01/14/16

Οι Σαουδάραβες ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι το Ριάντ αντιλαμβάνεται την περιφερειακή εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης ως μέρος μιας επεκτατικής θρησκευτικής ατζέντας, από την πλευρά τους, οι Ιρανοί ηγέτες κατηγορούν τους Σαουδάραβες ομολόγους τους για παρόμοια θρησκευτικά κίνητρα…..


του Βασίλη Γιαννακόπουλου(*)

Πολλά έχουν γραφεί για τους λόγους που οδήγησαν τη σαουδαραβική μοναρχία να αποφασίσει την εκτέλεση του εξέχοντα σιίτη ιερωμένου Nimr Baqir al-Nimr, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων (Σαουδικής Αραβίας και Ιράν). Η απάντηση στο ερώτημα «ποια σαουδαραβικά συμφέροντα θα προωθούσε αυτή η απόφαση του Ριάντ;» είναι σχεδόν ασαφής. Ωστόσο, είναι γνωστά τα αίτια της μακροχρόνιας ιρανο- σαουδαραβικής «συγκρουσιακής σχέσης». 

Περιφερειακές διενέξεις 

Οι κατά καιρούς δηλώσεις ορισμένων ηγετών της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιώνουν ότι το Ριάντ αντιλαμβάνεται την περιφερειακή εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης ως μέρος μιας επεκτατικής θρησκευτικής ατζέντας, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των σιιτών μουσουλμάνων της περιοχής εις βάρος των σουνιτών. Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί ηγέτες κατηγορούν τους Σαουδάραβες ομολόγους τους για παρόμοια θρησκευτικά κίνητρα και παραμένουν ιδιαίτερα σκεπτικοί για τη συνεργασία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council – GCC) με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ριάντ αφενός εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Τεχεράνη προς το αλαουιτικό καθεστώς του Assad, αφετέρου προβληματίζεται για την πιθανότητα ενδυνάμωσης των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν ως ένα βαθμό τις στενές και μακροχρόνιες αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις συνεργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ιράν δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και θα παρουσίαζε μια περισσότερο διεκδικητική συμπεριφορά στην περιοχή του Κόλπου και της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής. Πέραν αυτών, η υποστήριξη των Σαουδαράβων προς τη σουνιτική μοναρχία του Μπαχρέιν (με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές του 2011, η σιιτική πλειοψηφία του Μπαχρέιν ξεκίνησε μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη σουνιτική μοναρχία, η οποία έκτοτε προέβη σε χιλιάδες συλλήψεις και συστηματικά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δεκάδες ανθρώπινες απώλειες), και η αντιπάθειά τους τόσο προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, όσο και προς τους φιλο-ιρανούς Ιρακινούς σιίτες πολιτοφύλακες, αντανακλούν την καχυποψία του Ριάντ όχι μόνο απέναντι στις προθέσεις της Τεχεράνης, αλλά και στην υφιστάμενη αλληλεγγύη μεταξύ των σιιτικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, το σαουδαραβικό βασίλειο έχει κατά καιρούς επικρίνει τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον προς την ηγεσία του Μπαχρέιν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της σιιτικής κοινότητας. 

Παράλληλα, στη γειτονική Υεμένη, παρότι οι εκεί σιίτες Houthis, γνωστοί και ως «Υποστηρικτές του Θεού» (Ansar Allah), διαφέρουν σημαντικά ως προς το υπόβαθρο και τα θρησκευτικά τους πιστεύω από τους Ιρανούς σιίτες, εντούτοις, το Ριάντ τους έχει χαρακτηρίσει ως εταίρο της Τεχεράνης για την εφαρμογή ενός σχεδίου, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Υεμένης και του σαουδαραβικού βασιλείου. Ως εκ τούτου, το Ριάντ επεμβαίνει συχνά στην Υεμένη, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να εξουδετερώσει την ανάδυση πιθανών ασύμμετρων απειλών, τις οποίες εντοπίζει κυρίως στους Υεμενίτες σιίτες και στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula). Ως γνωστόν, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των φιλο-ιρανών Υεμενιτών σιιτών ανταρτών, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το Σεπτέμβριο του 2014. 4

Πυρηνικές ανησυχίες 

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως θετικές τις δημόσιες δηλώσεις και αντιδράσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων, σχετικά με τη συμφωνία των χωρών P5+1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Συνολικά, όμως, η σαουδαραβική ηγεσία παραμένει επιφυλακτική για τις πραγματικές προθέσεις του Ιράν. Μάλιστα, κάποιοι μη επίσημοι αλλά επιφανείς Σαουδάραβες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το βασίλειο ίσως επιδιώξει να ξεκινήσει ένα δικό του πυρηνικό πρόγραμμα, ανάλογο με το αντίστοιχο ιρανικό. Εκτός αυτού, το τελευταίο εξάμηνο του 2015, παρατηρήθηκε μια δυσπιστία από σαουδαραβικής πλευράς για το «Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης» (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), δηλαδή τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη (14 Ιουλίου 2015), μεταξύ του Ιράν και των χωρών P5+1. Ωστόσο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον (Σεπτέμβριος 2015), ο βασιλιάς Salman Al-Saud εξέφρασε την υποστήριξή του για το JCPOA, το οποίο, όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να αποτρέψει(;) το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να συμβάλλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας. 

Το Σαουδαραβικό βασίλειο, όπως και η Τουρκία, ανήκει στην ομάδα των χωρών που πιθανόν θα επιδίωκαν να αναπτύξουν ένα πυρηνικό πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, στην περίπτωση κατά την οποία το Ιράν αποκτούσε πυρηνικά όπλα ή διατηρούσε την ικανότητα να το πράξει στο άμεσο μέλλον. Πρακτικά όμως, πόσο εφικτή θα ήταν μια τέτοια επιλογή από το Ριάντ; Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις των περιφερειακών κρατικών δρώντων και των Ηνωμένων Πολιτειών; Ποιος θα του παρείχε την απαραίτητη πυρηνική τεχνολογία; Μήπως, το Ριάντ αναζητήσει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν; Προς το παρόν, και αυτά τα ερωτήματα, αν και ιδιαίτερα σημαντικά, είναι αδύνατον να απαντηθούν. 
 
Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι του King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy - KA CARE (ιδρύθηκε το 2010, με το βασιλικό διάταγμα A/35, 25 χλμ νοτιοδυτικά του Ριάντ, με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων ατομικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη 16 εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας έως το 2040, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το Μάρτιο του 2015, ιδρύθηκε μια αργεντινο-σαουδαραβική κοινοπραξία, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη πυρηνική τεχνολογία στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του βασιλείου. Τον ίδιο μήνα, ο βασιλιάς Salman και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Park Geun-hye υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες «αμοιβαίας πυρηνικής συνεργασίας για ειρηνικές χρήσεις», οι οποίες περιελάμβαναν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την κατασκευή δύο μικρών νοτιο-κορεατικών αντιδραστήρων SMART (επένδυση συνολικού κόστους 100 εκατομ. δολαρίων). Τον Ιούνιο του 2015, υπεγράφη άλλη μια συμφωνία με την Rosatom (κρατική εταιρεία πυρηνικών της Ρωσίας), για μελλοντική ρωσο- σαουδαραβική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Τέλος, να τονίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει υπογράψει το «Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο» για τη μη διάδοση των πυρηνικών, το οποίο, όταν επικυρώνεται και τίθεται σε ισχύ από μια χώρα, δίνει τη δυνατότητα στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διεξάγουν απροειδοποίητες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία, σε περίπτωση που το πυρηνικό της πρόγραμμα προκαλέσει προβλήματα στη μη διάδοση των πυρηνικών, είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου του κεντρικού ρόλου του βασιλείου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, του τεράστιου πλούτου του, καθώς και του παγκόσμιου επενδυτικού βεληνεκούς του.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, η εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης σε περιφερειακό επίπεδο και η ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται ως μείζονες προκλήσεις για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, η οποία συνιστά στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή (αντίστοιχα, στην ίδια περιοχή, το Ιράν συνιστά στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας). 

Επομένως, η εκτέλεση του Nimr Baqir al-Nimr δεν είναι παρά η αφορμή στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ σουνιτών και σιιτών, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και το μουσουλμανικό κόσμο. Δεδομένου δε ότι η Σαουδική Αραβία ανήκει στο δυτικό πολυεθνικό στρατιωτικό συνασπισμό που διεξάγει αντι-τζιχαντιστικές επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ το Ιράν ανήκει στο ρωσο-σιιτικό στρατιωτικό συνασπισμό, γίνεται φανερό ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, εκτός του ότι προκάλεσε συσπείρωση των σουνιτικών και σιιτικών δυνάμεων με κίνδυνο να προκύψει άλλη μια σοβαρή κρίση στην περιοχή, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και το αποτέλεσμα της προσεχούς διπλωματικής δραστηριότητας, για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και την Υεμένη.

(*) Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, είναι γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος - οι ρίζες, η δημιουργία και η απειλή του Χαλιφάτου» 

Αντί να διεξαγάγουν έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειες και τους πόρους τους στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.


Η βομβιστική επίθεση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τόσο αιματηρή όσο η αυτή του περασμένου έτους στην Άγκυρα, ενώ υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία διαφορά που είναι ενθαρρυντική -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια λέξη για μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα και τραυμάτισε άλλα 15: αυτή τη φορά, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη στους Κούρδους μαχητές.

Η Τουρκία αξίζει όση βοήθεια και συμπόνια μπορεί να έχει μετά την επίθεση στην καρδιά της ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ενώ οι λεπτομέρειες παραμένουν θολές, φαίνεται ότι ένας άνδρας συριακής καταγωγής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας δίπλα στο 3,500- ετών Οβελίσκο του Θεοδόσιου, στην περιοχή Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης. Ο Erdogan προειδοποίησε το λαό του ότι πρέπει είτε να πάρει το μέρος της κυβέρνησης κατά των τρομοκρατών –συμπεριλαμβανομένων τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- είτε αυτό των τρομοκρατών. Ωστόσο καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ορίσει και τις προτεραιότητες της: Μπορεί να εστιάσει στον κρίσιμο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ή να αφήσει να αποσπάται αιωνίως η προσοχή της από τον αγώνα εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK στο βόρειο Ιράκ και την ανατολική Τουρκία.

Το ότι ο Erdogan δείχνει να κρατά αμυντική στάση, είναι επειδή πολλοί Τούρκοι τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για αυτά που υφίστανται τόσο από το ΡΚΚ όσο και από το Ισλαμικό Κράτος. Στην περίπτωση του ΡΚΚ, συμβαίνει επειδή ο Erdogan τερμάτισε την ειρηνευτική διαδικασία που σπασμωδικά ακολουθούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, μια απόφαση που –είτε εκούσια, είτε ακούσια- τον βοήθησε να ανακτήσει χαμένες ψήφους ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του περασμένου έτους .

Όσο για το Ισλαμικό Κράτος, οι υποστηρικτές του κρύβονται σε κοινή θέα μεταξύ των 2 εκατομμυρίων ή περισσότερων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Στην προσπάθειά του να απομακρύνει τον Πρόεδρο Bashar Al-Assad από την εξουσία στη Συρία, ο Erdogan έκανε τα στραβά μάτια για τους εξτρεμιστές μαχητές που διέσχιζαν τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό επέτρεψε στην οργάνωση να ριζώσει στην Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν επιτέλους καθαρίζουν τους θύλακες του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία και να κλείνουν τα σύνορα. Αλλά όπως έδειξε η απάντηση στην περσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα -η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας- η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναλώνεται στον πόλεμο με τους Κούρδους τον οποίο σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε η ίδια.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θα εμπλεκόταν ούτως ή άλλως στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, απλά και μόνο λόγω γεωγραφίας. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για τον Erdogan να αποδείξει την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει τώρα το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν να αποκλιμακώσει τη διένεξη με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν διαπραγματεύσιμα αιτήματα για τα γλωσσικά δικαιώματα και την αυτονομία. Και ενώ και το RKK πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ο ηγέτης του, Abdullah Ocalan, είναι υπό τουρκική κράτηση και είναι διαθέσιμος για διαπραγμάτευση. Οι φιλειρηνιστές Κούρδοι εκπροσωπούνται από εκλεγμένους πολιτικούς στο τουρκικό κοινοβούλιο, και αντί να συνεχίσει να τους κατηγορεί για "προδοσία", ο Erdogan θα πρέπει να αρχίσει να συζητά μαζί τους για συνεργασία. Με άλλα λόγια, το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας, είναι δύσκολο άλλα όχι άλυτο. Οι στόχοι του Ισλαμικού Κράτους, αντίθετα, δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτοί. Αντί να διεξαγάγουν έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειες και τους πόρους τους στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους
bloomberg-news/capital.gr

Η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει σύντομα εικόνες όπως αυτές της Τουρκίας ή της Γαλλίας στο έδαφος της;


Η απάντηση, προς απογοήτευση πολλών που οραματίζονται μια διαφυγή της χώρας μας, είναι δυστυχώς καταφατική, σύμφωνα με ανάλυση του Αλεξάνδρου Νίκλαν (Ειδικός Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας της IISCA Sec Group) που δημοσιεύθηκε στο Geopolitics & Daily News

Το ερώτημα είναι ένα εδώ και αρκετό καιρό για την χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει σύντομα εικόνες όπως αυτές της Τουρκίας ή της Γαλλίας στο έδαφος της;

Η απάντηση, προς απογοήτευση πολλών που οραματίζονται μια διαφυγή της χώρας μας, είναι δυστυχώς καταφατική. Οι λόγοι που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο παρατίθενται σε αριθμητική σειρά για ευκολία ανάγνωσης:

1. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο μέσος πολίτης, οι φανατικοί δεν «αγαπούν» την Ελλάδα, αλλά θεωρούν ότι είναι χρήσιμη μέχρι στιγμής. Κυρίως γιατί έχει ανοιχτά σύνορα και βοηθάει στη δίοδο προς την Δύση. Αυτό σύντομα θα σταματήσει, καθώς ήδη η FRONTEX στέλνει δυνάμεις ενώ, παράλληλα, εκ των πραγμάτων η στάση της Ελλάδος στα σύνορα θα σκληρύνει, όπως και πρέπει να γίνει, για να μειωθεί η πιθανότητα να μετατραπεί η χώρα μας σε «σαλόνι υποδοχής» κάθε λογής ατόμου που θα θέλει παράνομα να περάσει στην Δύση. Η σκληρή στάση αναιρεί αυτόματα την όποια «ασυλία» και ενδέχεται να οδηγήσει σε απειλές εκ μέρους του DAESH, κάτι που έτσι και αλλιώς έχει πράξει και στο παρελθόν.

2. Η Ελλάδα πλέον έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος που αφορούν τρίτες χώρες, όπως είναι πολυεθνικές, κτίρια αλλά και ανθρώπους που έρχονται να απολαύσουν τον τουρισμό και τις ομορφιές της χώρας μας. Όλα αυτά αποτελούν μια σειρά από «soft targets» που δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν οι φανατικοί προκειμένου να περάσουν κάποια μηνύματα. Ειδικά, μάλιστα, όταν η χώρα μας έχει πολύ άσχημες αξιολογήσεις στο θέμα της Εθνικής εσωτερικής ασφάλειας και πληροφόρησης.

3. Η διάθεση επεκτασιμότητας των τζιχαντιστών δεν είναι κάτι άγνωστο. Ήδη έχουν απλωθεί σε χώρες της Ε.Ε. και δεν θα διστάσουν να το κάνουν και σε χώρες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εστίασης προσοχής για τους σκοπούς τους. Ειδικά η χώρα μας, όντως ως μέλος της Ε.Ε. αλλά και της ομόδοξης θρησκείας με την Ρωσία, αποτελεί πλέον ένα σοβαρό στόχο για κάποιους εξ αυτών που θα θελήσουν να δώσουν σημεία παρουσίας στην περιοχή. Η χώρα μας, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αποτελεί ένα ανάχωμα το οποίο διατηρεί κάποιο υποτυπώδες φίλτρο αμέσως μετά την Τουρκία για τους παράνομους μετανάστες μέχρι να περάσουν στην Ε.Ε. Η Τουρκία ήδη βάλλεται, μετά την προχθεσινή διαταγή να περνούν μετανάστες μόνο με βίζα από τα Συριακά σύνορα. Αν αυτό είναι μια αιτία για τις δράσεις των φανατικών, τότε το ίδιο μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

4. Εγκληματικότητα. Η δυνατότητα να διαχειριστούν τα δίκτυα ναρκωτικών, όπλων και μαστροπείας στην χώρα μας τα οποία λειτουργούν κάτω από αλλοδαπά στοιχεία (κυρίως της Αφρικής αλλά και της Αλβανίας) δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον φανατικό κόσμο της Τζιχάντ να λάβει χρηματοδότηση, την ώρα που οι ροές της, από άλλους παράγοντες έχουν αρχίσει και μειώνονται το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία τους στην περιοχή μας σύντομα θα δώσει στίγματα εισόδου σε αυτά τα δίκτυα, αν δεν έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο.

5. Δεξαμενή στρατολόγησης. Ο ερχομός και εγκλωβισμός των μεταναστών στην χώρα μας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δεξαμενή κατήχησης και στρατολόγησης σύμφωνα με το staircase model αλλά και τις αρχές του Rapaport για ένταξη τρομοκρατών στην οργάνωση του DAESH. Απομονωμένοι και με επιθυμία να επιβάλουν τον δικό τους τρόπο ζωής στον νέο τόπο διαμονής τους, θα οδηγηθούν ταχύτερα σε αυτή την διαδικασία. Είναι σημαντικό εδώ να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα των «νατουραλιζέ» Γάλλων, 2ης και 3ης γενιάς που ναι μεν γεννήθηκαν εκεί, αλλά το περιβάλλον τους παρέμεινε ακριβώς ίδιο με τους προγόνους τους όσον αφορά κουλτούρα και αντίληψη αρχών και αξιών. Η ενσωμάτωση τους ήταν μηδενική, κυρίως γιατί δεν ήθελαν οι ίδιοι. Στην Ελλάδα υφίστανται ακριβώς οι ίδιες παράμετροι.

6. Η Ελλάδα επίσης αποτελεί μέλος χώρα του ΝΑΤΟ. Μπορεί φυσικά να μην συμμετέχουμε ακόμα σε αποστολές κατά των τρομοκρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όμως σύντομα θα κληθεί η χώρα μας όπως και οι άλλες χώρες μέλη να δώσουν στίγμα υποστήριξης, καθώς οι ΗΠΑ με πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. Άμυνας στην WSJ ανέφεραν πώς θα χρειαστούν ελλιμενισμό και στήριξη για ναυτικές δυνάμεις με μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο, προφανώς και για πλήγμα έναντι του DAESH πέρα από άλλες σκοπιμότητες.

Μια τέτοια θέση από την χώρα μας θα δώσει και την αφορμή για να υπάρξουν προσπάθειες να πληγούν στόχοι από τζιχαντιστές.

Τελευταίο, αλλά κατά την προσωπική γνώμη μου σημαντικό, είναι το μήνυμα του ίδιου του Ισλαμικού Χαλιφάτου όσον αφορά την αντίληψη περί της χώρας του Ισλάμ (Dar-al-Islam) και της υπόλοιπης περιοχής που δεν ανήκει στο Ισλάμ (Dar-al-Kufr). Αυτό συμπεριλαμβάνεται στο Κοράνι (9:29) αλλά και μέσα από διδαχές Χαντίθ (Muslim 19:4294), (Bukhari 53:386), (Ishaq 956 & 962 ).

Περιφραστικά εκεί αναφέρεται πώς πρέπει να γίνει επιβολή και κυριαρχία του Ισλάμ μέσα από Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) για να υπάρξει υποταγή από άλλους είτε δια βίας, είτε δια φόρου.

Απέναντι, λοιπόν, σε μια τέτοια ιδεολογία είναι λογικό πώς δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανοχή προς τρίτους, ούτε «αγάπη» προς κάποια χώρα που δεν ανήκει στο Dar-al-Islam. Αυτό ως λογική αναγωγή οδηγεί στο συμπέρασμα πώς για τη μέχρι σήμερα ανύπαρκτη δράση των Ισλαμιστών στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η κατάσταση.

'Ο λαϊκισμός δεν προέρχεται πάντα από την αριστερά', σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Θα ενώσουμε και θα ενσωματώσουμε στη ΝΔ όλες τις δυνάμεις της μετριοπάθειας και της δημιουργικής Ελλάδας. 


"Ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία, ως πρόεδρος της ΝΔ, ενώπιον της ΚΟ, λέγοντας ότι η καθαρή εντολή που "έλαβα από τους νεοδημοκράτες δεν είναι να στηρίξω τον κύριο Τσίπρα γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα". Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα "είναι ανένδοτη και ασυμβίβαστη" με το "χειρότερο και τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στη χώρα", ενώ έκανε λόγο για "εντολή επιστροφής στην κανονικότητα".

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ΚΟ της ΝΔ σε ετοιμότητα λέγοντας "γρήγορα θα αναλάβουμε τις τύχες της χώρας, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση χτίζεται στην αντιπολίτευση" είπε, ενώ πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν θα αρκεστεί "στην ανέξοδη άρνηση και την κριτική, αν και ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφορδή επίθεση στην κυβέρνηση και την πολιτική της αναφέροντας:"Χρειάζεται θράσος από όσους έχουν επιτρέψει αθρόους διορισμούς ημετέρων να αμφισβητούν την προσήλωσή μου στην αξιοκρατία. Μας χωρίζει άβυσσος από τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο Κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού το πρωί της Πέμπτης.

Αναφερόμενος στην αναστολή εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα "ως αριστερό αντίβαρο στη μνημονιακή πολιτική" και χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, που στέλνει το λάθος μήνυμα στους επενδυτές.

Στην κατεύθυνση όλων αυτών ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ΝΔ που θα εκφράσει τη "δημιουργική Ελλάδα", που θα "ενώσει και ενσωματώσει όλο το χώρο της μετριοπάθειας", λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών κατά του λαϊκισμού, από όπου και αν προέρχεται. Ο λαϊκισμός δεν προέρχεται πάντα από την αριστερά".

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα, σύμφωνα με το news247.gr, εξήγγειλε και την επίσπευση του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ και έκανε λόγο για επώδυνες αποφάσεις σε ό, τι αφορά την ανασυγκρότηση του κόμματος. Προανήγγειλε ότι "η ΝΔ θα στηρίζεται στο εξής από ιδιωτική χρηματοδότηση" και εξήγγειλε "νέο λιτό οργανόγραμμα. Θα χτίσουμε μια ΝΔ από το μηδέν και έτσι θα γίνει μεγάλη παράταξη και κυρίαρχη πολιτική δύναμη".

Απευθυνόμενος στους βουλευτές τους ζήτησε να έχουν σχέση "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" σημειώνοντας ότι όλοι θα έχουν ευκαιρίες και ο ίδιος θα εγγυηθεί τη "δημιουργία προϋποθέσεων για να είναι όλοι χρήσιμοι". Επίσης, η ΚΟ εξέλεξε δια βοής νέο γραμματέα την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον Κώστα Τσιάρα, καθώς και πέντε αναπληρωτές.

Αθεράπευτα απαισιόδοξος παραμένει ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν παραδίδοντας σε λίγες εβδομάδες τα ηνία του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου. Απόλυτη προτεραιότητα για το Βερολίνο η τήρηση των όρων από την Ελλάδα.


H επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έγινε μέσα σε μια διαφορετική συγκυρία, όπου το προσφυγικό βρίσκεται σε έξαρση και στις δύο χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ διαπιστώνει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανατραπεί και ότι η καγκελάριος χρειάζεται πλέον την Ελλάδα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Πιέσεις από το Βερολίνο για τήρηση των όρων

"Η Μέρκελ χρειάζεται τον Τσίπρα για το προσφυγικό"
«Από τη γερμανική οπτική γωνία αυτή η εξέλιξη δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υποστηρίζουν οι δύο συντάκτες του άρθρου. «Η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζει το έδαφος για να δει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Εξήγγειλε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί το ΔΝΤ ως εταίρο, μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια από τις δόσεις. Το ίδιο το Ταμείο θα αποφασίσει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένας ακόμη λόγος που ο Σόιμπλε πίεσε τον Τσακαλώτο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ ανάμεσα στους θεσμούς, οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε εξέγερση τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης».

Η εφημερίδα καταγράφει την ανησυχία του ΔΝΤ για τη γεναιοδωρη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Αθήνα λόγω ακριβώς της προσφυγικής κρίσης. Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται μεν η καλή χημεία των δύο υπουργών, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου τα παλαιά προβλήματα παραμένουν. «Η Αθήνα συνεχίζει να μην έχει εφαρμόσει πολλά από τα συμφωνημένα μέτρα προς μεγάλη οργή του Σόιμπλε», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. «Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το ασφαλιστικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (…). Στο περιβάλλον των θεσμών επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν το συνταξιοδοτικό θα αποφέρει τις απαραίτητες περικοπές δαπανών».

«Ιστορικό λάθος το ευρώ»

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ
Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες που ο καθηγητής Χανς-Βέρνερ Ζιν βρίσκεται επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου δεν παύει να περιγράφει την ευρωζώνη με μελανά χρώματα και την Ελλάδα ως μαύρο πρόβατο στους κόλπους της. Μακροσκελή εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του φιλοξενεί η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche, στην οποία ο γερμανός καθηγητής κάνει έναν απολογισμό και επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη», υποστηρίζει. «Στη χώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές συμφωνίες με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά τις νέες καθυστερεί. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν γιατί η προσφυγική κρίση πολιτικά και μιντιακά έχει σκεπάσει τα πάντα».

Σε ό,τι αφορά το ευρώ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καθιερωθεί ως κοινό νόμισμα. «Αλλά το ευρώ θα επιζήσει», υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη. «Αλλά στο πλαίσιο μιας αγιάτρευτης ένωσης, όπου θα γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες μέσα σε κλίμα οικονομικής στασιμότητας. Η ΕΚΤ και τα πακέτα ευρωδιάσωσης με τις υποσχέσεις τους για προστασία ασκούν τεράστια επιρροή στην κεφαλαιαγορά. Προσελκύουν κεφάλαια σε μη αποδοτικές χρήσεις. Αντί να επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας στη Γερμανία, τις επενδύουμε σε κρατικά ομόλογα που πάνε σε χώρες του νότου και σε ασύμφορες χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης»
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του Ιουλίου 2015 για την ευρωζώνη, κάτι που θα αποτυπωθεί επισήμως και στην αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές...
 
 
«Κακά» μαντάτα θα κομίσει σήμερα στο Eurogroup ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωζώνης.

Ο Thomsen θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για τα κυριότερα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, η οποία συντάχθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2015 και με την οποία αναθεωρείται η αντίστοιχη έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο προ εξαμήνου δηλαδή τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του Ιουλίου 2015 για την ευρωζώνη, κάτι που θα αποτυπωθεί επισήμως και στην αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιε ς Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως η ευρωζώνη θα αναπτυσσόταν κατά 1,5% το 2015 και κατά 1,7% το 2016. Ακόμη, εκτιμούσε πως ο ονομαστικός πληθωρισμός θα παρέμενε κοντά στο μηδέν το 2015 και θα αυξανόταν στο 1,1% του 2016, αντικατοπτρίζοντας ένα ακόμα μεγάλο παραγωγικό κενό.

Η αναθεώρηση σχετίζεται με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ειδικά με την αύξηση των επιτοκίων από τις ΗΠΑ και την βάθυνση της κινεζικής κρίσης. Ακόμη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως πολλοί παράγοντες που τον Ιούλιο θεωρούσε πως θα μπορούσαν να στηρίξουν εφέτος την ανάπτυξη έχουν πλέον αποδυναμωθεί.

Ενδεικτικά η αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου στο βαθμό που είχε προβλεφθεί, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, η αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών δεν έχουν αποκατασταθεί με το ρυθμό που αρχικά θεωρούσε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ φαίνεται να ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα, για τον κατακερματισμό και την αναταραχή που προκαλούν οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις χρηματαγορές και για τα προβλήματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της ευρωζώνης μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Μια ανησυχία του ΔΝΤ που σχετίζεται με τη δομή της ευρωζώνης έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και εμπορευμάτων εντός της Νομισματικής Ένωσης ειδικά στην περίπτωση που θα υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη Σέγκεν.

Στη βάση αυτή ο Poul Thomsen αναμένεται να συστήσει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της ευρωζώνης και περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να διασφαλισθεί βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρώπη που θα δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η έκθεση του ΔΝΤ θα κάνει αναφορές και στην ανάγκη μείωσης των επιπέδων χρέους των χωρών της ευρωζώνης, μέσα από βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης, κάτι που μερικώς αφορά και την ελληνική περίπτωση.
Θανάσης Κουκάκης/insider.g

Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας επιβίωσης.μΚαλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μέρος μαζικά, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής οι ΑΣ, με το πλαίσιο πάλης μας.


Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησε, αποφάσισε να διοργανώσει συλλαλητήριο τη Παρασκευή 15 Γενάρη και ώρα 12:30 το πρωί, στην Ε.Ο Άργους –Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα. Συμμετέχουμε δυναμικά με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο –λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση.

Προβλέπεται:
 • Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

 • Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Την ίδια στιγμή η σοδειά μας μένει απούλητη ή στην καλύτερη την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που προσπαθούν να βγάλουν από την παραγωγή το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, για να μείνουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι μονόδρομος για εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, μας πετάει από τα χωράφια μας και τα κοπάδια μας.

Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μέρος μαζικά, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής οι ΑΣ, με το πλαίσιο πάλης μας.

Ο αγώνας μας, πρέπει να είναι κοινός με ολόκληρη την εργατικής τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι εργατοϋπάλληλοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και να παλέψουμε για μια οικονομία που στο στόχαστρο της θα έχει την ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού, που θα απαλλαγούμε από το ζυγό, την εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τους άλλους νομούς, που βγάζουν τα τρακτέρ στο δρόμο κάνοντας μπλόκο στη πολιτική του ξεκληρίσματος, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου μας:

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 • Άμεση πληρωμή ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

 • Μέτρα πρόληψης από τον ιό της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή. – Ένταξή του στις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής (Ανάβαλλος) για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

 • Κοινωνική απόσυρση των εσπεριδοειδών με κρατική παρέμβαση, σε συνεταιριστικά συσκευαστήρια. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αξιοπρεπές εισόδημα.

 • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.  
  ertopen.com

Κατάργηση του κοινωνικού κράτους και διαζύγιο με την κοινωνία!


Η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία είναι όπως ακριβώς τη σχεδίασαν το σύστημα και οι ισχυροί... Οριστικό διαζύγιο με την κοινωνία και ολοκληρωτική κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τη μεταρρυθμιστική φιλοσοφία του (απολύει και υπογράφει χωρίς αναστολές), που ορίζεται από την ιδεολογία του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Μόνο που θα βρει ελάχιστα πράγματα να αλλάξει. Τον πρόλαβαν η προηγούμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς. Είχε φροντίσει πριν από αυτόν να διαλύσει κάθε υγιή κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Οσοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για αλλαγή αυτής της κατάστασης στη μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς, με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αισθάνθηκαν δύο φορές προδομένοι. Πρώτον, γιατί και επισήμως πλέον η Νέα Δημοκρατία έκοψε τους δεσμούς της με την κοινωνία και τις ανάγκες της και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση βρήκε τον καλύτερο δυνατό σύμμαχο για να περάσει εύκολα και ανώδυνα κάθε μέτρο που στοχεύει στην κατάργηση του -όσο απέμεινε- κοινωνικού κράτους.

Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει μπροστά για να προστατέψει τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους. Το πολιτικό σύστημα μας παραπέμπει... στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Η ελληνική κοινωνία εγκλωβίστηκε από τις δικές της επιλογές. Και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ήταν ευδιάκριτα δύο πράγματα: Πρώτον, η βάση της παράταξης έχει βαθιές καραμανλικές ρίζες και, δεύτερον, ο κόσμος δεν κατάλαβε ποτέ ότι αυτή η αναμέτρηση είχε ιδεολογικό και όχι προσωπικό χαρακτήρα. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα το καταλάβει, αλλά για ακόμη μία φορά... θα είναι αργά.

Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή παγιδεύτηκε στην προκήρυξη των εκλογών και την εξέλιξή τους. Ετσι δεν κατάφερε να δικαιώσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης, που εξακολουθεί να πιστεύει στις αξίες του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Δεν βγήκε μπροστά και αυτό το πλήρωσαν όλοι, με πρώτον από όλους τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το εκλογικό σώμα τιμώρησε και τον Κώστα Καραμανλή, που τον θέλει μπροστάρη και ηγέτη και όχι ρυθμιστή του κόμματος.

Οι επιλογές του Μεϊμαράκη, ειδικά στην επιλογή προσώπων, ήταν τραγικές. Θα δεχτώ ότι ο αντίπαλός του ήταν από την αρχή ο εκλεκτός των μίντια και των βαρόνων της επικοινωνίας. Δεν γίνεται, όμως, να πρωταγωνιστεί στην προεκλογική καμπάνια ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την κυβέρνηση Σαμαρά και υπέγραψε ως υπουργός συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αναιρείς και την προέλευσή σου και τον μελλοντικό προορισμό σου.

Συμπερασματικά, την Κυριακή δεν έχασε μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εχασε η ελληνική κοινωνία, έχασε η Νέα Δημοκρατία, έχασε η Ελλάδα. Την Κυριακή δεν νίκησε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κέρδισε το σύστημα, κέρδισαν τα μίντια, κέρδισε η ολιγαρχία. Στον 20ό αιώνα κατέρρευσε το κρατικό μονοπώλιο και κυριαρχεί το ιδιωτικό. Πουθενά, όμως, δεν υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος...

ΥΓ.: Θα με πείτε καχύποπτο, αλλά θεωρώ ότι η κωλυσιεργία και η παράταση στις εκλογές της Ν.Δ. με το δήθεν σύστημα που έπεσε μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν. Επρεπε να ανακοπεί η δυναμική που είχε διαμορφωθεί και νομίζω ότι ο σκοπός επιτεύχθηκε. Ακόμα και ένας χριστιανός, αν του επαναλαμβάνεις επί μακρό διάστημα καθημερινά «ξανασκέψου το... ξανασκέψου το... ξανασκέψου το», στο τέλος ίσως και να δηλώσει άθεος.
 Θύμιος Λυμπερόπουλος/dimokratianews.gr

Η σύνθεση της ομάδας σύμφωνα με την Συγγρού διέπεται από ενωτικό πνεύμα, καθώς σε αυτή θα τοποθετηθούν και στελέχη που είχαν στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη...

 
Τη νέα ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σχημάτισε ο νέος πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορίσει αντιπροέδρους, τους Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Χατζηδάκη.

Έτσι:

- Στη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου όρισε τον πρώην υπουργό και βουλευτή Β” Αθηνών Νίκο Δένδια,

- Ως εκπρόσωπο Τύπου τοποθέτησε τον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μαζί με τον κ. Δένδια είχαν στηρίξει στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

- Νέος γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναλαμβάνει ο βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας, παλαιός φίλος του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου.

- Αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, για να προετοιμάσει το συνέδριο του κόμματος, αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, εκ των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη.

- Για αναπληρωτές του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνονται οι βουλευτές: Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας).

- Δεύτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός. - Τρίτη Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος η κυρία Νίκη Κεραμέως, βουλευτής Επικρατείας

Η συμφωνία διαρκεί πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος και ανανεώνεται αυτόματα για διαδοχικές περιόδους πέντε ετών....


Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Τρίτη, 12/1/2016, μια συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των στρατιωτικών προϊόντων. Η συμφωνία υπεγράφη στις 3 Δεκεμβρίου 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ η επικύρωσή της καθυστέρησε λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Το έγγραφο καθορίζει τη σειρά και τους γενικούς όρους της προσφοράς, και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός και κάθε πληροφορία που παρέχεται ή μεταφέρεται προς την ελληνική πλευρά, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, δεν επανεξάγονται, δεν μεταπωλούνται ή μεταβιβάζονται σε τρίτους χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της Ρωσίας.

Η συμφωνία διαρκεί πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος και ανανεώνεται αυτόματα για διαδοχικές περιόδους πέντε ετών, εκτός εάν κάποια από τις δύο πλευρές, γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να την καταγγείλει.

Την ίδια ώρα ο ΥΕΘΑ Καμμένος δήλωσε ότι συνολικά 19 υποθέσεις εξοπλιστικών εστάλησαν στη Δικαιοσύνη.

Η Ευρώπη προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού και του Θατσερισμού, και η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τον «μικρό Σόιμπλε» χωρίς καν τα προσόντα του μεγάλου Σόιμπλε, για την θέση του αρχηγού της Νέας μεν, αλλά καθόλου Δημοκρατίας δε.


Κάθε φορά που η επιθεώρηση πάει να σβήσει, έρχεται η ιστορία, της πετάει ένα κούτσουρο στο τζάκι και να, πάλι αρπάζει η φωτιά!

Καλώς ήρθες, Κυριάκο μας!

Η σάτιρα έχει αφάνταστη χαρά από την εκλογή σου.

Αυτή η φάτσα καρτούν, ξεπατικωτούρα ενός άσχημου παρελθόντος, έρχεται σε μία περίοδο απαισιοδοξίας να προσθέσει ακόμα περισσότερη απαισιοδοξία, και να δυναμιτίσει το απέλπιδο της χώρας.

Η Ευρώπη προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού και του Θατσερισμού, και η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τον «μικρό Σόιμπλε» χωρίς καν τα προσόντα του μεγάλου Σόιμπλε, για την θέση του αρχηγού της Νέας μεν, αλλά καθόλου Δημοκρατίας δε.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως την ξέραμε, τελείωσε. Ο Μητσοτάκης σηματοδοτεί το τέλος του Καραμανλισμού, την επάνοδο του Σαμαρά και την εγκαθίδρυση του κολλητού του Άδωνη σε θέση ακροδεξιού επιθετικού.

Το ΛΑΟΣ είναι εδώ. Έχουμε διεύρυνση του ΛΑΟΣ και ήττα του κέντρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο γιος του αποστάτη του κέντρου, έρχεται να παραστήσει τον επιστάτη του.
Ο εκλεκτός του Χριστοφοράκου και της Siemens, ο σημαδεμένος μιας ολόκληρης περιόδου, έρχεται ως μακρύ χέρι των Γερμανών στην νέα πορεία της δεξιάς παράταξης.
Η Νέα Δημοκρατία νοικιάστηκε από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε να έχουν κι αυτοί ένα καθαρά δικό τους κόμμα στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε από την αρχή τον Κυριάκο στο τιμόνι. Έπαιξε το παιχνίδι της συμπάθειας προς τον Μειμαράκη για να μην χαλάσει την σχέση που είχε αναπτύξει με τον Καραμανλή, αλλά σε επιχειρηματίες που ρωτούσανε που να στείλουν τις ψήφους τους στον δεύτερο γύρο η οδηγία ήταν εμφανώς σαφής. Προς τον Κυριάκο.
Μία άκρως σκληρή αντιπολίτευση κάνει να φαίνεται επιεικής μία σκληρή αριστερή κυβέρνηση.
Αυτός είναι ήδη ένας πολύ σημαντικός λόγος. Φαντάζομαι και κάποια άλλα χαρτιά που κρατούν για το μέλλον να είναι ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός.

Ο Κυριάκος εκπροσωπεί τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις, τις μπίζνες. Είναι μάνατζερ. Το δημόσιο το σιχαίνεται, το κράτος το απεχθάνεται, θέλει να κλείσει δουλειές. Αυτά διδάχτηκε από τον μπαμπά του.
Στην Ελλάδα ο άνθρωπος ακόμα κοιμάται όρθιος. Περάσαν πρωθυπουργοί που για να τους δεις, ως επιχειρηματίας εννοώ, πλήρωνες από 100.000 ευρώ ως 500.000 ευρώ ταρίφα για να κλείσεις ένα ραντεβού. Δεν μιλώ αν έκλεινες και δουλειά.

Ο Κυριάκος όμως κέρδισε. Αξίζει ένα μπράβο, όπως αξίζει και ο Άδωνης. Σκαρφάλωσε, έφτασε και τους πήρε και το κόμμα. Είναι επιτυχία του αναμφίβολα. Επίσης ο Κυριάκος έπαιξε σωστά στην προβολή του. Λαικοποίησε το προφίλ του, πηγαίνοντας στην Τατιάνα, μίλησε για την προσωπική του ζωή, προσπάθησε να μιλήσει για διαδίκτυο και ίντερνετ, προσπάθησε να μιλήσει σε νεότερο κοινό.
Ο κόσμος δεν έχει ζωή. Ζει μέσα από την τηλεόραση, μέσα από τα πρόσωπα που προβάλει η τηλεόραση.

Στο μήνυμα του, αμέσως μετά την εκλογή του, τον είδα χαρούμενο και συγκρατημένο.
Δεν υπερέβαλλε.
Φαίνεται εκδικητικός άνθρωπος, εξόχως τιμωρητικός, με τον Άδωνη και τον Μουρούτη θα ξαναπιάσουν δουλειά, θα ανοίξουν πάλι τα υγρά και σκοτεινά υπόγεια της πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων τους.

Εγώ λέω πως θα έχει την ίδια τύχη με τον Σαμαρά, χωρίς να απολαύσει και την εξουσία του Σαμαρά. Αλλά σε κάθε περίπτωση η νίκη του είναι μεγάλη και μπορεί να πανηγυρίζει.
Άφησε πίσω την αδελφούλα του την Ντόρα, εξοστράκισε τον Καραμανλισμό, παρουσιάζεται ως κεντρώος παρότι έχει ακροδεξιότατους μπροστά-μπροστά και έγινε το αποκούμπι του νεοδημοκράτη.
Ο Καραμανλής θα μείνει υπό την σκιά; Έχασε για πάντα το τρένο; Ή τώρα μόλις αρχίζουν οι εξελίξεις;

Ο ΣΚΑΙ, το MEGA, o ANT1, το STAR έχουνε πια αρχηγό.
Η επιθεώρηση τρίβει τα χέρια της. Ο Μητσοτάκης τρίβει τα δικά του αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίβει επίσης τα χέρια του. Ο καθένας για τους λόγους του.
Ο μικρός Σόιμπλε είναι εδώ. Με μια διαφορά. Στα καροτσάκια θα ανέβουν οι άνθρωποι του δημοσίου. Θα ανέβουν οι Έλληνες οι οποίοι δεν αντέχουν άλλον τέτοιο νεοφιλευθερισμό.
Ο Κυριάκος ετοιμάζεται να σπρώξει στον γκρεμό αυτούς που περισσεύουν.
Η Ελλάδα ανήκει στους λίγους και σ΄αυτούς που του αρέσουν.

