«Μέρος των δανειστών θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Δανειστές, ΔΝΤ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης
"Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με την κυβέρνηση", σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, υποστηρίζει ότι "είναι προφανές ότι ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα". 


«Παράλογη απαίτηση που δε μπορεί και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση», χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αξίωση των δανειστών για λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνει επίσης αιχμές για «μέρος των δανειστών» ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δε νοιώθουν άνετα με την σημερινή κυβέρνηση. Τους δυσκολεύει στο σχέδιό τους για την εμπέδωση μιας διαρκούς πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη», εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και προειδοποιεί πως το «ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα δεν εξαρτάται από αυτούς, αλλά από τον ελληνικό λαό».
Προσθέτει, δε, με νόημα πως το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι εκλογές, ενώ τονίζει ότι τα σενάρια περί οικουμενικής ή κυβέρνησης τεχνοκρατών «αφορούν και εξυπηρετούν μόνο εκείνους που τα διαδίδουν».

«Εκλογές θέλει μόνο η Ν.Δ., η οποία θεωρώντας λανθασμένα ότι θα τις κερδίσει θέλει να προκαλέσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Πάντως, οφείλουν στη Ν.Δ. να καταλάβουν ότι όσα διαπιστευτήρια υποταγής και αν δώσουν στους πιο ακραίους εκ των δανειστών, δεν θα καταφέρουν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το 2018.

«Θεωρώ, όμως, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας για να φτάσουμε σε μια θετική απόφαση που δεν θα περιλαμβάνει φυσικά τη λήψη μέτρων μετά το 2018. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, και νομίζω το κατανοούν, ότι αυτή τη στιγμή δεν βοηθά κανέναν η περαιτέρω καθυστέρηση και μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, με δεδομένη και την γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη των πολλαπλών κρίσεων. Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε και το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι δανειστές της» τονίζει.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι η εργασιακή απορρύθμιση που επήλθε με τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ κατά την πενταετία 2010-2014 δε μπορεί να συνεχιστεί.

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και δε μπορεί να συνεχίσει να τελεί σε κατάσταση εξαίρεσης ως προς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτή εξάλλου είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σας θυμίζω την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ την άνοιξη του 2015», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και υπογραμμίζει.

«Το θέμα εδώ, όμως, είναι και τι λέει η Ν.Δ. Επιμένει στη θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς;», αναρωτιέται. 

Νίκος Παππάς: «Το μπλοκ των δανειστών δεν είναι ενιαίο»


«Είναι προφανές ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε (ΣΚΑΪ) πως το μπλοκ των δανειστών δεν είναι ενιαίο. Σημείωσε ακόμη πως «το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα» καθώς επίσημα η Κομισιόν αμφισβητεί τους αριθμούς του, ενώ πρόσθεσε πως το Ταμείο πάει «αγκαζέ με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεχθεί η Ελλάδα πρόσθετα μέτρα», εκτιμώντας πως αυτή η άποψη είναι πλέον μειοψηφική ανάμεσα στους δανειστές.

Για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Παππάς απάντησε πως «εκλογές ονειρεύεται και προπαγανδίζει ο κ. Μητσοτάκης με στόχο να τιθασεύει την κοινοβουλευτική του ομάδα».

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2019», συνέχισε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «και στις δημοσκοπήσεις έχει περάσει η πολιτική σκοπιμότητα». 

Πάνος Σκουρλέτης: «Το ΔΝΤ εξυπηρετεί το σχέδιο Σόιμπλε»


Τη θέση ότι «το ΔΝΤ εξυπηρετεί το σχέδιο Σόιμπλε για την Ευρώπη» εκφράζει ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης,.
Εσωτερικών,

Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», «είναι το όχημα μέσα από το οποίο ο Σόιμπλε μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του», ενώ εκτιμά ότι το αν παραμείνει το ΔΝΤ, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί και από τους δικούς του σχεδιασμούς και πιθανότατα από τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Εκφράζει δε την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν αρκεί να υποβαθμιστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου όπως ζητεί η κυβέρνηση, αλλά να αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα «διότι η παρουσία και με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου διαμορφώνει συσχετισμούς στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου