01/22/16

 Σε Β- από CCC+ με σταθερό το outlook
Ένας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η Standard & Poor’s, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα, καθώς πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους...

   
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε σήμερα, Παρασκευή, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC+, θέτοντας σταθερό outlook.

Ο οίκος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους όρους του τρίτου προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμενε.

«Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους» αναφέρει ο S&P στη συνοδευτική έκθεσή του.

Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι σταθερή.
Επίσης, προβλέπει ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 μετά τη σταθεροποίησή της φέτος. «Η πρόγνωσή μας για την ελληνική οικονομία είναι για ένα ακόμη έτος ουσιαστικά μηδενικής ανάπτυξης, που θα ακολουθηθεί από μία πιο ισχυρή ανάκαμψη», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η οικονομία απέδειξε ότι ήταν πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MarketWatch.
 
Skynews: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s


Ένας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η Standard & Poor’s, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα, καθώς πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της χώρας, καταγράφει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το βρετανικό Skynews.

Ειδικότερα, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η S&P ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών ότι η αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίζεται σε B- από CCC+ προηγουμένως. Επίσης, έθεσε το outlook για τη χώρα σε σταθερό.

Και όλο αυτό ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των διεθνών πιστωτών της Αθήνας.

«Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!» τονίζει το ΠΑΜΕ και διοργανώνει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα το Σάββατο 23 Γενάρη.Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, επισημαίνοντας: «Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο! Στους χώρους νεολαίας, στις πόλεις, στις γειτονιές! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με στόχο: Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η Ασφάλιση είναι δικαίωμα! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!».

Για την Αθήνα οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις πλατείες Βάθης, Κάνιγγος, Εθνικής Αντίστασης, Καραϊσκάκη και στο Μοναστηράκι.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια

Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

Βέροια, στις 10.30 π.μ., από την πλατεία Ωρολογίου

Δράμα, στις 10.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Ελευσίνα, στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλ. Ηρώων

Ζάκυνθος, στις 11:00 π.μ.,στη Νομαρχία

Ηράκλειο, στις 11:00 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ Αριστοτέλους

Καβάλα, στις 10:30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Κατερίνη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κόρινθος: 11:00 στην πλατεία στα περιβολάκια

Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα,  στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Νάουσα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, στις 18:00 στο μπλόκο των αγροτών στη Δαλαμανάρα στο ύψος της Πλάστιγγας. Προσυγκέντρωση στις 17:00 στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και με μηχανοκίνητη πορεία στο μπλόκο των αγροτών.

Ξάνθη, στις 11:30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Πειραιάς, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη

Πύργος, στις 10.30 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

Ροδόπη, στις 11 π.μ. Κεντρική Πλατεία

Σέρρες, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη: 11:00 στην Κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού


 • Την Παρασκευή 22 Γενάρη 

Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

Γιαννιτσά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ

Έδεσσα, στις 6.30 μ.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

Ηγουμενίτσα, στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο ΟΤΕ

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Κέρκυρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο

Kοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Λειβαδιά, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στην πλ. Αγοράς 


Χανιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων


 • Τη Δευτέρα 25 Γενάρη 

  Λαύριο, στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων

 •  Την Τρίτη 26 Γενάρη
Κως, πικετοφορία στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών - ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία, με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη κοινή του συνεδρίαση με τους Προέδρους των Ενώσεων-μελών της αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 (από 06.00 της Πέμπτης έως της 06.00 της Παρασκευής 29/1) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Κατά την κοινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του κλάδου ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα αιτήματά μας είναι:
 • Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

 • Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση ενημερωτικής-μαχητικής συγκέντρωσης των εργαζομένων στον κλάδο, την ημέρα της απεργίας.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία, με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ


Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ BRIDGING EUROPE ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ 2015!

Σημαντικότατο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει η δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe, που δημοσιεύτηκε στις 4/12/2015.


ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, σύμφωνα με την έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe. στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 16,6%. Τρίτο βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο συγκεντρώνει 7,1%, με τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει 7%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,2%, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ακολουθούν με 3,1%. Εκτός Βουλής μένουν Λαϊκή Ενότητα (2,9%), Ένωση Κεντρώων (2,4%) και Ποτάμι (1,9%).


Όπως αναφέρει το avgi.gr, την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών (40% έναντι 32%) πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χαρακτηρίζουν τους θεσμούς (36%), το ίδιο το πρόγραμμα (33%) και την αντιπολίτευση (27%). Ωστόσο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς το 60% βλέπει νέα μέτρα, έναντι του 35% που θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.

Στο μεταξύ, πρόβλημα παραμένει η σωστή και ακριβής ενημέρωση του κυβερνητικού έργου (π.χ. ΜΜΕ, υπουργεία, Μαξίμου) καθώς το 41% δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη εικόνα. Ως προς την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αυτή δε φαίνεται να έχει δυναμική καθώς το 56% δεν πιστεύει ότι πρόκειται να ενισχύσει εκλογικά το κόμμα (το 32% έχει διαφορετική γνώμη). Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της κεντροαριστεράς, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (66%) δεν βλέπουν να δημιουργείται νέος, ενιαίος πολιτικός σχηματισμός.

Ως προς τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οι πολίτες καταγράφουν την έλλειψη ιδεών και προτάσεων (68%), την έλλειψη αξιοπιστίας (65%), την έλλειψη συνεννόησης πολιτικών ηγετών (63%), την έλλειψη στελεχών (52%), τη συμφωνία με θεσμούς (52%) και την έλλειψη εθνικού οράματος (51%).

Οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσο θα έχει βγει η χώρα από την κρίση μέχρι το 2018 (το 37% απαντά δε γνωρίζω/δεν απαντώ, το 36% δε βλέπει έξοδο και το 27% είναι αισιόδοξο), ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα με εθνικό νόμισμα. Τέλος, το 53% πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ πρέπει να πούμε ότι η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe δημοσιέτικε στην ιστοσελίδα του κέντρου στις 4 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή πριν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ!....

Ανακοινώθηκαν χθες οι νέοι συντονιστές και οι τομεάρχες της ΝΔ που αποτελούν πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του κόμματος.


Στη ΝΔ επισημαίνουν πως υπάρχει σε όλες τις επιλογές αξιοκρατία με νέα αλλά και παλαιά στελέχη που έχουν διακριθεί και γνωρίζουν καλά τους συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται για έξι συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) και οι 25 υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ως συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) προτείνονται οι:
 • Χρήστος Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων)

 • Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών)

 • Μάκης Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης)

 • Όλγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου)

 • Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων)

 • Θεόδωρος Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων)
Ως υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Εργου προτείνονται οι:
 • Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ.)

 • Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής)

 • Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού)

 • Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Άμυνας)

 • Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών)

 • Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)

 • Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού)

 • Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών)

 • Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)

 • Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)

 • Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

 • Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας)

 • Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)

 • Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου)

 • Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

 • Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

 • Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης)

 • Βασίλης Όικονόμου (Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

 • Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας)

 • Σοφία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

 • Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού)

 • Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων)

 • Μαρία Αντωνίου (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας)

 • Άννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού)
Παράλληλα δημιουργείται οριζόντιος Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής με ειδικό συντονιστή τον Βασίλη Κικίλια.

Προσφυγικό, τρομοκρατία, ασθενής ανάπτυξη τέθηκαν στο τραπέζι του Νταβός. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την πορεία της ΕΕ. Σόιμπλε: «Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά το προσφυγικό».

Μια ζοφερή εικόνα της Ευρώπης περιέγραψε στο Νταβός ο γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπορεί σύντομα να πεθάνει, όχι σε δεκαετίες ή χρόνια αλλά πολύ σύντομα», προειδοποίησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως το προσφυγικό. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων στην Ένωση Μαρκ Ρούτε έφερε ως παράδειγμα τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να επιβάλει όριο εισδοχής προσφύγων για να καταδείξει την ασυμφωνία μέσα στους κόλπους της. «Ο χρόνος πιέζει, διαθέτουμε ακόμη έξι με οκτώ εβδομάδες για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μεταναστευτική ροή».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά το προσφυγικό

Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρειάζονται επενδύσεις εκατομμυρίων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να μην μετατραπεί σε φρούριο», είπε. «Κάτι τέτοιο θα ήταν όνειδος για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στους ήδη επιβαρυμένους Ευρωπαίους προστίθεται και άλλο ένα οικονομικό βάρος, το ύψος του οποίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προσδιόρισε επακριβώς. Είπε απλά ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό. «Θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι τα προβλήματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν μας αφορούν, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι δικά μας ευρωπαϊκά προβλήματα».

Διευκρινίζει ωστόσο προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση ως ευκαιρία χαλάρωσης των προσπαθειών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. «Ανησυχώ ότι όλοι εμείς στην Ευρώπη θα υποβαθμίσουμε τις προκλήσεις μπροστά στην ταχύτητα των εξελίξεων παγκοσμίως», υπογράμμισε.

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα

Την σκυτάλη πήρε ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε κι αυτός τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Τα 2/3 της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχουν φιλελευθεροποιηθεί», υπενθύμισε. «Στην ψηφιακή οικονομία, στον ενεργειακό τομέα, στις υπηρεσίες, στα προστατευμένα επαγγέλματα και στην κεφαλαιαγορά υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί. Σε περίπτωση που αρθούν και δημιουργήσουμε μια πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, θα αυξήσουμε την οικονομική απόδοση της Ευρώπης κατά 1,24 τρις ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ολλανδίας».

Επρόκειτο για επιβεβαίωση προς την πλευρά του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που στο Νταβός τόνισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε ουραγοί στις μεταρρυθμίσεις πίσω από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την παραγωγικότητα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και των οικονομιών μας, όχι να την συρρικνώσουμε». Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το επόμενο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Φεβρουάριο. «Εάν το ντιλ είναι καλό, θα το αποδεχθώ» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως μόνο τότε θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Αντρέας Μπέκερ - Ειρήνη Αναστασοπούλου /DW

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης, με ανακοίνωσή της, επιτίθεται εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, κατηγορώντας τον για «μετατόπιση των πολιτικών ευθυνών στην πλάτη της Αστυνομίας», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή.


Επίθεση κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου εξαπέλυσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, καταγγέλλοντας τη στάση του στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι αγρότες, με αποτέλεσμα το εγκλωβισμού του ίδιου, επί πολλές ώρες στο κτίριο της πρώην νομαρχίας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Δυστυχώς βιώσαμε για μία ακόμη φορά την μετατόπιση των πολιτικών ευθυνών στην πλάτη της Αστυνομίας. 
 
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή όπου την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία των αγροτικών συλλόγων, αντί να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και να επιχειρήσει να πείσει μέσω ενός διαλόγου, προτίμησε να «κλειστεί» στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Ροδόπης και να πράξει αυτό που μέχρι χθες η σημερινή κυβέρνηση από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδίκαζε μαζί με το συνδικαλιστικό μας κίνημα ως απαράδεκτο φαινόμενο, την χρησιμοποίηση δηλαδή των αστυνομικών δυνάμεων ως κατασταλτικό μηχανισμό των αγώνων των εργαζομένων συμπολιτών μας! Ώρες ολόκληρες αρνούμενος να συναινέσει στο αίτημα των διαμαρτυρόμενων αγροτών για συνάντηση, επέλεξε να παρατάξει αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του κτιρίου για να αποτρέψουν την είσοδο των αγροτών με αποτέλεσμα να προκαλέσει εντάσεις με την στάση του αυτή, τις συνέπειες των οποίων βέβαια - ως συνήθως – δεν εισέπραξε ο ίδιος αλλά οι αστυνομικοί που και ταλαιπωρήθηκαν αφόρητα αφού ανέλαβαν υπηρεσία από νωρίς το πρωί και αποδεσμεύτηκαν το βράδυ μετά από 15 και 20 ώρες συνεχόμενης υπηρεσίας και καμία ευθύνη για την κατάσταση που προκάλεσε τις αντιδράσεις δεν έχουν. Η Ένωσή μας καταγγέλλει την χρησιμοποίηση των μελών μας ως «σάκο του μποξ» των δίκαιων αντιδράσεων των εργαζομένων συμπολιτών μας στις βίαιες πολιτικές που επιχειρεί η κάθε κυβέρνηση να εφαρμόσει σε βάρος τους. Τις πολιτικές σας κύριοι οφείλετε να τις υπερασπιστείτε δια του λόγου σας και όχι να τις επιβάλλετε χωρίς διάλογο με την χρησιμοποίηση των αστυνομικών ως «προστατευτικό σας τείχος». 

 Σε μία Δημοκρατία ο ηγέτης πείθει διά του λόγου του και διά του διαλόγου με τον λαό του, δεν χρησιμοποιεί μεθόδους επιβολής. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας η καταστολή των αγώνων της εργατικής τάξης. Καταγγέλλουμε τις πρακτικές επιβολής χωρίς κοινωνικό διάλογο, καταγγέλλουμε την χρησιμοποίησή μας ως κατασταλτικό μηχανισμό δίκαιων εργατικών αγώνων καθότι δεν είναι αυτή η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγγέλλουμε την καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και συντασσόμαστε στο πλευρό όλων των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων συμπολιτών μας. Ζητάμε όμως και από τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους να αποκτήσουν πλήρη συνείδηση για το ποιοί είναι οι υπεύθυνοι της κατάστασης που τους εξαθλιώνει και τους αναγκάζει να βγαίνουν στους δρόμους και προς αυτούς να εκδηλώνουν την αντίδρασή τους, χωρίς εκτροπές, χωρίς επιθέσεις σε άμοιρους ευθυνών εργαζόμενους οι οποίοι χρησιμοποιούνται παρά τις αντιδράσεις του συνδικάτου μας, χωρίς να επιχειρούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια ή έργα γιατί αυτά αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και αυτός πληρώνει το μάρμαρο, όχι οι πολιτικοί. Κανένας αστυνομικός δεν ονειρεύεται πότε θα ξημερώσει ώστε να πάει να καταστείλει αγώνες εργαζομένων συμπολιτών του, μέσα στους οποίους μπορεί να βρίσκεται πιθανόν ο πατέρας του, η μητέρα του, ο αδελφός του, η αδελφή του, ο φίλος ή η φίλη του. 

Εμείς από την πλευρά μας, καλέσαμε και συνεχίζουμε να καλούμε τους συναδέλφους μας να επιδεικνύουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, κάτι που προς τιμήν τους τήρησαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, παρά τις αναίτιες προκλήσεις που δέχθηκαν και έτσι αποφεύχθηκαν εξελίξεις που θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές. Όμως απευθύνουμε έκκληση και στα συνδικάτα των εργαζομένων συμπολιτών μας να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθώντας να αποτρέψουν τις καταστάσεις που ζήσαμε χθες. Απρόκλητη ρίψη καπνογόνων, αυγών, καφέδων πάνω σε αστυνομικούς που δεν αναλαμβάνουν αυτόβουλη πρωτοβουλία για τον ρόλο της παρουσίας τους στις διαδηλώσεις, απρόκλητες εξυβρίσεις και επιθέσεις με σκοπό την πρόκληση σωματικών βλαβών κατά άλλων εργαζομένων - από όποια πλευρά κι αν αυτές εκδηλωθούν - δεν βοηθούν στην επίτευξη του σκοπού του αγώνα, ο οποίος είναι κοινός για όλους μας, ένστολους και μη. Ας κάνουμε ο καθένας από την πλευρά μας ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να χτίσουμε κοινό αγωνιστικό μέτωπο και να μην μετατραπούμε σε «αιμοδότες» της πρακτικής του «διαίρει και βασίλευε» που όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας και έτσι καταφέρνουν με ευκολία να περνούν από την βουλή μέτρα καθ΄ όλα αντιλαϊκά. 

Οι αστυνομικοί είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της πολύπαθους ελληνικής κοινωνίας. Οι προσπάθειες κάποιων να μας διαιρέσουν από τους κόλπους της, δεν θα επιτύχουν», 

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Η πρόεδρος της Ένωσης Σταυρούλα Τζατζανά
Ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Χατζηδημητρίου.  
ΧΡΟΝΟΣ Κομοτητνής

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάριο Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.
 
 
Απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Νταβός.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη μεταρρύθμιση που θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο Ντράγκι, από το Νταβός.

"Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον περασμένο Ιούνιο", δήλωσε.

Και πρόσθεσε: "Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να (...) ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία".

"Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας", είπε.

Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη θα ωθήσει τις χώρες να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για να τους φιλοξενήσουν, δήλωσε.
Παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του βάρους από τη μετανάστευση ασκούν πίεση στους θεσμούς της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν για τις μετακινήσεις με ανοικτά σύνορα, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Είμαι πραγματικά αρκετά βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, ότι θα βρεθεί μία λογική συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι το αναπόφευκτο του φαινομένου θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντιμετώπισή του με όραμα, τόλμη και θάρρος, χωρίς φόβο. Η μη ύπαρξη συνεργασίας σημαίνει αγνόηση του προβλήματος και το να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα το κάνεις να εξαφανισθεί", τόνισε.

Την… επιδέξια φράση του Σόιμπλε προς τον Τσίπρα «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» σχολίασε σήμερα ο Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του Εν Αθήναις στον Real FM.
 
 
Ο Γιώργος Τράγκας, ύμφωνα με το crashonline, μεταξύ άλλων είπε οτι «Όταν φτάνουν στο σημείο οι κατακτητές να λένε τον πρωθυπουργό σου ανόητο και ηλίθιο, όταν φτάνουν στο σημείο να σε χλευάζουν, όταν γίνεσαι περίγελος σε όλη την Ευρώπη, ως χώρα και ως έθνος, όταν ως κατεχόμενος γλείφεις τις μπότες τους, τότε ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει σύσσωμος να δίνει απάντηση σε όποιον βέβηλο δεν σέβεται ούτε το στοιχειώδες δικαίωμά σου να θέλεις να ζήσεις, να θέλεις να αναπνέεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποίησε το προεκλογικό σύνθημα του Μπιλ Κλίντον είναι «η οικονομία ηλίθιε» αλλά αυτό το έλεγε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θέλοντας να δείξει ότι η καμπάνια του στρέφεται προς τις ανάγκες της αμερικανικής οικογένειας και ότι δεν είναι το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και οι Ρώσοι τα κεντρικά θέματα στη σκέψη του αμερικανού πολίτη. Ήταν σύνθημα που έβγαλαν ο Κάλβιν και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ειδικοί σύμβουλοι σε πολιτικές καμπάνιες» επεσήμανε ο ίδιος. «Ο πολύ σοβαρός κ. Σόιμπλε απέδειξε χθες ότι είναι πολύ ανθέλληνας, μα πολύ ανθέλληνας. Γιατί λέγοντας είναι η εφαρμογή ηλίθιε, ανόητε ήθελε να μας πει ότι μπορούμε να ζήσουμε με τη συνταγή του, ότι μπορούμε να ζήσουμε με τους φόρους και το ασφαλιστικό του, με όσα επιβάλλουν οι δυνάμεις κατοχής» συνέχισε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον κ. Τράγκα «όποιος ευθυγραμμίζεται και υπακούει έναν τέτοιο άνθρωπο, όποιος σκύβει το κεφάλι και φιλάει τις μπότες ενός τέτοιου ανθρώπου πραγματικά είναι ηλίθιος. Οι κύριοι αυτοί δεν θέλουν κανένα καλό για τον ελληνικό λαό. Ούτε επιθυμούν να επιστρέψουμε σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη. Ζητούν από την Ελλάδα να δολοφονήσει τον πληθυσμό της. Ζητούν από την Ελλάδα να πετσοκόψει τις κύριες συντάξεις, να διώξει όλους τους επιστήμονες στο εξωτερικό λόγω ανέχειας και φτώχειας, να κλείσει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχει. Επαναλαμβάνω είναι μειοδότες! Περίγελοι, κουίσλινγκς και πιόνια, όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ζήσει η πατρίδα και ο λαός της κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Οι ξένες δυνάμεις διώχνουν τον Τσίπρα

Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο, ήδη οι ξένες εφημερίδες δείχνουν ότι οι δυνάμεις κατοχής σιγά σιγά διώχνουν τον Τσίπρα για να φέρουν μια οικουμενική κυβέρνηση ή τον Μητσοτάκη, προκειμένου να τα περάσουν όλα. Να εξοντώσουν και να διαμελίσουν τον ελληνικό λαό. Όπως είπε ο ίδιος «ήδη ο Guardian γράφει ότι ο μήνας του μέλιτος για τον Τσίπρα έχει τελειώσει. Το Spiegel λέει ότι δεν ακούγεται και πολύ μαρξιστής και η Die Welt υπογραμμίζει ότι έγινε περίγελος στο Νταβός και ότι τον εξευτέλισε ο επιδέξιος Σόιμπλε».

Όπως είπε ο κ. Τράγκας «δεν είναι μόνο ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ΑΝΕΛ αυτό που συμβαίνει. Είναι ντροπή για όλο τον πολιτικό κόσμο, είναι ντροπή για όλους τους δημοσιογράφους, είναι ντροπή για όλους τους επιχειρηματίες, είναι ντροπή για κάθε Έλληνα πολίτη, είναι ντροπή για όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και διαβάζουν πως διασυρόμαστε. Αυτοί δεν βοηθάνε, αυτοί δεν δανείζουν, αυτοί είναι χασάπηδες, αυτοί πετσοκόβουν τη ζωή όλων μας. Των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των αγροτών. Μας προσβάλλουν, μας μειώνουν, μας λένε αγράμματους, ανόητους, ηλίθιους. Είναι καιρός να σηκωθούμε, είναι καιρός να εξεγερθούμε. Θέλουν να διαλύσουν τα πάντα. Τη ναυτιλία μας, όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλουν να αρπάξουν τα πάντα. Θέλουν να αποξηλώσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά της χώρας. Όσο γλείφουμε τις μπότες τους και όσο επιτρέπουμε να μας πατάνε τόσο περισσότερο αυτοί θα το κάνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Τράγκα «όσοι πολιτικοί μας μιλάνε πλέον υπέρ του μνημονίου και το εφαρμόζουν δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι συμμετείχαν ως συνυπεύθυνοι και συναυτουργοί στη γενική εξόντωση της χώρας, στον αφανισμό και στην ισοπέδωση της οικονομίας. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει πλέον με τα capital controls που επέβαλλαν, κανένας Έλληνας δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους φόρους που επιβάλλουν, καμία κοινωνική ομάδα και καμία τάξη δεν μπορεί να αντέξει την κατοχή, αυτό το ανθρωποκτόνο πείραμα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα. Ήδη νιώθουμε όλοι τις δονήσεις του ηφαιστείου, του λαϊκού ηφαιστείου. Πόσα λάθη να κάνει ακόμη ένας λαός που ψηφίζει Δεξιά ή Αριστερά και παίρνει το ίδιο αποτέλεσμα; Πόσο μπορεί αυτή η χώρα να πάει παρακάτω με μειοδότες και δωσίλογους που λένε ότι θα ανακάμψει ξεπουλώντας τα πάντα σε πολυεθνικές που την ξεσκίζουν κάνοντας που και που κάποιες φιλανθρωπίες ή κάποια ανοίγματα εκθειάζοντας την ιστορία της και το λαό της;».

Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο μπλόκο των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα προβλήματα του κλάδου τους. 


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 500, ενώ προς ενίσχυση του μπλόκου έχουν φθάσει και αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπολοίπους. Επίσης, «συμβολικά» έχουν γυρίσει κάθετα μερικά τρακτέρ.

Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες

Αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Πατρών-Πύργου

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτέσι, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας, ενώ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον κόμβο Κουρτέσι περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.

Εξάλλου, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Ευηνοχώρι, Γαλατά, Μεγάλη Χώρα, Παναιτώλιο και Κουβαρά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Νταβός διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών που συζήτησαν σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

 
Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απάντησε με τη φράση κλισέ "It's the implementation, stupid", (είναι η εφαρμογή, ανόητε) στην επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενώ στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αρχικά δεν ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά τον έπεισε η καγκελάριος Μέρκελ. Η φράση αυτή προκάλεσε πάντως εντύπωση για την ωμότητά της, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται στη γνωστή φράση «Είναι η οικονομία, ανόητε» και φυσικά δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί» ανέφερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν στην Ελλάδα σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και πολιτικές ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζεται να έχουμε ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

Και συνέχισε: «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, διαφθοράς, εκσυγχρονισμού δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά σιγά το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή για να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή η οποία όμως όπως είπε ήταν μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ελλείμματα αλλά να χάνεται το 25% του ΑΕΠ και να διογκώνεται τρομακτικά η ανεργία στο 25%.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να γίνουν γενναία βήματα μπροστά για περισσότερη κοινωνική συνοχή αλλά και ότι πρέπει να αμβλυνθουν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και αυτών του βορρά με θέσπιση κοινών φορολογικών και δημοσιονομικών κανόνων.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε από την πλευρά του απαντώντας ο Β. Σόιμπλε.

«Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και μιλώντας ρητορικά είπε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»...

Μάλιστα όταν ο συντονιστής ρώτησε τον Β. Σόιμπλε για την επιμονή της Γερμανίας με το ΔΝΤ και την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός φάνηκε εκνευρισμένος, ενω έκοψε τη συζήτηση γρήγορα λέγοντας ότι αυτά τα έχει συζητήσει πολλές φορές.

«Δεν επιθυμούσα εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά η κα Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο» τόνισε.

Μάλιστα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέκοψε τον συντονιστή λέγοντας ότι και αυτός θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ακόμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών θεσμών και οι διαφωνίες μεταξύ τους να μην αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» δήλωσε ακόμα.

Είπε ότι δεν είναι ώρα για διάφορα... exits αλλά για περισσότερη Ευρώπη.

Συμφωνία για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την Ημερησία, τόνισε πως απαιτείται ένα αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, που έγινε στα ελληνικά, τόνισε ότι: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους. Είναι ντροπή».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει και τόνισε ότι: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μεγάλη ντροπή. Οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα μαζί του συμφώνησε ο κ. Σόιμπλε. Όπως είπε: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Αλλέξη Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο».

Στο ίδιο πάνελ συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που μίλησε στα γαλλικά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε αλλά και ο Β. Σόιμπλε.

Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, πριν «σκοτώσουμε» τη Σένγκεν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με την προϋπόθεση να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός, την Πέμπτη.

Το ΔΝΤ επανέρχεται και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, διεμήνυσε στην κ. Λαγκάρντ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, ενώ επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει απ' ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.