Άγκελα Μέρκελ: Ζητάει ενότητα απέναντι στη τρομοκρατία και ενίσχυση της δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Άγκελα Μέρκελ, Τρομοκρατία, Μηνύματα για το 2017,

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, επιχειρεί να εμφυσήσει αισιοδοξία στους Γερμανούς, καλώντας τους να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην τρομοκρατία και προαναγγέλλοντας νέα μέτρα ασφαλείας...



Αίσθημα αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά που ξεκινάει επιχείρησε να εμφυσήσει στους Γερμανούς η Άγκελα Μέρκελ στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, το οποίο θα μεταδοθεί απόψε από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε το 2016 «χρονιά με βαριές δοκιμασίες», με δυσκολότερη όλων αυτή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, που κορυφώθηκε στο Βερολίνο πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί παρέσυρε με ένα φορτηγό στον θάνατο 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Παρά το γεγονός ότι ο θρήνος για τους νεκρούς και τους τραυματίες παραμένει μεγάλος, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι εν μέσω αυτού του θρήνου νιώθει και αίσθημα αισιοδοξίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο μήνυμά της, «κάνοντας τη δουλειά μας και ζώντας τη ζωή μας λέμε στους τρομοκράτες ‘είστε δολοφόνοι γεμάτοι μίσος. Όμως το πώς ζούμε και θέλουμε να ζούμε δεν το ορίζετε εσείς. Είμαστε ελεύθεροι, νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο και είμαστε ανοιχτοί'».

Πίστη στην ΕΕ


Παρότι ομολόγησε ότι είναι ιδιαίτερα «πικρό και απεχθές» όταν πράξεις τρομοκρατίας διαπράττονται από ανθρώπους που «υποτίθεται ότι αναζητούν προστασία στη χώρα μας», η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε του πυρήνα της προσφυγικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι «για παράδειγμα, έχοντας μπροστά στα μάτια μας τις εικόνες του βομβαρδισμένου Χαλεπίου στη Συρία μπορούμε να πούμε πόσο σημαντικό και σωστό ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας βοήθησε και την προηγούμενη χρονιά αυτούς που πραγματικά χρειάζονται την προστασία μας να ορθοποδήσουν εδώ και να ενσωματωθούν».

Η Άγκελα Μέρκελ αντέταξε στο μίσος των τρομοκρατών το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι και το κράτος θα ορθώσει ανάστημα απέναντι στην τρομοκρατία προκειμένου να εγγυηθεί «την ασφάλεια σε συνθήκες ελευθερίας» για τους πολίτες. Όπως προανήγγειλε, «το 2017 θα δρομολογήσουμε ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπου απαιτούνται πολιτικές ή νομοθετικές αλλαγές, τα απαραίτητα μέτρα και θα τα εφαρμόσουμε».

Για τη χρονιά που έρχεται ευχήθηκε περισσότερη ενότητα και ενίσχυση της δημοκρατίας. Παρατηρώντας ότι το 2016 κεκτημένα όπως η ΕΕ και η κοινοβουλευτική δημοκρατία τέθηκαν εν αμφιβόλω με το επιχείρημα ότι δεν μεριμνούν για τους πολίτες, η Άγκελα Μέρκελ σχολίασε: «Ναι, η Ευρώπη είναι αργή και κοπιαστική. Αλλά εμείς οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ να μας βαυκαλίσουν ότι ένα ευτυχισμένο μέλλον θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί όταν ένα έθνος βαδίζει μόνο του».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου