Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΙΤΑΛΙΑ, DW,

Στο χθεσινό δημοψήφισμα οι ιταλοί πολίτες απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την πολιτική πρόταση του Ρέντσι. Βασικός στόχος είναι τώρα, υπογραμίζει η ελληνόφωνη ιστοσελίδα της DW,  "να ξεπερασθεί το κλίμα πολιτικής έντασης και διχασμού...."


Με είκοσι μονάδες διαφορά, οι ιταλοί είπαν «ΟΧΙ» στο συνταγματικό δημοψήφισμα. Η προσέλευση ξεπέρασε το 65% και ο Ματέο Ρέντσι, μετά από ένα τόσο σαφές μήνυμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Οι πολίτες απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πολιτική πρόταση του Ρέντσι. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, έχασε τον χαρακτήρα καινοτομίας και φρεσκάδας που τον χαρακτήριζε.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα πάει στο προεδρικό μέγαρο για να παραιτηθεί. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να δούμε τι ακριβώς θα ακολουθήσει.

Χρειάζεται ένας νέος εκλογικός νόμος


Όλοι οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα. Κατά συνέπεια, ή θα ζητήσει από τον Ρέντσι να παραμείνει πρωθυπουργός για κάποιους μήνες, ή θα επιλέξει άλλο πρόσωπο, το οποίο να προέρχεται, μάλλον, από την κεντροαριστερά. Ακούγονται με έμφαση και τα ονόματα του νυν υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και του προέδρου της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Το κύριο ζητούμενο είναι να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, με ενιαίο σύστημα για την βουλή και την γερουσία. Η αντιπολίτευση θέλει εκλογές, αλλά δύσκολα οι κάλπες θα μπορέσουν να στηθούν πριν από την άνοιξη. Και ο δεύτερος βασικός στόχος είναι να ξεπερασθεί το κλίμα πολιτικής έντασης και διχασμού, που δημιούργησε το δημοψήφισμα, όπως τονίζουν σήμερα οι περισσότεροι σχολιαστές.
 Αθανασία Συγγελλάκη/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου