01/18/16

Διαπραγμάτευση με καθαρές θέσεις, και ανοιχτή σε εκατέρωθεν συμβιβασμούς ζητά η Αθήνα από τους εταίρους ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.


Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω υπαρκτών ή κατασκευασμένων διαρροών ξεκαθαρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζητά από το ΔΝΤ να αποσαφηνίσει γραπτώς που συμφωνεί και που διαφωνεί με την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοικτές σε συμβιβασμούς, αλλά προειδοποιεί ότι εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει υπερβολικά, τότε κινδυνεύει η ανάκαμψη της χώρας και η πορεία του προγράμματος.

Ένας από τους βασικούς λόγους που καθίσταται επιτακτική η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας καλείται να αποπληρώσει τόκους και χρεολύσια ύψους περίπου 4 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου και συνεπώς είναι απαραίτητη η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε παράλληλα το Ταμείο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γρήγορα για να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος σε περίπτωση καθυστέρησης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στη συνέχεια της δανειακής χρηματοδότησης της χώρας.

Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Δημοσιονομικό τα  «αγκάθια» με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς «κόκκινες» γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση.

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα «τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας».

Όσον αφορά την επιστροφή του κουαρτέτου, ανέφερε ότι πρώτα θα σταλούν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά και μετά θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών. 

ΝΔ: «Nέα παιχνίδια εις βάρος του τόπου ... »

Για “ταραχή” και για “νέα παιχνίδια εις βάρος του τόπου που θα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες” κάνουν λόγο στη ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει μάλιστα πως ιδιαίτερα πλήττονται η μεσαία τάξη και οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο “ο υπουργός Οικονομικών επιτίθεται ταυτόχρονα, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον προκάτοχό του, τον κ. Βαρουφάκη” καθώς “πρώτα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή του Ταμείου” αδειάζοντας, όπως λέει, τον κ. Τσίπρα “που ζητούσε την έξωση του ΔΝΤ” ενώ δεύτερον “καταγγέλλει τις “ατέρμονες συζητήσεις” του 2015, που είχαν τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες”.


Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.... τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την συνάντηση του με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "ζήτημα υπόστασης" της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. «Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού. 

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο. «Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άγγελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: "Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».
ΑΠΕ

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτηση του στο facebook θυμίζει την καταδίκη του νέου αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, για παραβίαση του νόμου 3870 για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος....

 
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook θυμίζει την καταδίκη του νέου αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη για παραβίαση του νόμου 3870 για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όταν ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Η ανάρτηση του κ. Ραγκούση:
“Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2010, παραβίασε τον νέο τότε νόμο 3870 για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από την ανεξάρτητη επιτροπή ανωτάτων δικαστικών που είχαμε νομοθετήσει για να εξετάζει καταγγελίες και να πραγματοποιεί ελέγχους του επιβλήθηκε ποινή και πρόστιμο.

Το 2014, η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Γεωργιάδης, με ειδική ρύθμιση νόμου (καλοκαίρι και νύχτα) του διέγραψε και την ποινή και το πρόστιμο.

Συμβαίνει άραγε κάτι αντίστοιχο για κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση όταν παραβιάζουν έναν νόμο ;

Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης είναι ο νέος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας…

Η παρασιτική, παλαιοκομματική Ελλάδα είναι εδώ;”
Η ανάρτηση του Γ. Ραγκούση στο facebook:

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2010, παραβίασε τον νέο τότε νόμο 3870 για την πάταξη του μαύρου π...
Posted by Giannis Ragkousis on Monday, January 18, 2016

Θα φρίξουν οι κάθε απόχρωσης «εκσυγχρονιστές», αλλά ναι: η γλώσσα έχει απόλυτη προτεραιότητα. O εξανδραποδισμός της υποταγής στον φρικώδη ζυγό των Aγορών, των Tραπεζών και του ευρώ κάποτε θα τελειώσει, το «παράδειγμα» του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού θα καταρρεύσει...Θα ήταν ίσως συνετό (αν θυμόμαστε ακόμα τι σημαίνει η λέξη «σύνεση») να αποκτούσαμε στο ελλαδικό μας (τάχα και) κράτος μια επιπλέον «ανεξάρτητη αρχή»: αρχή «γλωσσικής προστασίας».

Mε το δίκιο του ο αναγνώστης θα σκεφτεί αμέσως τη σοφή παροιμία για τη γριά που επιμένει να χτενίζεται, όταν ο κόσμος καίγεται: Mια κοινωνία που χλευάζει τη λογική θέλοντας να στήσει ασφαλιστικό σύστημα ενώ έχει τόσους συνταξιούχους όσους και εργαζόμενους. Xώρα που μπήκε στην έκτη χρονιά με ποσοστά ανεργίας που αποκλείουν κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Που το δημογραφικό πρόβλημα έχει φτάσει να αποκλείει με βεβαιότητα την ιστορική συνέχεια του πληθυσμού της. Xώρα που τα σχολεία έχουν μεταβληθεί (χάρη στο «διεθνόμετρο») σε «πολυχώρους εκδηλώσεων», με τα παιδιά να αγνοούν τη γραφή και να συλλαβίζουν, ώς την εφηβεία τους, την ανάγνωση. Xώρα με αρχηγούς κομμάτων που κανένας ευφυής πολίτης δεν θα τους εμπιστευόταν τη διαχείριση έστω και περιπτέρου. Mέσα σε έναν τέτοιο εφιάλτη η σωστή χρήση της γλώσσας μάς μάρανε; Δεν έχουμε άλλες προτεραιότητες να κυνηγήσουμε;

Θα φρίξουν οι κάθε απόχρωσης «εκσυγχρονιστές», αλλά ναι: η γλώσσα έχει απόλυτη προτεραιότητα. O εξανδραποδισμός της υποταγής στον φρικώδη ζυγό των Aγορών, των Tραπεζών και του ευρώ κάποτε θα τελειώσει, το «παράδειγμα» του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού θα καταρρεύσει απρόσμενα και ραγδαία, όπως κατέρρευσε, σε λιγότερο από τρία χρόνια, και ο μαρξιστικός Γολιάθ. Oση Eλλάδα θα έχει τότε απομείνει, θα της αναγνωρίζεται ακόμα ρόλος στα διεθνή, μόνο αν έχει διασώσει τη γλώσσα της.

O τρόπος που διδάσκεται η γλώσσα στα σχολειά τα τελευταία σαράντα χρόνια (μέθοδοι, βιβλία, προγράμματα), έχει διαστρέψει το γλωσσικό αισθητήριο της πλειονότητας των Eλλήνων – η πιστοποίηση βεβαιώνεται καθημερινά από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Eκεί εμφανίζονται, πολλά και γελοιώδη, τα συντακτικά και γραμματικά λάθη, όπως και πενιχρό, συνεχώς συρρικνούμενο το λεξιλόγιο. Oμως η δραματικότερη απώλεια είναι η άγνοια και αχρησία του εκφραστικού πλούτου. Aπλοϊκό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα: πόσοι Eλληνες είναι σε θέση σήμερα να αξιοποιούν τις νοηματικές παραλλαγές, αποχρώσεις, διαφορές που εξασφαλίζει η προσθήκη προθέσεων σε ρήματα (: νοώ, κατανοώ, επινοώ, παρανοώ, υπονοώ – δίδω, παραδίδω, καταδίδω, επιδίδω, διαδίδω, μεταδίδω, αποδίδω – λέγω, προλέγω, επιλέγω, συλλέγω, καταλέγω) και μύρια ανάλογα.

Mια «ανεξάρτητη αρχή γλωσσικής προστασίας» θα έδινε συντεταγμένη μάχη με θεσμικά μέτρα για την ποιοτική καλλιέργεια της γλωσσικής εκφραστικής. Θα μπορούσε να παρεμβαίνει και προληπτικά για τη μείωση βαρβαρισμών (παραβίασης γραμματικών κανόνων και γλωσσικής αισθητικής) ή σολοικισμών (παραβίασης συντακτικών κανόνων και γλωσσικής λογικής) στον δημόσιο λόγο: Nα εξετάζει σε προφορική δοκιμασία τους υποψήφιους να εργαστούν ως εκφωνητές ή παρουσιαστές ειδήσεων, συντονιστές συζητήσεων, πολιτικοί αγορητές, συνεντευξιαζόμενοι καλλιτέχνες, σχολιαστές παρελάσεων, δημόσιων τελετών, εόρτιων επετείων κ.τ.ό.

Nα τους ζητάει να διακρίνουν, π.χ., το σωστό από το λάθος: Oκτώ-βριος ή Oκτώμ-βριος, Σεπ-τέμβριος ή Σεμ-πτέβριος; «Oσον αφορά» ή «ως αναφορά»; «Aφήνω μια πληροφορία-φήμη-είδηση να διαρρεύσει» ή «διαρρέω» μια πληροφορία-φήμη-είδηση; Ποια είναι η σωστή προστακτική: «Eπανάλαβε» ή «επανέλαβε», «απόδειξέ το» ή «απέδειξέ το», «ανάπνεε κανονικά» ή «ανέπνεε κανονικά»;

Mια «αρχή» εντεταλμένη να προστατεύει τη γλώσσα από την αυθαιρεσία της αμάθειας αλλά και της οιηματικής ολιγόνοιας, θα είχε καταγγείλει, εδώ και χρόνια, τον πασοκικό λαϊκισμό, που κατασκεύαζε λεκτικά εκτρώματα και τα σερβίριζε σαν δήθεν «δημοτική» (δημώδη, λαϊκή) γλώσσα, μόνο για να καθιστά τους οπαδούς του άμεσα και δεσμευτικά αναγνωρίσιμους. Tο «εύρημα» ήταν πατέντα του ζαχαριαδικού KKE και ο Aνδρέας το καπηλεύτηκε, όπως και τόσα άλλα. Φυσικά, πολιτική αντίδραση («νεοδημοκρατική») δεν αποτολμήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο, όπως και σε τόσα άλλα κοινωνικά εγκλήματα ειδεχθή του ΠAΣOK.

Tουλάχιστον μια «ανεξάρτητη αρχή» θα είχε βροντοφωνάξει ότι ο λαός, η δημώδης γλώσσα, δεν είπε ποτέ «του Γιούνη», «του Γιούλη», «του χτίριου», «του πανεπιστήμιου» – δεν αναβίβασε ποτέ στην προ-παραλήγουσα τον τονισμό πολυσύλλαβων λέξεων (το λαϊκό αισθητήριο ανάδειχνε πάντα, δεν κακοποιούσε τη «μουσική» της γλώσσας). Zήσαμε χρόνια εφιαλτικού παλιμβαρβαρισμού: O κ. Σημίτης είχε καταργήσει τον χρονικό αναδιπλασιασμό στα ρήματα (του έμοιαζε «καθαρευουσιάνικος») και έτσι στερούσε την ελληνική γλώσσα από τη δυνατότητα να εκφράσει τη διαφορά του στιγμιαίου από το διαρκές. Eλεγε: «η Eλλάδα πέρυσι παρήγε τόσους τόνους πατάτες» – καταργούσε τη δυνατότητα που του έδινε η γλώσσα να πει: «άλλοτε η χώρα παρήγε τόσους τόνους, ενώ πέρυσι παρήγαγε διπλάσιους».

Yπάρχουν πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις βιασμού, κακουργηματικών παραμορφώσεων της γλώσσας, που λανσάρονται σαν «απλοποιήσεις» και μάλιστα με «προοδευτικό» πρόσημο. Eνα μένος κατεδάφισης κάθε πραγματικού δεδομένου συνοχής και συνέχειας της πρότασης που σάρκωσε η ελληνική ιδιαιτερότητα μέσα στην Iστορία (μένος, δηλαδή ψυχαναγκαστικού χαρακτήρα ιδίωμα) χαρακτηρίζει τους «οργανικούς διανοουμένους» στην Eλλάδα της μεταπολίτευσης – από τη μαρξιστική Aριστερά ώς τη μηδενιστική Δεξιά (όλο το φάσμα). Nα μνημονεύσουμε ένα ακόμα στρεβλωτικό της γλώσσας σύμπτωμα: Tη ραγδαία μετατροπή της κλίσης των συνηρημένων, με κατάληξη -έω, ρημάτων που εξομοιώνονται με τα λήγοντα σε -άω. Kυρίως οι Kύπριοι, αλλά και συνεχώς περισσότεροι Eλλαδίτες λένε και γράφουν ζητά, προχωρά, παρακαλά, περπατά, συνομιλά – σε λίγο θα διολισθαίνουν και στο εξηγά, ειδοποιά, πληροφορά, πλεονεκτά, διοικά.

Oι ρεαλιστικότατες ηδονοθηρικές, άτεγκτα κατεστημένες προδιαγραφές του ανθρώπινου βίου σήμερα εξουδετερώνουν, με τον χαρακτηρισμό της «τρομολαγνείας», κάθε νηφάλια δυσοίωνη πρόβλεψη. Aλλά αυτή η καμουφλαρισμένη βία δεν μας δικαιώνει σε σιωπή αμνών. Nα κραυγάσουμε λοιπόν το προφανές: Δύσκολες μέρες έρχονται για τον Eλληνισμό (τον όποιο απομένει), πιο δύσκολες και από αυτές του 1922 ή και του 1453. Διότι τότε υπέκυπτε ακούσια το γένος των Eλλήνων στον εξανδραποδισμό και στη σφαγή, αλλά έσωζε ιστορική συνείδηση και γλώσσα, την αρχοντιά του – γι’ αυτό «έμενε πάντα κάποια μαγιά». Σήμερα παραδινόμαστε εκούσια στον εξανδραποδισμό για να περισώσουμε το εισόδημα, τους αυτουργούς του ευτελισμού μας τους ψηφίζουμε εμείς.

«Mαγιά», για να περισωθεί Eλλάδα, μόνο η γλώσσα.

yannaras.gr

Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η πώληση της Finansbank, συναλλαγή ύψους 3,5 δισ. €,  θα επιτρέψει στην Εθνική να βελτιώσει βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες της.

από την έκτακτη Γ.Σ.των μετόχων της ΕΤΕ
Η πώληση της θυγατρικής Finansbank στη Τουρκία θα καταστήσει την Εθνική Τράπεζα ισχυρότερη κεφαλαιακά και με μεγαλύτερη ρευστότητα που θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει στην ανάταση της εθνικής οικονομίας τόνισε η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της που συγκαλέσθηκε για την έγκριση της πώλησης της Finansbank, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η συναλλαγή ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Εθνική να βελτιώσει βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες της.

M’αυτό τον τρόπο θα είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσει υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με αιχμή τον τουρισμό, την ναυτιλία, την ενέργεια και την αγροτική παραγωγή, τόνισε.

Θα της επιτρέψει επίσης να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ και την σταδιακή αποδέσμευση από τον ELA που θα ενισχύσουν την κερδοφορία της.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Finansbank στη Qatar National Bank συνίσταται στη καταβολή 2,75 δισ. € για την απόκτηση των μετοχών και 900 εκ. € για την αποπληρωμή δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η Εθνική στην Finansbank

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης η Εθνική Τράπεζα θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:
  • Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA.
  • Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα.
  • Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις για τους αγρότες δήλωσε σήμερα ο Βαγγέλης Αποστόλου. 
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να πιει «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως από κοινοτικά κονδύλια για αγροτικά θέματα.

«Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία» σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως το δυσκολότερο τμήμα της συμφωνίας για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό, καθώς αυξάνονται οι εισφορές, από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του, στα 1.540 ευρώ σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τετραετής προσαρμογή είναι πολύ σημαντική γιατί σε περίοδο ανάκαμψης, όπως αυτή που αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.
ΑΠΕ

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται αντιπρόεδροι του Κόμματος ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συγγρού, με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου.

Για την ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα υψηλό κομματικό αξίωμα, στο οποίο, όπως είπε, θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί.

«Η Έλλάδα χρειάζεται αλλαγή σελίδας, χρειάζεται να δώσουμε ξανά στον τόπο ελπίδα. Και πιστεύω ότι με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό θα το καταφέρουμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία και στον έταιρο αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.
ΑΠΕ

«Δεν είναι λογικό να υποχρεώνεται η Ελλάδα να εφαρμόζει μια γελοία και λανθασμένη πολιτική» λέει ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1988…


Συνέντευξη στον Αλεξ. Στεφανόπουλο

Την οικονομική πολιτική Ομπάμα ενάντια σε κάθε μορφή λιτότητας, που μοιραία φέρνει ύφεση, αντιπαραβάλλει και προβάλλει ως λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος το 1988 για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης μιλώντας στα «Επίκαιρα». Απευθυνόμενος στην αμερικανική διοίκηση, παρόλο που δεν θεωρεί ότι η χώρα μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο έκτακτης βοήθειας από τις ΗΠΑ, ζητά περισσότερα όχι μόνο από τον Λευκό Οίκο υπέρ της Ελλάδας, αλλά κι από τους Ελληνοαμερικανούς.

Αναφέρεται ακόμα στο ενδεχόμενο εκλογής στο προεδρικό αξίωμα της Χίλαρι Κλίντον, ενώ έχει σημασία να τονιστούν τα όσα επισημαίνει για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Σχετικά δε με την απειλή του Ισλάμ, εξηγεί, αφήνοντας αιχμές για την ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική των ΗΠΑ, ότι κάθε μορφή απειλής μπορεί να περιοριστεί μόνο αν λαμβάνονται δράσεις και πρωτοβουλίες μέσω των διεθνών οργανισμών. Στη συζήτησή μας, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, απέφυγε να απαντήσει σε οτιδήποτε αφορά προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν θέλει να εκθέσει δημόσια την άποψή του. Οπωσδήποτε όμως τα όσα λέει δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, μια και η γνώμη του εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία, ιδίως στους κόλπους των Δημοκρατικών.

Ο έμπειρος πολιτικός και ακαδημαϊκός, που πλέον έχει αφοσιωθεί στη διδασκαλία των πολιτικών επιστημών, έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, αλλά ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2010, όταν η χώρα μας έμπαινε στον μνημονιακό ζυγό, πρωτοστάτησε σε μια ακτιβιστική πρωτοβουλία με τίτλο «Και αυτή τη χρονιά πάμε Ελλάδα», με στόχο να τονωθεί ο ελληνικός τουρισμός. Συμμετείχε δε μαζί με δεκάδες γνωστούς ομογενείς σε βίντεο του ελληνικών συμφερόντων portal GreekAmericanNewsAgency.com, παροτρύνοντας κυρίως Αμερικανούς να επισκεφθούν έστω μια φορά στη ζωή τους τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το πρόσφατο γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο: τη σφαγή στο Παρίσι. Πώς σχολιάζετε αυτή την τεράστια τραγωδία, αυτό το πλήγμα εναντίον της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία, μάλιστα, εν ονόματι της ασφάλειας, κινδυνεύουν να περιοριστούν περαιτέρω;

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν, ασφαλώς, μια τρομερή τραγωδία. Όμως η ανθρώπινη ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ευρωπαϊκής και αμερικανικής, είναι γεμάτη παρόμοιες τραγωδίες. Η εγχώρια τρομοκρατία στην Ευρώπη πριν από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες, η ανατίναξη ενός σημαντικού ομοσπονδιακού κτιρίου στην Οκλαχόμα Σίτι, με συνέπεια να χαθούν 165 ζωές από χέρια Αμερικανών τρομοκρατών, η ιρλανδική εθνικιστική τρομοκρατία πριν τελικά αποκατασταθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία είναι μερικές μόνο από αυτού του είδους τις τραγωδίες που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία.

Πιστεύετε ότι οι κοινωνίες μας αλλάζουν εξαιτίας όλων αυτών που συμβαίνουν στον κόσμο, ιδίως αν συνυπολογιστεί ο φόβος για το Ισλάμ; Σε ποιους τομείς; Ο ρόλος του ΟΗΕ θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητικός και παρεμβατικός, ώστε να αποτρέπονται η βία και το φαινόμενο της τρομοκρατίας;

Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια διεθνή κοινότητα στην οποία θα υπάρχουν ολοένα και λιγότερες από αυτές τις τραγωδίες αλλά και έναν κόσμο που θα μπορεί να επιλύει τα προβλήματά του ειρηνικά και αποτελεσματικά. Αυτό προϋποθέτει, χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο έναν πιο ισχυρό ρόλο του ΟΗΕ όσο κι έναν πολύ λιγότερο μεμονωμένο παρεμβατισμό από τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου – έναν παρεμβατισμό που σπάνια είναι αποτελεσματικός, ενώ συχνά χειροτερεύει τα πράγματα. Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο ρόλος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα άλλο. Η επιμονή του Πεκίνου να διεκδικεί την κυριαρχία τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι ένα τρίτο. Κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτού του είδους οι διενέξεις αντιμετωπίζονταν σε διεθνές επίπεδο μέσω του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων διεθνών θεσμών.

Βάσει της εμπειρίας και της σε βάθος γνώσης σας για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, συμφωνείτε με Ευρωπαίους αναλυτές, ακαδημαϊκούς, ιστορικούς κ.λπ. που υποστηρίζουν ότι για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και για την ταχεία εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ ευθύνεται η αμερικανική εξωτερική πολιτική;

Πιστεύετε ότι υπάρχει «ταχεία εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ»; Προσωπικά, δεν συμφωνώ. Τα κράτη δεν θέλουν την τρομοκρατία και, παρόλο που δεν θα είναι εύκολο, είμαι βέβαιος ότι το ISIS και άλλες παρόμοιες οργανώσεις θα συντριβούν αν η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να δράσει. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της δράσης. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι εύκολο, όμως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει μέτρα εναντίον του ISIS. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν χωρίς την ομόφωνη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και των πέντε μόνιμων μελών του που επέβαλαν το εμπάργκο με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ προσέγγισαν την Τουρκία, η οποία σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ποια είναι η άποψή σας για την Τουρκία; Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει; Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να της αναγνωρίσουν τον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί στην περιοχή ή θα πρέπει να την περιορίσουν;
Η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδίως με την κουρδική κοινότητα – ένα καλός λόγος για τον οποίο δεν θα έπρεπε να είχε παρέμβει στη Συρία. Θα έπρεπε να είχε εστιαστεί περισσότερο στο Κουρδικό. Η αποτυχία της να το κάνει και η ταυτόχρονη επιδίωξή της να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση ήταν, κατά τη γνώμη μου, σοβαρό λάθος. Από την άλλη, αντιμετωπίζω με αισιοδοξία τη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου – ένα ακόμα παράδειγμα επιτυχημένης δράσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Λάθος η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία»

Πλησιάζει το τέλος της δεύτερης θητείας του προέδρου Ομπάμα. Πώς αξιολογείτε την προεδρία του στο εσωτερικό της χώρας και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής; Βελτιώθηκε, για παράδειγμα, η ζωή των πολιτών και ενισχύθηκε ή αποδυναμώθηκε ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ, τον οποίο διεκδικούν από τη δεκαετία του 1990;


Δεδομένου του χάους που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Μπους, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε εξαιρετική δουλειά για να επανέλθει η αμερικανική οικονομία σε καθεστώς σχεδόν πλήρους απασχόλησης μετά τη χειρότερη ύφεση που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1930 – και θα υπάρχει πλήρης απασχόληση μέχρι τα τέλη του έτους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκλεγεί Δημοκρατικός στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Πιστεύω επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε πολύ καλή δουλειά για να μας απεμπλέξει από το Ιράκ. Η εισβολή στο Ιράκ δεν ήταν μόνο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά κι ένα τεράστιο λάθος.

Η μοναδική κριτική μου για την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα αφορά στην παρέμβασή μας στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, ήταν ένα λάθος, ιδίως με δεδομένο ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, του πρώην γ.γ., είχαν εργαστεί σκληρά για την πραγματοποίηση διάσκεψης στην οποία θα συμμετείχαν δεκαέξι έθνη με σκοπό την επεξεργασία σχεδίου ειρηνικής μετάβασης στη Συρία. Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στη διάσκεψη επειδή είχε προσκληθεί το Ιράν. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση στη Συρία χωρίς το Ιράν και μετά από τέσσερα χρόνια, 300.000 νεκρούς και 11 εκατομμύρια πρόσφυγες θα πραγματοποιηθεί επιτέλους μια διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχει το Ιράν. Αντί για μια ανθρωπιστική καταστροφή, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όπως αυτό που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ φιλοδοξούσε εξαρχής να υπάρξει.

Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες να κυβερνηθούν από γυναίκα; Εκτιμάτε ότι έχει έρθει η ώρα; Πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τη ζωή των Αμερικανών και τι θα σήμαινε για τη διεθνή κοινότητα;

Ασφαλώς και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για γυναίκα πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόχο χρειάστηκε να περιμένουμε τόσο πολύ. Έχουμε γυναίκες δημάρχους, κυβερνήτες Πολιτειών και μέλη του Κογκρέσου. Είχαμε επίσης εξαιρετικές γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών. Παρόλο που δεν θα είναι εύκολο να εκλεγεί πρόεδρος, πιστεύω ότι η Χίλαρι Κλίντον, χάρη στην εμπειρία της στον Λευκό Οίκο, στη Γερουσία των ΗΠΑ και στο υπουργείο Εξωτερικών, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. 


«Τα δύο σοβαρά μου ατοπήματα»

Τι θυμάστε από την περίοδο που βρεθήκατε κυριολεκτικά ένα βήμα από την πόρτα του Λευκού Οίκου; Είχατε κάνει υπερήφανους όχι μόνο τους Ελληνοαμερικανούς, αλλά και όλη την Ελλάδα. Σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια, έχετε κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική;

Δυστυχώς, έκανα δύο σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 1988. Πρώτον, αποφάσισα να μην απαντήσω στις επιθέσεις του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και είναι φανερό ότι ήταν μεγάλο λάθος. Δεύτερον, δεν πραγματοποίησα προεκλογική εκστρατεία που βασιζόταν στους απλούς πολίτες, όπως εκείνες που με είχαν οδηγήσει σε νίκες σε όλη την πολιτική μου σταδιοδρομία, συμπεριλαμβανομένων των τριών εκλογικών μου νικών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας της Μασαχουσέτης. Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδειξε όχι μία, αλλά δύο φορές ότι οι προεκλογικές εκστρατείες που βασίζονται στους απλούς πολίτες μπορούν να οδηγήσουν στη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με την ήττα σας και ανήκουν στην κατηγορία των μυστικών που δεν θα μάθουμε ποτέ; Αν μου επιτρέπετε την ερώτηση, η ήττα σας οφείλεται σε βαθύτερους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεστε εσείς, που δώσατε μια σκληρή μάχη, αλλά δυνάμεις, ακόμα και στους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που δεν ήθελαν την εκλογή σας; Έχουν γραφεί πολλά γι’ αυτό. Τι λέτε;
Η συντριπτική πλειονότητά των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ με υποστήριξε και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 1988. Λυπάμαι που δεν τους πρόσφερα τη νίκη. Θα ήταν πολύ υπερήφανοι…

Ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ;

Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Παρόλο που η χώρα έχει ζήσει έξι πολύ σκληρά χρόνια, με χιλιάδες αυτοκτονίες, με το ποσοστό της ανεργίας στο 30%, με την οικονομία της καταστρεμμένη, οι οικονομικές αναλύσεις και εκθέσεις δεν γεννούν αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια. Ποια είναι η άποψή σας;


Η λιτότητα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια χώρα ή μια περιοχή για να βγει από μια μεγάλη ύφεση. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε αυτή την πολιτική. Δείτε πόσο διαφέρει η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ευρώπης από εκείνη των ΗΠΑ. Ευτυχώς, το 2008 εκλέξαμε έναν Δημοκρατικό πρόεδρο και ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο, και οι οικονομικές πολιτικές τους βοήθησαν να αντιστραφεί η φορά των πραγμάτων. Αυτό που με αφήνει άναυδο είναι ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την προεδρία δεν θέλουν να αποκαταστήσουν μόνο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, αλλά και την ολέθρια οικονομική πολιτική της, η οποία προκάλεσε στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 και συνέβαλε στο να γίνει το ίδιο σε παγκόσμια κλίμακα.

Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα με ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ;

Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Όπως επίσης δεν είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα έβρισκε υποστήριξη στις ΗΠΑ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα τόσο για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Έλληνες. Αρκετοί από εμάς που ανήκουμε την ελληνοαμερικανική κοινότητα συνεργαζόμαστε με τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Είναι σημαντικό να υπάρξουν πιο αυστηρά πρότυπα ακεραιότητας, να δημιουργηθεί ένας πιο σοβαρός και αποτελεσματικός φορολογικός μηχανισμός και να πραγματοποιηθούν μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι λογικό να υποχρεώνεται η Ελλάδα να εφαρμόζει μια γελοία και, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη πολιτική οικονομικής λιτότητας. Παρόλο που οφείλει να βάλει σε τάξη τα του οίκου της, η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά κίνητρα.

Πώς εξηγείτε ότι σχεδόν κανένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν έχει πραγματοποιήσει σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα ως έμπρακτη απόδειξη υποστήριξης; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, αλλά και πιο πριν…
Πολλοί Ελληνοαμερικανοί έχουν επενδύσει στην ελληνική οικονομία και ελπίζω ότι, καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Όμως κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια υφεσιακή οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι συλλογικές προσπάθειές μας, που αποσκοπούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας της, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενθαρρύνουν διεθνείς επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης. Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Η απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι η μετανάστευση σε άλλες χώρες, αλλά ένα οικονομικό μέλλον που θα ενθαρρύνει τους Έλληνες, και ιδίως τους νέους, να επενδύσουν το ταλέντο, την ευφυΐα και την ενεργητικότητά τους στο μέλλον της χώρας τους. Ελπίζω ότι όλοι μας θα εργαστούμε γι’ αυτό τον σκοπό στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Who is who
Γιος του Πάνου Δουκάκη από το Αδραμύττιο της Τουρκίας και της Ευτέρπης Μπούκη από τη Λάρισα, γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933. Το 1955 αποφοιτά από το Κολέγιο Swarthmore και το διάστημα 1955-57 υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, με «σταθμό» και στην Κορέα. Το 1960 αποφοιτά από τη Νομική Σχολή του Harvard και δύο χρόνια αργότερα ξεκινά η πολιτική του δράση. Την περίοδο 1962-1970 υπηρετεί (τέσσερις θητείες) στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μασαχουσέτης, και διατελεί κυβερνήτης της ίδιας πολιτείας το 1970-1975 και το 1983-1991. Το 1988 είναι υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς για την προεδρία των ΗΠΑ, χάνει όμως τις εκλογές έναντι του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Μετά το 1991 μπαίνει στο Δ.Σ. των Amtrak, ενώ γίνεται καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northeastern, καθώς και επισκέπτης καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Loyola Marymount University και στο Τμήμα Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας The Next Generation Initiative, ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την παρότρυνση φοιτητών να ασχοληθούν με τα δημόσια πράγματα. Με τη σύζυγό του Κίτι έχουν τρία παιδιά.
epikaira.gr

Το London School of Economics κυκλοφόρησε ένα βίντεο για την Ελλάδα,το οποίο αναφέρεται στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας. 


Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός θυσιάζεται και οι άνθρωποι καλούνται να υποφέρουν ολοένα και περισσότερο για να αποπληρώσουν ένα χρέος το οποίο xτυπά ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία αυτού του χρέους, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε βίντεο που ετοίμασε το London School of Economics για την Ελλάδα το οποίο αναφέρεται στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας.

Στο βίντεο στο οποίο εκτός από την κ. Κωνσταντοπούλου μιλάει και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το Χρέος και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, υπογραμμίζεται πως η έκθεση που συνέγραψε το Ιούνιο του 2015 η καθηγήτρια Μάργκοτ Σάλομον, που είναι μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μαζί με τον Ολιβερ ντε Σούτερ μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ, δείχνει την αποτυχία συγκεκριμένων διεθνών οργανισμών και φορέων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα του ελληνικού λαού, κατά τη εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας.

Για να βγάλει η Ελλάδα νόμιμα το φυσικό της αέριο και τα κέρδη να τα δώσει στους δανειστές της πρέπει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Αυτό όμως δεν την αφήνουν η Αλβανία, η Τουρκία αλλά και η Κύπρος να το κάνει, αφού δεν την διευκολύνουν στην οριοθέτηση της...


Είναι ένα πολύ καλό να διερωτηθεί κανείς τί είναι αυτό που όλα τα προαναφερθέντα κράτη ακολουθούν μια πολιτική αντίθετη προς τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντά μας, ακόμη και το Ισραήλ που το έπαιζε μέχρι τελευταία “φίλος” και έκανε και ασκήσεις πάνω απο το Αιγαίο.

Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι το πολύ φυσικό αέριο που έχει η Ελλάδα. Μα απο μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το βγάλει. Εκτός αυτού σε τέτοια βάθη λίγες είναι οι εταιρείες που μπορούν να το εξορρύξουν.

Για να βγάλει η Ελλάδα νόμιμα το φυσικό της αέριο και τα κέρδη να τα δώσει στους δανειστές της πρέπει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Αυτό όμως δεν την αφήνουν η Αλβανία, η Τουρκία αλλά και η Κύπρος να το κάνει, αφού δεν την διευκολύνουν στην οριοθέτηση της.

Υπάρχουν και μερικά σημαντικά θέματα τα οποία έχουν μια ξεχωριστή σημασία, γιατί υποτίθεται ότι αφορούν κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει “καλές” σχέσεις.
  1. Υποτιθέμενη “συμμαχία” με Kύπρο: Τόσα χρόνια γιατί δεν έχει οριοθετηθεί το κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ που είναι κοινό με τη Κύπρο; Aυτό μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί να συμβεί μελλοντικά λόγω της ενοποίησης του νησιού.
  2. Υποτιθέμενη “συμμαχία” με Ισραήλ: To Iσραήλ με την απόφαση του να προχωρήσει σε οικονομική συμμαχία με τη Τουρκία (να περάσει τον αγωγό πετρελαίων του απο τη Τουρκία), μέσα απο συγγνώμες και σκυψίματα, ρίχνει κριθάρι στο μύλο του Ερντογάν, για να κινείται κατά της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Τα αποτελέσματα αυτής της περίεργης σχέσης τα βλέπουμε στο Αιγαίο καθημερινά και τον τελευταίο καιρό είναι επηυξημένα.
Επι μισό και πλέον αιώνα, η χώρα μας παρέμεινε υπανάπτυκτη γιατί πάντα την κατάλληλη στιγμή κάτι την τράβαγε απο το ποδάρι. Δεν μπορεί όμως, παρά τις τόσες συμπτώσεις, όλα αυτά τα κράτη να είναι συνεννοημένα να καταφάνε την Ελλάδα. Τη δουλειά αυτή την κάνουν οι δανειστές με την συμμαχία των εγχωρίων φίλων τους πολιτικών, δημοσιογράφων, αδελφάτων κλπ. Αυτοί που έχουν σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για ότι συμβαίνει και ότι αναγκαστικά θα συμβεί είναι αυτοί που υπογράφουν συμφωνίες, οι πολιτικοί. Θα θυμάστε πως διπλασιάστηκε σε μια νύχτα το δημόσιο προπολεμικό χρέος απο τον Επίτιμο.


Και αυτούς όμως κάποιοι στην Ελλάδα τους ανεβάζουν (ΜΜΕ, επιχειρηματίες, εργολάβοι, αδελφάτα και τραπεζικό σύστημα). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι στην Ελλάδα έρχονται σε συννενόηση με κάποιους απο έξω. Αρα μιλάμε γιαπαγκόσμια διαπλοκή. Πολύ το πλιάτσικο.

Αλβανία, Ισραήλ, Κύπρος και Τουρκία όσο και να φαίνεται περίεργο δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να συμμετέχουν σε αυτό που συμβαίνει πλήν του μεταναστευτικού απο τη Τουρκία. Το αν στο μέλλον επωφεληθούν αυτά τα κράτη απο τη διάλυση της Ελλάδας και πρέπει να έχουν μια καλή σχέση μεταξύ τους είναι μια άλλη ιστορία.  Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ πρόσφατα ανοίχτηκε και προς την Αλβανία. Το αν θα τη γλυτώσουν οι εγχώριοι καντηλανάφτες απο το κόλπο που θα κάνει χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στην ΕΕ, αυτό εξαρτάται απο το πού θα υπάρχουν στρατεύματα την εποχή που θα γίνει η ανάφλεξη!

Στην πράξη ο κ. Τσίπρας θα σέρνεται από δυσκολία σε δυσκολία προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δεν πρόκειται να κάνει ουσιαστικές τομές πουθενά στην άρρωστη ελληνική πραγματικότητα, πόσο μάλλον φιλολαϊκές παρεμβάσεις...


ΔΥΣΚΟΛΟ προμηνύεται το Νέο Έτος. Το 2015 έκλεισε με τον δήθεν ανατροπέα Τσίπρα να εφαρμόζει Μνημόνιο. Το 2016 ανοίγει με τον Μητσοτάκη, αυθεντικό προϊόν των μηχανισμών εξουσίας που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, να τον αντιπολιτεύεται. Οι δύο μονομάχοι θα συγκρούονται σε μια Βουλή που δεν έχει προηγούμενο για το χαμηλό της επίπεδο. Αλλά οι πραγματικές τους δυσκολίες θα προκύψουν κυρίως γιατί η Ελλάδα έχει χαθεί στην έρημο των Μνημονίων χωρίς πυξίδα. Ο κ. Τσίπρας ήδη βρήκε μπροστά του όρος δύσβατο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να γνωρίζει καμία οδό διαφυγής.

Ο μνημονιακός παραλογισμός του κ. Τσίπρα

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Ακόμη χειρότερα, οι εξαγωγές το Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9,8% και η συνολική μείωσή τους για το ενδεκάμηνο του 2015 ήταν της τάξης του 5,5%. Όσοι ψάχνουν για θετικά σημάδια ίσως αναθαρρήσουν με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Αν κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά όμως θα διαπιστώσουν ότι ήταν πολύ μικρότερη από το 3,3% της αντίστοιχης αύξησης του Νοεμβρίου 2014. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας δυναμισμός στη βιομηχανία. Καθόλου παράδοξο ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο παραμένει στο τεράστιο 24,5%.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά υφεσιακή καταστολή που θα γίνει χειρότερη με το Τρίτο Μνημόνιο, καθώς η αύξηση των φόρων θα μειώσει την κατανάλωση και το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώσει τη δημόσια ζήτηση. Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό, ο οποίος πηγάζει από την πίεση των δανειστών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Πάνω απ’ όλα όμως πηγάζει από την πρόθεση να παραμείνει η χώρα στην αποτυχημένη ΟΝΕ πάση θυσία.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα τηρήσει τους όρους του Μνημονίου, θα περάσει την αξιολόγηση και θα λάβει τις νέες δόσεις δανείων. Παράλληλα θα διαπραγματευτεί «σκληρά» με τους δανειστές για επιμέρους βελτιώσεις των μέτρων, αλλά κυρίως για να εκμεταλλευτεί τις διαφορές μεταξύ τους και να πετύχει ελάφρυνση του χρέους. Η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη προς το τέλος του 2016, το κράτος θα βγει στις αγορές για δανεισμό και θα ληφθούν φιλολαϊκά μέτρα που θα αναπληρώσουν τις δημοσκοπικές απώλειες. Θα παραμείνει έτσι στην εξουσία, που είναι και ο πραγματικός του στόχος.

Το σκεπτικό είναι παιδαριώδες. Δεν υπάρχει καμία προοπτική δυναμικής ανάπτυξης το επόμενο διάστημα: η κατανάλωση θα μειωθεί, η δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν, οι εξαγωγές υποχωρούν και όσο για τις επενδύσεις, οι προοπτικές αύξησής τους με το τραπεζικό σύστημα σε ξένα χέρια και κατάφορτο με προβληματικά δάνεια είναι αμελητέες. Αν προσθέσουμε την εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με την κρίση της Κίνας και τη γενικευμένη αδυναμία της Ευρώπης, το σκηνικό είναι καταθλιπτικό.

Μόνο δύο παράγοντες είναι σχετικά ευνοϊκοί για τη χώρα μας. Ο πρώτος είναι η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 35 δολάρια. Ο δεύτερος είναι η προοπτική σημαντικής αύξησης του τουρισμού, που μπορεί να βελτιώσει την απασχόληση και το εισόδημα από την άνοιξη και μετά. Τίποτε άλλο.

Στην πράξη ο κ. Τσίπρας θα σέρνεται από δυσκολία σε δυσκολία προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δεν πρόκειται να κάνει ουσιαστικές τομές πουθενά στην άρρωστη ελληνική πραγματικότητα, πόσο μάλλον φιλολαϊκές παρεμβάσεις. Οι πρόσφατες προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι χαρακτηριστικές γιατί δεν περιέχουν καμία δομημένη πρόταση μεταρρύθμισης. Είναι μια σειρά μέτρων χωρίς αρχή, μέση και τέλος με στόχο τη μνημονιακή μείωση των δαπανών – κατά 1,8 δις το 2016 – χωρίς όμως να υποστεί η κυβέρνηση μεγάλη δημοσκοπική ζημία, όπως θα γινόταν με την άμεση μείωση των κυρίων συντάξεων. Πρόκειται για κανονικό τετραγωνισμό του εκλογικού κύκλου και θα δούμε τι θα απαντήσουν οι δανειστές.

Οι άστοχες «μεταρρυθμίσεις» του κ. Μητσοτάκη

Αυτό θα είναι το πεδίο στο οποίο θα παρέμβει ο κ. Μητσοτάκης με τις «μεταρρυθμίσεις» του. Έχοντας τη δημοσκοπική στήριξη σχετικά νεότερων ηλικιακά στρωμάτων με υψηλό εισόδημα, θα επιδιώξει να προβάλλει έναν τεχνοκρατικό αέρα «προόδου» και φυσικά Ευρωπαϊσμού. Σύντομα όμως θα διαπιστώσει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» δε μπορούν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα όλα τα ισχυρά συμφέροντα μέσα στη ΝΔ, αλλά και δε συνιστούν αποτελεσματικό εκλογικό μήνυμα συνολικά για το κόμμα του. Πάνω απ’ όλα, οι «μεταρρυθμίσεις» δεν προσφέρουν καμία διαφυγή από την έρημο στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης πρεσβεύει λάθος οικονομικά, τη λάθος στιγμή, στον λάθος τόπο.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τόνωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς από την πλευρά της προσφοράς τα Μνημόνια έχουν ήδη συντρίψει το μισθολογικό κόστος και τις συνθήκες εργασίας. Περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» με στόχο τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τα ταξί και τα περίπτερα, ή ο περιώνυμος περιορισμός του Δημοσίου, θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στην ανάπτυξη. Απαιτείται πλήρης αντιστροφή της μνημονιακής λογικής, με τόνωση των μισθών, τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και επανίδρυση του Κράτους Πρόνοιας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί πεδίο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα στραφούν κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών, ενώ θα κάνουν θαρραλέα τομή εξορθολογισμού στη δημόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχει εναλλακτική πορεία χωρίς διαγραφή χρέους και έξοδο από ΟΝΕ

Η αντιστροφή της μνημονιακής πορείας είναι παντελώς ανέφικτη χωρίς στάση πληρωμών στο χρέος και έξοδο από την ΟΝΕ. Αυτή παραμένει η μόνη πραγματική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα που θα ανοίξει παράλληλα πεδίο κοινωνικής αλλαγής. Σύσσωμο το ελληνικό κατεστημένο και το πολιτικό του σύστημα την έχει πολεμήσει με λύσσα για να διαφυλάξει τα προνόμιά του, με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Τελευταίος προσήλυτος ο κ. Τσίπρας και το προσωποπαγές κόμμα του.

Δυστυχώς για το κατεστημένο, η πραγματικότητα συνεχώς επαναφέρει το θέμα της εξόδου από την ΟΝΕ, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει «παράλληλο πρόγραμμα» και ότι το Τρίτο Μνημόνιο ολοκληρώνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φτωχή, περιθωριακή χώρα γερόντων με ασήμαντη γεωπολιτική ισχύ. Οι κενές «μεταρρυθμίσεις» του κ. Μητσοτάκη θα γεννήσουν αντίδραση από τη μισθωτή εργασία, τους μικρομεσαίους και τα λαϊκά στρώματα. Το πρόβλημα είναι ότι ο λαός δεν έχει πειστεί ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να υλοποιήσουν τον άλλο δρόμο και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει άδικο.

Ο πραγματικός νικητής των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν η αποχή που έχει μάλλον αυξηθεί μετά τα τελευταία μέτρα Τσίπρα. Τεράστια στρώματα θέλουν μια πραγματικά διαφορετική πορεία για τη χώρα που θα αλλάζει τις κοινωνικές ισορροπίες και προοπτικές, χωρίς να την απομονώνει διεθνώς. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά απολύτως εφικτός. Χρειάζονται όμως καινούργιες πολιτικές δυνάμεις και καινούργιοι τρόποι για να γίνει πραγματικότητα.

Όσοι ένιωσαν βαθιά την ελπίδα του περυσινού Γενάρη έχουν εθνική και κοινωνική ευθύνη να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Οι παλιές δυνάμεις έχουν παταγωδώς αποτύχει. Η ελπίδα, όπως πάντα, είναι οι ανήσυχοι, οι ανικανοποίητοι, οι ασυμβίβαστοι. Είναι εδώ, δεν έχουν φύγει.
Κώστας Λαπαβίτσας / costaslapavitsas.blogspot.gr

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Άνγκελα Μέρκελ πήρε σπουδαίες αποφάσεις στα θέματα που αφορούν το Προσφυγικό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι απαραίτητες για να επιβιώσει η χώρα. «Δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ESM» ανέφερε


Μιλώντας στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως η πορεία της Καγκελαρίου Μέρκελ στο θέμα του προσφυγικού «είναι θαρραλέα» καθώς με τις αποφάσεις της προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και τη Γερμανία. «Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της 'Αγκελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων», σημειώνει η εφημερίδα στο σχόλιό της για την συνέντευξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται σήμερα την Γερμανία, τόνισε στην εφημερίδα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα. Ερωτώμενος δε, για το θέμα του χρέους, σημείωσε πως «Είμαι της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ESM»


Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως οι ελληνικές διεκδικήσεις είναι ενεργές και θα τεθούν σε ένα κατάλληλο διεθνές forum. «Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, όπως το μετέφρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Πώς βιώσατε το 2015 μεταξύ κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης;

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά κατέστη σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα εξίσου.

Με ποια αισθήματα ταξιδεύετε στην Γερμανία;

Αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα το καταφέρουμε. Η σχέση μας έχει βελτιωθεί τους περασμένους μήνες. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης είχατε διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία επιβάλλει στην Ευρώπη την οικονομικοπολιτική της πορεία, αντί να εργάζεται για την συνοχή της ΕΕ. Πώς το βλέπετε αυτό σήμερα;

Όλοι έχουμε μάθει από την προσφυγική κρίση το εξής: Στον πυρήνα της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει τους αληθινούς Ευρωπαίους.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έπαψε να βλέπει τους ανθρώπους;

Πριν από την προσφυγική κρίση για την Γερμανία είχε προτεραιότητα η οικονομία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να υπερβούμε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Βλέπω να έρχονται δύσκολοι καιροί για την παγκόσμια οικονομία.

Η Μέρκελ ακολουθεί στην προσφυγική κρίση μια πορεία κατανόησης. Έχει δίκιο;

Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός και η Ιστορία θα το αποδείξει.

Πώς αξιολογείτε τα συμβάντα στην Κολωνία, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πρόσφυγες;

Πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη με εγκληματική πρόθεση και όχι για να βρουν προστασία. Πρέπει να τους βλέπουμε ως εχθρούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες.

Υπάρχουν παρόμοια συμβάντα και συζητήσεις στην Ελλάδα;

Κι εμείς χρειάστηκε να αποκτήσουμε παρόμοιες εμπειρίες, αλλά όχι σε τέτοιες διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την προσφυγική πολιτική. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς τι έχει περάσει αυτή η χώρα.

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη εκτός από το να βοηθήσει;

Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την προσφυγική ροή. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Αυτή είναι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία.Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τουρκία ώστε να ανακόψει την ροή.

Η Ελλάδα είναι, έπειτα από χρόνια κρίσης, μια χώρα σε ανοικοδόμηση. Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει με πολλές χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά;

Παρά τα τεράστια προβλήματα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Οι Έλληνες στα νησιά έλαβαν διεθνώς μεγάλη αναγνώριση για την προσπάθειά τους για τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι και με τις υποδομές, τα «Hotspots» για την καταγραφή και τα καταλύματα. Βεβαίως χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε όμως και την προσπάθεια της ΕΕ να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εάν ακολουθήσουμε και τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, δεν το κάνει.

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;

Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων.

Γιατί, πιστεύετε, δεν το κάνει αυτό η Τουρκία;

Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Συνεργάτες των αρχών οι οποίοι δωροδοκούνται; Αυτό είναι βαριά κατηγορία.

Δεν μιλάω εδώ για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές.

Συζητήθηκε αυτό σε πολιτικό επίπεδο;

Το πρόβλημα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες και ώθηση στις ενταξιακές συζητήσεις, εάν η χώρα διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορά της. Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την συμφωνία;

Είναι μια σωστή συμφωνία. Η ιδέα ανάγεται και σε μας. Το θέμα τώρα είναι η Τουρκία να σεβαστεί την συμφωνία και να την εφαρμόσει.

Θα πληρώσει η Ελλάδα το οικονομικό μερίδιό της στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία;

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όταν η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν το έχει κάνει.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα διαθέσει χρήματα;

Αυτή η συμφωνία είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία. Ό,τι αποφασιστεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα το υλοποιήσει. Πέρα από αυτό, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι εκείνα που ελέγχουν εάν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκεί λένε: όχι.

Εν μέσω κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης - έχετε την εντύπωση ότι πραγματικά βιώνεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη;

Δεν βιώνεται όπως θα έπρεπε να βιώνεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται για αυτόν τον λόγο να εγκαταλείψουμε αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα πράγμα, το να είσαι σε βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη είναι κάτι άλλο. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε γενικά ευρωσκεπτικιστές. Δεν αμφισβητούμε το αν αξίζει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί την βάση επί της οποίας ιδρύθηκε.

Η κρίση χρέους ταλαιπώρησε πολύ την ΕΕ. Θα αποτύχει τώρα στην προσφυγική κρίση;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστέψαμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια βαριά κρίση. Για αυτό αφιερωθήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς να εμβαθύνουμε στην θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης. Σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, η εικόνα της Ευρώπης έχει θολώσει. Εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ ήθελαν μια Ένωση με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Η προσφυγική κρίση κατέστησε σαφές το τι χάσαμε στην πορεία.

Η Ελλάδα αναγκάζεται να δέχεται ακόμη κριτική ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις αρκετά γρήγορα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η κατηγορία;

Εν μέρει ναι, εν μέρει όχι. Η κατηγορία ισχύει για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Αναφέρω ως παράδειγμα την Δημόσια Διοίκηση. Είναι άδικο να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες από την αρχή δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη και η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν ως αφετηρία εσφαλμένες εκτιμήσεις. Εδώ εμποδίστηκαν μεταρρυθμίσεις που θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα.

Θα αναφερθείτε στο Βερολίνο στο θέμα «αναδιάρθρωση χρέους» για να δημιουργήσετε προοπτική για την Ελλάδα;

Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ (ESM).

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί. Είπατε τότε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά δεν ήταν ακόμη αρκετό. Εξακολουθείτε να επιμένετε για καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία;

Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παραιτηθεί ούτε από το αναγκαστικό δάνειο ούτε από τις αποζημιώσεις. Θα παρουσιάσουμε την θέση μας σε ένα κατάλληλο για αυτό διεθνές forum. Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη.

Τι θέλετε να εκφράσετε με το ταξίδι σας στο Βερολίνο;

Θέλω να δείξω ότι υπάρχει η Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη έχει πολύ μέλλον.

Με την Ελλάδα;

Χωρίς καμία αλαζονεία και εγωισμό επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα.
πηγή: The Press Project

Το επόμενο άμεσο βήμα μετά τα υδατοδρόμιο Κέρκυρας και Παξών, προβλέπει τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Πάτρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, ενώ εξετάζεται και η περιοχή της Καλαμάτας.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφτούν το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, Κινέζοι επενδυτές που δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για το πρώτο αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο της Ελλάδος. Τους Κινέζους επενδυτές θα συνοδεύει ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας που βρέθηκε την Παρασκευή στο νησί μετά από πρωτοβουλία του πρόεδρου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρο Στεφανίδη.

«Μετά το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας που είναι και το πρώτο αδειοδοτημένο της Ελλάδας, αυτές τις ημέρες αναμένεται να αδειοδοτηθεί και των Παξών, που θα είναι το δεύτερο αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο, αλλά για να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και να είναι βιώσιμο το πτητικό τους έργο νομοτελειακά θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο υδατοδρομίων σε κάθε περιφέρεια και μιλώντας για το Ιόνιο μιλάμε για υδατοδρόμια και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ώστε αυτό το δίκτυο να επιτρέπει σε μία ή σε περισσότερες εταιρείες υδροπλάνων να εκτελούν το πτητικό τους έργο και να είναι βιώσιμο» υποστήριξε ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσος Γκόβας, και επεξήγησε:

«Αν έχουμε μόνο το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας και των Παξών, όσο και αν οι προορισμοί είναι πολύ τουριστικοί και ελκυστικοί με τη συνέργεια που υπάρχει και με την κρουαζιέρα, από μόνα τους δεν θα είναι ικανά να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα σε ένα πτητικό έργο και ένα εγχείρημα σε βάθος χρόνου».

Όσον αφορά τους Κινέζους επενδυτές που θα έρθουν στην Κέρκυρα ο κ. Γκόβας επισήμανε ότι είναι ένα κινέζικο fund που έχει επενδύσει στην κατασκευή ενός νέου τύπου υδροπλάνου Dornier Seastar, διευκρινίζοντας ότι η Dornier είναι μία πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει υδροπλάνα.

«Η ιδιαιτερότητα και η περαιτέρω αξία αυτή της παρουσίας του κινέζικου fund είναι ότι έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια στην παραγωγή του Dornier Seastar, άρα έχουν έναν λόγο παραπάνω και ένα κίνητρο να θέλουν τα υδροπλάνα που θα κατασκευάσουν να έχουν αγορά για να πουλιούνται» είπε ο κ. Γκόβας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρος Στεφανίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ευοίωνο μέλλον των υδατοδρομίων:

«Την Άνοιξη που έρχεται ενδεχομένως να ξεκινήσουμε, εμείς το μόνο που πρέπει είναι να συμπληρώσουμε μία πλωτή εξέδρα με τα ήδη αφιχθέντα υλικά όργανα μέτρησης, για τη δημιουργία των υποσταθμών των υδατοδρομίων σε Κέρκυρα και Παξούς».

Το επόμενο άμεσο βήμα προβλέπει τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Πάτρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, ενώ εξετάζεται και η περιοχή της Καλαμάτας.
altsantiri.gr