Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλαβε την επιστολή Τσακαλώτου - «Ξεπαγώνουν» τα μέτρα για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Eurogroup, Γερούν ESM, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας...

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού "πάγωσαν" στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπλήρωσε.

Σε σχόλιό του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ότι έλαβε την επιστολή του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου


Μετά από αυτή την εξέλιξη ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού "πάγωσαν" στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι πήραν διαβεβαιώσεις και οι αρχικές σημαντικές ανησυχίες τους, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των εξαγγελιών Τσίπρα, αμβλύνθηκαν με την επιστολή Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, οι επίσημες διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr οι δανειστές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση ρητή διαβεβαίωση ότι οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι εφάπαξ.

Παράλληλα ζήτησαν να μην ανακοινωθεί ξανά τέτοιους είδους παροχή χωρίς πρότερη συνεννόηση με τους Θεσμούς.

Βασικότερο όλων όμως είναι ότι οι Θεσμοί διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως εάν με βάση τα στοιχεία της Eurostat δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Αθήνας για τα έσοδα, τότε η κυβέρνηση είτε θα πρέπει να τις πίσω τις παροχές που ανακοίνωσε ή να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.

"Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου