Το "κόστος" των δεσμεύσεων της επιστολής Τσακαλώτου - ΝΔ: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΝΔ, Δανειστές,
Πόσο στοίχισε το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση και πόσο το ξεμπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Η απάντηση βρίσκεται στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις... 


Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να βάλει την υπογραφή του σε μια επιστολή 2+2 δεσμεύσεων, μέσω των οποίων καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναλάβει το ατόπημα -κατά την άποψη των δανειστών- της διανομής της όποιας μελλοντικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα δικά της μέτρα και σταθμά.

Το κοστούμι είναι εκ των προτέρων ραμμένο από τους δανειστές και ενδέχεται να κρύβει περικοπές ακριβώς εκεί όπου στόχευαν οι παροχές. Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το αντάλλαγμα είναι αυτό το οποίο είχε κερδίσει η κυβέρνηση στις 5 Δεκεμβρίου. Τίποτα περισσότερο από την επαναφορά στο τραπέζι του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το θέμα θεωρείται λήξαν τόσο από κυβερνητικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, παρότι ουδείς τολμά να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι ο παράγων Σόιμπλε δεν θα επιχειρήσει εκ νέου ανατροπές.

Το κουβάρι άρχισε να ξεμπλέκεται δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το οικονομικό επιτελείο σε στενή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών συνέταξε επιστολή, μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε τέσσερα σημεία.

Τα πρώτα δύο θα μπορούσε να θεωρηθούν σχεδόν ανώδυνα, υπό την έννοια ότι εξαρχής η κυβέρνησης είχε ανακοινώσει πως το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους συνιστά εφάπαξ παροχή και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ισχύ ενός έτους. Αυτές οι διαβεβαιώσεις όμως τώρα παρέχονται και εγγράφως στους δανειστές.

Τα δύο επόμενα σημεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούν νίκη των δανειστών και της ομάδας Σόιμπλε καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:
  1. Σε περίπτωση κατά την οποία το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ο κόφτης όχι γενικά και αόριστα με περικοπές δαπανών αλλά με μειώσεις συντάξεων. Επομένως, αν κριθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν ικανοποιήθηκαν, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί επί της ουσίας να πάρει πίσω μέρος του χριστουγεννιάτικου μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο, ιδίως εφόσον κατά το εντεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πρωτογενές αποτέλεσμα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πλέον καχύποπτοι υπενθυμίζουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2015 αφορούσαν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μετά τις μετρήσεις της Eurostat προσγειώθηκε σε 0,2% του ΑΕΠ.

  2. Αν υπάρξει στο μέλλον υπεραπόδοση πλεονάσματος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, μόνο «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών, για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Πρακτικά λοιπόν τα πεδία μελλοντικής πιθανής διανομής της υπέρβασης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προκαθορισμένα και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Μαξίμου: Δεν αναλάβαμε καμία νέα δέσμευση στην επιστολή Τσακαλώτου


«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει, δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι καλό θα είναι «η ΝΔ και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους. Ευθέως». «Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά; Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;» διερωτώνται.

«Ας απαντήσει, λοιπόν, συγκεκριμένα και ας αφήσει τις υπεκφυγές», σημειώνει το Μαξίμου και συνεχίζει: «Τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι: 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό. Η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά».

Κατά το Μαξίμου, καλό θα ήταν η ΝΔ να τα ψήφιζε στη Βουλή, καθώς «εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιον και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα»

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές καλούν την αξιωματική αντιπολίτευσης «να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους», συμπληρώνοντας ότι «η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή».

ΝΔ: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου


Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και τον χαρακτηρίζει ως «τον καλύτερο σύμμαχο των ακραίων της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στην αέναη λιτότητα» εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την «επιστολή Τσακαλώτου» στους θεσμούς.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την «επιστολή μετάνοιας», όπως λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης.

«Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια. O κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία. Έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση», τονίζει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την «επιστολή Τσακαλώτου» στη δημοσιότητα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου