01/12/16

Με ευκαιρία το Μεταναστευτικό, η Τουρκία επιχειρεί με έναν πρωτοφανή και θρασύτατο διπλωματικό «τσαμπουκά» να κερδίσει αυτό που αναζητεί από το 1974: Την πλήρη απαλλαγή της από το βάρος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου...

 
Περίγελος της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν κινδυνεύει να καταστεί ολόκληρη η ΕΕ, καθώς μετά το «προσκύνημα» στην Άγκυρα με την ελπίδα συνεργασίας στο Προσφυγικό, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο βρίσκονται μπροστά στο γνωστό σκηνικό: Η Άγκυρα να έχει αποσπάσει όσα ανταλλάγματα μπορούσε χωρίς να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
 
Η Άγκυρα να έχει αποσπάσει όσα ανταλλάγματα μπορούσε χωρίς να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Όταν οι Ευρωπαίοι, υπό την πίεση και του Βερολίνου (και τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας), έσπευδαν να υποσχεθούν λαγούς και πετραχήλια στον Ερντογάν, ήλπιζαν ότι τουλάχιστον η Τουρκία θα ανταποκρινόταν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις που αναλάμβανε, οι οποίες, κατ' αρχάς, εστιάζονταν στην αντιμετώπιση των δικτύων δουλεμπορίας, που οδηγούν χιλιάδες μετανάστες στις βάρκες του θανάτου προς τα ελληνικά νησιά, και δευτερευόντως σε μια συνολική συνεργασία για το Μεταναστευτικό, όπου έναντι σημαντικών ανταλλαγμάτων θα δημιουργούνταν στην Τουρκία μεγάλα hotspots, απ' όπου θα γινόταν η επιλογή όσων δικαιούνται άσυλο, ώστε από εκεί κατευθείαν να μετεγκαθίστανται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας παραδέχτηκε, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και πλέον υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να εγκλωβισθούν εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς τα Σκόπια έχουν σφραγίσει τα σύνορά τους με τη βοήθεια μάλιστα αστυνομικών από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφθαναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί από τις 6.000 τον Νοέμβριο στις 3.000 σήμερα οφείλεται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες παρά στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να ελέγξουν και να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των δουλεμπόρων.

Από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί εντονότατες αμφιβολίες από πολλούς παράγοντες για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων που αναλάμβανε το τουρκικό καθεστώς, όμως η κ. Μέρκελ αλλά και άλλες βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν ανάγκη να παρουσιάσουν ένα -έστω και έωλο- επιχείρημα στην κοινή γνώμη τους, που γίνεται ολοένα και πιο ξενοφοβική, ενώ διαμορφώνεται ένα ισχυρό πλέον κίνημα εναντίον της λογικής της ανεξέλεγκτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Όμως η Τουρκία το ίδιο διάστημα κατόρθωσε να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα και η τώρα η «όρεξή» της έχει ανοίξει κι άλλο.

Τα 3 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από το Προσφυγικό στην Τουρκία, πρόκειται όμως για μια σημαντική οικονομική ενίσχυση, η οποία μάλιστα κατευθύνεται σε περιοχές εντελώς υποβαθμισμένες, όπου και έχουν εγκατασταθεί μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων.

Η Τουρκία όμως κατόρθωσε να υφαρπάξει από τους Ευρωπαίους την πανηγυρική επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, αφού συνέπεσε με μια περίοδο που η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες και τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή και εξ ολοκλήρου πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές κύμα διωγμών του αντιπολιτευόμενου Τύπου και έχει οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες έγκριτους δημοσιογράφους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει εξαπολύσει μια μεγάλη πολεμική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, όχι μόνο των ανταρτών του PKK αλλά και του πολιτικού κόμματος HDP, που είναι μάλιστα το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία μάλιστα, όπου σε πολλές επαρχίες έχει επιβληθεί ο στρατιωτικός νόμος και ο τουρκικός Στρατός επιχειρεί ακόμη και με άρματα μάχης σε κουρδικές πόλεις και χωριά, το τουρκικό καθεστώς έχει στραφεί και εναντίον των δημάρχων, που έχουν τα τελευταία χρόνια οργανώσει ένα σύστημα αυτοδιοικούμενων δομών. Ήδη δύο τουλάχιστον δήμαρχοι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ με δήλωσή του και ο Αχμ. Νταβούτογλου έχει στοχοποιήσει τους υπόλοιπους δημάρχους που συμμετέχουν σε αυτές τις δομές.

Συγχρόνως, με μια πρωτοβουλία που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου έχουν δώσει το σύνθημα στην ελεγχόμενη δικαιοσύνη να στραφεί εναντίον του ηγέτη του HDP Σ. Ντεμιρτάς όσον αφορά τις δηλώσεις του ότι η «απάντηση στη δικτατορία και τον αυταρχισμό είναι η αυτονομία για τις κουρδικές περιοχές»…

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί στην περιοχή η τουρκική κυβέρνηση, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συζήτησης περί ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όμως, αποθρασυνόμενη από τη χαλαρή στάση των εταίρων, τώρα η Άγκυρα ζήτα πρόσθετα ανταλλάγματα: Θέλει ελεύθερη πρόσβαση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ με κατάργηση των θεωρήσεων, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μάλλον θα αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα, και επίσης απαιτεί την πλήρη παράκαμψη του Κυπριακού και των υποχρεώσεών της έναντι ενός κράτους-μέλους, της Κύπρου, στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Με ευκαιρία δηλαδή το Μεταναστευτικό, η Τουρκία επιχειρεί με έναν πρωτοφανή και θρασύτατο διπλωματικό «τσαμπουκά» να κερδίσει αυτό που αναζητεί από το 1974: Την πλήρη απαλλαγή της από το βάρος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Συγχρόνως, με τις έωλες δεσμεύσεις περί συγκράτησης των προσφυγικών ρευμάτων η Τουρκία εξουδετερώνει το μοναδικό όπλο που διαθέτουν η Ελλάδα και η Κύπρος για την άσκηση πίεσης, τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η απογοητευτική για πολλούς Ευρωπαίους τουρκική στάση πιθανότατα θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, μιας στρατηγικής σχέσης η οποία τελικά θα μετεξελιχθεί σε αναβαθμισμένη ειδική σχέση στα μέτρα και στα πρότυπα της Τουρκίας, καθώς θα υποχρεωθεί έτσι η ΕΕ να αποδεχθεί την «ιδιορρυθμία» του «εταίρου» της τόσο στο θέμα των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων όσο και στην παραδοξότητα της μη αναγνώρισης ενός κράτους-μέλους, του οποίου θα κατέχει τμήμα του εδάφους του.

Δυστυχώς, Αθήνα και Λευκωσία συναινούν σιωπηρά σε αυτό το μεγάλο παιγνίδι της Τουρκίας, προσδοκώντας ότι η στάση αυτή θα… εκτιμηθεί από τον κ. Ερντογάν… Δυστυχώς οι εξελίξεις διαψεύδουν όχι μόνο τις Βρυξέλλες αλλά κυρίως την Αθήνα και τη Λευκωσία. 
 Κ. Τσάκαλος/paron.gr

Στο τέλος του 2015, η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, δημοσίευσε έγγραφο που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε υιοθετήσει "μια παρορμητική πολιτική παρέμβαση". Παρουσίαζε τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως πολιτικό παίκτη που αποσταθεροποιεί τον αραβικό κόσμο μέσω πολέμων "δι' αντιπροσώπων" στην Υεμένη και Συρία....


Ο πιο νέος υπουργός Άμυνας του κόσμου, είναι από τη Σαουδική Αραβία, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 29χρονος γιος του γηραιού βασιλιά Σαλμάν, και παίζει με τη φωτιά για να ωθήσει τη χώρα του στη συμμετοχή σε νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή, παρατηρούν οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) αναφέρει ο «Independent».

Η BND σε έκθεση της του περασμένου Δεκεμβρίου που ήρθε τότε στο φως, δεν έτυχε της προσοχής των ΜΜΕ καθώς συνέπεσε με την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανική κυβέρνηση επέκρινε δημοσίως την έκθεση μετά από επίσημη διαμαρτυρία της Σαουδικής Αραβίας, το έγγραφο δίνει μια σαφή προειδοποίηση για «παρορμητική και παρεμβατική πολιτική» της Σαουδικής ελίτ στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως ΥΠΑΜ της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των Χούτι στην Υεμένη που όμως βοήθησε την εξέλιξη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Η δεύτερη χώρα που έχει πληγεί από τις επιλογές του πολεμοχαρή πρίγκηπα είναι η Συρία: Εκτός από Ισλαμικό Κράτος, ο στρατός της χώρας βρέθηκε αναγκασμένος να πολεμά και το Στρατό της Κατάκτησης όπως ονομάζεται που τον δημιούργησε η Σαουδική Αραβία και αποτελείται από τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα και του Αχράρ αλ Σαμ.

Η τελευταία δράση της Σαουδικής Αραβίας που αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή ήταν η εκτέλεση των 46 συμπεριλαμβανομένου του ιεροκήρυκα Νιμρ αλ Νιμρ, γεγονός που εξόργισε τους σιίτες σε όλο τον κόσμο.

Σε τοπικό επίπεδο η πολιτική του πρίγκιπα και Υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός της αύξησης της δημοτικότητας του στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Σαουδικής κοινωνίας.

Σε επιστολή που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, οι αντίπαλοι του στη βασιλική οικογένεια, τον κατηγορούν για αλαζονεία.

Αυτή η επιστολή ωστόσο δεν βρήκε αποδοχή από τους πολίτες της χώρας που υποστηρίζουν τον νεαρό ΥΠΑΜ.

Ο Independent καταλήγει με ένα ερώτημα: Σε ποιο βαθμό θα οδηγήσει τη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αυτός ο άνθρωπος;

Είναι πιθανό να σκέφτεται μια στρατιωτική επιχείρηση κόντρα στην Τεχεράνη, μια τρομακτική πιθανότητα για μια περιοχή ήδη διαλυμένη από σεχταριστικούς πολέμους και πλέον η αποσταθεροποίηση της απειλεί όλο τον πλανήτη.

Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου. ...
Ο κ. Τζακ Λιου διαμήνυσε στον κ. Τσακαλώτο την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει ενεργός παίχτης, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσινγκτον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την επικοινωνία των δύο αξιωματούχων αναφέρει:

«O υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού επαίνεσε τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός να τηρήσει η διεθνής κοινότητα τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.

Ο κ. Λιού πρόσθεσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

«Η απορρύθμιση του ασφαλιστικού που επιχειρείται οδηγεί σε στροφή της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης προς την ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών».


«Χαριστική βολή» στην κοινωνική ασφάλιση χαρακτηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. «Κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής πρότασης είναι η νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, ιδιαίτερα όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2016 και η αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό αφού εισάγει το μοντέλο βασική-ανταποδοτική σύνταξη», επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Η απορρύθμιση του ασφαλιστικού που επιχειρείται οδηγεί σε στροφή της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης προς την ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Οι σημερινοί νέοι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως οι κόποι μιας ζωής μετατρέπονται σε προνοιακό επίδομα, ενώ η νέα γενιά, ακόμη και όταν θα βρει δουλειά, “διαπραγματεύεται” πλέον με τη μαύρη εργασία, γνωρίζοντας πως ουδέποτε θα συμπληρώσει σαράντα συναπτά έτη στην εργασία προκειμένου να δικαιούται σύνταξης ακόμη και στα βαθιά γεράματα», συνεχίζει η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων και τονίζει πως «η ανακεφαλοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός λαός με το υστέρημά του έσωσε πολλές φορές το “τραπεζικό σύστημα” είναι πασιφανές πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το μόνο που ουσιαστικά πράττει είναι με επικοινωνιακά τρικ να βαφτίζει το κρέας ψάρι!!! Όπως άλλωστε έκανε με το νέο φτωχολόγιο-μισθολόγιο, εμφανίζοντας του δημοσίους υπαλλήλους προνομιούχους καθώς τους έδωσε “γενναίες αυξήσεις” στους μισθούς τους».

Στο πλαίσιο του συντονισμού της με τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους, φορείς κ.λ.π. η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε:
  • Τη σύγκληση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, «προκειμένου να καθορίσει και να αποφασίσει το αγωνιστικό-κινηματικό Πρόγραμμα Δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

  • Να συντονιστεί με άλλες Ομοσπονδίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την ΑΔΕΔΥ, «με στόχο μαζικές πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις».

  • Να συντονίσει και να οργανώσει την πλήρη και άμεση ενημέρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο (περιφερειακές συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις κ.λπ.) αλλά και την έκδοση ενημερωτικού υλικού (ανακοίνωση και αφίσα), «δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μαζικής αντίδρασης στην προτεινόμενη “ασφαλιστική απορύθμιση” της Κοινωνικής Ασφάλισης».

  • Να συμμετέχει στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και άλλοι κοινωνικοί φορείς το Σάββατο 16 Γενάρη, σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα: Στις 12:00 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή. Στο Ηράκλειο (Κρήτης), στις 12:00 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 30 Γενάρη.

Τόσες ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ο οποίος αποκάλυψε ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε.


Οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι τόσες ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι SBC, αποκαλύπτοντας πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε.

Επισήμανε ότι είναι πανθομολογούμενο και από τις ιδιοκτησίες των μέσων ότι η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που καθιστά τα τηλεοπτικά σχήματα μη βιώσιμα, και προσέθεσε: «Λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι το τρίγωνο της διαπλοκής. Τι δεν θέλουμε;. Δεν θέλουμε σχήματα μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιάφανους όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, και το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες...».

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «ταξική επιλογή» με ακροδεξιά μείγματα την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη ενώ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, την πρώτη αξιολόγηση και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

H απόφαση της Eldorado να αναστείλει τις εργασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική φαίνεται να ενοχλεί την Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο γ' μνημόνιο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν με τη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης με την Εldorado, μετά την ανακοίνωση της καναδικής επιχείρησης ότι αναστέλλει το επενδυτικό της σχέδιο για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν με σαφέστατο τρόπο υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων είναι βασική παράμετρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση, στη συνέχεια όμως πρόσθεσε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφιστάμενων».
 
Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".

"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Ο Γ. Γ. Κουρδικού Αριστερού κόμματος της Συρίας, Μοχάμεντ Μούσα, δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το τουρκικό κράτος σε πόλεις και περιφέρειες του «Μπακούρ Κουρδιστάν» έχουν στόχο να αφανίσουν τα πάντα και τους πάντες εν μέσω μιας διεθνούς μυστηριώδους σιωπής...
 
 
Από τον Ιούλιο του 2015 έχουν ενταθεί οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. 200 άμαχοι Κούρδοι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αποκλεισμοί κουρδικών περιοχών είναι καθημερινότητα. Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο σιωπούν, τονίζει η Deutsche Welle.

Ένας ηλικιωμένος κλαίει δίπλα στο φέρετρο του γιού του, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται η 12χρονη κόρη του. Καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν σκηνές από τις κηδείες σκοτωμένων Τούρκων στρατιωτών, όπως του 49χρονου Ορχάν Ντιλεκτσί. Είναι ένας από τους εκατοντάδες στρατιώτες που έχασε τη ζωή του, τους τελευταίους μήνες από τα πυρά των Κούρδων. Στις ειδήσεις όμως δεν γίνεται λόγος για τον πόνο του άμαχου πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές.

«Τα τανκς εισβάλλουν μέσα στις πόλεις μας. Οι ανταλλαγές πυροβολισμών διαρκούν όλη την ημέρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους» λέει η 27χρονη Εϊλέρν από το Ντιγιάρμπακίρ και συμπληρώνει: «Η οικογένεια μου έφυγε πριν από δυο μήνες. Οι μάχες γίνονταν μπροστά από την πόρτα μας».

Η Εϊλέμ ανοίγει τη σελίδα της στο Facebook και δείχνει φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει φίλοι και συγγενείς από τα καθημερινά αιματηρά επεισόδια που ζουν. Γυναίκες και παιδιά τραυματισμένα που δεν μπόρεσαν να πάνε έγκαιρα στο νοσοκομείο.

«Αλλά στα τουρκικά μέσα δεν παρουσιάζονται όλα αυτά. Δείχνουν μόνο εκρήξεις και λένε πως οι τρομοκράτες έβαλαν και πάλι μια βόμβα και αυτό που μετράει είναι οι Τούρκοι μάρτυρες. Οι ειδήσεις είναι μονόπλευρες και πολύ περιορισμένες» λέει η Εϊλέμ. 

Πολλά προσκόμματα στους δημοσιογράφους

Και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς για το τι συμβαίνει σε πόλεις όπως το Ντιργιαμπακίρ ή το Σιρνάκ. Μετά από δυόμισι χρόνια ειρηνευτικών διαδικασιών, η κρίση αναζωπυρώθηκε και αυτή τη φορά οι μάχες δεν γίνονται στα βουνά αλλά στις πόλεις.

Ειδικοί από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Έμα Σίνκλαρ Γουέμπ από την Human Rights Watch δηλώνει πως το χειρότερο είναι πως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει αποδεικτικό υλικό.

54 φορές επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες απαγόρευση εξόδου στα νοτιανατολικά της χώρας. Μια απαγόρευση η οποία σταματούσε τη ζωή στις πόλεις. Δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν γιατροί, δικηγόροι, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όσο για τους δημοσιογράφους συναντούν πάρα πολλά εμπόδια. Όπως αναφέρει η Σερέν Σεζερί, ειδική σε θέματα ΜΜΕ από την Κωνσταντινούπολη, αφαιρούν τον εξοπλισμό από τους δημοσιογράφους, τους σβήνουν τις φωτογραφίες και ψάχνουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Και το περίεργο είναι πως ακόμα και η αντιπολίτευση και τα αντιπολιτευόμενα μίντια ακολουθούν αυτή την τακτική. Στο θέμα των Κούρδων υπάρχει ξαφνικά μια ομοθυμία μεταξύ των Τούρκων επισημαίνει η ειδικός.

Τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων του κεντρώου και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ, αφυπνίζει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ....


Τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων του κεντρώου και σοσιαλδημοκρατικού χώρου αφυπνίζει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι χαράσσουν τις γραμμές τους έναντι των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αλλαγή σκυτάλης στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που θα δεχτούν και να αποφύγουν πιθανές διαρροές και διεμβολισμό από την πολιτική ατζέντα του νέου τιμονιέρη της Συγγρού.

Σκληρή στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που –κατά τη Χαριλάου Τρικούπη– είναι χαοτικές. Η χθεσινή πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά απηχεί το πνεύμα της τακτικής που έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μάς χωρίζει άβυσσος».

Όμως, δε δείχνουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμερίζονται τη στάση της προέδρου του.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πορευτούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο κ. Γρηγοράκος χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολύ καλό πολιτικό, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.

Ο έμπειρος βουλευτής προειδοποίησε ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. 

Αντίδραση στις δηλώσεις

Μετά τις δηλώσεις, η Χαριλάου Τρικούπη κάλεσε τον βουλευτή Λακωνίας να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες την εντολή έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Βασ. Κεγκέρογλου συναντήθηκε με τον Λ. Γρηγοράκο, αποδίδοντας το σάλο που προκλήθηκε σε παρερμηνεία των δηλώσεών του, από τους δημοσιογράφους.

Στις εξηγήσεις που έδωσε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε πως δεν εννοούσε κάτι τέτοιο και πως οι δημοσιογράφοι παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.

Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε πως οι διαφορές είναι διακριτές μεταξύ των μεγάλων πολιτικών οικογενειών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις διαφορές αυτές.
Νέα στρατηγική

Με δεδομένα τα παραπάνω διαφαίνεται η χάραξη μια νέας στρατηγικής που θα υπερτονίζει τη διαφοροποίησή της με το φιλελευθερισμό. Αποστάσεις θα παρθούν και από την κυβερνητική πολιτική καθώς εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας καταλογίζεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στροφή από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Αναταράξεις αναμένονται και στο Ποτάμι. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιάφορη, έχει πολιτικό ενδιαφέρον, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Δήλωσε ότι Το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο πλέον να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό του πολιτικό στίγμα για να δει πως θα αντιμετωπίσει τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. 

Σημείωσε ότι αν η παράταξη αποσαφηνίσει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη.
 Αποστάσεις της Φ. Γεννηματά από τον Κυρ. Μητσοτάκη
 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού έδωσε τα συγχαρητήριά της στο νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του νεοφιλελεύθερες και πως τους «χωρίζει άβυσσος».
 
«Θέλω να ευχηθώ και δημόσια συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντηρητική παράταξη επέλεξε για δεύτερη φορά να εκλέξει τον αρχηγό της με τη συμμετοχή της βάσης της, τη συμμετοχή των πολιτών της κοινωνίας. Είναι μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος», σχολίασε αρχικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Και συνέχισε: «Με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες εξάλλου αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβω άμεσα νέες πρωτοβουλίες».
dimokratianews.gr

Η δημιουργία εντάσεων είναι ο γνώριμος τρόπος αντίδρασης της Αγκυρας, επιδιώκοντας να επιβάλλει την θέση της που είναι η "εξαφάνιση" της ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου!


Την ώρα που ο πόλεμος και οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, η Τουρκία αποφάσισε και πάλι να αντιδράσει, με μια δυναμική εμφάνιση στο Αιγαίο. Με προκλητικό τρόπο "ορίζει" περιοχές στο Αιγαίο και νοτίως του Καστελόριζου για αεροναυτικές ασκήσεις για όλο το 2016. Οι τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν μια ετοιμότητα για ένα πραγματικό πόλεμο. Η Τουρκία δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από την Λήμνο, μέχρι το Άγιο Όρος και την Θάσο,και από τον Αη Στρατη μέχρι ανατολικά της Ευβοίας και της Σκύρου και από την Πάτμο μέχρι την Αμοργό και την Δονούσα για ένα διάστημα 12 μηνών (από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016), ενώ δεσμεύει και περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Η Αθήνα αντιδρώντας δήλωσε πως οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ είναι άκυρες.

Η τουρκική επιθετικότητα

Πολλές φορές η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο, όμως αυτή τη φορά οι τουρκικές ασκήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Η Τουρκία αισθάνεται πλέον εγκλωβισμένη απο τους σχεδιασμούς όλων των μεγάλων παικτών στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδιασμοί που αφορούν:

— τις πηγές ενέργειας στην Μέση Ανατολή (παλαιότερες και νέες)
— τους νέους ενεργειακούς δρόμους
— την αλλαγή των συνόρων
— την δημιουργία σφαιρών επιρροής
— και την συνολικότερη αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων
— Σ αυτά προσθέστε και τις τάσεις αυτονόμησης των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ανακατέψει την τράπουλα με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Μόσχα, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά δημιούργησε ένα ακόμα μεγάλο κίνδυνο για την Αγκυρα. Την ρωσική ισχυρή αντίδραση και την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Οι προειδοποιητικές βολές ρωσικού πλοίου κατά τουρκικών ψαράδικων καϊκιών, έδειξαν πως οι τούρκοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα παρουσίας σ όλη την περιοχή. Εκτός αυτού, αν η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους και η ρωσική αντίδραση δεν συγκίνησαν το ΝΑΤΟ, ελπίζουν οτι μικρές εμπλοκές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλλον θα το αναγκάσουν να πάρει θέση.

Η τουρκική επιθετικότητα, δείχνει μια συνολική προετοιμασία για την δημιουργία προβλημάτων, ζωνών αστάθειας στα μετόπισθεν των περιοχών όπου διεξάγεται ο πόλεμος δηλαδή στην Συρία και στο Ιράκ. Η Αγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα και συνθήκες αστάθειας εκεί όπου υπάρχει σταθερότητα, επιδιώκει να μεταφέρει την ένταση έξω από την αυτή καθ αυτή την περιοχή της έντασης που είναι η νοτιοανατολική Τουρκία, η Συρία και το Ιράκ.

Αποσκοπεί στο να διαπραγματευθεί με κάθε τρόπο την συμμετοχή τους σε όλους τους σχεδιασμούς.

Το Καστελόριζο

Τα δικαιώματα που δημιουργεί το Καστελόριζο για το εύρος της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό που ενοχλεί τα όνειρα της Τουρκίας για επέκταση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δική της απαίτηση είναι να "εξαφανιστεί" η ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου, ώστε η τουρκική Ζώνη να ακουμπήσει στην Ζώνη της Αιγύπτου κάπου στο μέσον της Μεσογείου. Αυτομάτως σπάει η γειτνίαση της ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η δημιουργία εντάσεων είναι ο γνώριμος τρόπος αντίδρασης της Αγκυρας, επιδιώκοντας να επιβάλλει την θέση της. Μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Η συμπεριφορά της όμως είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει έντονα το 2016.
dimokratianews

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιούν οι δικηγόροι, οι οποίοι απέχουν από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη πανελλαδικά από τα καθήκοντά τους, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο προσχέδιο του ασφαλιστικού,


Σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου οι δικηγόροι, έπειτα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, μάλιστα, οι δικηγόροι θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και θα κάνουν πορεία στη Βουλή.

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές, και μια νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις, θα οδηγήσει σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και θα αυξήσει τη ροή εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα».

Εν τω μεταξύ χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της χώρας (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών). Κατά τη συνάντηση, οι φορείς αποδοκίμασαν το προσχέδιο του ασφαλιστικού και ζητούν από την κυβέρνηση να το ανακαλέσει.

Σε αποχή βρίσκονται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή και οι δικηγόροι του Πειραιά. Οπως επισημαίνεται ωστόσο σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι δικηγόροι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της αποχής, θα μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων για να πάρουν αναβολή.

Την Πέμπτη, ημέρα της πανδικηγορικής συγκέντρωσης, τα δικηγορικά γραφεία θα παραμείνουν κλειστά, ο δε Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας από τις 8 π.μ. έως τις 11.00 π.μ.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες «απαντούν» στην ελληνική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό οι δημόσιοι υπάλληλοι. 


Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια, στις 12.00 το μεσημέρι, , ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού στη σύσκεψη με συνδικαλιστικές, κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και οργανώσεις συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, του Δικτύου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε, εκτός από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς συμφώνησαν γι' αυτό ερήμην των εργαζομένων.

Η Ρωσία προτίθεται να εξασφαλίσει άμεση στήριξη στη σύμμαχό στα Βαλκάνια, Σερβία, με την προμήθεια πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Σ-300 σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.


Η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα S-300, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θα εξασφαλίσουμε άμεση στήριξη στη σύμμαχο μας στα Βαλκάνια. Στο προσεχές μέλλον θα μελετήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να υλοποιήσουμε το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, εκτίμησε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη την οικονομική ευχέρεια να αποκτήσει αυτό το σύστημα, ωστόσο είπε, πως οι συνομιλίες για να βρεθεί λύση θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσέγγισης Σερβίας – ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης απάντησε: «Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμία ασφάλεια, ενώ εάν η Σερβία το 1999 είχε τους S-300 δεν θα είχε κατεστραμμένα κτίρια στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις».

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη Σερβία και εκτός από τον πρωθυπουργό της Σερβίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είναι λάτρης των όπλων και θεωρείται καλός σκοπευτής. Εχθές μάλιστα, έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του στο σκοπευτήριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σερβίας πετυχαίνοντας όλους τους στόχους. Στο προφίλ που διαθέτει στο facebook σχολίασε λέγοντας πως «όλοι οι στόχοι επλήγησαν» – και για του λόγου το αληθές, ανάρτησε σχετικό βίντεο από την σκοποβολή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ  / mignatiou.com

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο εφοδιασμός των τρομοκρατών και οι ενισχύσεις προς αυτούς στέλνονται σε τακτική βάση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας στην επαρχία Λαττάκεια μέσω του εδάφους της Τουρκίας...

 
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Συρία συνεχίζουν να λαμβάνουν ενισχύσεις μέσω της επικράτειας της Τουρκίας, κατήγγειλε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Παρ’ όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αποτραπεί ο εφοδιασμός των τρομοκρατών, οι ενισχύσεις προς αυτούς στέλνονται σε τακτική βάση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας στην επαρχία Λαττάκεια μέσω του εδάφους της Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Ρουντσκόι.

Ο Ρώσος αξιωματικός πρόσθεσε πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία από την Πρωτοχρονιά εξαπέλυσε πάνω από 300 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, πλήττοντας περίπου 1.100 στόχους «τρομοκρατών» σε δέκα επαρχίες.
Όπως τόνισε πάνω από 150 πόλεις και χωριά της Συρίας έχουν «απελευθερωθεί» τον τελευταίο ενάμιση μήνα, χάρη και στην υποστήριξη που παρέχουν τα αεροσκάφη της ρωσικής Π.Α. στα συριακά στρατεύματα.
tribune.gr

Το The Economist αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, συνολικά 6 αραβικές χώρες βίωσαν μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον των μισητών ηγετών τους την άνοιξη του 2011....


Πολλοί Άραβες είδαν πόσο αδύναμα είναι τα κράτη τους και οι κοινωνίες τους

Μία αποτίμηση της Αραβικής Άνοιξης 5 χρόνια μετά την έναρξή της επιχειρεί το περιοδικό The Economist, με τα μηνύματα και τα συμπεράσματα να μην είναι και τόσο θετικά για τους εμπλεκόμενους στην όλη ιστορία και ειδικά για τους λαούς των χωρών που βίωσαν την επανάσταση και την ανατροπή των προηγούμενων καθεστώτων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστάσεις έγιναν χειρότερες από ότι ήταν προηγουμένως.

Ειδικότερα, ο Economist αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του τα εξής:
Συνολικά 6 αραβικές χώρες βίωσαν μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον των μισητών ηγετών τους την άνοιξη του 2011.

Εκτός όμως από την Τυνησία, καμία από τις εξεγέρσεις δεν είχε χαρούμενο τέλος. Στη Λιβύη και την Υεμένη οι κυβερνήσεις αντικαταστάθηκαν από εν μέρει ή τελείως από στρατιωτικούς, μερικούς εκ των οποίων στηρίζονται από ξένες δυνάμεις, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αίγυπτος είναι πλέον ακόμη πιο μοναρχική από όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Και η Συρία έχει βυθιστεί στην άβυσσο. Οι μισές πόλεις της είναι κατεστραμμένες, η περισσότερη από την καλλιεργήσιμη γη της χώρας έχει εγκαταλειφθεί, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, άλλα εκατομμύρια έχουν φύγει από τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει και δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Οι Αραβικές επαναστάσεις παρήγαγαν λίγους ηγέτες, λίγα αξιόπιστα προγράμματα δράσης και λίγες ιδέες.

Αλλά επίσης παρήγαγαν την απαραίτητη διαφάνεια σχετικά με πράγματα όπως το τι πραγματικά σημαίνει στην πράξη το πολιτικό Ισλάμ, το ποια είναι η θέση των Αράβων εντός του κόσμου αλλά και μεταξύ των, και τέλος ποιες είναι οι αδυναμίες και οι δυνάμεις των Αραβικών κρατών και των κοινωνιών τους.

Επί δεκαετίες οι διαμορφωτές γνώμης στην Αραβία απέδιδαν τις περιφερειακές ασθένειες στη Δύση.
Αλλά ο «βάλτος» που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της ανόητης κατάληψης του Ιράκ, μαζί με την αποτυχημένη παρέμβαση της Δύσης στην Αραβική Άνοιξη, έχουν πείσει τους πάντες, εκτός από τους θιασώτες των συνομωσιών, ότι δεν έχει και πολύ ουσία να μιλάει κανείς για Δυτική κυριαρχία, Αμερικανική ηγεμονία ή ακόμη και για Σιωνιστική συνωμοσία.

Την ίδια στιγμή, πολλοί Άραβες είδαν επίσης, ίσως όχι για πρώτη φορά, αλλά πιο ξεκάθαρα από ποτέ, πόσο αδύναμοι είναι στην πραγματικότητα οι δεσμοί ανάμεσα στα αραβικά κράτη, παρά τις δεκαετίες των συνθημάτων που μιλούσαν για αραβική ενότητα.

Και είδαν ακόμη πόσο αδύναμα είναι τα κράτη τους και, ακόμη πιο λυπηρό, πόσο αδύναμες είναι οι κοινωνίες τους.
bankingnews

Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «το 2016, ωστόσο, είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις». Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους της.....

 
Πρόβλεψη οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο για τις οικονομίες της Βενεζουέλας (3,3%) και της Βραζιλίας (2,5%).

Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «το 2016, ωστόσο, είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις». Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους της ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων και δεν θα είναι εφικτή μία σημαντική ελάφρυνσή του, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στην πίεση στα ελληνικά σύνορα από τους Σύριους πρόσφυγες.

Εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο: «Ποιες από τις χώρες PIIGS της Ευρώπης είναι πιθανό να πετάξουν», αναφέρεται στην άποψη αναλυτών ότι το 2016 η Ελλάδα θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία) αναφορικά με τις χρηματιστηριακές επιδόσεις της.

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται γιατί θεωρούν ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις της είναι χαμηλές και αποτελούν ευκαιρία.

«Τα εισηγμένα σε Χρηματιστήριο επενδυτικά ταμεία, που αφορούν τις χώρες αυτές, είχαν μία ανάμεικτη επίδοση το 2015, αντανακλώντας κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτές, με την Ιρλανδία να καταγράφει μεγάλη άνοδο, την Ελλάδα να πλήττεται και τις άλλες στη μέση, Η φετινή χρονιά φαίνεται, σημειώνουν αναλυτές, ως ένας ακόμη ανάμεικτος σάκος, με την Ιρλανδία να εξακολουθεί να προβάλλει με ιδιαίτερες υποσχέσεις και την Ελλάδα με ιδιαίτερα προβλήματα».

«Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τρόμαξαν όλους τους επενδυτές στο επενδυτικό ταμείο "Global X FTSE Greece 20 fund" που αφορά ελληνικές μετοχές. Το ταμείο αυτό είχε καθαρές εισροές 286 εκατ. δολάρια το 2015, παρά την πτώση του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%», αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα «αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας της για το 2015 και το 2016, καθώς υιοθετεί νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, προσελκύονται από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τους πρόσθετους κινδύνους», προσθέτει η εφημερίδα.

ΣΕΒ: Αισιόδοξο ξεκίνημα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις το 2016

«Η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης», επισημαίνει εν τω μεταξύ ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, κάνοντας λόγο για αισιόδοξο ξεκίνημα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις το 2016.

«Η διαφαινόμενη ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η σχετική σταθερότητα που καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αποτελούν ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για το 2016, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούν εφησυχασμό, καθώς σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θέτουν την οικονομία σε λεπτή ισορροπία, βρίσκονται ακόμα μπροστά», τονίζει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, κυρίως, με το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως, επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά», προσθέτει.

Στο σχετικό σημείωμα ο ΣΕΒ επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2015 για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε επίπεδο πάνω από τις 50 μονάδες, εξέλιξη που υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς, όμως, ταυτόχρονη βελτίωση των νέων παραγγελιών, οι οποίες συνεχίζουν να υποχωρούν, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Επίσης, την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών για την απασχόληση τόσο στη μεταποίηση όσο και το λιανικό εμπόριο, την αύξηση 2,7% στους μισθούς στο σύνολο της οικονομίας το Γ 3μηνο του 2015 (4,7% σε σταθερές τιμές, η μεγαλύτερη από το Γ 3μηνο του 2014). Στον αντίποδα, οι εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 2,5% τον Οκτώβριο, ενώ ανησυχητική είναι η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (+1.453 εκατ. ευρώ Νοέμβριο του 2015), οι οποίες από τις αρχές του 2015 εκτοξεύτηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ. 
xrimatistirio.gr

Όπως υποστηρίζει ο Wolfang Munchau σε άρθρο του στους Financial Times «η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων σίγουρα δεν μπορεί να διατηρηθεί ως αρχή, όταν το οικονομικό κόστος είναι τόσο καταστροφικό.... »

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στις ευρωπαϊκές οικονομίες κάνει λόγο σε άρθρο του στους Financial Times, o Wolfang Munchau.
Όπως σημειώνει, η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες, εφόσον το κόστος για την εφαρμογή τους είναι καταστροφικό.

Ωστόσο τονίζει πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, δεν έχουν μπει ακόμη σε μια τέτοια συζήτηση.

Όταν η Margaret Thatcher ανέλαβε την εξουσία στη Βρετανία το 1979, μία από τις πρώτες της αποφάσεις ήταν η κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times.

Αυτή η απόφαση αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για τη Βρετανία.

Η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων κατέστη έκτοτε ένα από τα αξιώματα του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος παγκοσμίως.

Αποτελεί επίσης μία από τις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Munchau επικαλείται τον Ιταλό οικονομολόγο Tommaso Padoa-Schioppa, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον παραπάνω συνδυασμό αρχών ως ένα «ασυνεπές κουαρτέτο», εννοώντας ότι λογικά δεν μπορεί να επιτευχθεί η εφαρμογή του.

Πιο δραστικά μέτρα, όπως η φυγή χωρών από το ευρώ ή η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.

Όπως υποστηρίζει ο Munchau η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων σίγουρα δεν μπορεί να διατηρηθεί ως αρχή, όταν το οικονομικό κόστος είναι τόσο καταστροφικό.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν κάτι κοινό στην προ – Θάτσερ εποχή και θα μπορούσαν να επανέλθουν, καταλήγει ο αρθρογράφος των FT.