Ο μικρός Μητσοτάκης δεν αστειεύεται. Είναι υπηρέτης της τρόικας. Χωρίς αυτούς δεν αναπνέει, δεν θα του δώσουν οξυγόνο. Χωρίς αυτούς δεν ζει.

Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά έβαλε την όπισθεν παρότι μοιάζει ότι έβαλε την πρώτη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε να βάλει και κάποια πρώτη. Ο λεβιές ξηλώθηκε. Κανείς από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είχε την ικανότητα.

Ο Μειμαράκης είχε εχθρό την ηλικία και μία πλεονάζουσα μαγκιά χασάπη. Μη αρεστή στους αστούς.

Ο Άδωνης μπήκε για να δώσει τις ψήφους του αργότερα και να εδραιώσει την θέση του μέσα στην Νέα Δημοκρατία.

Ο Τζιτζικώστας το έχασε στην επιλογή Βορίδη και στην συνέντευξη που έδωσε στον Χατζηνικολάου.
Ο γιος της Ντόρας νομίζω ότι ήδη ετοιμάζεται να δράσει.
Σε κάθε περίπτωση ο γερο-Μητσοτάκης είναι εδώ.

Ε, ναι λοιπόν. Ας το παραδεχτούμε. Είναι ένας πολιτικός βρυκόλακας.
Κάποια στιγμή οφείλουμε σεβασμό και να του προσφέρουμε από μόνοι μας το αίμα μας. Δεν χρειάζεται να μας κυνηγάει.

Υ.Γ . Στις πρώτες εκλογές, αυτές που ακυρώθηκαν γιατί έπεσε το σύστημα, προηγείτο ο Μειμαράκης, ακολουθούσε ο Τζιτζικώστας και τρίτος ήταν ο Μητσοτάκης.
Μπορεί κανείς να εξηγήσει τι συνέβη στις δεύτερες εκλογές και γιατί τελικά ακυρώθηκαν οι πρώτες;
πηγή: altsantiri.gr

Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι που εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διστάσουν να επαναλάβουν, ανωνύμως βέβαια, χονδροειδή ψέμματα και συκοφαντίες για κατάληψη του Νομισματοκοπείου, φωτογραφίζοντας τον Παν. Λαφαζάνη, σχολίασε το Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας.


Ο Παναγiιώτης Λαφαζάνης σχολιάζοντας τη συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον «Σκαϊ» τις βρώμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων.

Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το «θάψιμο» του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας ομολογεί, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι προκειμένου να συγκροτήσει «ένα τείχος και μια άμυνα» απέναντι στην κατ’ αυτόν σχεδιασμένη «εισβολή στο Νομισματοκοπείο» και ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, «συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για να φτιάξει αυτό το «τείχος».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους δηλώσεις είναι αμείλικτα και εγείρουν μείζονα θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία.

Από πού αντλούσε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τις δήθεν πληροφορίες για εισβολή, τάχα, στο Νομισματοκοπείο; Ποιοι πρότειναν σύμφωνα με τους «πληροφοριοδότες» του αυτήν την εισβολή; Διαθέτει ο Διοικητής της ΤτΕ παρακρατικό μηχανισμό πληροφοριών;

Ποιους συγκεκριμένα παράγοντες του δημοσίου που χρημάτισαν πρωθυπουργοί συγκάλεσε; Με ποια ιδιότητα και ποια εξουσιοδότηση;

Μίλησε πράγματι γι’ αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «έφτιαξε» μαζί του το περίφημο «τείχος» στο οποίο αναφέρεται;

Το επιβεβαιώνει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως «παράκεντρο» και ως αντιδημοκρατική «παραεξουσία» στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προφανώς αποθρασύνεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την απλόχερη στήριξη και την εύνοια που του προσφέρεται από την μεταλλαγμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία τον αξιοποιεί ως το δεξί της χέρι στο καταστροφικό της έργο.

Ο Γ. Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος.

Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία, όπως το σκάνδαλο της μεταβίβασης με «προίκα» πολλών δισ της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank αντίστοιχα. Όπως το σκάνδαλο, της απώλειας πολλών δισ από το δημόσιο προκειμένου να αναλάβουν ξένα funds τον έλεγχο της Eurobank.

«Ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό, πολύ περισσότερο ο υπογράφων.

Το «Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα όπως της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Eurobank, για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού Διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του».

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πηγές που, αναφερόμενες στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαίωναν ότι “κάποιοι ονειρεύτηκαν την εισβολή στο Νομισματοκοπείο, αυτοί δεν είναι σήμερα εδώ”, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δεν δίστασαν να εξαπατήσουν πολιτικά έναν ολόκληρο λαό και να μετατρέψουν το “ΟΧΙ”, που στεντόρεια είπε στο δημοψήφισμα, σε ένα ταπεινωτικό “ΝΑΙ”, συνθηκολογώντας και υπογράφοντας νέο καταστροφικό μνημόνιο.

Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι που εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διστάσουν να επαναλάβουν, ανωνύμως βέβαια, χονδροειδή ψέμματα και συκοφαντίες για κατάληψη του Νομισματοκοπείου, φωτογραφίζοντας τον Παν. Λαφαζάνη.

Αυτές οι συκοφαντίες, όμως, δεν μπορούν να διασώσουν μια κυβέρνηση καταστροφής της χώρας. Το μόνο που δείχνουν σε όλον τον κόσμο είναι ότι Τσίπρας και Στουρνάρας έχουν εξελιχθεί σε πολιτικά συνένοχα “συνεταιράκια”.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από την τηλεοπτική συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όπως δημοσιεύθηκαν σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΜΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» παρατήρησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει για τα capital control.

O ίδιος επιβεβαίωσε ότι είχε υπόψη του το σχέδιο για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και την εισαγωγή διπλού νομίσματος και πως είχε δημιουργήσει άμυνες.

Πλέον η κυβέρνηση έχει κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και «έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια» τόνισε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Τρίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η έκταση του ζητήματος δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έρχονταν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη, γινόταν μάχες, δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Αποκάλυψε, δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργία παράλληλου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι είχε πληροφόρηση για σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

«Ναι είχα τέτοια πληροφόρηση. Γιαυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημόσιου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, για να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια».

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι, «εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου, όπως είπε.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το '18. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. «Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω» σημείωσε.
iskra.gr