Eurogroup για την Ελλάδα στη σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Eurogroup,

Παρά τη βαριά σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σημειώνει το Euronews.... 


 


Συμφωνία σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένει από το Εurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Παρά τη βαριά σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις


Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Ντάισελμπλουμ: Όχι σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ευρωβουλευτές προς Eurogroup: Τηρήστε τις δεσμεύσεις προς την Ελλάδα


Την ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους επισημαίνουν μέσω ανοιχτής επιστολής, η οποία δημοσιεύεται στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv», τρεις ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για τη Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, τον Γερμανό Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο καταγράφει «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να στείλουν αυτό το μήνυμα, γιατί το να μην κάνουν τίποτα θα σήμαινε πως αφήνουν την Ελλάδα να εξαντληθεί και τους Έλληνες χωρίς ελπίδα, παρότι η ίδια η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017, για πρώτη φορά από το 2008» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τη σελίδα της κρίσης την γυρίζουμε όλοι μαζί».

«Η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης να συμπληρώνει τη νομισματική»


Η Ευρωζώνη πρέπει να ακολουθεί μία δημοσιονομική πολιτική που θα συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική, αναφέρει έγγραφο αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο ετοιμάσθηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Η δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδίως των επενδύσεων, και για την έξοδο από τον χαμηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει το έγγραφο, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg.

Το έγγραφο ετοιμάσθηκε στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για μία δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη – περίπου 50 δισ. ευρώ – με τη Γερμανία, στην οποία αντιστοιχεί το 29% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ωστόσο, από το έγγραφο των αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών διαγράφηκε μία προηγούμενη αναφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη 0,5% του ΑΕΠ είναι «ένας συνετός και ρεαλιστικός στόχος», σηματοδοτώντας τον διχασμό που προκάλεσε η σύσταση της Κομισιόν, σημειώνει το Bloomberg.
Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου