Eurogroup: «Η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα, αλλά θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Eurogroup,

To Eurogroup στην πρωινή τους συνεδρίαση στην πρωινή τους συνεδρίαση, που δεν αφορούσε την Ελλάδα, ζήτησαν από τις χώρες στις οποίες εντοπίζεται κίνδυνος να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα.... 



Πρόσθετα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν το 2017 στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας ζήτησε από 8 χώρες το Εurogroup εγκρίνοντας την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών.

Πίστωση χρόνου δίνεται ωστόσο στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας ότι «είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup».

Ειδικότερα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών, στην πρωινή τους συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα, ζήτησαν από τις χώρες στις οποίες εντοπίζεται κίνδυνος να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της. «Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

«Ναι μεν, άλλα» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική


Το Eurogroup απέρριψε τη γνωμάτευση της Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη θετικής δημοσιονομικής στάσης ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2017.

«Το Eurogroup δεν συμφώνησε στο να μπει ένας αριθμός, ένας στόχος για το 2017, αλλά δέχθηκε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημιοσιονομική πολιτική. Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν δεν γίνεται αποδεκτή μια πρόταση, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η οικονομική λογική που επικρατεί», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό χώρο για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και πως το Eurogroup «χαιρετίζει» τη λήψη μέτρων σε αυτές τις χώρες για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, «εφόσον το επιθυμούν»
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου