01/08/16

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε σήμερα το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των ραγδαίων αλλαγών που φέρνει στις συντάξεις το ασφαλιστικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την συγκέντρωση μελών του ΠΑΜΕ έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τη Βουλή, μεταξύ της αστυνομίας και όταν διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς το Μαξίμου, έχοντας σκοπό να συναντήσουν τους 100 περίπου διαδηλωτές που βρίσκονταν από το πρωί εκεί. Ωστόσο, όταν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο ύψος των Λουλουδάδικων, οι αστυνομικοί έριξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, προκειμένου ανακόψουν την πορεία τους. 

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, άντρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν και σε συνταξιούχους. Όμως, οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα Λουλουδάδικα και στη συνέχεια πήγαν στο ύψος της Βασ. Σοφίας, κοντά στην Ηρώδου Αττικού, όπου είχαν τοποθετηθεί κλούβες των ΜΑΤ. Λίγο πριν από τις 2, τα 100 μέλη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στο Μαξίμου έφτασαν στο σημείο για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους. Η πορεία διαλύθηκε λίγη ώρα αργότερα και όλοι οι δρόμοι στο κέντρο άνοιξαν.

Νωρίτερα το πρωί, περίπου 100 μέλη του ΠΑΜΕ «έπιασαν στον ύπνο» το πρωί την αστυνομία και κατάφεραν όχι μόνο να φτάσουν στο Μαξίμου αλλά και να ανοίξουν δύο πανό μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, καταλαμβάνοντας το πεζοδρόμιο επί της Ηρώδου Αττικού. Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά με τρία τουριστικά λεωφορεία, η διέλευση των οποίων επιτρέπεται στην οδό Ηρώδου του Αττικού. Μπροστά στο Μέγαρο, όμως, τα λεωφορεία σταμάτησαν ξαφνικά και οι διαδηλωτές κατέβηκαν αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να μην προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμα της η ΑΔΕΔΥ πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, «ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους δανειστές». Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ευρύτερα τους εργαζόμενους του Δημοσίου, να δώσουν το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας και να διαδηλώσουν παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους πενταμηνίτες, που έχουν κατασκηνώσει, εδώ και 25 ημέρες έξω από το Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Το ΠΑΜΕ, από την άλλη, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους σε μαζική συμμετοχή, για να απαιτήσουν όλοι «με μια φωνή να μη φτάσει το έγκλημα στη Βουλή». 

Παράλληλα, καλεί «σε εγρήγορση και ξεσηκωμό» τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ΔΣ και τις επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, ώστε «να σταματήσουμε το νέο έγκλημα διαρκείας που εξελίσσεται στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας». Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί την «ταφόπλακα» για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, «αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό που υπήρχε εξαρχής για το ασφαλιστικό και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις, καθώς, όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους, άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο».

«Πάνω στις 11 προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων και των δύο επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, σχεδιάζουν νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, διαλύουν τις επικουρικές, τσακίζουν με νέα εισοδηματικά κριτήρια το ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του, μειώνουν τις αναπηρικές. Χτυπούν ενιαία όλους τους εργαζόμενους, νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τη νεολαία!» αναφέρει, μεταξύ, άλλων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Παράλληλα, η ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει συλλαλητήριο για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια ενώ σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία όταν το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Βήμα-βήμα o έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί το συμπεφωνημένο με τους δανειστές πρόγραμμα, σχεδιάζοντας πλέον και δραστικές περικοπές συντάξεων, αναφέρει σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Die Zeit.

H Die Zeit αναφέρεται καταρχήν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στη ελπίδα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας «(…) σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα όπως αξίζει στην ιστορία της και στον λαό της».

«Αισιοδοξία για τον δεινοπαθούντα λαό», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν και διαφορετικά, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις, τότε ήδη σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις. «Η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών και στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας (…). Μολονότι πρόκειται στο μεταξύ για τέσσερις θεσμούς, στην Ελλάδα οι πιστωτές εξακολουθούν να ονομάζονται τρόικα».

Όπως σχολιάζει η Die Zeit, «στον προεκλογικό αγώνα ο Τσίπρας υποσχέθηκε όχι μόνον να διώξει την τρόικα από τη χώρα, αλλά και να μην προχωρήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων. Τώρα όμως και αυτό τίθεται και πάλι επί χάρτου. Το ότι παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση, μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή. Προς όλους εκείνους στην Ελλάδα που θέλουν να φρενάρουν ή να υπονομεύσουν την δρομολογηθείσα πορεία, είτε στις τάξεις της αντιπολίτευσης είτε στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τσίπρας είναι εν τω μεταξύ διατεθειμένος να περάσει ακόμη και πικρές περικοπές».

«Ο Τσίπρας προσεγγίζει τους δανειστές»

το δημοσίευμα της Die Zeit
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων
με τους θεσμούς επί της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αν και σε ορισμένα πεδία σημειώνονται καθυστερήσεις, «συνολικά ο Τσίπρας έχει περάσει από τη Βουλή πολυάριθμα μεγάλα νομοθετικά πακέτα και αυτό και αυτό με μια ισχνή πλειοψηφία».

«Ο Τσίπρας προσεγγίζει τους δανειστές», λέει προς την εφημερίδα ο Γενς Μπόισεν-Χογκρέφε, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου. Προφανώς ο έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι με δεδομένη τη δημογραφική εξέλιξη, η αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία στην Ελλάδα. «Αυτό έπρεπε να συμβεί ακόμη κι αν δεν υπήρχε οικονομική κρίση», σχολιάζει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο περιεχόμενο της πρότασης για το νέο ασφαλιστικό, η εφημερίδα σημειώνει ότι «δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα αξιολογήσουν οι δανειστές τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Εάν συναινέσουν, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στις αρχές Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα: στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων. Γι΄ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει έναν τρίτο εταίρο για τον συνασπισμό του, αλλά μέχρι στιγμής μάταια. Η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να συνεπωπισθεί τις ριζικές αλλαγές».

Η πολιτική αστάθεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η πολιτική αστάθεια μεγαλύτερο πρόβλημα
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση έγκειται στη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια», σχολιάζει προς την εφημερίδα ο Γενς Μπόισεν-Χογκρέφε, «κυρίως για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Η Die Zeit σημειώνει πάντως ότι, παρά το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα, τις δυο εκλογικές διαδικασίες αλλά και το χάος που επικράτησε το πρώτο εξάμηνο, το 2015 η ύφεση δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο πάντως, η μείωση της ανεργίας και γενικότερα η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη θα εξαρτηθούν από έναν κυρίως παράγοντα: «Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να εκτιμήσουν και πάλι ως αξιόπιστη την κατάσταση στην Ελλάδα». Πέραν τούτου, τα capital controls μπορούν να αρθούν εξ΄ ολοκλήρου μόνον όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακτήσει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στη συζήτηση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία θέλει διακαώς να ανοίξει η κυβέρνηση και την οποία υποσχέθηκαν οι δανειστές όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. «Εάν ο έλληνας πρωθυπουργός επιτύχει μια απομείωση του χρέους, τότε θα είχε να παρουσιάσει επιτέλους και μια μεγαλύτερη επιτυχία στο εσωτερικό. Προηγουμένως όμως πρέπει να γίνουν ακόμη μερικά πράγματα».
Κώστας Συμεωνίδης / DW

ΔΕΚΤΗ σε γενικές γραμμές φαίνεται πως κάνει η Ευρώπη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται οι αριθμητικοί στόχοι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

"Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της πρότασης, αλλά πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να πιάνονται οι στόχοι", υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Και συνέχισε: "Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε".

Ανώτατη πηγή της Κομισιόν ανέφερε παράλληλα ότι "η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου" συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρακτικά, "θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο".

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν "μήνες", προκαλώντας την οργή του Μαξίμου που έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει τόκους ύψους 1,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ προς το EFSF.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ σε διάφορες εταιρίες, οδηγώντας κάποιες εξ αυτών στη χρεοκοπία.
cnn.gr

ΑΥΡΙΟ, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, στο ισόγειο κτίριο του Πανεπιστημίου Πειραιά (Δεληγιώργη και Τσαμαδού 107) και ώρα 10:00πμ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Διεπιστημονική Φοιτητική οργάνωση AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe / European Students' Forum) με θέμα «EU debt & refugee crisis: How successfully does the EU manage? Will the EU survive?» («Ευρωπαϊκό χρέος και προσφυγική κρίση: Ανταποκρίνεται με επιτυχία η ΕΕ; Θα επιβιώσει η ΕΕ;»). 
Η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα επικεντρωθεί στις εργασίες και τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Έναν απολογισμό του 2015 και τις επιπτώσεις που είχαν στην αλληλεγγύη εντός της Ευρωζώνης, γεγονότα όπως η ελληνική κρίση και το προσφυγικό πραγματοποιεί με άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική κρίση, οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, οι κόντρες και η τελική συμφωνία καλύπτουν το πρώτο μέρος του άρθρου του κ. Γιούνκερ, με το προσφυγικό να συμπληρώνει το υπόλοιπο.

Η Ελλάδα κούρασε...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ελληνική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε όλη την Ε.Ε. Από την αρχή του έτους οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη. Οι γέφυρες κάηκαν. Ακούστηκαν λόγια τα οποία δεν μπορείς εύκολα να τα πάρεις πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να αντιμάχονται μεταξύ τους.

Εν συνόλω η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο. Και μόνο όταν φθάσαμε στο έσχατο σημείο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος τα μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται. Το σημαντικό σημείο είναι, πλέον, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα Νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα (σ.σ.: της χώρας) σε αυτό το μακρύ ταξίδι».

Η προσφυγική κρίση

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν η κρίση στο προσφυγικό εξακολουθεί να απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες της Κομισιόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει γι' αυτό.

Και σε αυτό το θέμα η παρουσία της Ελλάδας εμφανής, με τον κ. Γιούνκερ να τονίζει ότι «σύνοδο ανά σύνοδο, οι ηγέτες υποστήριζαν ότι θα στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Όμως πέρναγαν εβδομάδες χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, χωρίς να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντίθετα ξεκίνησε ένα «παιχνίδι αλληλοκατηγοριών», ένας αγώνας όπου κυβερνήσεις υποβάθμιζαν το σύστημα παροχής ασύλου και πολιτικοί, από την αριστερά έως τη δεξιά, που επέλεξαν τον λαϊκισμό, ο οποίος το μόνο που φέρνει είναι θυμό και όχι λύσεις».

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν διστάζει να παραλληλίσει την προσφυγική κρίση με την κρίση που ξέσπασε στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2010, υποστηρίζοντας ότι «τότε οι κυβερνήσεις πίστεψαν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε τώρα πια, χρειάζονταν συλλογική αντιμετώπιση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, δηλώνει ότι «η Ευρώπη είναι η αγάπη της ζωής μου. Αυτή η γενναία ήπειρος. Με τους ευγενικούς ανθρώπους. Ένα μέρος που θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές και δίκαιο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτήν τη φήμη. Πρέπει να δείξουμε την αντίστασή μας.

Η ενοποίηση της Ευρώπης είναι δυσλειτουργική και μερικές φορές άδικη. Δεν βρίσκουμε τον σωστό βηματισμό από την αρχή. Αλλά εάν έπρεπε να περιγράψω την Ευρώπη με μία λέξη θα έλεγα ότι αυτή είναι η «διαφύλαξη». Ουσιαστικά είμαστε πιο δυνατοί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μαζί, θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Θα επικρατήσουμε και το 2016. Και θα επιτύχουμε τον θρίαμβο»....
newmoney.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ξεπέρασε ένα ακόμα όριο όταν δήλωσε πως πρότυπό του είναι η Γερμανία του Χίτλερ, έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Αν και προσπάθησε, μετά τη διεθνή κατακραυγή, να ανασκευάσει κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι παραποίησαν τις δηλώσεις του, η αλήθεια είναι ότι ένας ηγέτης μια χώρας δημοκρατικής, υποτίθεται και μέλους του ΝΑΤΟ έχει ήδη καταγραφεί ως ένας αυταρχικός ηγέτης που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου.

Σταδιακά οι χειρότεροι φόβοι μετά τη νίκη του εθνικιστικού και συντηρητικού ΑΚΡ στις εκλογές του Νοεμβρίου, επιβεβαιώνονται. Ακόμα και πριν τις εκλογές, ακριβώς για να επικρατήσει σε αυτές, ο Ερντογάν ξεκίνησε πόλεμο με το ΡΚΚ, καταπατώντας την εκεχειρία που υπήρχε.

Καταδίωξε επίσης το HDP το οποίο κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, το οποίο δεν εμπλέκεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τηρούν μια ντροπιαστική σιωπή έναντι των βάρβαρων τουρκικών πληγμάτων κατά των Κούρδων σε δεκάδες πόλεις και έναντι του θανάτου 3.100 Κούρδων μαχητών και αγνώστου αριθμού αμάχων, εντός του 2015.

Όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο πριν ξεκινήσει εκ νέου τον πόλεμο ο Ερντογάν είχε διαπραγματευτεί με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν. Πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει το HDP ότι αποτελεί πολιτική προέκταση του ΡΚΚ και αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ηγέτες του.

Αν ο Ερντογάν ήθελε πραγματικά την ειρήνη θα συνεργαζόταν με το HDP. Αντίθετα αυτός εμφανίζεται αποφασισμένος να συντρίψει τους Κούρδους και πολιτικά, όπως και στρατιωτικά, κατηγορώντας τον ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς για προδοσία, επειδή μίλησε για κουρδική αυτονομία.

Ορισμένα μέλη του ΡΚΚ μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκράτες και να αντιμετωπισθούν αναλόγως. Το ΡΚΚ με την εξτρεμιστική του νεολαία, εμπνευσμένη από τον πόλεμο στην Συρία, έχει ανακηρύξει κουρδικές περιοχές αυτόνομες και μάχεται για αυτό.

Ο Ερντογάν, χωρίς αμφιβολία, φοβάται ότι το ΡΚΚ θα κερδίσει τουρκικές περιοχές όπως πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ. Οι περισσότεροι όμως Κούρδοι της Τουρκίας θέλουν ειρήνη και η επιθυμία τους για αυτονομία πρέπει να απαντηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντί να τερματίσει τον πόλεμο και να εντάξει τους Κούρδους στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, ο Ερντογάν κινείται στο άλλο άκρο, οδηγώντας στα άκρα ολοένα και περισσότερους Κούρδους και πείθοντάς τους ότι η βία είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουν την αυτονομία τους.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν αδιαφορεί για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποδαυλίζει ακόμα περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ένας αξιοσέβαστος, δημοκράτης, μουσουλμάνος ηγέτης και έμπιστος σύμμαχος στην περιοχή.
mignatiou.com

Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής! Χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα ο υπουργός εργασίας προχώρησε στη σημερινή συνέντευξη τύπου σε μια πρωτοφανή και προκλητική δήλωση.

Βάφτισε ως υπεύθυνη στάση τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας, δηλαδή αυτών που ευθύνονται σήμερα για την κρίση, που έχουν καταληστεύσει τα ταμεία, αυτών που σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία έχουν αφήσει απλήρωτους πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, που έχουν μαύρη ανασφάλιστη εργασία πάνω από 25%, που έχουν τσακίσει τους μισθούς και τους έχουν καθηλωμένους στα άθλια επίπεδα των 300 και των 400 ευρώ, αυτών που ακονίζουν τα νύχια τους πάνω στα αποκαΐδια του ασφαλιστικού.

Αποκαλύφθηκε με τον πιο τρανταχτό τρόπο για ποιους η κυβέρνηση νομοθετεί και ποιους εξυπηρετεί το νέο ασφαλιστικό. Αποκαλύφθηκε ότι όποια ανάπτυξη προσμένουν και επιδιώκουν να υπάρχει, αυτή θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.
 • Αυτό το δρόμο καλεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει ο εργαζόμενος λαός!

 • Την υπεύθυνη υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου!

 • Αυτός ο δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτοκτονία!
Ο υπουργός εργασίας στη σημερινή συνέντευξη τύπου προσπαθεί να κάνει για άλλη μία φορά το «μαύρο – άσπρο», συνεχίζει να κοροϊδεύει ανοιχτά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία.

Όσα στοιχεία και αν κατασκευάσουν για να περάσει αναίμακτα το κυβερνητικό σχέδιο, ότι τερτίπια και αν χρησιμοποιούν, η αλήθεια είναι μια: Ότι η κυβερνητική πρόταση πατώντας πάνω στους νόμους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη – Βρούτση), δίνει συντριπτικό πλήγμα στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην πρόνοια. Φέρνουν «γρήγορο θάνατο» για το ασφαλιστικό, χτυπούν συνολικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις ως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζουν το ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2019, εκμηδενίζουν τις επικουρικές συντάξεις, φέρνουν νέες μειώσεις στις αναπηρικές συντάξεις, τσακίζουν τα προνοιακά επιδόματα.

Όσα ο εργαζόμενος λαός με τους αγώνες και τις απεργίες του πέταξε από το παράθυρο τα προηγούμενα χρόνια, τα φέρνουν από τη μπροστινή πόρτα υπό το μανδύα της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Η προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού του εργατικού-λαϊκού κινήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση στα χνάρια τον προκατόχων της, δε θα περάσει!

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν με τα ελάχιστα, να απαντήσουν αγωνιστικά στα κυβερνητικά ψέματα και στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

Να φτάσει παντού το σύνθημα:

Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο!

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup ΓερούνΝτάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει κινήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνον εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μία σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, κυρίως αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

«Μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα - και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο», δήλωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ. Η αξιολόγηση θα χρειασθεί «σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», πρόσθεσε.

Εάν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό ψηφισθούν και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Μία θετική έκβαση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις, δόσεις για την Ελλάδα, σε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και μέτρα σχετικά με το χρέος - αλλά αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΚΔΟΘΗΚΕ από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β ́ του ν. 4354/2015 (176 /Α ́) «Μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο. του κεφ. Α ́ του ν. 3429/2005 (Α ́ 314) και άλλες μισθολογικές διατάξεις.

Για να δειτε την εγκύκλιο πατήστε ΕΔΩ »»»

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να συμβάλουν άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το μέγα σκάνδαλο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την οποία το Δημόσιο απώλεσε περίπου 40 δισ. €, καλεί τα κόμματα της Βουλής ο Παναγ. Λαφαζάνης, με ανοικτή επιστολή του εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι είναι αδιανόητο να περικόπτονται συντάξεις γιατί, υποτίθεται δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία και να χάνονται στη “μαύρη τρύπα” των τραπεζών δεκάδες δισ., προκειμένου οι τελευταίες να περνάνε τζάμπα στα χέρια των ξένων κερδοσκοπικών funds.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τονίζει τέλος τη βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στον τόπο και τον χειμαζόμενο λαό τα κόμματα και οι επικεφαλής τους, αν αγνοήσουν το αίτημα διερεύνη σης του σκανδάλου της ανακεφαλαιοποίησης.
Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή της ΛΑ.Ε προς τα κόμματα έχει ως εξής:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΘΕΜΑ : Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ, ΤΡΙΤΗΣ, ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες

Όπως με πλήθος παρεμβάσεις μας έχουμε εξηγήσει αλλά και με αναλυτικό κείμενο της Θεματικής Οικονομίας της Λαϊκής Ενότητας έχουμε τεκμηριώσει, η υπόθεση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά μέγα σκάνδαλο και κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα της Ελληνικής Ιστορίας.

Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, εξαιτίας των σκοτεινών μεθοδεύσεων, των δόλιων πράξεων αλλά και των εσκεμμένων παραλείψεων στη διαδικασία της λεγόμενης ανακεφαλαιοποίησης, το Δημόσιο απώλεσε πρωτοφανή σε ύψος ποσά, που σύμφω να με τους υπολογισμούς μας αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετά δισ. έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν επενδύσει στις τράπεζες, ενώ πολλά ήταν τα χαμένα δισ. από τους μικροεπενδυτές των τραπεζών και τους ομολογιούχους τους, οι οποίοι είδαν να «κουρεύονται» αναγκαστικά τα ομόλογά τους μέχρι 90%.

Το αποτέλεσμα αυτών των σκανδαλωδών μεθοδεύσεων με τις ως άνω συγκλονι στικές απώλειες του Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μικρομεσαίων πολιτών που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, υπήρξε να περάσει η μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των τεσσάρων, λεγόμενων, συστημικών τραπεζών στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, κυρίως ξένων κερδοσκοπικών funds κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο τοποθέτησε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση νέα ποσά ύψους, περί που, έξι δισ.

Κατόπιν τούτων το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε προτείνει στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους την ανάγκη να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτρο πή της Βουλής με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος και τα άρθρα 144-149 του Κα νονισμού της Βουλής, προκειμένου να ρίξει φως και να εξετάσει σε βάθος όλες τις καταγ γελίες και τις πτυχές της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και να διερευνή σει τις πιθανές πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση.

Σε μια περίοδο που συνεχίζονται στη βάση των μνημονίων να εφαρμόζονται πολιτι κές εξουθενωτικής λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείνοντας νέο πετσόκομμα των ήδη πενιχρών συντάξεων, είναι αδιανόητο να «χάνονται» με σκανδαλώδη τρόπο δεκάδες δισ. του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και οι τελευταίες να χαρίζονται κυριολεκτικά στα ιδιωτικά εγχώρια και κυρίως ξένα συμφέροντα.

Η μη ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κόμματα της Βουλής, συμπολίτευσης και αντι πολίτευσης, για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, θα τα καταστήσει υπεύθυνα και συνυπεύθυνα για την αγνόηση εμπεριστατωμένων καταγγελιών και τη συγκάλυψη εν δεχόμενου, για μας βέβαιου, μείζονος σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος και επομένως υπόλογα για τούτο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας.

Μετά τιμής,

Για το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε
Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε
Παναγιώτης Λαφαζάνης

ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ του για τη νέα χρονιά υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε μήνυμά του προς το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η Τράπεζα διαθέτει τη θεσμική θωράκιση, τα απαραίτητα εργαλεία παρέμβασης, την αποφασιστικότητα της διοίκησης, την κατάρτιση και την αφοσίωση του προσωπικού της για να συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο της ως θεματοφύλακας της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εντός Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η ΤτΕ το 2015: «Βρεθήκαμε, πράγματι, αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα οι αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας. Η έντονη αβεβαιότητα πυροδότησε αρνητικά σενάρια και εικασίες για το μέλλον της χώρας. Το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε αλλεπάλληλα επεισόδια κρίσης εμπιστοσύνης, που απείλησαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με αποτέλεσμα την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και η εν γένει σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις αυτές, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξισορρόπηση της κατάστασης, διαφυλάττοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και το κύρος της. Σας είμαι ευγνώμων για τη σκληρή δουλειά και την αδιάλειπτη στήριξή σας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς σημείωσε ότι η ΤτΕ:
 • Παρείχε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη με τις εκθέσεις της και τις παρεμβάσεις του διοικητή της.

 • Διασφάλισε την αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα, δίνοντας εβδομαδιαία μάχη για τον ELA.

 • Εφοδίασε τα πιστωτικά ιδρύματα με τραπεζογραμμάτια, χωρίς να σημειωθεί έλλειψη ούτε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

 • Εκπόνησε τη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 • Ολοκλήρωσε τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) των τραπεζών.

 • Ολοκλήρωσε, επίσης, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών και μη τραπεζών, χωρίς απώλεια καταθέσεων και χωρίς κλυδωνισμούς για το πιστωτικό σύστημα.

 • Συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) – με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Τράπεζας σε μεικτές εποπτικές ομάδες (JSTs).

 • Συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), με αποτέλεσμα η ύφεση να είναι τελικά πολύ μικρότερη της αναμενομένης.

 • Στήριξε τις εργασίες της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

 • Παρείχε στήριξη προς το Δημόσιο σε πολλές δραστηριότητές του, εντός των πλαισίων της Συνθήκης.

ΘΕΣΗ υπέρ της νομικής χρήσης των στοιχείων από τις λίστες της φοροδιαφυγής (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κ.λπ.) παίρνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Λίγες ημέρες μετά την σκληρή κόντρα ανάμεσα στην ηγεσία της 'Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και την παραίτηση 5 μελών της 'Ενωσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «ορθώς ψηφίστηκε» η διάταξη που επιτρέπει την αξιοποίηση των στοιχείων από τις λίστες.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο», δήλωσε στον Αlpha 989 η Βασιλική Θάνου προσθέτοντας:

«Ως προς το επιστημονικό ζήτημα που προέκυψε και αποτέλεσε και την αιτία διαφωνίας των 5 μελών του διοικητικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν, θέλω να επισημάνω ότι μέχρι το 2008 η διάταξη που ίσχυε προέβλεπε ότι επί πάσης φύσεως κακουργημάτων μπορεί να γίνει χρήση και των παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων» είπε η Βασιλική Θάνου και πρόσθεσε ότι «η νομολογία του Αρείου Πάγου αναγνωρίζει και μετά τη διάταξη αυτή, την τροποποίηση του 2008 ότι όταν πρόκειται για υπέρτερο έννομο αγαθό τότε εξαιρείται και λαμβάνονται υπόψη τα παρανόμως κτηθέντα μέσα. Υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις οι οποίες διασφαλίζουν και τα άλλα συνταγματικά δικαιώματα».

Για τη πορεία των ελέγχων στις διάφορες λίστες η Βασιλική Θάνου τόνισε ότι «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Πρέπει επιτέλους να μπορέσουν να ελεγχθούν μερικά πράγματα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και από τεχνικούς συμβούλους. Θεωρώ ότι σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει αποτέλεσμα. Υπάρχει ταχύτερος ρυθμός για την προώθηση όλων των υποθέσεων. Οι πολίτες αναμένουν από τη δικαιοσύνη να υπάρξει αποκάλυψη και τιμωρία όλων των ενόχων»
tvxs

Και ενώ όλα όδευαν προς ομαλοποίηση, με τη Volkswagen να προχωρά σε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση δεσμευόμενη σε αντικαταστάσεις και αποζημιώσεις μετά το σκάνδαλο μεγατόνων, «έσκασε νέα βόμβα».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση κατά του γερμανικού κολοσσού. Η νέα προσφυγή εγείρει ανησυχίες για επιβολή υψηλότατων προστίμων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, όχι μόνο θέσεις εργασίας αλλά και τα ίδια τα οικονομικά του ομίλου, που έχει ήδη «δει» τις πωλήσεις του να μειώνονται. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για παραβίαση κανονισμών μίας χώρας και ότι ο ένοχος θα πρέπει να υποστεί τις απαραίτητες συνέπειες.

Πέραν τούτου, όμως, πρόκειται για μία υπόθεση με πολλά ερωτηματικά από την πρώτη κιόλας στιγμή, δεδομένου ότι οι παράνομες μέθοδοι της VW ήταν γνωστές σε όλες τις πλευρές από πολύ καιρό και αποσιωπούνταν, όπως είχε επισημάνει ο διεθνής Τύπος. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά και η παραβίαση της νομιμότητας μπορεί κάποιες φορές να λειτουργούν και ως επίφαση στο «παιχνίδι» που παίζουν οι ισχυροί του πλανήτη για οικονομική επιρροή.

Η Volkswagen αντιπροσωπεύει το 3% του γερμανικού ΑΕΠ, ποσοστό τεράστιο για μία και μόνο βιομηχανία, ενώ ο τομέας αυτοκινήτου εκπροσωπεί το 17% των γερμανικών εξαγωγών, το υψηλότερο ποσοστό από οιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Και η γερμανική οικονομία εξαρτάται τα μέγιστα από τις εξαγωγές της, στις οποίες άλλωστε οφείλει και το μεγάλο της πλεόνασμα, «σημείο τριβής» με τις ΗΠΑ, καθώς το Βερολίνο έχει επανειλημμένως κληθεί να προωθήσει την εσωτερική κατανάλωση περισσότερο από τις εξαγωγές.

Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν την άποψη ότι οι αμερικανικές αρχές με την επιθετική πολιτική στον βιομηχανικό τομέα θέλουν να ευνοήσουν την αμερικανική σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μπορεί να συμβαίνει... όμως σε αυτό το είδος του ανταγωνισμού, που μοιάζει με ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο, χρησιμοποιείται κάθε μέσο. Και τα πεδία συγκρούσεων σήμερα είναι αθέατα με «όπλα» τα νομίσματα, τις αγορές, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Εφη Τριήρη/Ναυτεμπορική

Το Twitter προσέφυγε σε δικαστήριο της Τουρκίας και κατέθεσε αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί πρόστιμο που οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει καθώς δεν απεσύρθη περιεχόμενο “τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πηγή αποκαλύπτει πως το Twitter κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Άγκυρας την Πέμπτη, ζητώντας την ακύρωση προστίμου, που έχει επιβληθεί από τις τουρκικές αρχές, σχετικά με περιεχόμενο “τρομοκρατικής προπαγάνδας» το οποίο υπήρχε στο Twitter.


Η εν λόγω προσφυγή του Τwitter, σε δικαστήριο της Άγκυρας, βασίζεται στο ότι η επιβολή του προστίμου ύψους περίπου 46.000 ευρώ, είναι αντίθετη της τουρκικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν, οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία του Twitter, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπειτα από προηγούμενη άρνηση του Twitter, για απόσυρση περιεχομένου, που η Τουρκία δεν ενέκρινε.

Οι Τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές το Twitter ότι πρέπει να αποσύρει περιεχόμενο που «εκθειάζει την τρομοκρατία, στοχοθετεί τα σώματα ασφαλείας και υποκινεί μίσος και βία». Το Twitter φαίνεται δεν συμμορφώθηκε και έτσι η Τουρκία επέβαλε πρόστιμο ύψους 150.000 τουρκικών λιρώνς, που αντιστοιχούν περίπου σε 46.000 ευρώ.
ipop.gr

Από 11 Ιανουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου, 2016,  θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις, όπως ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σημειώνεται ότι την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Οι Διευκρινίσεις της ΕΣΕΕγια τις χειμερινές εκπτώσεις

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε προς τις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας,εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργίατων καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2016 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής τωναγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνίαποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θαπρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία τοπαρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανάκατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως ….%»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στοαντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στηναλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σεθέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στηνπραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατίοι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% τουετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα   σε διάστημα 5 ετών, το   πρόστιμο αυξάνεται στο 3% τουετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστότους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων μεέκπτωση   προϊόντων   ή   όταν   ενέχουν   οποιασδήποτε   μορφής   απόκρυψη   ή   παραπλάνηση,   επιβάλλεταιπρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από   10.000 €,ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιουκύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.   Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι οΓενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται ηπαράβαση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή  την Κυριακή
17 Ιανουαρίου.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την σημερινή, Παρασκευή 8-1-2016, εκδίκαση  στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτιης Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) Περιφερειακών Ενοτήτων, Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και άλλων φορέων και Συνδικαλιστικών Ενώσεων, κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων, η ΟΣΥΠΑ προκηρύσσει 24 απεργία. 

Η ΟΣΥΠΑ κατηγορεί κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για «ξεπούλημα» του αεροδρομίου και τονίζει: «Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα η μόνη λύση είναι η τοπική κοινωνία και οι φορείς του νησιού να σταθούν μπροστάρηδες στο αεροδρόμιό τους και να εμποδίσουν όλους όσους 'παίζουν' παιχνίδια εις βάρος τους... Ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας μπορεί να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί με τα ανταποδοτικά τέλη που δίνουν οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν και διατηρώντας τον κρατικό του χαρακτήρα να συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προόδου».

Η ΟΣΥΠΑ ζητά την συμπαράσταση αυτοδιοίκησης και φορέων “για να καταδείξουμε την καθολική αντίδρασή μας και την απόφασή μας να προστατέψουμε την περιουσία και τις υποδομές της χώρας μας. Ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Τοπικούς Φορείς, τα Εργατικά Κέντρα που θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες του ξεπουλήματος, να οργανώσουν κινητοποιήσεις την ημέρα εκδίκασης (8/1/16) και να παραστούν στο ΣτΕ, για να γίνει αντιληπτό σε όλους, ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί να μπει ένα τέλος στα ξενόφερτα σχέδια υποταγής και άλωσης της εθνικής οικονομίας”.

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του αεροδρομίου της Κέρκυρας προχωρούν σήμερα οι Εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς είναι προγραμματισμένη επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου της Fraport που πρόκειται να εξαγοράσει 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ:
Στα πλαίσια του «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών μας, οι εκπρόσωποι των «επενδυτών» της «Fraport» θα επισκεφτούν, την Τετάρτη 14-10-2015, το Αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας για να δουν «τα δώρα που θα τους χαριστούν».

Η ΟΣΥΠΑ και οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, προκειμένου να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο «ξεπούλημα» του Αεροδρομίου.

Η αντίθεσή μας , δεν αποτελεί μία στείρα ιδεοληψία κρατισμού, αλλά τεκμηριώνει τις απόψεις μας με καθαρά εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομοτεχνικούς όρους.

Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας δεν είναι μία απλή επιχείρηση, όπως την αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος να μπορεί να επανακρατικοποιηθεί χωρίς πρόβλημα, αλλά αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με την τοπική κοινωνία, την τοπική και εθνική οικονομία , οι οποίες βέβαια και μόνο αυτές θα υποστούν τις καταστροφικές συνέπειες του αποτυχημένου μοντέλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπνευστές παρόμοιων κινήσεων, δεν δέχτηκαν ποτέ να έλθουν σε αντιπαράθεση, με βάση στοιχεία και μελέτες, ακριβώς επειδή δεν μπορούν τεκμηριωμένα να στοιχειοθετήσουν τις δογματικές απόψεις τους.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα η μόνη λύση είναι η τοπική κοινωνία και οι φορείς του νησιού να σταθούν μπροστάρηδες στο Αεροδρόμιό τους και να εμποδίσουν όλους όσους «παίζουν» παιχνίδια εις βάρος τους.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας μπορεί να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί με τα ανταποδοτικά τέλη που δίνουν οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν και διατηρώντας τον κρατικό του χαρακτήρα να συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προόδου.