Κομισιόν: Καρτέλ μεγάλων τραπεζών με στόχο τα επιτόκια- Πρόστιμο σε τρεις

ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Τράπεζες, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Πρόστιμο συνολικού ύψους 485 εκατ. ευρώ επέβαλε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή σε τρεις μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση του δείκτη Euribor. Οι τραπεζικοί όμιλοι  JPMorgan, HSBC και Credit Agricole θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 485 εκατ. ευρώ, μετά από πενταετή έρευνα της Κομισιόν για το σκάνδαλο...

 

Για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ σχετικό με τα παράγωγα επιτοκίων του ευρώ, τιμωρήθηκαν οι τρεις τράπεζες, καθώς συνέπραξαν και αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ευρωπαϊκής ένωσης. JPMorgan, HSBC και Credit Agricole επέλεξαν να μην έρθουν σε συμβιβασμό με την Κομισιόν, σε αντίθεση με τις Barclays, Deutsche Bank, RBS and Société Générale που συμβιβάστηκαν για τις κατηγορίες σύμπραξης στο ίδιο καρτέλ, το Δεκέμβριο του 2013. Από τότε, οι έρευνες της Κομισιόν περιστράφηκαν γύρω από τις τρεις τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επίτροπος για την πολιτικής ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, δήλωσε πως ένας υγιής και ανταγωνιστικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι απαραίτητος για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Οι τράπεζες πρέπει να τηρούν τους κανόνες, όπως κάθε άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενιαία αγορά» σημείωσε.

Κατά την έρευνα της Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σύμπραξη μεταξύ των επτά τραπεζών, τουλάχιστον για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2005 και Μαΐου του 2008. Οι συμμετέχουσες τράπεζες ήταν σε τακτική επαφή μέσω εταιρικών συνομιλιών και διαδικτύου, με στόχο να στρεβλώσουν την κανονική πορεία των στοιχείων τιμολόγησης για τα παράγωγα επιτοκίων του ευρώ.

Αυτό το έκαναν αποκαλύπτοντας η μία στην άλλη το ύψος του επιτοκίου που επιθυμούσαν ή επιχειρούσαν να επιβάλλουν, και με την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τους στους εμπορικούς τιμολόγηση των στρατηγικών τους.

Με απλά λόγια, οι επτά μεγάλες τράπεζες, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συνωμότησαν με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί πως, η αγορά αυτή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για πολλές εταιρείες στην ενιαία αγορά, οι οποίες χρησιμοποιούν τα παράγωγα επιτοκίων του ευρώ για να σταθμίσουν τον κίνδυνο της χρηματοδότησής τους.

Σημειώνεται επίσης πως τα παράγωγα επιτοκίων είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως οι προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, οι συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων ή άλλες επιλογές των επιτοκίων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες και τις εταιρείες για να διαχειρίζονται τον κίνδυνο των διακυμάνσεων των επιτοκίων και για κερδοσκοπία. Αντλούν την αξία τους από το επίπεδο αναφοράς, όπως το Euribor, το οποίο έχει στόχο να αντανακλά το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, με βάσεις προσφορές που υποβάλλονται καθημερινά από ομάδα τραπεζών σε έναν φορέα υπολογισμού.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης χειραγώγησης του Euribor και παρόμοιων δεικτών αναφοράς, αγγίζουν τα εννιά δισ. δολάρια και έχουν δοθεί από παγκόσμιες αρμόδιες αρχές σε περίπου 12 τράπεζες και πάνω από 20 μεμονωμένους traders, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
TPP

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου