να είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Είναι καλύτερη όμως από οποιαδήποτε άλλη λογική. Μας επιτρέπει ειρηνικά να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και να βρίσκουμε λύσεις στις διαφωνίες μας. Όταν μια δράση από κάποιον Πρόεδρο που έχει κάποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Με τα χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε το δικαίωμα να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο".

"Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη" τόνισε.

Προσφυγικό


«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο δημοκρατικό πολίτευμα ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε ότι «η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη».« Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί».

«Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας» είπε.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» συνέχισε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους» σημείωσε. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit» πρόσθεσε..

«Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει" ανέφερε ακόμα.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μέγαλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών... Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους... Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς», υπογράμμισε σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. «Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις... Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους φεύγουν από την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες είπε «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό».

«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών... Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη" συμπλήρωσε. 

Ακόμη ανέφερε ότι «ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό... Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους... »

Επιπλέον είπε πως «ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους»

Από την άλλη πλευρά σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσμιο στερέωμα τόνισε ότι «πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον... Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. ... Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη»

Επίσης συμπλήρωσε ότι «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. .. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».

Ζήτω η Ελλάς 


«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό». Ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου