Μοχλός ανάπτυξης η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ (vid)

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, Ισραήλ,

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου....



Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο τέλος του γεύματος εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα τριμερές σχήμα, που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών μας σε όλους τους τομείς του κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών μας. Και στο πλαίσιο αυτό, θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, ένα βασικό πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας και έναν ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης».

Μιλήσαμε με ενθουσιασμό για αυτά που συμφωνούμε αλλά και με ειλικρίνεια γι' αυτά που διαφωνούμε, είπε ο κ. Τσίπρας. τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισράηλ.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογραφεί αργότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο, του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαιρέτησε την πρόταση Νετανιάχου, για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιοπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών. Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Συνάντηση που αποδεικνύει τις κοινές μας αξίες μας, δήλωσε για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Για πραγματική φιλία των τριών κρατών μίλησε ο κ. Νετανιάχου.

Η συνεργασία μας υπερβαίνει των πολιτικών διακηρύξεων, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις προσπάθειες Ελλήνων και Κυπρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση Νετανιάχου για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η τριμερής συνεργασία είναι μέγιστης σημασίας, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στη σειρά συμφωνιών που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, την υγεία, την έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη καθώς και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου