Eurogroup: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ, Eurogroup,

Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κύριοι Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup...




Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» είπε αναφορικά με την B' αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β? αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β? αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:
  • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
  • Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
  • Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
  • Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

 Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απόφαση στο Eurogroup


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο επιτρέπει την απόδοση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που καθιερώνει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

To Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίσουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και προπαρασκευαστικές εργασίες στο EWG, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά θα αποτελούνται από:
  • Eπιμήκυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF σε 32,5 χρόνια
  • Για το 2017, το περιθώριο του επιτοκίου για τα ομόλογα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα buy-back θα ανέλθει έως 200 μονάδες βάσης
  • Χρήση κεφαλαίων των EFSF/ESM για να περιοριστεί ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης
    (σε αυτό περιλαμβάνεται
    1. Ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
    2. SWAP με τον ESM για να αποφευχθεί αύξηση των επιτοκίων από τις αγορές
    3. Νέες χορηγήσεις στην Ελλάδα υπό τους σημερινούς όρους.
Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επαναλάβουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό, με βάση ένα κοινό προϋποθέσεων, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στην EWG για την αξιολόγηση αυτή.

Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, υλοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αναθεώρηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου