Βαγγέλης Αποστόλου: «Χρονιά ρεκόρ το 2016 σε πληρωμές κοινοτικών πόρων για ενισχύσεις...»

Αγρότες, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Βαγγέλης Αποστόλου,

Ο υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση»...



Χρονιά ρεκόρ θα αποδειχθεί ότι είναι το φετινό έτος σε ό,τι αφορά τις πληρωμές κοινοτικών πόρων για ενισχύσεις, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm». Τόνισε: «Πληρώσαμε και ακόμη πληρώνουμε στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκκρεμότητες από το 2008».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, και θα εξελίσσονται έως και τις 15 του μήνα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Είναι κάτι που το βιώνουμε επαναλαμβανόμενα τα τελευταία χρόνια. Είναι δικαίωμα των αγροτών να διεκδικούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα υποστηρίξουν τα αιτήματά τους». Πάντως, απευθύνοντας κάλεσμα για διάλογο στον αγροτικό κόσμο, τόνισε: «Δεν γίνεται να μιλάμε αόριστα. Χρειάζεται μια προσέγγιση που να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων τους».

Εκφράζοντας την απορία του για το φορολογικό ζήτημα που βάζουν στο πλάνο των διεκδικήσεών τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο κ. Αποστόλου είπε: «Το να μπαίνει το φορολογικό ως πρόβλημα, όταν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουμε αφορολόγητο ατομικό στα 8.500 ευρώ, που αυξάνεται στα 9.500 αν πρόκειται για οικογένεια και όταν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων του 2015 των ίδιων των αγροτών, ποσοστό 96% είναι κάτω των 8.500 ευρώ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση, ιδίως τη φετινή χρονιά που θα έχουμε και επιστροφές προκαταβολών από το 2015».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ξεκαθάρισε ότι όλοι δικαιούνται έναν ατομικό, ύψους 1.250 ευρώ, και σημείωσε ότι αυτόν δε θα τον... πειράξει κανείς, αρκεί να δηλωθεί. «Έχω επαναλάβει πολλές φορές να τον ζητήσουν και εφόσον το πράξουν, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τον δώσει». Ένα μάλιστα γνωστό ότι αναφορικά με τις πληρωμές που γίνονται ως το τέλος του 2016 και δεν μπαίνουν στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη, όπως πρασίνισμα, εξισωτική, και συνδεδεμένες ως το ποσό των 12.000 ευρώ, «να ζητηθεί και γι αυτές αντίστοιχος ακατάσχετος».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από ζημιές, λόγω καιρικών συνθηκών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε: «Πληρώνουμε ζημιές εντός έτους, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει». Πρόσθεσε, δε, ότι παρότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πληρώνει πέραν του 80% των εισφορών, που λαμβάνει, και αν κι έχει ξεπεραστεί, έγινε η υπέρβαση.

Για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περί τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτές αφορούν κυρίως την κρατική συμμετοχή που απαιτείται σε προγράμματα που «τρέχουν». Είπε ακόμη ότι την επόμενη 5ετία προβλέπονται για τον αγροτικό χώρο, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, κοινοτικά κονδύλια άνω των 6 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα προκηρυχθούν έργα 1,5 δισ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, σημείωσε ότι για τις ενισχύσεις προβλέπονται κοινοτικά κονδύλια άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο κ. Αποστόλου επισήμανε: «Θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, με αυτά που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετα μέτρα και ζητήματα με εργασιακές σχέσεις, να υποχωρήσουμε. Δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός επισήμανε ότι πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εταίρους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη. Όπως είπε, η κυβέρνηση προσβλέπει στο να τελειώσει η 2η αξιολόγηση βάσει της συμφωνίας του Μαΐου. Και πρόσθεσε: «Να μπούμε πλέον στη διαδικασία αντιμετώπισης του χρέους, και άμεσα να δούμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τα μεσοπρόθεσμα το 2018. Πριν το μεθεπόμενο έτος δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κάτι άλλο».
LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου