01/23/16

Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδεύει η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών υπό το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της διαφαινόμενης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία. 
από την επίσκεψη Ρέντσι στο Βερολίνο (Μάρτιος 2014)

Η Ρώμη μπλοκάρει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χορήγηση 3 δις € στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που προορίζεται για τη Ρώμη (περίπου 300 εκατομμύρια €) θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επιτέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου της ΕΕ λόγω των πολιτικών της στον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών και της μετανάστευσης.

Η Ιταλία είναι σήμερα σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το αν μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων στον προϋπολογισμό του 2016.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει ήδη δοθεί στη Ρώμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και ότι η Ρώμη θα πρέπει να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική προσέγγιση της Ιταλίας, κρίνοντας ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της Ρώμης για την ευελιξία του προϋπολογισμού, ακόμη και αν αυτά υπερβαίνουν εκείνα των περισσότερων εταίρων.

Επίσης, ο Ρέτσι είναι της άποψης ότι υπάρχουν διπλά πρότυπα στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, με την Επιτροπή να «καίει» το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που είχε σκοπό να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ιταλία, ενώ οι Βρυξέλλες κάνουν λίγα για να σταματήσει τον Nord Stream 2, που θα αυξήσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία.

Ίσως πιο σημαντικό, είναι ότι η Ιταλία έχει πολλά να φοβηθεί από μια επικείμενη τραπεζική κρίση η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ από την ίδια την ελληνική οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Monte dei Paschi, τρίτη τράπεζα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα επισφαλή δάνεια που κατέχει η τράπεζα είναι συνολικά 45 δισεκατομμύρια €. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλουν απώλειες κατά των μετόχων και των καταθετών, πριν από τη χρήση δημόσιου χρήματος.

Επίσης, η Επιτροπή τον Οκτώβριο απέρριψε το ιταλικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει όλα τα χρέη που κατέχονται από ιταλικές τράπεζες.

Η Ιταλία πρότεινε ένα νέο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ιταλία προσπαθεί να στρέψει τον κίνδυνο από τις τράπεζες προς την ιταλική κυβέρνηση – το οποίο είναι ακριβώς αυτό που οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν.

Ο Ρέντσι στέλνει πολιτικό μήνυμα

Πηγές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είπαν στην EurActiv ότι υπήρξε μια σειρά γεγονότων που κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Στις 14 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Το επόμενο πρωί ο επικεφαλής της Κομισιόν επιτέθηκε στον Ρέντσι:

«Νομίζω ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο αγαπώ πολύ, είναι λάθος να προσβάλει την Επιτροπή σε κάθε ευκαιρία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί το κάνει», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Στην πραγματικότητα, η Ιταλία δεν πρέπει να την επικρίνει πάρα πολύ. Έχουμε εισαγάγει (μεγαλύτερη) ευελιξία ενάντια στη βούληση των κρατών μελών», είπε, τονίζοντας ότι ήταν αυτός που εισήγαγε την ευελιξία, και όχι ο Ρέντσι, όπως ισχυρίστηκε.

Νέα κλιμάκωση

Ιταλοί δημοσιογράφοι έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι πηγές της ΕΕ τόνισαν ότι ο Γιούνκερ παραπονέθηκε ότι δεν έχει «κανέναν συνομιλητή» στην Ιταλία του Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η ανώνυμη πηγή ήταν ο Μάρτιν Σελμάιερ, επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Ρέντσι ζητά τώρα από τον Γιούνκερ να τον απολύσει.

Ο Ιταλός απάντησε στις επικρίσεις Γιούνκερ λέγοντας: «Εμείς δεν παρασυρθούμε […] Η Ιταλία αξίζει σεβασμό».

Επιπλέον, ο Ρέντσι αποφάσισε να αλλάξει τον εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες, με την αντικατάσταση του Πρέσβης Στέφανο Σανίνο με τον Κάρλο Καλέντα, τον σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας.

«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Ιταλίας δεν είναι τυχαία», η ίδια πηγή είπε στην EurActiv, προσθέτοντας ότι η απόφαση Ρέντσι να έχει ένα πολιτικό κοντά σε αυτόν και όχι έναν διπλωμάτη, ως εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες, είναι ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες» ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.

«Υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ»

Η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών κλιμακώθηκε περαιτέρω με μια δήλωση που έκανε ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρέντσι, ο οποίος είναι κεντροαριστερός, ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ.

«Ο Ρέντσι υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρώπης προς όφελος του λαϊκισμού», είπε στην ολομέλεια στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

Ο Βέμπερ, που είναι σύμμαχος της Μέρκελ, τόνισε ότι «όταν βλέπουμε την Ιταλία να μην θέλει να βοηθήσει την Τουρκία εάν δεν πάρει ανταλλάγματα, αυτό πλήττει την Ευρώπη, την ισχύ της και την αξιοπιστία της».

«Γελοία» δήλωση

Η σκληρή δήλωση Βέμπερ απαντήθηκε στον ίδιο τόνο από τον Τζιάνι Πιτέλα, τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή.

«Η δήλωση του Βέμπερ κατά του Ρέντσι είναι απαράδεκτη και γελοία. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί τον Ιταλό Πρωθυπουργό να θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, διότι ο Ρέντσι είναι ένας από τους πιο φιλοευρωπαίους ηγέτες», σημείωσε.

«Έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με τον Πρόεδρο Γιούνκερ συγκεκριμένα θέματα, όπως η ευελιξία και η ανάγκη για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτά είναι θεμελιώδη ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να γίνουν. Ως σοσιαλιστές συμμεριζόμαστε πλήρως την επείγουσα ανάγκη για ένα ποιοτικό άλμα», πρόσθεσε.

Η Forza Italia στο πλευρό του Βέμπερ

Ο Άλντο Πατριτσιέλο, κεντροδεξιός ευρωβουλευτής της Forza Italia, είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν «υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση και αποδυναμώνει την ιταλική ηγεσία μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την «απρόσεκτη και κοντόφθαλμη» προσέγγιση του Ρέντσι στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία, ιδρυτής της ΕΕ, θα πρέπει να έχει μια πιο υπεύθυνη και εποικοδομητική [προσέγγιση], ειδικά σε μια εποχή που τα ζωτικά συμφέροντα διακυβεύονται για το πολιτικό μέλλον της ηπείρου. Ο Βέμπερ έχει δίκιο, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Πηγές της Forza Italia από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπαν στη EurActiv ότι το κόμμα δεν είναι εναντίον των αιτημάτων Ρέντσι, αλλά αισθάνεται ενοχλημένο από την «ρητορική» του.

«Είμαστε ενοχλημένοι από την συμπεριφορά του προς την ΕΕ […] πρέπει να εργαστούμε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όχι να συγκρουστούμε» είπε η πηγή.

Παράπονα και από την Αθήνα

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, είπε ότι η βοήθεια προς την Τουρκία δεν είναι «λευκή επιταγή».

«Δεν πήρε 3 δις, μελλοντικά θα τα πάρει. Όλα αυτά είναι «θα». Είναι συμφωνημένα και «θα» [πάρει] αναλόγως με τις επιδόσεις», τόνισε.

Επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων, ιδιαίτερα τα € 3 δις βοήθεια προς την Τουρκία.

«Οι Γάλλοι αλλά και άλλοι, έχουνε πει ότι δεν είναι δυνατό η Επιτροπή να παίρνει μια απόφαση και να ανακοινώνει μετά στα κράτη μέλη να βγάλουν χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για κάτι. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Κανείς δεν διαφωνεί με την τελική πράξη ή το τελικό όφελος, αλλά διαφωνούν πολλοί για τη μεθόδευση, την πολιτική μεθοδολογία, για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, η εισήγηση και εν τέλει μια απόφαση». 

Σαράντης Μιχαλόπουλος/EurActiv

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, κάνοντας λόγο για «δήθεν λύσεις».

H υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, κάνοντας λόγο για «δήθεν λύσεις».

Σε συνέντευξή της προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ προειδοποιεί για ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που δεν διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Εάν ένα κράτος-μέλος του Σένγκεν δεν εκπληρώνει επί μακρόν τις υποχρεώσεις του και διστάζει να αποδεχθεί την προσφερόμενη βοήθεια, τότε δεν θα απαγορευόταν να σκεφθούμε και κάτι τέτοιο» δηλώνει η κυρία Μικλ-Λάιτερ, στέλεχος του συγκυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος ÖVP. Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που προ-δημοσιεύει το Σάββατο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δηλώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι μύθος ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Το ελληνικό ναυτικό είναι ισχυρό, από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, και ασφαλώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, υπό πολιτική καθοδήγηση, για τον έλεγχο και την καταγραφή μεταναστευτικών ροών».

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων αρχίζει να εξαντλείται» συνεχίζει η αυστριακή υπουργός και καταλήγει: «Αρκετά συζητήσαμε, τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη η αυστριακή κυβέρνηση έκανε «στροφή» στο προσφυγικό ζήτημα και ανακοίνωσε ανώτατο όριο αφίξεων 127.500 προσφύγων μέχρι το 2019. Πάντως ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός απλώς δίνει «μία κατεύθυνση» και προφανώς δεν πρόκειται για απόλυτο όριο.

«Οι δήθεν λύσεις δεν βοηθούν»

Ο γερμανος ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ
Οι δηλώσεις της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ προκάλεσαν την αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ. Σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke (WAZ, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt κ.α.) ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «οι δήθεν λύσεις, όπως ο αποκλεισμός μεμονωμένων χωρών από τη ζώνη Σένγκεν δεν ωφελούν κανέναν». Και κυρίως, δεν ελαττώνουν τις μεταναστευτικές ροές, αλλά «διχάζουν την Ευρώπη και φορτώνουν όλο το βάρος σε εκείνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν αφάνταστα οικονομικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα». Σύμφωνα με τον Στάινμαιερ, «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στην προσφυγική κρίση, εάν τερματιστεί η αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης». Το ζητούμενο είναι, όπως ανέφερε, να δεσμευθούν όλοι σε μία κοινή κατεύθυνση, να αντιμετωπίσουν τα αίτια της προσφυγιάς, να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να συμφωνήσουν σε μία δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της Ευρώπης».

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ελλοχεύει ο κίνδυνος «να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημία». Για να μη συμβεί αυτό, κατέληξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεισφέρει «πιο γρήγορα από ότι μέχρι στιγμής» το δικό της μερίδιο.
DW

Το Σχέδιο Β για την Ευρώπη, αναλαμβάνει να παίξει τον ίδιο ρόλο. Να αποπροσανατολίσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ελκύοντας την υποστήριξή τους και αναχαιτίζοντας τις αντιστάσεις που οικοδομούνται μέρα με την μέρα στην πάλη των λαών για την ελευθερία τους...

Οι ευρωλάγνοι "αριστεροί" του Σχεδίου Β' για την Ευρώπη!
  
Το κείμενο - παρέμβαη της Πολιτικής Γραμματεία; του ΕΠΑΜ

Με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, την εξαφάνιση του ζουρλομανδύα του νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού ήθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολιτική ανυπακοή απέναντι στην ευρωπαϊκή αυθαιρεσία των ευρωπαϊκών πρακτικών και των παράλογων κανόνων και με τελικό στόχο την πλήρη επαναδιαπραγμάτευση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, δημοσιοποιήθηκε το κείμενο – μανιφέστο του πανευρωπαϊκού κινήματος Σχεδίου Β για την Ευρώπη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ενα μανιφέστο, που υπογραμμίζει την ανάγκη υψηλού επιπέδου προετοιμασίας ενός σχεδίου Β για την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθεί ο εκδημοκρατισμός της και που περιλαμβάνει: «εισαγωγή παράλληλων συστημάτων πληρωμών, παράλληλα νομίσματα, ψηφιοποίηση των συναλλαγών σε ευρώ, συστήματα ανταλλαγής που βασίζονται στις κοινότητες, έξοδος από το ευρώ και μετατροπή του σε ένα νέο κοινό νόμισμα.»

Αυτό είναι το πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Κορυφής του Σχεδίου Β για την Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου 2016 στο Παρίσι.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα πλήρως αποπροσανατολιστικό εγχείρημα με συγκεκριμένους στόχους και ατζέντα, που φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο μιας νέας 5ης φάλαγγας απέναντι στην αντίσταση των λαών της Ευρώπης και την διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Πρόκειται για την διεθνή συνάντηση των ευρωλάγνων αριστερών, που με πρόσχημα τον υποτιθέμενο εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και το τέλος της λιτότητας, δεν διστάζουν να υιοθετήσουν και να θέσουν σε λειτουργία την πιο σκοτεινή φαντασίωση των μεγάλων διεθνών κερδοσκόπων και τοκογλύφων.

Την εισαγωγή διπλών νομισμάτων που θα επιτρέψει περαιτέρω, την απρόσκοπτη και βίαιη συναλλαγματική υποτίμηση, παράλληλα βέβαια με την εσωτερική υποτίμηση και το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμμτα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στις χώρες της ευρωζώνης που οι οικονομίες τους αδυνατούν να ανακάμψουν.

Είναι πραγματικά η πιο ενδεδειγμένη οδός, για να καταρρεύσουν οι οικονομίες της ευρωζώνης και υπό καθεστώς ανοιχτών συνόρων, αποεθνοποιημένων κρατών, χωρίς εθνικά δίκαια και κοινοβούλια, να μετατραπούν οι χώρες της Ευρώπης σε εύφορο έδαφος για την ασύστολη και χωρίς όρια αδίστακτη χρεοκοπία, καθώς και στην διακυβέρνησή της από υπερεθνικούς και υπερκρατικούς μηχανισμούς. Με άλλα λόγια η λογική της αποικιοκρατίας με νέους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς στην Ελλάδα με την κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, βιώσαμε από πρώτο χέρι ό,τι επιχειρείται να πραγματοποιήσει για τους λαούς της Ευρώπης το Σχέδιο Β για την Ευρώπη. Η ελληνική κοινωνία εναπόθεσε την ελπίδα και τις τύχες της, στους ριζοσπάστες και προοδευτικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κοινωνία μας, βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από την αρχή της κρίσης, αφού δείχνει να μην μπορεί να αντιδράσει τουλάχιστον προς το παρόν, στην ολοκληρωτική μετάλλαξη της υποσχόμενης αριστεράς, και τη συνέχεια της κατοχικής πραγματικότητας στην χώρα.

Το Σχέδιο Β για την Ευρώπη, αναλαμβάνει να παίξει τον ίδιο ρόλο. Να αποπροσανατολίσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ελκύοντας την υποστήριξή τους και αναχαιτίζοντας τις αντιστάσεις που οικοδομούνται μέρα με την μέρα στην πάλη των λαών για την ελευθερία τους. Αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό, γιατί απηχεί στο όνομα της αριστεράς τον ανθρωπισμό, την διανόηση και την πρόοδο, αλλά εκπροσωπεί και ταυτίζεται με τις μεθοδεύσεις των διεθνών κερδοσκόπων, αφού ενσωματώνει τις επιδιώξεις τους στο δικό της πολιτικό πρόγραμμα.

Στο ΕΠΑΜ, γνωρίζουμε ό,τι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και να θεμελιώσουν την δημοκρατία στον τόπο τους, είναι η άμεση αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ζώνη του ευρώ. Είναι η μη ανγνώριση και η διαγραφή του χρέους, ως παράνομου, ληστρικού, και επαχθούς. Είναι η υιοθέτηση εθνικού – κρατικού νομίσματος για την άσκηση ανεξάρτητης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Στο ΕΠΑΜ γνωρίζουμε, ότι κάθε σχέδιο όπως κι αν αυτό λέγεται που επιχειρεί μέσα στην μέγγενη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμφανιστεί υπέρ των λαών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δουλεύει είτε για τον φασισμό του νεοφιλελευθερισμού και του 4ου Ράιχ, είτε για την Ευρώπη των κερδοσκόπων και των αγορών και την λογική της νέας τραπεζικής ολιγαρχίας.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με εθνικοαπελευθερωτικά προτάγματα, για την Ευρώπη των ελεύθερων λαών και εθνών, της αυτοδιάθεσης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, με όχημα τον κάθε ξεχωριστό πολιτισμό και παράδοση και απέραντο σεβασμό στους αγώνες που δόθηκαν σε κάθε ιστορική στιγμή, για την απαγκίστρωση από κάθε είδους τυραννία.
H Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ
Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2016

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το κλίμα παραμένει αρνητικό και στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις το 16,5%!..

Την δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές, τις αρνητικές προσδοκίες για την οικονομία αλλά και τις σημαντικές μετατοπίσεις στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το κλίμα παραμένει αρνητικό και στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις το 16,5% συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο το 35% των ερωτηθέντων διατηρεί θετική γνώμη. Στην δεύτερη θέση περνάει ο Βασίλης Λεβέντης με το 28% του δείγματος να τον αντιμετωπίζει θετικά, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα που έρχεται τέταρτος, πίσω από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές μόνο από το 23% των ερωτηθέντων. 

Αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό διατηρεί το 54,5%. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό βρίσκουν αντίθετο το 73,5% των πολιτών ενώ εφτά στους δέκα φοβούνται πως τα οικονομικά του νοικοκυριού τους θα χειροτερεύσουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αποτελεί ταφόπλακα για το ασφαλιστικό και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά στην πορεία διαμαρτυρίας, δίνοντας δυναμικό παρόν.

Το περίφημο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει βγάλει στους δρόμους όλους τους επαγγελματίες με τους γιατρούς να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Την Δευτέρα είναι το δεύτερο «κύμα» κινητοποιήσεων και ακολουθεί και απεργία στις 4/2.

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση από τον ΙΣΑ:

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στην 24ώρη αποχή από τα καθήκοντά σας και στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25/01/2016 και ώρα 11.30.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή.

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί ταφόπλακα για το ασφαλιστικό και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά στην πορεία διαμαρτυρίας, δίνοντας δυναμικό παρόν.

Στην ανωτέρω μεγάλη κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού συμμετέχουν και στηρίζουν οι παρακάτω Φορείς:

1) Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, 2) Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων ΠΟΣΚΕ, 3) Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας ΠΟΣΙΠΥ, 4) Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, 5) Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, 6) Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, 7) Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), 8) Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, 9) Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, 10) Επαγγελματική Ένωση Αγγειοχειρούργων Ελλάδος, 11) Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, 12) Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων, 13) Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, 14) Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, 15) Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών, 16) Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, 17) Πανελλήνια Ένωση Πολυϊατρείων και Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών, 18) Πανελλήνια Ένωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΕΟΠΥΥ (Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ), 19) Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών - Βιοπαθολόγων - Κυτταρολόγων - Παθολογοανατόμων ΠΕΕΒΙ.

Διαβάστε εδώ την σχετική ενημέρωση από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στηρίζει και αναγγέλλει την ενεργό συμμετοχή των συμβεβλημένων ιατρών της Αθήνας στην 24ωρη αποχή τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου που προκήρυξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 11.30πμ.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη, τα όποια έσοδα από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας να συμμετάσχουν ενεργά στην πορεία διαμαρτυρίας, δίνοντας δυναμικό παρών.

Διαβάστε εδώ την σχετική ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά στηρίζει και συμμετέχει σε όλες τις δράσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου:

-Προειδοποιητικό κλείσιμο των γραφείων των Ιατρικών Συλλόγων, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016
-Αποχή όλων των ιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές κλπ.) πλην ΑΜΕΑ, την Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.
-Προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016. Κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του ιατρού, ώστε να μην διακινδυνεύσει η Υγεία κανενός ασθενούς
-Συμμετοχή στη Γενική Απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Επίσης:
Καλούμε τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε Συνέλευση, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, ώρα 21:00, στα γραφεία του Συλλόγου. Μοναδικό θέμα συζήτηση το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Στο τέλος της Συνέλευσης, καλούμε τους ιατρούς που έχουν επιστρέψει στα ΠΕΔΥ με ασφαλιστικά μέτρα σε συζήτηση για κοινή δράση και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει, ειδικά μετά την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Φον Τισενχάουζεν, παρέφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992...
"Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή" προς τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση "Είναι η εφαρμογή, ανόητε!" που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε η Φον Τισενχάουζεν, παρέφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, "Είναι η οικονομία, ανόητε!", η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του.

"Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή", δήλωσε η ίδια και εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες - και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα. "Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την υπόθεση", ότι αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα "ανόητο", επανέλαβε η Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη.

Τα μάθατε; Δεν αρκεί η δόση "Ευρώπης" που μας έχουν χορηγήσει. Χρειάζεται μια νέα ακόμη πιο ισχυρή δόση. Σ' αυτό συμφώνησαν οι Τσίπρας, Βαλς και Σόιμπλε στα πλαίσια συζήτησης στο Νταβός. 
  του Δημήτρη Καζάκη, Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ

Ένα σημαντικό μέρος της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, οι ομιλητές συμφωνούν, κρατά την ένωση άθικτη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει, λέει Βαλς. "Θα είναι ένα ιστορικό μοιραίο λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρώπη θα ήταν μια τραγωδία. Και το λέω αυτό ως Γάλλος. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την παραμονή της Βρετανίας." Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. «Για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για τα προβλήματα της Ευρώπης, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», λέει. «Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για εξόδους - είτε πρόκειται για Brexit ή Grexit. Δεν υπάρχει πλέον η διαφοροποίηση. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης.»

Αν λοιπόν νομίζατε ότι το να χάνει κανείς τη σύνταξη, τη δουλειά του, ακόμη και τη ζωή του γιατί δεν υπάρχουν νοσοκομεία, φάρμακα, εισοδήματα, ή έστω θέρμανση τον χειμώνα, προκειμένου οι δανειστές να απομυζήσουν ότι ζωτικό υπάρχει σε μια ολόκληρη οικονομία, συνιστά - αν μη τι άλλο - μια άδικη και καταστροφική πρακτική, τότε κάνετε λάθος. Αυτό που βιώνουμε εμείς στην Ελλάδα, αλλά και οι άλλοι λαοί στην ΕΕ, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, αποκαλείται "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη". 

Αλληλεγγύη είναι να μην μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς το 40% και πλέον του πληθυσμού στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη είναι να βυθίζεται στη φτώχεια άνω του 45% των ηλικιών 0-17 ετών στη χώρα μας. Σε τέτοια αλληλεγγύη είμαστε τρίτοι στη σειρά μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε απόσταση αναπνοής. 

Είναι αλληλεγγύη να σου κλέβουν την επικουρική, που εσύ ο ίδιος για δεκαετίες πλήρωνες ανελλιπώς. Αλληλεγγύη επίσης είναι να πληρώνεις τον ΟΑΕΕ για δεκαετίες κι επειδή αδυνατείς να τον πληρώνεις λόγω αναδουλειάς, να σου κλέβουν αυτά που ήδη έχεις πληρώσει. Κι από πάνω να σου βάζουν πανωτόκια σ' ότι χρωστάς, για να μην μπορείς να ξεχρεώσεις ποτέ. 

Είναι αλληλεγγύη να σου λένε ότι θα πάρεις σύνταξη όταν υπάρξει "ανάπτυξη" στην Ελλάδα, όταν δηλαδή οι γιαγιάδες μας θα βγάλουν καρούλια και γίνουν πατίνια. Είναι αλληλεγγύη να οδηγείς στην ανεργία και την αεργία γύρω στο 62% της απασχόλησης και έπειτα να επιβάλλεις έως και διπλάσιες εισφορές και φόρους σε όποιον δύστυχο έχει. 

Αλληλεγγύη είναι να μην χρωστάς τίποτε στην εφορία κι επειδή μένεις άνεργος, ή δεν μπορείς να βρεις δουλειά να οδηγήσει στην αυτοκτονία χάρις στην τεκμαρτή φορολόγηση. Είναι η φορολογική αλληλεγγύη που δίδαξε ο μεσαίωνας, όταν οι φόροι ήταν κεφαλικοί και χαράτσια. 

Αλληλεγγύη είναι να οδηγούνται τα μισά και πλέον νοικοκυριά σε ακραία υλική στέρηση και κοινωνικό αποκλεισμό. Αλληλεγγύη είναι να οδηγείς μια ολόκληρη κοινωνία στο μαρασμό και στη γενοκτονία με τους θανάτους κάθε χρόνο όλο και να πλησιάζουν το ύψος των θανάτων από τις κοινωνικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της παλιάς ναζιστικής κατοχής. Είναι η ίδια αλληλεγγύη που έδειχναν οι ναζί κατακτητές στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης του τρίτου Ράιχ. 

Και φυσικά είναι αλληλεγγύη να χάνεις ακόμη και τυπικά το δικαίωμα να έχεις λόγο για το τί γίνεται στη χώρα σου. Η Ευρώπη κι αυτοί που την διαφεντεύουν ξέρουν καλύτερα από σένα. Δεν γνωρίζεις πώς μεγαλούργησαν οι Ευρωπαική Ειρήνη από πολύ παλιά στην Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη; Δεν γνωρίζεις πώς έφερε τον πολιτισμό σε βάρβαρες φυλές σαν κι εσένα; Ποιός είσαι εσύ που ζεις στο παρελθόν, τότε που οι Έλληνες και οι άλλοι λαοί πέθαιναν - όποτε χρειαζόταν - για ελευθερία, εθνική αυτοδιάθεση και δημοκρατία; Τώρα έχουμε Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη. 

Κι όπως είπε το γεράκι του Βερολίνου, κ. Σόιμπλε, μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, «υπάρχουν συμφωνίες, αλλά δεν γίνονται σεβαστές». Και συνέχισε με μία φράση που προκάλεσε αίσθηση: "Είναι η προσαρμογή, ηλίθιε", είπε, παραφράζοντας την φράση του Μπιλ Κλίντον, "it's the economy stupid". Εννοώντας φυσικά για τον τραγικό απολογισμό από τις εκατόμβες που θυσιάζονται στο βωμό των "συμφωνιών". 

Κι έχει δίκιο! Εμείς να δούμε πότε θα το καταλάβουμε για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σ' όλα αυτά. Είναι η ευρωπαική αλληλεγγύη, ηλίθιε! Κι όσο την ανέχεσαι, τόσο θα προχωρούν σε όλο και πιο θανατηφόρες δόσεις Ευρώπης, μέχρις ότου ξεκληριστούμε οριστικά κι αμετάκλητα.

Τὴν Ἑλλάδα θὰ τὴν κρατήσουν στὴν Ε.Ε., ὅπως ὁ Ἀχιλλέας κρατοῦσε στὸ ἅρμα του τὸ πτῶμα τοῦ Ἕκτορα. Μὲ τὸ μαστίγιο τοῦ Σένγκεν θὰ τὴν ὑποχρεώσουν νὰ γίνει ὄχι «ἀποθήκη ψυχῶν», ὅπως εἶπε κομψὰ ὁ πρωθυπουργός. Θὰ τὴν κάνουν ἀποδυτήρια γιὰ τὰ ἀνθρώπινα ράκη....

 

Ο πρώτος κατοχικός πρωθυπουργὸς Γ. Τσολάκογλου στὰ δυσεύρετα «Ἀπομνημονεύματὰ» του, ἔχοντας εἰσπράξει πολλὴ πικρία ἀπὸ προσωπικὴ ἐμπειρία, καταγράφει μιὰ ὠμὴ ἀλήθεια, ποὺ εἶναι χρήσιμο νὰ γίνει γνωστὴ, γιὰ νὰ πάψουμε κάποτε νὰ εἴμαστε ἀφελεῖς: «Αἱ θυσίαι τῶν μικρῶν κρατῶν ὅσον μεγάλαι κι ἄν εἶναι δὲν ἀποζημιοῦνται παρὰ τῶν μεγάλων (...) Οἱ μεγάλοι λαοὶ δὲν λογαριάζουν ἕν μικρὸν κράτος μὲ τὸ μέτρον τῶν προσφερθεισῶν παρ’ αὐτοῦ ὑπηρεσιῶν, ἀλλὰ μὲ τὴ δυνατότητα ποὺ παρουσιάζει διὰ μελλοντικὴν προσφορὰν» (σελ. 225).

Ἐκεῖνο τὸ «μελλοντικὴ προσφορὰ» ὑποδηλώνει νὲες ἀφαιμάξεις, νέα ἀρμέγματα, νέες θυσίες στὸ μέλλον. Ὅταν οἱ Βρεττανοὶ χρειάζονταν τὸ ἑλληνικὸ αἷμα ποὺ χυνόταν στὰ ἠπειρωτικὰ βουνά, μᾶς ἔλεγαν διὰ στόματος Τσώρτσιλ: «Μαζὶ θὰ μοιραστοῦμε τὴ νίκη». Ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ μᾶς μοίρασαν ἦταν ὁ σπόρος τοῦ ἐμφυλίου σπαραγμοῦ. Ὅμως ὁ σπόρος αὐτὸς δὲν θὰ φύτρωνε, ἄν τὸ χωράφι δὲν ἦταν πρόθυμο νὰ τὸν δεχθεῖ. Ἄρα, ἄς μὴν κατηγοροῦμε ἄλλοι τοὺς Βρεττανοὺς, ἄλλοι τοὺς Ρώσους, ἄλλοι τοὺς Ἀμερικανοὺς. Αὐτοὶ ἐνεργοῦν κατὰ τὰ συμφέροντὰ τους καὶ εἶναι ἀνοησία νὰ πιστεύουμε ὅτι θὰ θυσιάσουν κάτι ἀπὸ αὐτὰ γιὰ νὰ ὑπηρετήσουν δικὰ μας συμφέροντα. Τὸ δικὸ μας συμφέρον ἀπαιτεῖ νὰ εἴμαστε διορατικοὶ καὶ νὰ ἐπωφελούμαστε ἀπὸ κάθε καλὴ εὐκαιρία ποὺ μᾶς προσφέρεται σὲ κάθε συγκεκριμένη συγκυρία. Γιὰ παράδειγμα, τώρα ποὺ ὁ Πούτιν ἀπαγόρευσε στοὺς Ρώσους ν’ ἀγοράζουν ἀκίνητα στὴ Ρωσία, εἶναι μιὰ θαυμάσια εὐκαιρία νὰ προσελκύσουμε τὴν ἀγοραστικὴ μανία τῶν Ρώσων πρὸς τὰ δικὰ μας ἀκίνητα κι ἔτσι νὰ ξανακινηθεῖ ἡ ἀτμομηχανὴ τῆς οἰκοδομῆς, ποὺ ἦταν βασικὸ στήριγμα τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας.

Ἀλλὰ ἄς ἔλθουμε στὸ ζήτημα τῶν ξένων ποὺ ἔχουν κατακλύσει τὴν Ἑλλάδα. Ζοῦν μιὰ τραγωδία, ποὺ γίνεται καὶ δικὴ μας τραγωδία. Ἀρκεῖ νὰ ζῆ κανεὶς ἤ νὰ ἐργάζεται στὴν Πλατεῖα Βικτωρίας. Κάναμε ὅ,τι μπορούσαμε γιὰ τὴν περίθαλψὴ τους. Ἄλλο δὲν μποροῦμε. Τὰ νοσοκομεῖα μας ὑποσυντηροῦνται. Κράτος, κοινωνία καὶ ἐκκλησία ἀδυνατοῦν νὰ στεγάσουν τοὺς ἀστέγους, νὰ ταΐσουν τοὺς πεινασμένους ἰθαγενεῖς ποὺ ψάχνουν στὰ σκουπίδια γιὰ λίγο φαγητὸ. Ποτὲ στὴν Ἑλλὰδα δὲν εἴχαμε τόση πληθώρα ζητιάνων καὶ τέτοιο μέγεθος αὐτοκτονιῶν. Ἀφήνω πιὰ τὴν πορνεία κοριτσιῶν καὶ ἀγοριῶν! Θὰ εἴμαστε ἐξαιρετικὰ ἀφελεῖς ἄν πιστέψουμε ὅτι ἡ Εὐρὼπη καὶ οἱ ΗΠΑ θὰ μᾶς συμπαρασταθοῦν σὲ τούτη τὴ δύσκολη στιγμὴ. Τὰ τρία δισεκατομμύρια εὐρὼ τὰ «τσὲπωσε» ἡ πονηρὴ Τουρκία, ποὺ εἶναι ἡ κύρια αἰτὶα αὐτῆς τῆς λαοπλημμύρας πρὸς τὰ νησιὰ μας. Αὐτὴ κερδοσκοπεῖ καὶ αὐτὴ προωθεῖ κάθε λογῆς στοιχεῖα τῆς Ἀνατολῆς πρὸς τὴ χώρα μας, ποὺ εἶναι, ὅπως βάναυσα εἶπε κάποιος Εὐρωπαῖος, «τρύπια σὰν ἑλβετικὸ τυρὶ»!

Τὴν Ἑλλάδα θὰ τὴν κρατήσουν στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση, ὅπως ὁ Ἀχιλλέας κρατοῦσε στὸ ἅρμα του τὸ πτῶμα τοῦ Ἕκτορα. Μὲ τὸ μαστίγιο τοῦ Σένγκεν θὰ τὴν ὑποχρεώσουν νὰ γίνει ὄχι «ἀποθήκη ψυχῶν», ὅπως εἶπε κομψὰ ὁ πρωθυπουργός. Θὰ τὴν κάνουν ἀποδυτήρια γιὰ τὰ ἀνθρώπινα ράκη ποὺ δὲν θέλουν αὐτοὶ. Καὶ ποὺ ἡ ἄρνησὴ τους θὰ ἐκφραστεῖ ἀπὸ ἐθνικιστικὰ στοιχεῖα τοῦ ἐξουσιαστικοῦ θώκου. Ἄς μὴ μᾶς ξεγελοῦν κάποιες δῆθεν ἀνθρωπιστικὲς ἐκδηλώσεις. Εἶναι στάχτη στὰ μάτια μας. Ἄν, ὄντως, ἡ Εὐρὼπη ἤθελε νὰ μᾶς βοηθήσει στὸ δύσκολο πρόβλημα ποὺ ἀντιμετωπίζουμε, μποροῦσε νὰ διαθέσει δύο παροπλισμένα ἀεροπλανοφόρα κι ἕνα παλαιὸ μεγάλο ὀχηματαγωγὸ, ἐξοπλισμένα ἐπαρκῶς μὲ νοσηλευτικὸ προσωπικὸ, μαγειρεῖα, χώρους καθαριότητας, ὕπνου κ.λπ. καὶ φυσικὰ μὲ ὅλο τὸ ἀναγκαῖο προσωπικὸ γιὰ τὴν ἰατρικὴ ἐξέταση καὶ καταγραφὴ στοιχείων ὅλων τῶν περιμαζευομένων ἀπὸ τὴ θάλασσα προσφύγων. Τὰ σκάφη αὐτὰ θὰ μποροῦσαν νὰ κινοῦνται στὰ θαλάσσια ὕδατα τοῦ Αἰγαίου, κυρίως στὴ θαλάσσια ζώνη τῆς Τουρκίας, ἐνῶ εἰδικὰ σκάφη, ἀὲρος καὶ θαλάσσης, θὰ περιμάζευαν ὅσους τολμοῦν νὰ περνοῦν στὰ ἑλληνικὰ νησιά. Αὐτὴ τὴν ἁπλὴ λύση –ποὺ δὲν κοστίζει καὶ πολλὰ– δὲν πρόκειται νὰ τὴν ἐφαρμόσουν. Θὰ φορτωθεῖ τὰ πὰντα ἡ Ἑλλάς. Καὶ θὰ τὴ βρίζουν ἀπὸ πὰνω...
sarantoskargakos.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.