Ερευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει επενδυτική έκρηξη το 2017!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ανάπτυξη, ΙΟΒΕ,

Έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις ποντάρουν στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος και στον αναμενόμενο τερματισμό της ύφεσης φέτος, προκειμένου να ανοίξουν το «πουγκί» και να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής τους..



Αλλαγή σελίδας στην οικονομία από το 2017 προοιωνίζεται η πρώιμη, αλλά πολύ ισχυρή αισιοδοξία που διατυπώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες για τις επενδύσεις που προτίθενται να υλοποιήσουν τη χρονιά που έρχεται.

Ερευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στο θετικό κλίμα της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν δεν είχαν ανακύψει τα προβλήματα με τη δεύτερη αξιολόγηση, δείχνει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες εκτιμούν πως οι επενδυτικές δαπάνες τους θα αυξηθούν το 2017 κατά 35,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο της προσδοκώμενης αύξησης των συνολικών επενδυτικών δαπανών στην οικονομία την επόμενη χρονιά (+11,6%).

Το ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης είναι πρωτόγνωρα υψηλό όχι μόνο για τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα καθώς το 2016, και παρά τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να κλείσει με πτώση 5% για τη βιομηχανία.


Από την άλλη οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις ποντάρουν στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος και στον αναμενόμενο τερματισμό της ύφεσης φέτος, προκειμένου να ανοίξουν το «πουγκί» και να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής τους.

Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη άνοδο των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 38% καθώς και στις λοιπές βιομηχανίες κατά 41%. Στους υπόλοιπους κλάδους, αντίθετα, αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φτάνει το 26% στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, στο 16% για τη Χημική Βιομηχανία και στο -11% για τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά.

Προτεραιότητα για τις νέες επενδύσεις των βιομηχανιών το 2017 έχει, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (37%).

Επονται η αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ( 23%) και η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (15%). Παραπλήσια σημασία δίνεται στις δαπάνες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (9%) και για δαπάνες εισαγωγής νέων μεθόδων παραγωγής (8%).

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνολικά στην ελληνική οικονομία έχουν καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες.


Το μέγεθος από μόνο του μπορεί να μη λέει πολλά, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό πάνω από 70%, έχοντας φτάσει να αντιστοιχούν σήμερα σε περίπου 10-11% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα ακόμη και αν αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, η συμβολή τους στη διαμόρφωση του ΑΕΠ να είναι περιορισμένη.

Η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης από το 2017 είναι ο κυριότερος λόγος για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ στη βιομηχανία. Αντίθετα τη μεγαλύτερη επίδραση στην αποτροπή επενδύσεων ασκεί, σύμφωνα με τις βιομηχανίες, η φορολογία των κερδών (49%) αλλά κυρίως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στο σύνολό της (67%).
Βασίλης Γεώργας/efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου