01/09/16

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στα πλαίσια του 3ου μνημονίου παρουσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί ένα νεοφιλελεύθερο τερατούργημα που καταργεί κάθε απομεινάρι κοινωνικού-αναδιανεμητικού χαρακτήρα και μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Ταυτόχρονα, μειώνει κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, προσθέτει αβάσταχτα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, χτυπάει ακόμα περισσότερο τα τμήματα εκείνα που έχουν ήδη νοιώσει την ανεργία, την ελαστική και μαύρη εργασία. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι η «αφετηρία» της κωμωδίας που λέγεται διαπραγμάτευση.

Όλο ο συστημικός Τύπος έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καταιγίδα στήριξης της κυβέρνησης για να περάσει το νομοσχέδιο, ενώ ακόμα και οι υποτιθέμενες φωνές «κριτικής» ζητάνε ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Το κυβερνητικό τερατούργημα δεν πρέπει να έρθει καν για ψήφιση στην Βουλή. Με αγώνες, κινητοποιήσεις, απεργίες και καταλήψεις τώρα. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν ευθύνη να δώσουν την μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Για να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει κυβέρνηση.
  • Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση

  • Να μη φτάσει καν στη Βουλή για ψήφιση το ασφαλιστικό τερατούργημα

  • Απεργίες τώρα!

ΠΟΝΗΡΟ χαρακτηρίζει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το Ασφαλιστικό ο αρθογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον. Και αυτό, γιατί, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Mega, δεν κόβει τις συντάξεις τώρα αλλά μεταθέτει τις περικοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος εκτιμά, σύμφωνα μe την ιστοσελίδα iefimerida.gr, ακόμη ότι η Ευρώπη δεν είναι διαθετειμένη να περάσει άλλο ένα αγωνιώδες καλοκαίρι για την Ελλάδα. «Μέρκελ και Ολάντ έχουν το προσφυγικό, την τρομοκρατία, την ένταση Ρωσίας-Τουρκίας και ίσως τη Μεγάλη Βρετανία» λεέι και προσθέτει: «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην υπάρξει νέα μάχη. Να υπάρξει μεν μια δικαίη συμφωνία αλλά αφού συμφώνησαν σε όλα τον περασμένο Ιούλιο».

Ο Χιούγκο Ντίξον, μάλιστα, χαρακτηρίζει ως ατυχές το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις συνεχιστουν έως τον Ιούλιο ενώ έχουν ήδη καθυστερήσει. Αναφέρει ακόμη ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», ωστόσο, αν η κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνηθέντα τότε «θα δει φως στο τούνελ» στο τέλος του καλοκαιριού.

«Αν ο Τσίπρας όμως καταφέρει να περάσει αυτές τις προτάσεις (σ.σ. το ασφαλιστικό, το φορολογικό των αγροτών και το νέο μεσοπρόθεσμο) οι πιστωτές κραδαίνουν αρκετά "ζουμερά" καρότα με πιο σημαντικό την ελάφρυνση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Πιθανόν να υπάρξει και άρση των capital controls και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά όμολογα στο δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» συμπληρώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι όμως «αν η Ελλάδα δεν κάνει τα απαραίτητα και έχουμε πισωγυρίσματα η κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα χρήματα κι έτσι η οικονομική κατάσταση θα συνεχείσει να επιδεινώνεται».

«Ο Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί οτι όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας του αλλά και της προσωπικής του επιβίωσης ως πρωθυπουργός» κατέληξε ο αρθογράφος του Reuters.

ΘΕΤΙΚΕΣ είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ωστόσο προέβλεψε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες θα σεβαστεί ως το τέλος.

"Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις -τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα- στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους", εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.

Η επίσκεψη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας "να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματα και γενικά τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό (...) να δείξουμε παντού ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, καθώς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αυτή τη στιγμή το υπ´ αριθμόν ένα ζήτημα σε όλη την ήπειρό μας". Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα: η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

"Ερχόμαστε τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την κρίση, την ανεργία, την αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους. Προσπαθούμε λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις - τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα - στο πλαίσιο μιας πλήρους σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους", δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα εξήγησε στους συνομιλητές του στην Γερμανία, όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας και η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική.

"Ειδικά βέβαια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε", διευκρίνισε, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, επανέλαβε, οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών είναι θετικές. "Στην γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε όμως κι εμείς ´κόκκινες γραμμές´ που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος", συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να μπορεί να κατατεθεί στην Βουλή με ολοκληρωμένη την διαπραγμάτευση, εντός Ιανουαρίου.
CNNgr

ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ και ζωτικής σημασίας θεωρεί τους επόμενους μήνες για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες. Σε μια προσεγμένη σε διατυπώσεις έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού παρουσιάζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις δυσκολίες. Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα του περιουσιακού, το οποίο θεωρεί κλειδί για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση, σύμφωνα με την εφ. Φιλελεύθερος, την οποία συνέταξε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα καθώς μετά από δική του επιμονή υποβλήθηκε, έχει στοιχεία της δικής του ρητορικής και προσέγγισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και σε κάποιες αναφορές κρατά απόσταση ασφαλείας, γενικά δίνει μιαν αισιόδοξη νότα, όπως συνηθίζει και δημοσίως να πράττει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει πραγματικό μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τη διαδικασία να πετύχει τελικά, παραπέμποντας σε σκληρούς και αναγκαίους συμβιβασμούς, στους οποίους πρέπει να φθάσουν οι πλευρές.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιανουαρίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη βάση της έκθεσης. Την ίδια ώρα, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων επικεντρώνεται πλέον στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κυρίως εάν επιχειρηθεί η υιοθέτηση διατυπώσεων που θα αφορούν στο τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό και σε αναφορές που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι «ισορροπίες» που τηρήθηκαν στις δύο εκθέσεις, των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν φαίνεται να προδικάζουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, παρασκηνιακά γίνονται προληπτικά κινήσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού στην έκθεσή του αναφέρει πως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες πολιτικές αστάθειας και η γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη βία, η επίλυση αυτής της μακρόχρονης σύγκρουσης (του Κυπριακού) θα αποτελέσει, όπως επισημαίνει, ένα φάρο ελπίδας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας που θα εργαστεί για την καταπολέμηση της προπαγάνδας που προωθούν μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης το Ισλαμικό Κράτος και άλλες βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο εξωτερικό.

Η νέα ομάδα θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα συνεργάζεται και με άλλες ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες.

Στόχος της θα είναι "να ενοποιηθούν και να εναρμονιστούν" οι προσπάθειες καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εντείνει τις προσπάθειες του για συνεργασία με διεθνείς συμμάχους – που βρίσκονται εντός και εκτός ξένων κυβερνήσεων – για την προώθηση μηνυμάτων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλων βίαιων οργανώσεων, ανέφερε ο Πράις με ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Brookings του 2015, το Ισλαμικό Κράτος διατηρούσε τουλάχιστον 46.000 λογαριασμούς στο Twitter κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης περιόδου το 2014.

"Χρειάζονται περισσότερα έσοδα, από κάπου. Προφανώς αν πουλήσουν μέρος της Aramco θα βρούνε μερικά"
 
«Μία κατηγορία από μόνη της»: έτσι χαρακτηρίζουν οι αναλυτές αγορών την Aramco, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι σκέψεις για μερική αποκρατικοποίησή της, που αποκάλυψε ο αρμόδιος πρίγκηπας Μουχάμαντ μπιν Σαλμάν (Muhammad bin Salman) και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της, η ίδια η εταιρεία, προκάλεσαν μίνι «σεισμό» στις διεθνείς χρηματαγορές.

Και αυτό γιατί η Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου.

Διαχειρίζεται, κατά αποκλειστικότητα, τον πετρελαϊκό πλούτο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, παγκοσμίως, μετά τη Βενεζουέλα.

Ο πρίγκηπας μπιν Σαλμάν φιλοδοξεί να προχωρήσει σε «θατσερικού» βεληνεκούς μεταρρυθμίσεις, καθώς αναζητεί πηγές για να συντηρήσει τον πολυτελή τρόπο διαβίωσης της χώρας.

«Χρειάζονται περισσότερα έσοδα, από κάπου. Προφανώς αν πουλήσουν μέρος της Aramco θα βρούνε μερικά και παράλληλα θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα μιας κρατικής εταιρείας.» εκτιμά η Βίκυ Πράις, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας CEBR.

«Μερικά» έσοδα είναι, προφανώς, «τρόπος του λέγειν».
Η Aramco, σύμφωνα με το Εuronews, αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, με κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων ευρώ, μπροστά από την Apple (που βρίσκεται στα $600 δισ.) και πολύ υψηλότερα από την ανταγωνίστρια Exxon Mobil, στον κατάλογο των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναγκάζει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε μέτρα, που, λίγα χρόνια πριν, θεωρούταν αδιανόητα.

Ήδη, αναγκάστηκε σε περιορισμό των δαπανών, καθώς το έλλειμμα έχει εκτοξευτεί.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής. 

Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά». 

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία. 

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. 

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Η Γερμανία προτίθεται να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ζήτημα θα τεθεί και στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου την προσεχή Τετάρτη, γράφει η Handelsblatt.

Στη διακηρυγμένη πρόθεσή της να βάλει φραγμό στη φοροδιαφυγή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει αρωγό τη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, «η Ελλάδα πρόκειται να διώκει στο εξής φορολογικούς παραβάτες με βοήθεια από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία». Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι το γερμανικό κρατίδιο παρέδωσε ήδη στις ελληνικές αρχές στοιχεία για περισσότερους από 10.000 τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος δεδομένων έγινε μάλιστα γνωστός ως «λίστα Μπόργιανς» , από το όνομα του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τοπικού υπουργού Οικονομικών.

Ο τελευταίος αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, όπου πρόκειται να υπογράψει μια διακήρυξη προθέσεων για συνεργασία των φοροεισπρακτικών αρχών του γερμανικού κρατιδίου με την Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού στο Spiegel Online. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει σε πρώτη φάση να μεταβούν στη Γερμανία 50 στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με σκοπό τη μετεκπαίδευσή τους από γερμανούς συναδέλφους τους.

Το θέμα στη συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου

Το ζήτημα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα θέσει, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο έλληνας υπουργός. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Handelsblatt, «ο Τσακαλώτος θέλει να αποδεχθεί μια προσφορά που είχε κάνει ο Σόιμπλε στους Έλληνες ήδη προ ετών».

Όπως διευκρινίζεται, «ο Σόιμπλε είχε προτείνει σε συνεννόηση με τους υπουργούς Οικονομικών των γερμανικών κρατιδίων την αποστολή (σ.σ. στην Ελλάδα) 500 υπαλλήλων των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου – από τότε ζητήθηκαν μόλις 10 υπάλληλοι. Και η προσφορά μετεκπαίδευσης του Βάλτερ-Μπόργιανς χρονολογείται από το 2012». Όπως προσθέτει η εφημερίδα, «ο Βάλτερ Μπόργιανς και ο Σόιμπλε συντονίστηκαν και στην τωρινή περίπτωση. ‘Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Σόιμπλε) προσέφερε επανειλημμένα περαιτέρω βοήθεια, αυτή η προσφορά ισχύει', δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να ενισχύσει τη βάση εσόδων της - κυρίως μέσω της τήρησης των φορολογικών νόμων και της πραγματικής καταβολής των φόρων».

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «προφανώς ο Τσακαλώτος θέλει να κάνει εκ των υστέρων αυτό που με ασυγχώρητο τρόπο παραμέλησαν να κάνουν οι προκάτοχοί του».

Άρης Καλτιριμτζής/DW

ΣΧΕΔΙΟ για την παραχώρηση αγροτικής γης του Δημοσίου θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις με προϋποθέσεις και κριτήρια για την επιλογή των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα δίνεται σε οργανώσεις παραγωγών, σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε νέους αγρότες–ιδιώτες. Οι βασικές υποχρεώσεις και προϋποθέσεις είναι εκπαίδευση με ταχύρρυθμα σεμινάρια μέσω ΕΛΓΟ και ένα ανώτατο όριο ηλικίας αγροτών και ιδιωτών.

Το μίσθωμα θα διαφέρει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και θα αναπροσαρμόζεται βάσει των οικονομικών επιδόσεων των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες.

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασεκυή οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, «μαχητικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους-Επιτροπές αγώνα και την Ομοσπονδία διεκδικούμε, αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων:
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, κ.ά.»
  • iefimerida.gr

Στο 24,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2015, ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (24,7%) και κατά 1,5% από την ίδια περίοδο το 2014 (26,1%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα η Eurostat.

Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία, τόσο στο συνολικό ποσοστό, όσο και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 49,5%. Ακολουθεί η Ισπανία με 21,4% και 47,5%, αντίστοιχα, με στοιχεία, όμως, του Νοεμβρίου 2015.

Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Γερμανία (4,5%) και την Τσεχία (4,6%).

Συνολικά, στην Ευρώζωνη, το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 10,5% σε σχέση με 10,6% τον Οκτώβριο του 2015 και 11,5% τον Νοέμβριο του 2014. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ίδια ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 9,1%, 9,2% και 10%.

Επικαιροποιημένα στοιχεία εξέδωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων: 

Η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο ανήλθε σε ποσοστό 24,5%, μειωμένο κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με το 26% του Οκτωβρίου 2014 και οριακά χαμηλότερα από το 24,6% του Σεπτεμβρίου 2015. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.175.903 άτοµα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να συνεχίζει να εντοπίζεται στους νέους σε ηλικία, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή της μείωσης της ανεργίας στις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι µειώθηκαν κατά 71.492 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014 (µείωση 5,7%) και κατά 8.289 άτοµα σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο 2015 (µείωση 0,7%).

Το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.630.449 άτοµα και οι απασχολούµενοι αυξήθηκαν κατά 86.295 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014 (αύξηση 2,4%), αλλά µειώθηκαν κατά 2.191 άτοµα σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο 2015 (µείωση 0,1%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί (τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.267.487 άτοµα και µειώθηκαν κατά 60.339 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014 (µείωση 1,8%), ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτοµα σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο 2015 (αύξηση 0,2%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό της ανεργίας (28,7% τον Οκτώβριο 2015 από 29,6% τον Οκτώβριο 2014) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (21% από 23,2%).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (48,6% τον Οκτώβριο 2015 από 51,3% τον Οκτώβριο 2014) και 25- 34 ετών (30,9% από 34,2%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (22,7% από 22,3%), 45- 54 ετών (19,6% από 20,8%), 55- 64 ετών (16,2% από 16,6%) και 65- 74 ετών (10% από 12%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (27,4% τον Οκτώβριο 2015 από 25,8% τον Οκτώβριο 2014), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (27,3% από 26,2%) και η Αττική (25,1% από 26,9%). Ακολουθούν, η Κρήτη (24,9% από 22,4%), η Μακεδονία- Θράκη (24,8% από 27,4%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,9% από 24,9%) και το Αιγαίο (14,7% από 21%).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την κατάσταση της Ελλάδας, εν μέσω capital control, αλλά και το τι ακριβώς σημαίνει το διπλό νόμισμα αναλύει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στο Project Syndicate.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ξεκινά το άρθρο του με το παράδειγμα ενός καταθέτη στην Αριζόνα, ο οποίος επιτρέπεται να κάνει ανάληψη μόνο μικρών χρηματικών ποσών κάθε βδομάδα και αντιμετωπίζει περιορισμούς σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσε να τραβήξει σε τραπεζικό λογαριασμό στην Καλιφόρνια.

Και συνεχίζει λέγοντας πως οι «εν λόγω έλεγχοι κεφαλαίων, αν ποτέ έρθουν, θα σημάνουν το τέλος του δολαρίου ως ένα ενιαίου νομίσματος, διότι τα εν λόγω capital controls είναι εντελώς ασύμβατα με μια νομισματική ένωση».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, προχωράει σε ένα πιο αναλυτικό παράδειγμα, σημειώνοντας, «η Ελλάδα σήμερα, (και η Κύπρος πριν από αυτή), προσφέρει μια περιπτωσιολογική μελέτη για το πώς οι έλεγχοι κεφαλαίου διακλαδώνουν ένα νόμισμα και στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά κίνητρα.

Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις οι καταθέσεις σε ευρώ φυλακίζονται μέσα σε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, το νόμισμα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο: τράπεζα ευρώ (BE) και το χαρτί, ή δωρεάν ευρώ (FE). Ξαφνικά, μια άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων αναδύεται.

Σκεφτείτε έναν Έλληνα καταθέτη να επιθυμεί να μετατρέψει ένα μεγάλο ποσό της ΒΕ σε FE (ας πούμε, να πληρώσει για τις ιατρικές δαπάνες στο εξωτερικό, ή να ξεπληρώσει ένα χρέος της εταιρείας σε μια μη-Ελληνική οντότητα).

Υποθέτοντας ότι καταθέτες βρίσκουν πρόθυμους κατόχους FE, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν τα BE τους, τότε προκύπτει μια ουσιαστική ΒΕ-FE συναλλαγματικών ισοτιμιών, που ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της συναλλαγής, με τους κατόχους της BE να έχουν μια σχετική ανυπομονησία για το πόσο θα διαρκέσουν τα capital controls.

το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο Project Syndicate.

Στις 18 Αυγούστου του 2015, λίγες εβδομάδες μετά που τραβήχτηκε το βύσμα από τις τράπεζες στην Ελλάδα (καθιστώντας έτσι τα capital controls αναπόφευκτα), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ελληνικό υποκατάστημα της, η Τράπεζα της Ελλάδα, στην πραγματικότητα επισημοποίησαν ένα νομισματικό καθεστώς διπλού νομίσματος.

Ένα κυβερνητικό διάταγμα αναφέρει ότι «Μεταβίβαση της πρόωρης, μερικής ή ολικής προπληρωμής ενός δανείου σε ένα πιστωτικό ίδρυμα απαγορεύεται, εξαιρουμένης της αποπληρωμής με μετρητά ή εμβασμάτων από το εξωτερικό».

Οι αρχές της ευρωζώνης επέτρεψαν έτσι στις ελληνικές τράπεζες να αρνηθούν στους πελάτες τους το δικαίωμα να αποπληρώσουν τα δάνεια ή τις υποθήκες σε BE, ενισχύοντας έτσι την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία ΒΕ-FE.

Και συνεχίζοντας να επιτρέπουν τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών να γίνουν στο Βέλγιο, ενώ να συνταγογραφεί FE ως ξεχωριστό, πιο σκληρό νόμισμα, μοναδικό και σε θέση να εξαλείψει το χρέος της εμπορικής τράπεζας, οι αρχές της Ευρώπης αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει τώρα δύο ευρώ.

Οι πραγματικές επιπτώσεις του καθεστώτος του διπλού νομίσματος στην οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα μπορεί να φανεί μόνο από τις ολέθριες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τις «μεταρρυθμίσεις» (κυρίως αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και άλλων συσταλτικών μέτρων) που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις αρχές της ευρωζώνης.

Εξετάστε το ακόλουθο πλασματικό παράδειγμα.

Εταιρείες στην Ελλάδα εμπίπτουν γενικά σε δύο κατηγορίες.

Στη μία κατηγορία είναι ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων υπό την ασφυκτική ζήτηση των φορολογικών υπηρεσιών που πληρώνουν προκαταβολικά, και αμέσως, το 100% του εταιρικού φόρου του επόμενου έτους (όπως υπολογίζεται από τις φορολογικές αρχές).

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει εισηγμένες εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι σε ύφεση και θέτει σε κίνδυνο την ήδη μειωμένη τιμή μεριδίου τους και τη θέση τους με τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους πιθανούς πελάτες (οι οποίοι είναι απρόθυμοι να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με μια υποτονική εταιρεία).

Η συνύπαρξη, στην ίδια ύφεση της οικονομίας, των δύο αυτών τύπων επιχειρήσεων δημιουργεί απροσδόκητες ευκαιρίες για σκιερές συναλλαγές, χωρίς τις οποίες αμέτρητες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν τις πόρτες τους οριστικά.

Μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική περιλαμβάνει δύο επιχειρήσεις, τις οποίες ας τις ονομάσουμε, Micro (μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που αντιμετωπίζει μια μεγάλη προκαταβολή φόρου) και Macro (μια εισηγμένη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που πρέπει να επιδεικνύουν υψηλότερο κύκλο εργασιών από ό, τι έχει).

Η Macro συμφωνεί να εκδίδουν τιμολόγια για τα (ανύπαρκτα) αγαθά ή υπηρεσίες που παρέχονται σε πολύ μικρές, μέχρι, ας πούμε, 20.000 € ($ 22.000).

Η Micro συμφωνεί να πληρώσει 24.600 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της Macro (η τιμή συν 23% του φόρου προστιθέμενης αξίας) με την προϋπόθεση ότι η Macro θα επιστρέψει το ποσό των 20.000 ευρώ στη Micro.

Με αυτό τον τρόπο, με κόστος 4.600 ευρώ, η Micro μειώνει το φορολογητέο εισόδημα της κατά 24.600 ευρώ, ενώ η Macro ενισχύει τον κύκλο εργασιών της κατά 20.000 ευρώ.

Αλίμονο, λόγω των ελέγχων κεφαλαίου, η Macro να μη μπορεί να αποπληρώσει τη Micro σε FE, ούτε να καταθέσει στο λογαριασμό της € 20.000 σε ΒΕ, (υπό τον φόβο να βρεθούν από τις αρχές).

Έτσι, για να επισφραγίσει τη συμφωνία, η μικροοικονομική και η μακροοικονομική προσεγγίζουν έναν πιο πλούσιο σε μετρητά προμηθευτή.

Το γεγονός είναι πως αυτή η άτυπη συμφωνία προς όφελος όλων των πλευρών, εκθέτει τη φοβερή αναποτελεσματικότητα της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής και δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις κεφαλαίων».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως ο μοναδικός λόγος που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι τα capital controls, ήταν να αναγκαστεί η κυβέρνηση της Ελλάδας, να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημειώνει πως η κίνηση αυτή ήταν ένας τρόπος να επισημοποιηθεί η χρήση των δύο παράλληλων νομισμάτων, ενώ τονίζει πως η φορολόγηση ως τιμωρία, έρχεται ως απόρροια της άρνησης της Ευρώπης να αναγνωρίσει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Το καθεστώς του διπλού νομίσματος παράγει απρόβλεπτα κίνητρα για άτυπες συναλλαγές σε μια χώρα που χρειάζεται απεγνωσμένα να νικηθεί το άτυπο.

Τέλος κλείνοντας το άρθρο του αναφέρει πως «η πραγματικότητα των δύο νομισμάτων στην Ελλάδα είναι η πιο ζωντανή απόδειξη, μέχρι στιγμής, για τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής νομισματικής "Ένωσης"».
enikonomia.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.