01/03/16

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ έρευνα για την «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να διογκώθηκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η υπόθεση με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτας Φάκουμ, καταλήγει στην κλήση, ως ύποπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, του επί σειρά ετών υπεύθυνου οικονομικών του Κινήματος Ροβέρτου Σπουρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μετά τις καταθέσεις των ελεγκτών που ερεύνησαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2012 προκειμένου να διαπιστώσουν πως δημιουργήθηκε το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ, τα ερωτήματα που φαίνεται να προκύπτουν εστιάζουν κυρίως σε δύο σημεία για τα οποία καλείται ο κ. Σπυρόπουλος να δώσει διευκρινίσεις.

Το πρώτο είναι ότι στον έλεγχο προέκυψε ότι στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος υπήρχαν 15 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Ρ, Σπυρόπουλος
Έτσι, ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί κρατείτο ένα τόσο μεγάλο ποσό στο δεν είχε κατατεθεί σε κάποια τράπεζα ώστε να ωφελείται το ΠΑΣΟΚ και από τους τόκους και το δεύτερο, γιατί για μεγάλο μέρος των δαπανών της επίμαχης περιόδου δεν υπάρχουν παραστατικά.

Παράλληλα, διερευνάται η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τυχόν ζημία του κόμματος, όπως απιστία και υπεξαίρεση, και αναμένεται η κατάθεση του Σπυρόπουλου.
usay.gr

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα, τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν. Της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, καθώς και σε άλλες πόλεις του Ιράν, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την επίθεση τη νύχτα εναντίον του κτιρίου, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε. Ισχυρές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την σαουδαραβική πρεσβεία. Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «θάνατος στους Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Παλαιστίνη" για να καταδικάσουν την εκτέλεση του αλ Νιμρ φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Επιπλέον, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών ξέσπασαν και στο Μπαχρέιν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξαν τραυματίες.

Εξάλλου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι - σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν - προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα έχει πολύ σημαντική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης καθώς αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή των καταθέσεων και την έναρξη των συζητήσεων για μία σειρά θετικές δράσεις», αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και υποστηρίζει ότι «η Βούλη των Ελλήνων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί την Σύμβαση με τους εταίρους». Παράλληλα, τονίζει ότι «η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι κοντά...Σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση».

Η ελληνική οικονομία στην αρχή του 2016 βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λέει ο κ. Στουρνάρας και εξηγεί: «Εχει μπροστά της την πρώτη αξιολόγηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, η οποία περιέχει δύο πολύ σημαντικές και ευαίσθητες προαπαιτούμενες δράσεις: την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος».

Eurogroup
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει στο κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ενδεχόμενη αποτυχία θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά επαναφέροντας στη μήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Υποστηρίζει δε ότι η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο επίπεδο του Eurogroup, καθώς η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά άκρως επικίνδυνη την μεταφορά της στο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών -και από την ελληνική πλευρά και από τους εταίρους- οι πιθανότητες να επιτύχουμε είναι πολύ μεγάλες και εξαρτώνται από εμάς.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτει τους επόμενους στόχους: «Για να επιτύχουμε πρέπει να υπερνικήσουμε τους δισταγμούς μας, πρέπει να οικειοποιηθούμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω της αναβάθμισης των χρήσεων γης... να εντάξουμε στο πρόγραμμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις μειώνοντας έτσι το ύψος του τελικού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που καθιστά βιώσιμο το δημόσιο χρέος, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις μη στοχευμένων αλλά και συγκεκριμένων ανεπαρκώς στοχευμένων δημοσίων δαπανών και να μη επιλέξουμε αντ' αυτών αυξήσεις φορολογικών συντελεστών», σημειώνει.

ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ με τον οποίο θα «χτιστούν» οι νέες συντάξεις, με τις αλλαγές να ξεκινούν από τις εισφορές και να φτάνουν στον τρόπο υπολογισμού, παρουσιάζει στο κουαρτέτο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η τελική πρόταση είναι έτοιμη και περιλαμβάνει αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας, με το θέμα των κύριων συντάξεων να παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει:
– Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης».

– «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

– Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμη και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.
Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).
– Τελικό ποσό σύνταξης με το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης.

– Επιβολή υψηλότερου πλαφόν για πολύ υψηλά ποσοστά συντάξεων, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Σε περίπτωση που περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα επηρεαστούν όσοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ από τα ταμεία.

– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε ό,τι αφορά το θέμα των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση έχει ως κόκκινη γραμμή να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.

– Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους. Τα Ταμεία κύριας σύνταξης συγχωνεύονται σε έναν φορέα που θα έχει ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης.
Οι τρεις άξονες

Γ. Κατρούγκαλος
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κάνει λόγο για μείζονα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι έχει τρεις άξονες:

«Πρώτον, επιχειρεί μια συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ποτέ δεν ήταν ορθολογικό και δίκαιο και είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με σκοπό την παροχή συντάξεων που να καλύπτουν την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.

Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό σχέδιο το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις, ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τις αδικίες και τα κενά του σημερινού συστήματος.

Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Ένα εντυπωσιακό εύρημα παρουσιάζει δημοσκόπηση της Καπα Research στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ (3/1/16) σύμφωνα με το οποίο το 30%, περίπου, των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος, ενώ μόνο το 60% προτείνει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 60,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, το 10,3% απαντά πως δεν γνωρίζει, δεν απαντά και το 28,9% ζητάει την επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα.

Επειδή, φανταζόμαστε, κανένα συστημικό μέσο δεν έχει λόγο να ενισχύσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, το στοιχείο της δημοσκόπησης για το εθνικό νόμισμα μάλλον θα είναι υποεκτιμημένο παρά υπερεκτιμημένο. Αυτό το 30%, αν το λάβουμε ως τάση και ως ένδειξη, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το εθνικό νόμισμα, παρά την τρομοκρατία των κυρίαρχων κύκλων και των μέσων ενημέρωσης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη και ανοδική δυναμική επιλογής και στήριξης μέσα στην κοινωνία.

Εντυπωσιακό, επίσης, είναι το ''εύρημα'' της δημοσκόπησης πως την κρίση μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί καλύτερα η κυβέρνηση Σαμαρά (20,9%), με δεύτερη (!) την κυβέρνηση Τσίπρα (17,7%), ενώ το 45,9% απαντά ότι δεν αναγνωρίζει καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα ως καλύτερη στη διαχείριση της κρίσης. Αν το στοιχείο αυτό έχει κάποια βάση αναδεικνύει την απίστευτη περίπτωση και σχεδόν αστραπιαία κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα στην κοινωνία, η οποία έφτασε να ξεπερνά και την απέχθεια που συναντούσε μέσα στο λαό η κυβέρνηση Σαμαρά.

Όλα τα δεδομένα και δεν αναφερόμαστε στη δημοσκόπηση, πείθουν ότι η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να έχει μέλλον και ότι πολύ γρήγορα, ίσως και στους πρώτους μήνες του 2016, θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις με νέο πιο ''διευρυμένο'' κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να φτάνει μέχρι τη ΝΔ, με νέες κοινωνικές εκρήξεις και πιθανόν αιφνιδιαστικές εκλογές.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς που δεν θέλουν να βλέπουν τα τραίνα να περνούν, που δεν έχουν πλακωθεί από την απογοήτευση και την νοσηρή εσωστρέφεια, λόγω της ''προδοσίας'' του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ ή των μεγάλων δυσκολιών μιας ανατρεπτικής πορείας. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που δεν παραπέμπουν μεταφυσικά τη λύση των προβλημάτων στην άλλη ''κομμουνιστική'' ζωή, που θα πέσει ως επαναστατική μάνα εξ' ουρανού, ενώ μέχρι τότε στηρίζουν με ένα απίστευτο, σχεδόν, κυνισμό το σύστημα και αντιπαλεύουν και διασπούν όσους τολμούν να μιλάνε για ένα εδώ και τώρα αριστερό προοδευτικό πατριωτικό μέτωπο, που θα επιδιώξει μια εδώ και τώρα αντιμνημονιακή ανατροπή. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουν να μπουν στην φωτιά της πραγματικής αναμέτρησης και να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά διακυβεύματα, δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να ολιγωρήσουν αλλά να περάσουν ταχύτατα και με τη μέγιστη δυνατή αυτοπεποίθηση σε μια μεγάλη αντεπίθεση για ένα νικηφόρο δεύτερο γύρο, όσα μύρια εμπόδια και αν χρειαστεί να ξεπεράσουν και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.

Αυτό είναι το πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα για όλους και για όλες που θέλουν μια Ελλάδα χωρίς τη μνημονιακή νεοαποικιακή μπότα. Μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική και τελικά σοσιαλιστική. 
Άρης Αρτινός

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους με την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου, Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ από το Ριάντ έδειξαν το Ιράν αλλά και το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, η Σαουδική Αραβία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα για την εκτέλεση αυτή».

H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών και τον Σιίτη ιερωμένο, Νιμρ Μπακρ αλ-ΝιμρΝιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.
«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της, θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές», τόνισε ο Τζάμπερ Ανσάρι.
Ο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ


Tο Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση χαρακτηρίζοντάς την ως «μεγάλο λάθος».

«Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Η Υεμένη, και συγκεκριμένα το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως «ιερό πολεμιστή» τον Σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.

«Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη - παρωδία που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων το κίνημα.

Ο αδελφός του εκτελεσθέντος δήλωσε πως η οικογένεια έχει συγκλονισθεί από την είδηση όμως ελπίζει πως οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει θα είναι ειρηνική. «Ο σεΐχης Νιμρ απολάμβανε υψηλής εκτίμησης στην κοινότητά του και γενικά στη μουσουλμανική κοινωνία και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αντίδραση», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Μοχάμεντ.

«Ελπίζουμε πως οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ένα ειρηνικό πλαίσιο. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιδράσει εκτός αυτού του ειρηνικού πλαισίου. Αρκετή αιματοχυσία», συνέχισε ο ίδιος λέγοντας.

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Sumaria πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να «βάλει φωτιά στην περιοχή».
 

Εξέγερση Σιιτών στο Κατίφ της Ανατολικής Σ. Αραβίας


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ξεσηκώθηκαν οι Σιίτες στην πόλη Κατίφ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξέγερση των σιϊτών που είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα με την Υεμένη όπου τα σαουδαραβικά στρατεύματα έχουν βαριές απώλειες με τους Χούτις να τους σφυροκοπούν με βαλλιστικούς πυραύλους Qahir 1, Tochka και να καταστρέφουν υποδομές μέσα στο έδαφος τους ενώ κατέρριψαν και F-16 του Μπαχρέιν!
Σ.Αραβία "βλέπει" το Ιράν πίσω από την εξέγερση των Σιϊτών και καλεί τον πρέσβη του να εγκαταλέιψει τη χώρα.Οι Χούτις με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων έπληξαν την θέσεις του σαουδαραβικού Στρατού στη βόρεια Khobeh, Jizan, διυλιστήριο Abha και Διεθνές Αεροδρόμιο Abha, κατέστρεψαν στρατιωτικό κομβόι κοντά στα σύνορα με Σ.Αραβία, χτύπησαν στρατιωτική βάση στη Najran και εκτόξευσαν 80 ρουκέτες Katyusha ενώ οι Patriot κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο όπως θα δείτε στα βίντεο παρακάτω.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα τόνισε ότι: "Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς"!

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Σ.Αραβία αναγκάστηκε να τερματίσει την εκεχειρία με τους Χούτις. "Ο συνασπισμός ανακοίνωσε το τερματισμός της εκεχειρίας με τους Χούτις ξεκινώντας (χτες) 14.00 (11:00 GMT)" είπε ο εκπρόσωπος της Σ.Αραβίας.


Ταυτόχρονα, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αναγκάστηκε να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην σιιτική πόλη Κατίφ όπου οι εξαγριωμένοι σιιίτες έχουν πυρπολήσει την πόλη.Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δείχνουν να κρατάνε αποστάσεις από την Σαουδική Αραβία αφού δηλώνουν πως οι πύραυλοι του Ιράν δεν παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία και δεν απειλούν τις ΗΠΑ αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά για τους γείτονες, φωτογραφίζοντας την Σ.Αραβία.

οι Σιίτες ξεσηκώθηκαν στην πόλη Κατίφ στην ανατολική Σαουδική Αραβία μετά τον αποκεφαλισμό του σείχη Νιμρ αλ Νιμρ ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξέγερση των σιϊτών που είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα με την Υεμένη όπου τα σαουδαραβικά στρατεύματα έχουν βαριές απώλειες με τους Χούτις να τους σφυροκοπούν με βαλλιστικούς πυραύλους Qahir 1, Tochka και να καταστρέφουν υποδομές μέσα στο έδαφος τους ενώ κατέρριψαν και F-16 του Μπαχρέιν!
Η Σ.Αραβία "βλέπει" το Ιράν πίσω από την εξέγερση των Σιϊτών και καλεί τον πρέσβη του να εγκαταλέιψει τη χώρα.
Οι Χούτις με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων έπληξαν την θέσεις του σαουδαραβικού Στρατού στη βόρεια Khobeh, Jizan, διυλιστήριο Abha και Διεθνές Αεροδρόμιο Abha, κατέστρεψαν στρατιωτικό κομβόι κοντά στα σύνορα με Σ.Αραβία, χτύπησαν στρατιωτική βάση στη Najran και εκτόξευσαν 80 ρουκέτες Katyusha ενώ οι Patriot κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο όπως θα δείτε στα βίντεο παρακάτω.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα τόνισε ότι:
"Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς"!
Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Σ.Αραβία αναγκάστηκε να τερματίσει την εκεχειρία με τους Χούτις.
"Ο συνασπισμός ανακοίνωσε το τερματισμός της εκεχειρίας με τους Χούτις ξεκινώντας (χτες) 14.00 (11:00 GMT)" είπε ο εκπρόσωπος της Σ.Αραβίας.
Ταυτόχρονα, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αναγκάστηκε να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην σιιτική πόλη Κατίφ όπου οι εξαγριωμένοι σιιίτες έχουν πυρπολήσει την πόλη.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δείχνουν να κρατάνε αποστάσεις από την Σαουδική Αραβία αφού δηλώνουν πως οι πύραυλοι του Ιράν δεν παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία και δεν απειλούν τις ΗΠΑ αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά για τους γείτονες, φωτογραφίζοντας την Σ.Αραβία.
- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160103/defencenet/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B1#sthash.wN7YztaC.dpuf

 Ανησυχία και στην Ε.Ε.


«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες», συνίζει λέγοντας ο Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επαναλαμβάνει την αντίθεση της Ε.Ε. στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων. 

ΑΝΑΜΕΣΑ στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το 2016 συγκαταλέγει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε σημερινό της άρθρο και το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

«Το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση» παρατηρούν οι συντάκτες του άρθρου. «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτό εξαρτώνται πολλά: μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας. 
 
Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων. Η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. 
 
Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.