01/20/16

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΙ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, ότι είχε εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις, για έξοδο από την ευρωζώνη.

 
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΙ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, ότι είχε εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις, για έξοδο από την ευρωζώνη.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για συλλογικές ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Μαζί διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία – απολογία του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό».

Κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το ζήτημα έχει κριθεί σε όλες του τις διαστάσεις. «Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Θυμίζουμε σε όλους αυτούς που θέλουν να ξεχνούν, ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή τη συμφωνία και οι πολίτες ενέκριναν το δρόμο της κυβέρνησης».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν και τα μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Στέφαν Ζάιμπερτ αρκέστηκε να πει: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να τοποθετηθώ για δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς για την αποκάλυψη του κ. Βαρουφάκη ότι έχει μαγνητοσκοπήσει τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό μιλάει από μόνο του». Ο Γιούργκ Βαϊσγκέμπερ πρόσθεσε ότι «οι συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ ήταν απόρρητες και πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών», αποφεύγοντας κάθε άλλο σχόλιο.

Πέραν από τις απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit για το προσφυγικό, το δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ως προς το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει φθάσει στα όριά του, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση ίση με το 5% του ΑΕΠ (σ.σ.: περίπου 9 δισ. ευρώ). Διαφορετικά, το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα θα έχει λίγες πιθανότητες να επιτύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

«Καθώς η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 17% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η φορολογία στη χώρα είναι ήδη πολύ υψηλή, αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πέρα από τις μειώσεις τους κατά περίπου 40% τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας:

Σε μία χώρα εξουθενωμένη από τη μεγάλη οικονομική ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό και να επιβιώσει, όπως λένε αναλυτές.

Εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορέσει να πείσει τους βασικούς πιστωτές , ιδιαίτερα τη Γερμανία, η πρόσφατη περίοδος σχετικής ηρεμίας στην κρίση χρέους της Ελλάδας μπορεί σύντομα να τερματισθεί, φοβούνται Έλληνες αξιωματούχοι. «Μία καταιγίδα σιγοψήνεται», δήλωσε ένας από αυτούς.

Ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες φαίνεται πως πτοούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν σταδιακά, από το πρωί της Τετάρτης, στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Σε κλοιό μεγάλων κινητοποιήσεων των εισέρχεται από σήμερα η χώρα με τους αγρότες και κτηνοτρόφους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην φορολόγηση και το ασφαλιστικό τους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ ήδη έχουμε και τα πρώτα κλεισίματα δρόμων

Β. Αποστόλου: Η βία και τα ΜΑΤ δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς - Επεισόδια στην Κομοτηνή

Κομοτηνή
Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όταν αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο υπουργός βρίσκεται στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ο Χρόνος, οι αγρότες εξαγριώθηκαν με την άρνηση του υπουργού να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους.

Οι αγρότες ζήτησαν αρχικά να μπουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον υπουργό και ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, γεγονός που εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και να τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν πήγε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο.

Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν, επίσης, αβγά και καφέδες στους αστυνομικούς.

Μετά από περίπου μισή ώρα έντασης έξω από το κτίριο αγρότες «έσπασαν» την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ο Χρόνος.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Ο Βαγγέλης. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Τέμπη

Εκατοντάδες τρακτέρ στα Τέμπη


Περίπου 600 τρακτέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατά μήκους της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη. Αύριο αναμένεται μάλιστα ενίσχυση του μπλόκου. Νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνει την μετακίνηση των τρακτερ προς το σημείο η αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας είχε προχωρήσει σε κλείσιμου της Εθνικής Οδού για ΙΧ και φορτηγά. Από τις 16:30 το απόγευμα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. 

Τις μηχανές τους έσβησαν και εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τα Μάλγαρα, με αποτέλεσμα σχηματιστεί ουρά περίπου έξι χιλιομέτρων. Στο ραντεβού των κινητοποιήσεων που δόθηκε στο κέντρο της συμπρωτεύουσας συμμετείχαν και αγρότες από το Κιλκίς και τις γύρω περιοχές.

Οι αγρότες της Μαγνησίας έδωσαν ραντεβού στον κόμβο Μικροθηβών και τη διασταύρωση του Αλμυρού, ενώ οι ψαράδες της περιοχής έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου.
Οι αγρότες της Φθιώτιδας όρισαν το ραντεβού για τον κόμβο της Ανθήλης, ενώ το Κάστρο έγινε το επίκεντρο του αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας.

Οι αγρότες της Ημαθίας θα παρέταξαν το στόλο τους στον κόμβο της Κουλούρας και οι αγρότες της Καρδίτσας όρισαν το ραντεβού στη Νίκαια.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου και την Πιερία.

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Εγνατία οδός

Έκλεισε η Εγνατία Οδός

Στις Σέρρες, με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ανοιχτή πάντως παραμένει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος. 

Πελοπόννησος

Ξεσηκώνονται οι αγρότες και στην Πελοπόννησο

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με 15 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους: Μπήκαν από τη νότια πλευρά της πόλης και κινήθηκαν περιφερειακά, αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Μυκηνών-Άργους, στην είσοδο του Κουτσοποδίου και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δίπλα στην εθνική οδό.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει επίσης  για σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Νομός Δράμας
Κλειστή η διασταύρωση Κοκκινογείων στη Δράμα

Σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ περιέγραψε τη σύσκεψη ως ευκαιρία για κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βασικών συμμετόχων στη συμμαχία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ....
 
 
Αρχηγοί άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες τέσσερις χώρες συναντώνται στο Παρίσι σήμερα για να εξετάσουν τρόπους να επιταχύνουν τις επιτυχίες των ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με πιθανά σχέδια να περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών και στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ περιέγραψε τη σύσκεψη ως ευκαιρία για κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βασικών συμμετόχων στη συμμαχία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ και η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

"Θα αναζητήσω τη γνώμη τους και θα τους περιγράψω τις σκέψεις μου για το πως μπορούμε να επιταχύνουμε την καμπάνια (εναντίον του ΙΚ), που περιλαμβάνει μια ποικιλία δυνατοτήτων, στρατιωτικών δυνατοτήτων, που θα απαιτηθούν", είπε ο Κάρτερ, προβλέποντας αύξηση στους αριθμούς των εκπαιδευτών στους επόμενους μήνες, καθώς και της αστυνομίας η οποία μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα εδάφη που έχουν κατακτήσει από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε συμμετοχή στη συμμαχία υπό την αρχηγία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Από τις επιθέσεις στο Παρίσι του ΙΚ το Νοέμβριο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει επιτείνει τις γαλλικές επιχειρήσεις αέρος εναντίον του ΙΚ και στη Συρία, συνεισφέροντας στο περίπου 20% των συνολικών επιθέσεων της συμμαχίας.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα αραβικό κράτος της περιοχής δεν συμμετέχει στη σύσκεψη. Ανώτατος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι πολλοί άραβες σύμμαχοι είναι απασχολημένοι με την επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι μαχητές στην Υεμένη. Ο Κάρτερ δήλωσε πως θα ζητήσει και την μεγαλύτερη συμμετοχή των αράβων σουνιτών, πολλοί από τους οποίους βλέπουν με καχυποψία την κυβέρνηση σιιτών που στηρίζουν οι ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Οι ίδιοι επίσης κατηγορούν την Αμερική για χλιαρή στάση ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Γάλλος αξιωματούχος άμυνας που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε ότι η συμμαχία εμποδίζονταν να αυξήσει τις επιθέσεις αέρος λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η συνάντηση, είπε, "δεν πρόκειται περί βομβιστικών επιθέσεων χωρίς σχέδιο, αλλά για να δωθεί στρατιωτική ώθηση να αποδιοργανωθεί η δομή της διοίκησης (του Ισλαμικού Κράτους) και να απογυμνωθεί από οικονομικούς πόρους".

Την ύπαρξη ενός Plan X, το οποίο είχε σχεδιάσει η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...


Τα σχέδια που επεξεργαζόταν η ελληνική κυβέρνηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, στην περίπτωση που προσπαθούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να μας «εκπαραθυρώσουν από το ευρώ», αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε χθες βράδυ στην εκπομπή "Ιστορίες" του ΣΚΑΪ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε (ΣΚΑΪ) πως στο plan x δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα και αποκάλυψε σχέδιο «κουρέματος» των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατείχε η χώρα μας και ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών.

«Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο, αν ρωτήσετε, φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x», ανέφερε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτώμενος αν το plan x ξεκινούσε μια περίοδο διπλού νομίσματος, απάντησε:

«Όχι, δεν είναι διπλό νόμισμα. Και θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος, να σας πω ακριβώς αυτά που έλεγα έξι μήνες πριν κερδίσουμε τις εκλογές στον πρωθυπουργό, στον κ. Δραγασάκη, όταν μου έθεταν το ερώτημα πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία.

Αυτό είναι το ερώτημα. Η απάντηση ήταν με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο ήταν τα ομόλογα S&P, του προγράμματος S&P που συνέχισε να κατέχει ο κ. Ντράγκι.

Το βλέπαμε απ’ την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε.

Εάν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες, ξέρετε γιατί δημιουργήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες; Για να κρατάνε τις τράπεζες ανοιχτές, όχι για να τις κλείνουν, ιδίως όταν τις θεωρούν ότι είναι φερέγγυες οι ίδιες.

Εάν λοιπόν έρθει για να σου κλείσει τις τράπεζες για να δεχθείς ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προπληρώνουν 100% του φόρου του 2016 το 2015, έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’ αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι "κοίταξε να δεις, εσύ μου’ κλεισες τις τράπεζες, εγώ δεν μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δεν θα τα κουρέψω"».

Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042» χαρακτηρίζοντας το ως «το μεγάλο όπλο».

Και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε; ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε, στην οποία απάντησε:

«Είχαμε μια συμφωνία στην ομάδα (6-7 άτομα που χάραζαν την καθημερινή στρατηγική) ομόφωνα ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Όταν έγινε αυτό μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για ένα «δεύτερο όπλο» που δεν ήταν το διπλό νόμισμα αλλά ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

«Δεν διανοήθηκα 2ο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το '13-'14, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών και να σας δώσω ένα παράδειγμα πώς δουλεύει.

Έστω πως το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρία σας100.000 ευρώ. Επειδή το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί 12-18 μήνες, εσείς τα ξέρετε καλύτερα, για να σας αποπληρώσει, σε περίπτωση που σας χρωστάει, φανταστείτε ένα σύστημα που σου δίνει την επιλογή είτε να περιμένεις για να πάρεις το χρήμα σε ρευστό ή σου δημιουργεί ένα reserveaccount, έναν λογαριασμό μέσα στο taxisnet, ο οποίος κρέμεται κάτω από το afmsaw. Και σου δίνει και ένα pin και τη δυνατότητα εάν χρωστάς σε εμένα 5.000 ευρώ, γιατί είμαι εργαζόμενός σου, έχω παράσχει υπηρεσίες, με ένα pιν μπορείτε να μεταφέρετε υπηρεσίες μέσα από το taxisnet και εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να αποσβέσω φόρους στο κράτος ή να πληρώσω έναν τρίτο - τέταρτο.

Ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών νομίζω θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όχι μόνο για την Ελλάδα, γενικότερα, να υπάρχει στις χώρες της περιφέρειας που υπάρχει δημοσιονομική στενότητα. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί σε σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτός ήταν ο στόχος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μια «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιέγραψε τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.


Για τη σχέση με τον πρωθυπουργό

Α.Π.: Όταν αρχίσατε να μιλάτε με τον κ. Τσίπρα συμφωνούσατε σε όλα;
Γ.Β.: Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε μια διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής, αλλά μου’ κανε εντύπωση ότι πολύ σύντομα ότι η δεύτερη...
Α.Π.: Εκείνος θεώρησε ότι η δραχμή είναι λογική διέξοδος.
Γ.Β.: Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά πολύ σύντομα είδα μία σημαντική, αν θέλετε ωρίμανση στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα, γιατί μετά είχαμε και άλλες συνομιλίες στη διάρκεια των 2 ετών που ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές του 2012.

Συνέντευξη τύπου με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ

Α.Π.: Θα μας πείτε τί ακριβώς συνέβη εκεί γιατί έχουμε ακούσει πολλές ερμηνείες, έχουμε ακούσε το «η ΤΡΟΙΚΑ τελείωσε», έχουμε ακούσει ότι... τί ακριβώς συνέβη;
Γ.Β.: Στη συνέντευξη τύπου είχαμε συμφωνήσει ότι.
Α.Π.: Ξεκίνησε πολύ ομαλά.
Γ.Β.: Πολύ ομαλά διότι ήταν συμφωνημένο ότι θα ξεκινήσει ομαλά. Είχα ελέγξει τί θα πεί, είχε ελέγξει τί θα πώ, γιατί πάρα πολύ σωστά, και είμαι χαρούμενος που έγινε αυτό. Όλα πήγαν καλά μέχρι που ήρθε η ώρα, η στιγμή των ερωταπαντήσεων. Ένας έλλην δημοσιγράφος μου έθεσε το ερώτημα τί θα κάνουμε την ΤΡΟΙΚΑ. Και έδωσα μια απάντηση που θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής.. Και μου’κανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν μετά από αυτήν την ιδιαίτερα μετριοπαθή τοποθέτηση θύμωσε, σε βαθμό που ουσιαστικά να χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, αρνήθηκε να μου δώσει το χέρι, έσκυψε στο αυτί μου και μου λέει «You just killed the Troika», «Μόλις σκότωσες την Τρόικα».

Για τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

Α.Π.: Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς έχετε ηχογραφήσει, να το πώ έτσι, όλα τα Eurogroups πλήν του πρώτου;
Γ.Β.: Ναι είναι αλήθεια και να σας πώ γιατί. .... Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημ/φων στο τί είπε ποιός, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω.

Α.Π.: Αυτά θα φάνουν σε κάποιο βιβλίο, κάπου αλλού, κάποια στιγμή;
Γ.Β.: Δε γνωρίζω να σας πώ, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν.

Α.Π.: Τα’χει ακούσει  ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή όταν σας έλεγε τί ακριβώς έγινε;
Γ.Β.: Κοιτάξτε, όταν μετά τη Ρίγα, το Eurogroup εκείνο της 24ης Απριλίου, εμφανίστηκαν στον Τύπο όλα αυτά τα απίστευτα ρεπορτάζ για το δήθεν τί ειπώθηκε εναντίον μου, πρέπει να σας πώ ότι έδωσα στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Αν τα άκουσαν ή δεν τα άκουσαν, δε γνωρίζω. Αλλά εγώ τα κατέθεσα για να γνωρίζουν πολύ καλά τί ειπώθηκε σε σχέση με αυτό που έλεγαν ότι ειπώθηκε.
                                      
Για το σχέδιο «Χ»

Α.Π.: Τώρα, όμως επείδη είναι και ειδικότης σας η θεωρία παιγνίων και  η διαπραγμάτευση, ξέρατε όπως λέτε πολύ σωστά ότι μπορεί να γίνει το πράγμα πολύ σκληρό. Πώς ετοιμαστξκατε γι’αυτό;
Γ.Β.: Με δύο τρόπους.
Α.Π.: Δηλαδή υπήρχε plan b, πραγματικό plan b όμως;
Γ.Β.: Υπήρχαν, εδώ πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός διαχωρισμός μεταξύ αυτό που αναφέρεται ως plan b, το οποίο εμείς το λέγαμε plan x.
Α.Π.: To plan x.
Γ.Β.: Ναί.
Α.Π.: Υπήρχε κάποια ομάδα που είχε ευθύνη για το plan x ή ήταν; Ο επικεφαλής ήσασταν εσείς;
Γ.Β.: Επικεφαλής ήμουν εγώ.
Α.Π.: Απλώς για να το καταλάβω μου λέτε ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός συγκεκριμένος.
Γ.Β.: Συγκεκριμένο. το plan x, plan b πείτε το έτσι, ο λόγος που το έκανα x είναι γιατί η ΕΚΤ είχε ένα τέτοιο πράγμα
Α.Π.: Το plan z.
Γ.Β.: Το plan z, εμείς το είπαμε x. Τελείωσε το λατινικό αλφάβητο.
Α.Π.: Αυτό πόσο συγκεκριμένο ήταν;
Γ.Β.: Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόϊμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο αν ρωτήσετε φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να  μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x.
Α.Π.: Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο και είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;
Γ.Β.: Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμια περίπτωση δεν δόθηκε.
Α.Π.: Προέβλεπε φάρμακα, τρόφιμα… τι θα γινότανε με τα πετρέλαια και όλα αυτά;
Γ.Β. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα. ... Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5-6 άτομα.

Για τα ρώσικα και κινέζικα κεφάλαια

Α.Π.: Εγώ να σας ρωτήσω, αυτή η περίφημη ιστορία ότι θα βρισκόντουσαν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια, είχε γίνει σοβαρή προσπάθεια και τί έγινε με αυτό;
Γ.Β.: Να σας απαντήσω. Έγινε προσπάθεια και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρεί πόρους όταν τους έχει ανάγκη (...)
Α.Π.: Τώρα όμως αυτά λεφτά για να τα δανειστούμε για να πληρωθούν οι κρατικές υποχρεώσεις καταλαβαίνω.
Γ.Β.: Μια χώρα η οποία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2010 ουσιαστικά έχει υποχρέωση, και το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός να βρούν πρόσβαση σε πιθανές πηγές δανεισμού.
Α.Π.: Εκεί υπήρχε αρνητική απάντηση;
Γ.Β.: Κοιτάξτε, εγώ δεν είχα καμία απόλυτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα απ’ τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε γιατί; Δε νομίζω ότι έχει σημασία ...
Α.Π.: Οι Κινέζοι;
Γ.Β.: Η Κίνα είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο.
Α.Π.: Στο Πεκίνο.
Γ.Β.: Στο Πεκίνο. Δε θα πώ περισσότερα τώρα κύριε Παπαχελά.
Α.Π.: Είστε σίγουρος γι’αυτό;
Γ.Β.: Κοιτάξτε, όσο μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος. Όσο πιστεύει στον Κινέζο πρωθυπουργό.

Για το όπλο που είχαν έτοιμο

Γ.Β.: Κύριε Παπαχελά το βλέπαμε απ’την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε. Εαν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες... έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι κοίταξε να δείς εσύ μου’κλεισες τις τράπεζες, εγώ δε μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δε θα τα κουρέψω 55¨35.
Α.Π.: Θα βρίσκεσαι εκτός ευρω-συστήματος μετά.
Γ.Β.: Σε καμία περίπτωση. Γιατί; Ποιός το λέει αυτό;
Α.Π.: Aν δεν υπάρχει χρηματοδότης των ελληνικών τραπεζών πλέον; αυτό είναι ο ομφάλιος λώρος
Γ.Β.: Όχι, όχι δεν είναι έτσι, χάσατε την ακολουθία. Σε καμία περίπωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν κλείναν τις τράπεζες, εαν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει. Και ξέρετε γιατί αυτό έχει σημασία κύριε Παπαχελά; Γιατί ήταν μεγάλο όπλο αυτό.
Α.Π.: Το’ χατε έτοιμο αυτό;
Γ.Β.: Ναί αυτό είναι μία υπογραφή υπουργού, μία υπουργική απόφαση .
Α.Π.: Δηλαδή είχατε έτοιμο το διάταγμα και τα πάντα;
Γ.Β.: Αυτό είναι θέμα μιας ώρας. Και ο κ. Ντράγκι το ήξερε αυτό εξαρχής..

Eurogroup Ρίγα

Γ.Β.: Πρέπει να σας διαβεβαιώσω και έχω την ηχογράφηση αυτού πως δεν υπήρξε ούτε μια κουβέντα εναντίον μου. Ήταν επίθεση έναντιον της Ελλάδας. Ποια ειναι η σημασία από ιστορικής πλευράς όσων ειπώθηκαν; Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν σημασία. Πρώτον ήταν η πρώτη φορά που ο κος. Τόμσεν εκπροσωπώντας το ΔΝΤ έκανε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη ανάλυση της ελληνικής οικονομίας.... Αντίστοιχα σκληροί ήταν και οι υπόλοιποι, όχι τόσο ο κος Ντράγκι και ο κος Μοσχοβισί αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον ήταν το στήσιμο των υπόλοιπων υπουργών οικονομικών οι runers του κου Σόιμπλε, οι οποίοι  ξεκινώντας από τον Σλοβάκο και τον Σλοβένο οι οποίοι έθεσαν θέμα Grexit.1:10Q42 Η απάντηση μου ήταν όσο πιο μετριοπαθής μπορούσε να είναι, θεωρώντας πως...
Α.Π.: Ο Γάλλος;
Γ.Β.: ο Γάλλος δεν μπορώ να θυμηθώ, ίσως επειδή δεν είχε μεγάλη σημασία αυτό που είπε, δεν ήταν η 1η φορά άλλωστε) ο κος Σαπέν ποτέ δεν ήταν ακραίος, πάντα προσπαθούσε κάπως να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να παίρνει θέση.
Α.Π.: Δεν καθάρισε το παιχνίδι για εσάς;
Γ.Β.: Ποτέ δεν έχει καθαρίσει το παιχνίδι ο κος Σαπέν, ποτέ δεν έχει καθαρίσει κανείς γιατί θα ήταν γελοίο να καθαρίσει για εμάς. Το καλό του να μην είσαι υπουργός οικονομικών είναι πως μπορείς να μιλήσει ανοιχτά. Στην δική μου τοποθέτηση που πρέπει κάποια στιγμή να καταγράψω και όχι των άλλων, προσπάθησα να επαναθέσω την συζήτηση στο πλαίσιο του συμβιβασμού και του διαλόγου . Βγαίνοντας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο συγκροτημένος τρόπος με τον οποίο οτι είχε ειπωθεί.
Α.Π.: Το βασικό όμως είναι ότι  ο πρωθυπουργός μοιάζει να πείθεται από όλα αυτά και ουσιαστικά σας αφαιρεί τη διαπραγμάτευση.
Γ.Β.: Να το πω με τα δικά μου λόγια. Εκείνο το βράδυ που γύρισα από τη Ρίγα πήγα κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Μαξίμου. Καθίσαμε οι δυο μας, και δε νομίζω να ενοχληθεί ο ίδιος που το αναφέρω. Του εξήγησα τι έγινε και του είπα “κοίτα Αλέξη ήλθα από το Τέξας για να βοηθήσω σε μια αυθεντική διαπραγμάτευση. Αν κρίνεις ότι δε βοηθώ και ότι έχω μαζέψει πάνω μου όλα τα πυρά και θα σε διευκόλυνε η απομάκρυνσή μου θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω την απομάκρυνσή μου.” Απέρριψε μετά βδελυγμίας την παραίτηση και μάλιστα χρησιμοποίησε τη μεταφορά του ξηλωμένου πουλόβερ, λέγοντάς μου ότι αν γίνει αυτό θα ξηλωθεί το πουλόβερ, πάνε να  χτυπήσουν εσένα για να αποδυναμώσουν εμένα. Δε θα γίνει ποτέ αυτό συνεχίζουμε. Δύο-τρείς μέρες μετά υπήρξε παρέμβαση Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος απαίτησε όχι τόσο την απομάκρυνσή μου όσο να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ο ίδιος.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Γ.Β.: Ηταν μια στιγμή που με έκανε να συγγράψω την πρώτη επιστολή παραίτησης... κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3.5% για την επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο είναι μακροοικονομικά αδύνατον, οδηγεί σε μια αναξιοπιστία τη χώρα. Γιατί δεν θα καταφέρουμε να τον πετύχουμε.. Εαν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε θα συνθλίψουμε τον ιδιωτικό τομέα..... αυτό ήταν το σκεπτικό. Τόσο αντέχει η ελληνική οικονομία. Όταν το έμαθα ότι αυτό δόθηκε πίσω από την πλάτη μου έθεσα το ερώτημα στον πρωθυπουργό. Του είπα Αλέξη φαντάζομαι οτι ο λόγος που δεν με ρώτησες είναι πως ήξερες ότι θα πω όχι. Και μου λέει προφανώς. Και  του  λέω καλά εγώ είμαι αποδυναμωμένος επειδή δεν πιστεύω σε αυτό και πες οτι βάζεις κάποιον άλλον στη θέση μου. Τι περιμένεις ότι θα κερδίσεις, ποιο είναι το δούναι και λαβείν.

Α.Π.: Tί περίμενε; Το χρέος;
Γ.Β.: Ναί μου λέει θα δώσουμε αυτό για να πάρουμε το χρέος. Πραγματικά δεν έχω πολλά μαλλιά αλλά τότε τράβηξα αυτά που είχα... Του είπα ότι είναι σαν να είσαι ψαράς και να ρίχνεις αίμα για να διώξεις τον καρχαρία. Γιατί δεν παρέδωσε εκείνη την παραίτηση; Πολύ απλά γιατί διέβλεπα ότι παρ’όλη την λανθασμένη παραχώρηση, δεν μας έδιναν συμφωνία. Ήθελαν την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης, του ήθους μας, της Άνοιξης των Αθηνών, ήθελαν τον εξευτελισμό του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής μας. ‘Εκρινα λοιπόν οτι κάποια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας θα πει ως εδώ. Και εκείνη τη στιγμή θα του ήμουν χρήσιμος και για το παράλληλο  σύστημα πληρωμών, για το κούρεμα των ομολόγων.

Απόφαση για το δημοψήφισμα

Γ.Β.: Την επόμενη ημέρα, μετά από εκείνο το τελεσίγραφο που μου παρέδωσαν στο  Eurogroup, που πρέπει να σας πω ηταν μια φρικιαστική στιγμή. Γιατί ο πρωθυπουργός μας ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα. Και παρ’ όλα αυτά μας έδωσαν ένα κείμενο που αποτελείτο από τρία κεφάλαια που δεν άξιζε το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο. Μέσα σε εκείνο το Eurogroup ο κ. Σόϊμπλε διαφώνησε με αυτό το κείμενο, είπε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το περάσει μέσα από την γερμανική Βουλή.. Προς τιμήν του ο κ. Σόϊμπλε σηκώθηκε και είπε δεν το δέχομαι. Θέτω το θέμα στην κα. Λαγκάρντ και της λέω πιστεύετε ότι αυτό είναι βιώσιμο; Προσπάθησε στην αρχή να αμβλύνει τις εντυπώσεις αλλα λέει στο τέλος «όχι δεν είναι». Και τότε την διακόπτει ο κ. Ντάισελμπλουμ  και μου θέτει ένα θέμα, μου λέει ή το αποδέχεσαι τώρα ή κλείνουν οι τράπεζές σου. Εκείνη τη στιγμή ήταν ένα θλιβερότατο θέαμα της Ευρώπης. Την άλλη μέρα ο κ. Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conference room στο ξενοδοχείο όπου για να μας ανακοινώσει ότι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Α.Π.:  Εμένα μου έχουν πει ότι δεν σας το ανακοίνωσε εκείνη την στιγμή, ζήτησε την γνώμη σας, ότι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κ. Σαγιά.

Γ.Β.: Οχι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από κανέναν.  Και μάλιστα έδωσε εντολή να μείνουμε στις Βρυξέλλες εγώ και ο κ Χουλιαράκης, εντολή να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κανέναν εως ότου κάνει το κυβερνητικό συμβούλιο εκείνο το βράδυ το οποίο ήταν ξεκάθαρο πως θα κάνει αυτό. Οποιος σας έχει πει κάτι αντίθετο δεν είναι καλά πληροφορημένος ή ψεύδεται.

Α.Π.:  Εκείνη την ώρα ξέρατε οτι θα κλείσουν οι τράπεζες;
Γ.Β.: Προφανώς. Προφανώς. κοιτάτε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό, γιατί αυτές ήταν πολύ σημαντικές στιγμές εκείνης της περιόδου. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το. Εγώ διαφωνώ αλλά είσαι ο πρωθυπουργός της χώρας.  Αλλά καν’ το με μια έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό, βγές στην τηλεόραση. Μάλιστα του είχα ετοιμάσει έναν λόγο.

Α.Π.: Εσείς περιμένατε ότι μόλις προκηρυχθεί το δημοψήφισμα πρώτον οι αγορές θα αντιδρούσαν με πανικό το οποίο δε συνέβη όπως ξέρουμε εκείνη τη Δευτέρα και δεύτερο οτι θα σας ερχόταν μια καλύτερη συμφωνία μέσα σε εκείνη την εβδομάδα. Αυτή δεν ήταν η προσδοκία;

Γ.Β.: Η προσδοκία μου ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαμε το εργαλείο των 27 δις ομολόγων smp ήταν η ειδοποιός διαφορά. ‘Εκρινα οτι μας κλείναν τις τράπεζες, και αυτό δεν το ήθελε ο κ. Ντράγκι, πιέστηκε να μας κόψει τον ΕΛΑ , ήταν σε δύσκολη θέση. ‘Εκρινα λοιπόν οτι αν κάναμε αυτό που είχαμε αποφασίσει ως διαπραγματευτική ομάδα, ούτε καν να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση ομολόγων αλλά να ανακοινώσουμε την αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων και ότι θα βάλουμε μπροστά το παράλληλο σύστημα πληρωμών θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη... πριν το δημοψήφισμαθα υπήρχε η συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι που περιμέναμε

Α.Π.:  Πήγατε στον κ. Τσίπρα και του είπατε να ξεκινήσετε αυτόν τον σχεδιασμό;

Γ.Β.: Όχι μόνο στον κ. Τσίπρα, στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και μειοψήφισα, ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο. Μην με ρωτήσετε ποιοί ήταν οι τέσσερις και ποιοί ήταν οι δύο.

Α.Π.:  Μαζί σας ποιος ήταν ;

Γ.Β.: Δεν πρόκειται να σας πώ. Μπορείτε να φανταστείτε.

Α.Π.:  Τέσσερις-δύο.

Γ.Β.: Τέσσερις δύο.

Α.Π.:  Αυτό πότε έγινε;
Γ.Β.: Εκείνο το βράδυ που ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, που ο κ Ντράγκι πήρε τηλέφωνο και μας είπε σας κλείνω τον ELA.

Το βράδυ του δημοψηφίσματος

Α.Π.: Πείτε μας την εικόνα που αντικρίζετε εσείς μπαίνοντας στο Μαξίμου εκείνο το βράδυ γιατί έχει μια ιστορική σημασία.
Γ.Β.: Όταν μπήκα στο Μαξίμου πριν καν δω κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι είδα κάποιον, να αντιληφθώ ότι είδα κάποιον ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα, όχι απέναντι μου αλλά και απέναντι μου. Αλλά γενικότερα, η αναντιστοιχία του κλίματος του δρόμου με το Μαξίμου.

Α.Π.: Δηλαδή υπήρχε φόβος ανησυχία;

Γ.Β.: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Ήταν ένα συναίσθημα το οποίο το ένιωσα. Ένιωσα πως μπήκα σε μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Όταν αργότερα είδα τον πρωθυπουργό, ήμασταν οι 2 μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας.
Α.Π.: Αυτό σας το είπε τόσο ξεκάθαρα;

Γ.Β.: Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία.
Α.Π.: Καταλάβατε, σας είπε, αντιληφθήκατε εάν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ ή με κάποιον  στην Ουάσιγκτον, που τον τρόμαξε;
Γ.Β.: Είχαμε μια μακρά συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακριβώς τί είπαμε. Υπήρχε μια αίσθηση σε εμένα ότι ήθελε να με πείσει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική, οτι μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει το όχι σε ναι ουσιαστικά. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, υπήρξε μια αίσθηση παράδοσης. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο.

Α.Π.: Στο δικό σου μυαλό λύγισε φοβήθηκε ήταν θύμα μιας ιστορίας;

Γ.Β.: Θέλω να σας πω επειδή αρνούμαι να μπαίνω στο μυαλό του άλλου και να ερμηνεύω τις σκέψεις του άλλου, θα σας πω κάτι που μου είπε ο ίδιος. Στο κείμενο αν θέλετε αυτή η  αναφορά αφορούσε ένα μεγάλο ψάρι ένα ξιφία, που έχει δαγκώσει το αγκίστρι αλλά είναι πολύ δυνατό να το τραβήξει ο ψαράς έξω. Το τραβάνε το σχοινί, την πετονιά, τον αφήνουν, τον τραβάνε, τον αφήνουν ... μέχρι να κουραστεί αρκετά και κάποια στιγμή να τον τραβήξουν. Αυτή η παραβολή μου απ’ τον ίδιο.

Α.Π.: Ο Τσίπρας είναι το ψάρι σε αυτή την παραβολή υποθέτω.

Απολογισμός

Τώρα εδώ έγινε μια μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία και με τα capital controls και απο όλη αυτή την αναστάτωση. Και τελικά βρεθήκαμε σε μια απίστευτη κατάσταση όπου ούτε δοκιμάστηκε η θεωρία παιγνίων να το πω ετσι. Και υπήρχε ένας συμβιβασμός που δεν ήταν πολύ διαφορετικός απο αυτόν που θα υπήρχε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.  Εσείς  προσωπικά νιώθετε μια ευθύνη γι’ αυτό;

Γ.Β.: Τεράστια ευθύνη, βεβαίως  απέτυχα. Στόχος μου ήταν να αναλάβω την διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία, σταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να μπορούμε μετά να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας για το αν θα φορολογηθεί η εργασία το κεφάλαιο κτλ.  Γιατί έτσι όπως είμαστε τώρα δεν υπάρχει καν περιθώριο διαφωνίας. Μεταξύ φιλελεύθερων αριστερών, μαρξιστών κτλ. Αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνική κοινωνική πολιτική οικονομία από το 2010 και μετά δεν είναι βιώσιμο. Η ευθύνη είναι μεγάλη θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά. Αυτό που δεν θα έκανα διαφορετικό είναι η αποφασιστικότητα με την οποία πίστευα οτι θα έπρεπε να είχα μια σταθερή γραμμή... να μην βάζουμε καμία σταθερή, για το θέμα, διαπραγμάτευση του χρέους  της αναδιάρθρωσης στην βάση αυτών των  swaps που είχαμε προτείνει, του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, κάποιων βασικών παραμέτρων προστασίας κοινωνικών ομάδων και μετά σε όλα τα άλλα θα έπρεπε να είμαστε απολύτως ελαστικοί.  Το πρόβλημα είναι, κ. Παπαχελά, θα μου επιτρέψετε  να σας πω ποια είναι η δική μου ερμηνεία για τον Σοιμπλε., για  Νταισεμπλουμ., για την Τρόικα, δεν θέλανε συμφωνία, εμείς θέλαμε συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε  πολύ μεγάλους συμβιβασμούς

Α.Π.: Γιατί δεν κάνατε; Τον Φεβρουάριο θα μπορούσατε να κάνετε μια πολύ καλύτερη συμφωνία.

Γ.Β.: Δεν υπήρχε πιθανότητα,

Α.Π.: Δεν σας την δίνανε;

Γ.Β.: Θυμάστε τι σας είπα προηγουμένως; Ούτε μια σελίδα προτάσεων από την αλλη μεριά. Η κρίση μου είναι οτι η ιστορία ξεκινάει απο τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της Τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ήξεραν οτι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου είδαν οτι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους. Δεν είναι καμία συνομωσία αν το σκεφτείτε. Από την μεριά της τρόικας έχει λογική.

Τι τού εκμυστηρεύτηκε ο Σόιμπλε για το πρόγραμμα

Έθεσα κ. Παπαχελά το ερώτημα στον κ. Σόιμπλε τελευταία μας συνάντηση και του λέω κάποια στιγμή γιατί είχαμε καλή σχέση προσωπική. Πέραν των μεγάλων αντιπαραθέσεων, του λέω κ. Σόιμπλε, για την ακρίβεια Βόλφγκανγκ, οι ΥΠΟΙΚ έχουν μια παράδοση να μιλάνε στον ενικό. Μπορούμε μια στιγμή να βγάλουμε τα καπέλα μας, των ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος και της Γερμανίας;  Είσαι στα πράγματα 40 χρόνια. Εγώ είμαι υπουργός βουλευτής 6 μήνες, θέλω μια προσωπική χάρη να μου δώσεις συμβουλή- αυτό το πράγμα θα το υπέγραφες εσύ; Με δεδομένα της ελληνικής οικονομίας; Εάν το υπογράψω ενθουσιωδώς και βγούμε όλοι στην κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα σε 6 μήνες, 12 μήνες να μην ξαναβρεθούμε πάλι στα ίδια. Και μου είπε κάτι συγκλονιστικό, δεν θα το υπόγραφα. Σαν πατριώτης.
 

Αποστάσεις από την κυβέρνηση παίρνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος για την υπεράσπιση των μετακλητών υπαλλήλων, ζητώντας την απομάκρυνσή τους εφόσον προκλήθηκαν αντιδράσεις.
 
 
Μιλώντας στο Βήμα FM, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ζήτησε όχι μόνο να φύγουν όσοι προκάλεσαν αλλά να μειωθεί και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που δικαιούνται αυτή τη στιγμή υπουργοί και βουλευτές, λίγη ώρα αφού δημοσιεύθηκε non paper από την κυβέρνηση σε μορφή ερωτο-απαντήσεων για το ζήτημα των μετακλητών.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να καλλιεργηθεί σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης η εντύπωση ότι όλοι είμαστε ίδιοι και αυτό θα είναι καταστροφικό» τόνισε ο ευρωβουλευτής ενώ πρόσθεσε πως ο ένας υπάλληλος ανά βουλευτή θα ήταν αρκετός χαρακτηρίζοντας υπερβολή τους δύο μετακλητούς υπαλλήλους ανά βουλευτή που ισχύει σήμερα.

Αναφορά έκανε και στον νέο εκλογικό νόμο που λέγεται πως θα προωθήσει η κυβέρνηση, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας «θα ήταν ευκταίο να υπάρξει, με το νέο εκλογικό νόμο, και μείωση του αριθμού των βουλευτών. Είναι υπερβολική πολυτέλεια για την Ελλάδα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό να έχει 300 βουλευτές, τη στιγμή που η Ολλανδία με 15 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 150» κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Χρυσόγονος.
TPP

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.