Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Eurogroup,

Κρίσιμο χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84»... 



Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους "βλέπουν" κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν χθες συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο ίδιες ανέφεραν ότι σε επόμενο Eurogroup από αυτό της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία σε τρία ζητήματα: 
1. Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι 2017-2018. 
2. Οι στόχοι για τη μεταπρογραμματική περίοδο, ήτοι για τη διετία 2019-2020. 
3. Η εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους» ήταν η χαρακτηριστική φράση, ενώ στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να διαπιστωθεί αρκετά μεγάλη συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement. Δεν αποκλείεται το επόμενο έκτακτο Eurogroup να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ ενδιαμέσως μπορεί να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup»



ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Κρίσιμο χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84».

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου